Relatarea Livetext a războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 891.

01 aug. - Acum 4 saptamani
01-08-2024

Disidenți și critici ai războiului din Ucraina, salvați din Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri

Mai mulți critici ai războiului din Ucraina au fost eliberați de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri cu țări din Occident, în special SUA.

Jurnalistul Evan Gershkovich, arestat în Rusia în timp ce realiza un reportaj despre război, şi fostul puşcaş marin Paul Whelan se află printre cei 16 deținuți predați de Kremlin. Pe listă se mai află Vladimir Kara-Murza, un critic acerb al agresiunii ruse din Ucraina.

Turcia, care a coordonat acest schimb, a declarat că zece persoane, inclusiv doi minori, au fost transferate în Rusia, 13 în Germania şi trei în SUA. În cadrul schimbului au mai fost implicate Polonia, Slovenia, Norvegia şi Belarus.

Spionii Vadim Krasikov (din Germania), Artiom Viktorovici Dulţev (din Slovenia), Anna Valerievna Dulţeva (din Slovenia), Mihail Valerievici Mikuşin (din Norvegia), Pavel Alekseevici Rubţov (din Polonia) și Vadim Konoşenok (din SUA), plus hackerul Roman Selezniov (din SUA) și presupusul antreprenor Vladislav Kliuşin (din SUA) s-au întors în Rusia.

Mai multe detalii aici: Lista persoanelor eliberate în cadrul celui mai mare schimb de deţinuţi între Occident și Rusia de la destrămarea Uniunii Sovietice

Moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară are toate șansele să rămână doar un accident casnic pe fondul consumului de alcool. Soțul artistei a refuzat să fie audiat din nou
Recomandări
Moartea mezzosopranei Maria Macsim Nicoară are toate șansele să rămână doar un accident casnic pe fondul consumului de alcool. Soțul artistei a refuzat să fie audiat din nou
01 aug. - Acum 4 saptamani
01-08-2024

Comisia Europeană respinge plângerile Ungariei și Slovaciei

Blocarea de către Ucraina a tranzitului petrolului furnizat Ungariei şi Slovaciei de compania rusă Lukoil prin conducta Drujba nu pune în pericol securitatea aprovizionării cu petrol a acestor două ţări, a estimat joi Comisia Europeană, potrivit agenţiei DPA, preluate de Agerpres.

Sancţiunile impuse de Ucraina companiei Lukoil nu afectează livrările de petrol prin conducta Drujba atât timp cât cantităţile furnizate de respectiva companie sunt compensate de cele ale altor furnizori. Potrivit Kievului şi Bruxellesului, petrolul transportat de Lukoil prin conducta Drujba ar fi fost deja înlocuit de cel exportat de alţi furnizori. Dar, pe de altă parte, acelaşi purtător de cuvânt comunitar a reamintit că Bruxellesul colaborează cu statele UE pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu energie astfel încât să diminueze cât mai mult importurile din Rusia.

01 aug. - Acum 4 saptamani
01-08-2024

Imagini din dronă: soldați ruși, vânați de dronele kamikaze ucrainene

Un grup de 13 militari ruși este vânat de mai multe drone kamikaze ucrainene, potrivit unei înregistrări video realizate de o dronă de supraveghere și postate de militarii brigăzii 47 mecanizate ucrainene, transmite Digi24.

Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor
Recomandări
Răscoala sătenilor de la Lupșa, Alba. Cum au fost deposedați de sute de hectare de terenuri și păduri prin cadastrarea sistematică a imobilelor

Pe imagini se vede cum o dronă kamikaze ajunge direct în clădirea unde se afla adăpostită grupa de infanterie rusă. După explozie, câțiva soldați reușesc să iasă din ruine, dar sunt urmăriţi şi atacați la scurt timp de o altă dronă kamikaze, arată sursa citată.

Mai multe detalii aici: Imagini din dronă: soldați ruși, vânați de dronele kamikaze ucrainene

01 aug. - Acum 4 saptamani
01-08-2024

Ucraina rămâne fermă: „Sancţiunile pentru Lukoil nu ameninţă securitatea energetică a Slovaciei şi a Europei în ansamblu”

Sancţiunile Kievului care interzic tranzitul de petrol de la producătorul rus Lukoil nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetice a Slovaciei şi a Europei, în general, aşa că nu există motive pentru a fi ridicate, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal, potrivit news.ro.

Ridicarea sancţiunilor nu este un subiect de discuţie şi Kievul are „înţelegerea deplină” a Uniunii Europene în această privinţă, a declarat premierul Denis Şmîhal pe Telegram.

Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981
Recomandări
Revoltă pentru pâine în România comunistă. Cum a fost reprimat cu focuri de armă protestul minerilor din Motru, în octombrie 1981

Premierul slovac Robert Fico a declarat luni că ţara sa va întrerupe livrările de motorină către Ucraina dacă Kievul nu restabileşte fluxurile de petrol de la Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina.

Slovacia şi Ungaria furnizează împreună aproximativ 10% din motorina Ucrainei.

„Slovacia este partenerul nostru de încredere de la care nu ne aşteptăm la şantaj sau ameninţări”, a punctat Şmîhal. „Sancţiunile nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii energetice a Slovaciei şi a Europei în ansamblu, motiv pentru care ridicarea lor nu este un subiect de discuţie”, a adăugat el.

La sfârşitul lunii iunie, Ucraina a impus sancţiuni împotriva Lukoil, una dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, interzicându-i orice activitate pe teritoriul ucrainean şi oprind trecerea petrolului său către rafinăriile slovace şi ungare.

Sancţiunile împotriva Lukoil au început să intre în vigoare la sfârşitul lunii iunie, însă Ungaria şi Slovacia nu au raportat probleme de aprovizionare până la jumătatea lunii iulie.

Oleoductul Drujba (Prietenie), care leagă Rusia de Europa de Est, a rămas funcţional în cei peste doi ani de război, chiar dacă UE a renunţat la majoritatea celorlalte surse de aprovizionare cu energie rusească.

01 aug. - Acum 4 saptamani
01-08-2024

Kremlinul anunță recompense pentru doborârea avioanelor F-16

Kremlinul susține că avioanele de luptă F-16 primite de Ucraina nu vor avea un impact semnificativ asupra cursului războiului deoarece forțele sale aeriene le vor doborî, relatează agenția de presă Reuters, citată de news.ro.

Oficiali lituanieni şi americani au confirmat miercuri că Ucraina a primit primul lot de avioane F-16, cerute de aproape doi ani de autoritățile de la Kiev.

Întrebat despre noua capacitate de luptă a Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Dacă nu mă înşel, au fost deja oferite recompense” pentru doborârea lor. „Aceste avioane (…) vor fi doborâte. Dar, bineînţeles, aceste livrări nu vor putea avea impact semnificativ asupra cursului evenimentelor de pe front”, a insistat el într-o tentativă de încurajare a forțelor ruse și descurajare a celor ucrainene.

Mai multe detalii aici: Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16. Kremlinul anunță recompense pentru doborârea lor

01 aug. - Acum 4 saptamani
01-08-2024

Bombardamente rusești în Nikopol. Mamă și fiică, ucise

În orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, o mamă și o fiică au fost ucise și un alt civil a fost rănit în timpul bombardamentelor rusești, a declarat șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, Serhii Lisak, relatează BBC Rusia.

„Două femei au murit în Nikopol – o mamă și o fiică. Una avea 40 de ani. Cealaltă a împlinit astăzi 72 de ani. În plus, mai există o victimă. Este un bărbat în vârstă de 46 de ani. El va fi tratat în ambulatoriu”, a spus Lisak, citat de Ukrinform.

Potrivit oficialului, Nikopol a fost bombardat cu zeci de obuze, în urma cărora au fost avariate clădiri rezidențiale cu mai multe etaje și case, precum și o stație de pompieri, un colegiu, o școală și autobuze.

01 aug. - Acum 4 saptamani
01-08-2024

Ucraina anunță că a doborât în timpul nopții șapte drone rusești

Rusia a atacat Ucraina, în noaptea de miercuri spre joi, cu rachete balistice și cu drone, anunță Forțele Aeriene ucrainene, precizând că toate cele șapte drone rusești lansate spre teritoriul ucrainean au fost distruse, relatează Ukrainska Pravda.

„Trupele radiotehnice au detectat și însoțit 7 «Shahed». Toate au fost doborâte de apărarea aeriană în regiunile Kiev, Poltava, Herson și Dnipropetrovsk”, a transmis armata ucraineană.

Potrivit aceleiași surse, rachete Iskander-Ms au fost lansate din regiunea rusă Voronej și din Crimeea ocupată, în timp ce dronele au fost pilotate de la Capul Ceauda (Crimeea) și din zona orașului rus Kursk.

