Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 890.
Întreaga lume vrea ca Rusia să participe la următorul summit pentru pace, transmite Volodimir Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat miercuri mai multor media franceze, între care şi AFP, că „întreaga lume”, inclusiv Ucraina, vrea ca Rusia să participe la viitorul summit pentru pace, relatează Agerpres.
„Cea mai mare parte a lumii spune că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine niciun fel de rezultate importante. Întrucât întreaga lume o vrea la masă, noi nu ne putem opune”, a spus el.
Mai multe detalii: Întreaga lume vrea ca Rusia să participe la următorul summit pentru pace, transmite Volodimir Zelenski
Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina
Ucraina a primit primul lot de avioane F-16 de a patra generație fabricate în SUA, relatează The Kyiv Independent, care citează Bloomberg.
Termenul limită pentru transferul avioanelor F-16 a fost sfârșitul lunii iulie, au declarat sursele citate de Bloomberg. Ucraina a primit „un număr mic” de avioane, au precizat sursele.
Ucraina urmează să primească cel puțin 79 de avioane F-16 de la Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia, livrările urmând să continue în anii următori.
Kievul nu a confirmat încă informațiile.
Rusia ameninţă Japonia, după ce Tokyo a trimis rachete Patriot în SUA: „Ne rezervăm dreptul de a lua cele mai puternice contramăsuri”
Rusia a avertizat miercuri împotriva livrării către Ucraina a unor rachete Patriot, pe care Ministerul japonez al Apărării a convenit să le vândă SUA pentru ca armata americană să-şi refacă arsenalele epuizate de asistenţa militară acordată Kievului, relatează EFE, citată de Agerpres.
„Nu avem practic nicio îndoială că aceste rachete pot ajunge în cele din urmă în Ucraina, ceea ce va avea invariabil consecinţe negative pentru securitatea globală”, a declarat într-o conferinţă de presă Andrei Nastasin, purtător de cuvânt adjunct în Ministerul rus de Externe.
Mai multe detalii: Rusia ameninţă Japonia, după ce Tokyo a trimis rachete Patriot în SUA: „Ne rezervăm dreptul de a lua cele mai puternice contramăsuri”
Rusia a început a treia etapă a exerciţiilor pentru desfăşurarea de arme nucleare tactice
„În conformitate cu decizia preşedintelui Federaţiei Ruse, a început cea de-a treia etapă a exerciţiului de forţe nucleare non-strategice”, a transmis Ministerul Apărării într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Soldaţii din districtele militare Sud şi Centru se vor antrena cum să desfăşoare focoase fictive pentru sistemele de rachete operaţionale şi tactice Iskander-M şi să le mute în mod secret la locurile de lansare, a precizat Ministerul Apărării.
Mai multe detalii: Rusia a început a treia etapă a exerciţiilor pentru desfăşurarea de arme nucleare tactice
Putin a dublat bonusul pentru voluntarii ruși care merg să lupte în Ucraina
Rușii care semnează un contract cu armata vor primi acum o plată în avans de 400 000 de ruble (4.651 de dolari), potrivit unui decret semnat, miercuri, de președintele Vladimir Putin, relatează Reuters.
De asemenea, prin decret să recomandă ca autoritățile regionale să suplimenteze această plată din bugetele lor cu cel puțin aceeași sumă.
Având în vedere că plata minimă lunară pentru un soldat care participă la așa-numita „operațiune militară specială” a fost stabilită la 204.000 de ruble, noul decret ridică salariul minim anual în primul an de serviciu la 3,25 milioane de ruble (37.791 de dolari).
În plus, toți recruții primesc bani suplimentari pentru participarea la ofensive sau distrugerea tancurilor și altor echipamente inamice.
Rusia a început a treia etapă a exercițiilor cu arme nucleare tactice
Rusia a început cea de-a treia etapă a exercițiilor menite să testeze capacitatea forțelor sale armate de a lansa armament nuclear non-strategic, a anunțat Ministerul rus al Apărării joi, 31 iulie, relatează The Kyiv Independent.
Prima etapă a exercițiilor a început în luna mai, fiind prezentată de președintele rus Vladimir Putin drept un răspuns așa-numitele „declarații provocatoare” ale Occidentului.
A doua etapă a avut loc în luna iunie, la aceasta participând și Belarusul, aliat al Moscovei, care nu deține armament nuclear, dar găzduiește o parte din arsenalul tactic al Rusiei.
Actuala etapă implică unități ale districtelor militare central și sudic.