01 aug. - Acum 4 saptamani
01-08-2024

Opozantul rus Ilia Ponomarev, rănit într-un atac cu dronă în apropiere de Kiev, scrie presa ucraineană

O dronă kamikaze rusă a lovit casa fostului deputat rus Ilia Ponomarev, în apropiere de Kiev, în noaptea de 1 august, rănindu-l pe politicianul anti-Kremlin, relatează surse citate de presa ucraineană, notează The Kyiv Independent.

Incidentul a fost raportat la o zi după ce, potrivit surselor, trei drone au lovit o zonă din apropierea casei lui Ponomarev în timpul unui atac din 31 iulie.

Publicația Obozrevatel a scris că o dronă rusă Geran-2 a explodat la cinci metri de casa politicianului ruso-ucrainean, avariind-o. Ponomarev a suferit multiple răni provocate de șrapnel, dar viața sa nu este în pericol, mai precizează publicația.

Și RBC Ucraina a mai transmis că, potrivit surselor sale, casa lui Ponomarev a fost lovită în atac.

Conform surselor Obozrevatel, cele două atacuri la rând sugerează că Ponomarev a fost vizat direct de Rusia. Afirmația nu a putut fi verificată imediat, notează The Kyiv Independent.

Politicianul se află acum sub protecție, a mai transmite Obozrevatel.

Un raport oficial al poliției indică faptul că un bărbat și soția acestuia au fost răniți în timpul atacului din regiunea Kiev. Poliția nu a menționat numele victimelor.

„Astăzi pare să fie a doua mea aniversare. A cincea tentativă de atac a fost cea mai neconvențională și cea mai reușită”, a scris Ponomarev joi, pe rețeaua X.

Ponomarev, în vârstă de 48 de ani, a fost singurul membru al Dumei de Stat a Rusiei care a votat împotriva anexării ilegale a Crimeei de către Moscova în 2014. El a fugit ulterior în SUA și mai târziu în Ucraina, obținând cetățenia ucraineană în 2019.

Moscova l-a adăugat pe politician pe lista sa de teroriști și extremiști în ianuarie 2023 și l-a acuzat de trădare în luna februarie a acestui an.

01 aug. - Acum 4 saptamani
01-08-2024

Peste 400 de lovituri într-o zi asupra regiunii Zaporojie, anunță autoritățile locale

Forțele ruse au lansat, în ultimele 24 de ore, 408 lovituri asupra a 10 localități din regiunea ucraineană Zaporojie, în urma cărora o persoană a fost rănită și au fost deteriorate clădiri rezidențiale și instalații de infrastructură, relatează Ukrainska Pravda, care îl citează pe șeful Administrației Regionale de Stat Zaporojie, Ivan Fedorov.

„O persoană a fost rănită în urma atacurilor rusești în districtul Zaporojie. În cursul zilei, ocupanții au lovit de 408 ori în 10 localități din regiunea Zaprorojie”, a scris oficialul local pe Telegram.

„Au fost raportate 7 distrugeri de clădiri rezidențiale și infrastructură”, a adăugat Fedorov.

31 iul. - Acum 4 saptamani
31-07-2024

Întreaga lume vrea ca Rusia să participe la următorul summit pentru pace, transmite Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat miercuri mai multor media franceze, între care şi AFP, că „întreaga lume”, inclusiv Ucraina, vrea ca Rusia să participe la viitorul summit pentru pace, relatează Agerpres.

„Cea mai mare parte a lumii spune că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine niciun fel de rezultate importante. Întrucât întreaga lume o vrea la masă, noi nu ne putem opune”, a spus el.

Mai multe detalii: Întreaga lume vrea ca Rusia să participe la următorul summit pentru pace, transmite Volodimir Zelenski

31 iul. - Acum 4 saptamani
31-07-2024

Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina

Ucraina a primit primul lot de avioane F-16 de a patra generație fabricate în SUA, relatează The Kyiv Independent, care citează Bloomberg.

Termenul limită pentru transferul avioanelor F-16 a fost sfârșitul lunii iulie, au declarat sursele citate de Bloomberg. Ucraina a primit „un număr mic” de avioane, au precizat sursele.

Ucraina urmează să primească cel puțin 79 de avioane F-16 de la Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia, livrările urmând să continue în anii următori.