„Ca parte a acestei faze a exercițiilor, personalul formațiunilor de rachete din districtele militare Sud și Centru va efectua sarcini de pregătire pentru luptă, inclusiv achiziționarea de muniție specială de antrenament pentru sistemele de rachete tactice Iskander-M”, a precizat Ministerul Apărării.
Soldații care iau parte la exerciții vor exersa „echiparea vehiculelor de lansare și avansarea secretă către poziții pentru pregătirea lansărilor electronice”.
La precedentele două etape au participat unități ale districtelor militare Sud și Leningrad, forțe aerospațiale și unități ale Marinei, mai menționează reprezentanții ministerului.
Kremlinul a făcut în mod repetat amenințări nucleare împotriva Ucrainei și a Occidentului de la începutul invaziei lansate în februarie 2022.
Mesajul lui Zelenski după valul de drone lansate de Rusia asupra Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat miercuri, într-un mesaj publicat pe Facebook, că țara sa se poate proteja de atacurile rusești dacă are suficiente resurse. Referindu-se la faptul că armata ucraineană a anunțat că a doborât toate cele 89 de drone lansate de Rusia în timpul nopții, liderul de la Kiev a cerut „același nivel de apărare și împotriva rachetelor”.
„89 de drone «Shahed» au fost doborâte noaptea trecută, toate cele folosite de teroriștii ruși în timpul acestui atac. Și acesta este un rezultat important. Ucrainenii își pot proteja pe deplin cerul de atacurile rusești atunci când au suficiente provizii. Același nivel de apărare este necesar împotriva rachetelor rusești și a avioanelor de luptă ale ocupantului. Și acest lucru poate fi realizat”, a precizat Zelenski.
„Avem nevoie de decizii suficient de curajoase din partea partenerilor noștri – suficiente sisteme de apărare aeriană, suficientă rază de acțiune. Iar ucrainenii vor face totul corect și precis”, a adăugat președintele ucrainean.
Ucraina poate produce peste trei milioane de drone pe an, spune ministrul adjunct al industriilor strategice
Ucraina are capacitatea de a produce peste trei milioane de drone pe an, dar are nevoie de finanțare din partea partenerilor străini, a declarat marți, 30 iulie, ministrul adjunct al industriilor strategice, Anna Gvozdiar, relatează The Kyiv Independent.
În luna februarie, președintele Volodimir Zelenski a emis un decret prin care a ordonat crearea unei ramuri separate a forțelor armate însărcinate cu îmbunătățirea operațiunilor cu drone, iar în iunie Ucraina și-a prezentat oficial sistemele fără pilot.
Compania de stat Ukroboronprom a precizat atunci că a lansat producția în serie de drone de atac cu o rază de acțiune de peste 1.000 de kilometri.
„Avem o capacitate de producție suficient de mare, astăzi putem produce peste trei milioane de drone de diferite tipuri”, a declarat marți Gvozdiar, citată de radiodifuzorul Suspilne.
Ea a adăugat că țara sa are nevoie de finanțare pentru producția de drone, pentru că statul poate acoperi doar o parte din buget. Finanțarea din partea partenerilor străini, cum ar fi Canada, va ajuta la acoperirea restului costurilor, a spus Gvozdiar.
De asemenea, Kievul este în discuții cu Regatul Unit pentru a ajuta la achiziționarea de drone de producție internă pentru armata ucraineană, a mai precizat ministrul adjunct.
Marina ucraineană revendică un atac asupra unui depozit de arme rusesc de lângă Kursk
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că marina ucraineană a lansat, în timpul nopții, un atac asupra unui depozit de arme din apropierea orașului rusesc Kursk, relatează The Kyiv Independent.
Kursk se află la 100 de kilometri nord-est de frontiera ucraineană și la aproape 700 de kilometri de Odesa, unde este sediul Marinei Ucrainei.
Atacul a vizat „un depozit pentru arme și echipamente militare”, a precizat Statul Major General.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât o rachetă Neptune deasupra regiunii Kursk în timpul nopții.
Guvernatorul interimat al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a afirmat, pe Telegram, că un incendiu a izbucnit la o instalație din regiune fără a da alte detalii.
Ucraina anunță că a doborât toate cele 89 de drone rusești lansate noaptea trecută
Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate cele 89 de drone Shahed lansate de Rusia într-un atac în masă în cursul nopții, precum și o rachetă Kh-59, au anunțat Forțele aeriene ucrainene miercuri, 31 iulie, relatează The Kyiv Independent.
Principala direcție a atacului a fost Kievul și regiunea înconjurătoare, a declarat Forțele aeriene ucrainene.
Nouă drone au fost doborâte deasupra regiunii Herson, șase, deasupra regiunii Dnipropetrovsk, iar patru drone au fost doborâte deasupra regiunii Mikolaiv, potrivit autorităților locale.
Administrația militară a orașului Kiev a declarat că a fost cel mai puternic atac cu drone asupra Capitalei până în prezent în 2024, forțele de apărare aeriană distrugând peste 40 de drone în spațiul aerian al orașului și în zonele din apropiere. Nu au fost raportate victime.
O clădire rezidențială din regiunea Kiev a luat foc după ce a fost lovită de resturile căzute de la o dronă doborâtă, a anunțat Serviciul de urgență de stat.
Este una dintre cele 13 clădiri avariate de căderile de resturi din regiune, a declarat Administrația militară regională din Kiev.
În timpul atacului, care a durat peste șapte ore, dronele au intrat în Kiev în valuri din aproape toate direcțiile.
19 drone ucrainene și o rachetă au fost doborâte peste noapte deasupra Rusiei, anunță Ministerul Apărării de la Moscova
Ministerul rus al Apărării anunță că 19 drone ucrainene și o rachetă au fost doborâte peste noapte deasupra mai multor regiuni rusești și deasupra Crimeei anexate, relatează BBC Rusia.
Potrivit autorităților de la Moscova, 11 drone au fost doborâte deasupra regiunii Belgorod, patru deasupra regiunii Briansk și câte una deasupra regiunilor Kursk, Kaluga, Rostov și Crimeea.
De asemenea, „o rachetă ghidată Neptune-MD a fost distrusă deasupra regiunii Kursk”, a mai precizat ministerul.
Într-un mesaj pe Telegram, guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a vorbit despre un incendiu ca urmare a unei lovituri ucrainene asupra unei anumite instalații de lângă Kursk.
„Un incendiu a izbucnit la una dintre instalațiile din regiunea Kursk după un atac al forțelor armate ucrainene. Sunt la fața locului împreună cu reprezentanți ai forțelor de securitate. Investighez posibilele consecințe și motivele lipsei unui semnal de alarmă”, a spus Alexei Smirnov.
Explozii auzite la Kiev. Peste 30 de drone rusești, distruse în Capitală, anunță autoritățile
În noaptea de 31 iulie, forțele ruse au atacat întreaga Ucraină cu drone. Alerta de raid aerian în capitala Kiev a durat mai mult de șapte ore, iar apărarea aeriană a distrus peste 30 de drone rusești, notează Ukrainska Pravda, citându-l pe Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului.
„Inamicul a trimis zeci de drone ale sale în capitala Ucrainei, un oraș pașnic. Acesta a fost deja al șaptelea atac al dronelor inamice asupra Kievului în luna iulie! A devenit cel mai masiv pentru capitală în 2024 în ceea ce privește numărul de drone utilizate”, a precizat oficialul.
„Alarma de raid aerian a durat peste 7 ore. Dronele inamice au venit la Kiev în valuri și din aproape toate direcțiile posibile”, a adăugat Popko, precizând că apărarea antiaeriană au distrus peste trei duzini de drone în spațiul aerian al Kievului și în apropierea Capitalei.
De altfel, mai multe explozii au fost auzite la Kiev în noaptea de 31 iulie, notează The Kyiv Independent. Forțele aeriene au avertizat cu privire la dronele de atac rusești care zburau la sud de oraș.
Drone de atac, lansate de Rusia asupra mai multor zone din Ucraina
Forțele ruse au lansat, în noaptea de marți spre miercuri drone de atac asupra mai multor zone din Ucraina, anunță Forțele aeriene ale Kievului, citate de Ukrainska Pravda.
Alerte aeriene au fost declanșate în timpul nopții în regiunile Sumî, Dnipropetrovsk, Cernihiv, Herson, Poltava, Mikolaiv, Kiev, Jitomir, Odesa,Cerkasî, Vinița, Hmelnițki, Zaprorojie sau Rivne.
Ucraina revendică avarierea a două bombardiere Tu-22M3 la baza aeriană Olenia
Atacul cu drone de la aerodromul militar Olenia, în peninsula Kola, s-a soldat cu avarierea a două bombardiere strategice Tu-22M3, nu unul, așa cum se știa până acum, a anunțat, pentru Radio Svoboda, purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Andrii Iusov.
Iusov spune că informațiile au fost confirmate din „diverse surse”, dar nu a precizat ce surse anume.
El spune că repararea celor două bombardiere ar putea dura până în luna octombrie.
Aerodromul Olenia este situat la 1.800 de kilometri nord de granița cu Ucraina.