Kievul nu a confirmat încă informațiile.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

doritor   •   01.08.2024, 13:48

Voi oligarhi, care in intelegere ati declansat acest razboi sa salvati „matrita de facut $”pentru a scapa de crizele economice, opriti macelul declansat asupra unui popor ce nu e lasat de sute de ani sa-si formeze propria tara. Nu realizati ce clipe groaznice au trait femei, batrani si mai cu seama copii nevinovati in momentul cand moartea a venit mai devreme?!? Nu realizati ca realizarile de de zeci de ani sunt distruse in cateva minute de armele mereu perfectionate?! Pe teme de istorie nimeni n-are drepturi mai mari sau mai multe, iar daca vorbim de nordul M. Caspica si M. Neagra cu atat mai mult. Poate dupa 2500 de ani a venit din nou vremea oraselor stat in care toti sa fie cetateni egali doar cu nume , prenume si sex fara nationalitate bucurandu-se in schimb de progresul tehnic facut tot de el (omul). Cand a pasit pentru prima oara in EU acum 45 mii ani homo-sapiens nu avea nici nationalitate, nici acte de proprietati sa le poata arata.

    Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   01.08.2024, 17:20

    doritor   •  01.08.2024, 13:48

    Voi oligarhi, care in intelegere ati declansat acest razboi sa salvati „matrita de facut $”pentru a scapa de crizele economice, opriti macelul declansat asupra unui popor ce nu e lasat de sute de ani sa-si formeze propria tara. Nu realizati ce clipe groaznice au trait femei, batrani si mai cu seama copii nevinovati in momentul cand moartea a venit mai devreme?!? Nu realizati ca realizarile de de zeci de ani sunt distruse in cateva minute de armele mereu perfectionate?! Pe teme de istorie nimeni n-are drepturi mai mari sau mai multe, iar daca vorbim de nordul M. Caspica si M. Neagra cu atat mai mult. Poate dupa 2500 de ani a venit din nou vremea oraselor stat in care toti sa fie cetateni egali doar cu nume , prenume si sex fara nationalitate bucurandu-se in schimb de progresul tehnic facut tot de el (omul). Cand a pasit pentru prima oara in EU acum 45 mii ani homo-sapiens nu avea nici nationalitate, nici acte de proprietati sa le poata arata.

    Cred că vrei să zici mașina de făcut ruble. Nu de alta, dar ultima oară când am verificat, Rusia era aia care bombarda Ucraina.

Alex.59   •   01.08.2024, 13:23

Război în Ucraina, ziua 890... 🙄

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rapperul american Fatman Scoop a murit la vârsta de 53 de ani, după ce s-a prăbușit pe scenă în timpul unui concert
Știrileprotv.ro
Rapperul american Fatman Scoop a murit la vârsta de 53 de ani, după ce s-a prăbușit pe scenă în timpul unui concert
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milioanar. Cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami!
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milioanar. Cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami!
Orașul în care tot mai mulți români vor să se mute. Va fi cel mai sigur loc din țară. Se investesc 9.000.000.000 de euro, apar autostrăzi, hoteluri și va fi plin de soldați
FANATIK.RO
Orașul în care tot mai mulți români vor să se mute. Va fi cel mai sigur loc din țară. Se investesc 9.000.000.000 de euro, apar autostrăzi, hoteluri și va fi plin de soldați
Soția noului supertransfer al lui Liverpool se mută în Anglia pentru a-i fi alături: „Un nou capitol pentru noi”
GSP.RO
Soția noului supertransfer al lui Liverpool se mută în Anglia pentru a-i fi alături: „Un nou capitol pentru noi”
Animalul crescut în cantități industriale de români, dar care ajunge pe mesele străinilor. Puțini oameni își permit să-l cumpere, așa că merge direct la export. Carnea lui ajută la protejarea împotriva infecțiilor
FANATIK.RO
Animalul crescut în cantități industriale de români, dar care ajunge pe mesele străinilor. Puțini oameni își permit să-l cumpere, așa că merge direct la export. Carnea lui ajută la protejarea împotriva infecțiilor
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Unica.ro
Val de comentarii după cea mai recentă apariție a Nicoletei Luciu. 'Nu te mai recunosc' Cum arată acum vedeta / FOTO
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Detalii terifiante, după decesul handbalistei Iryna Glibko, campioană a României! "Ficatul era plin de ganglioni". Drama ultimilor ani | EXCLUSIV
Plaja din Vama Veche, efectiv ruptă în două de furtuna devastatoare. De la ce a pornit dezastrul care a schimbat relieful zonei
Observatornews.ro
Plaja din Vama Veche, efectiv ruptă în două de furtuna devastatoare. De la ce a pornit dezastrul care a schimbat relieful zonei
Horoscop 1 septembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi poate ajuta să se elibereze din strânsoarea unor complicații emoționale
HOROSCOP
Horoscop 1 septembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care îi poate ajuta să se elibereze din strânsoarea unor complicații emoționale

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI