Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 895
Junta din Mali anunță ruperea relațiilor diplomatice cu Ucraina
Junta aflată la putere în Mali a anunţat duminică ruperea relaţiilor diplomatice cu Ucraina sub pretextul că ar fi implicată în susținerea rebelilor tuaregi. Junta se referă la o insinuare a purtătorului de cuvânt al Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev, Andrii Iusov, precum că rebelii tuaregi au primit informaţiile „necesare” pentru desfăşurarea unui atac letal în Mali împotriva Wagner.
Potrivit juntei, Iusov a „admis implicarea Ucrainei într-un atac laş, perfid şi barbar al grupurilor teroriste armate care au dus la moartea unor membri ai forţelor de apărare şi securitate maliene”. Totuși, Iusov nu a confirmat direct implicarea Kievului în conflict, precizează AFP și Reuters.
Ministerul ucrainean de Externe a transmis luni că regretă decizia guvernului de tranziţie din Mali, subliniind că a fost luată fără o examinare riguroasă a faptelor şi circumstanţelor.
„Ucraina aderă necondiţionat la normele dreptului internaţional, inviolabilitatea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a altor ţări”, se arată într-un comunicat al diplomației ucrainene.
MAE de la Kiev afirmă totodacă cu Ucraina îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile politice şi diplomatice necesare în răspuns la acţiunile statului Mali.
Rebelii tuaregi din nordul Mali au ucis cel puţin 84 de mercenari Wagner şi 47 de soldaţi malieni în câteva zile de lupte intense soldate cu cea mai dureroasă înfrângere suferită de compania militară rusă în Africa.
Armata rusă își concentrează ofensiva asupra Pokrovsk și Torețk
Trupele ruse continuă să înainteze în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, undem îşi concentrează atacurile în direcţiile Pokrovsk şi Toreţk, două orașe cu importanţă strategică pentru logistica armatei ucrainene, a transmis luni Statul Major al Ucrainei, potrivit agenţiei de presă EFE, preluată de Agerpres.
Zona cea mai fierbinte a întregii linii de contact continuă să fie axa către Pokrovsk, situat la circa 20 de kilometri de linia frontului. Armata rusă încearcă să avanseze în această direcţie şi de asemenea către Toreţk, notează EFE.
Infanteria rusă este sprijinită în ofensivă de aviaţie, care numai luni a lansat zece bombe cu planare, o armă de mare putere lansată de avioanele de atac de la circa 70 de kilometri de ţintă, dificil de contracarat şi care poate distruge fortificaţiile cele mai solide.
Trupele ruse continuă acţiunile ofensive şi pe alte sectoare ale frontului din regiunea Doneţk, precum şi în regiunea Harkov din nord-est şi regiunea Zaporojie în sud-est.
Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), trupele ruse au obţinut în ultimele ore noi înaintări la est de Pokrovsk, la vest de oraşul ocupat Doneţk şi în zona unde se învecinează regiunile Doneţk şi Zaporojie.
Ucraina a pierdut iniţiativa pe front în toamna anului trecut, după ce a doua sa contraofensivă în acest război s-a încheiat fără rezultatele aşteptate. Armata ucraineană a intrat apoi în defensivă, iar trupele ruse au făcut de atunci progrese constante, dar modeste şi fără a realiza vreo străpungere semnificativă.
Încă un oficial din Ministerul rus al Apărării a fost reținut pentru fraudă
Autorităţile ruse au reţinut un alt oficial de rang înalt din Ministerul Apărării de la Moscova în cea mai recentă dintr-o serie de anchete pentru corupţie, de data aceasta investigaţia fiind legată de un parc tematic militar, relatează agenția de presă Reuters, preluată de news.ro.
Generalul-maior Vladimir Şesterov a fost reţinut sub suspiciunea de fraudă. De asemenea, a fost arestat şi Viaceslav Ahmedov, directorul parcului Patriot de lângă Moscova, care este o atracţie populară pentru vizitatori.
„Potrivit anchetei, aceste persoane, împreună cu complici, au fost implicate în furtul de fonduri bugetare alocate pentru activităţile şi funcţionarea parcului Patriot şi a centrului de convenţii şi expoziţii”, se arată într-un comunicat al Comitetului de Investigații din Rusia.
Mai multe detalii aici: Încă un oficial din Ministerul rus al Apărării a fost reținut pentru fraudă
Numărul deceselor în Ucraina, aproape triplu față de cel al nașterilor
Numărul deceselor în rândul populaţiei din Ucraina a fost aproape triplu faţă de cel al naşterilor în prima jumătate a anului în curs, potrivit unei analize a datelor oficiale publicată luni de compania de consultanţă Opendatabot, relatează agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.
Conform acestor date, în primele şase luni ale anului 2024 s-au născut în Ucraina 87.655 de copii, în timp ce numărul deceselor în aceeaşi perioadă a fost de 250.972.
Dezechilibrul dintre naşteri şi decese este o tendinţă remarcată în Ucraina încă dinaintea războiului provocat de invazia rusă lansată în februarie 2022. Totuşi, dacă în prima jumătate a anului 2019, înaintea pandemiei şi războiului, raportul între naşteri şi decese era de aproximativ 1 la 2, în prima jumătate a anului 2024 acest raport a fost de 1 la aproape 3.
Această statistică nu este însă defalcată pe cauze de deces, iar conducerea de la Kiev păstrează secrete informaţiile despre pierderile din rândul armatei ucrainene, notează EFE.
Activistul Ilia Iaşin: „Dacă doriți să ajutați Rusia, salvați Ucraina de Putin”
Cel mai bun mod în care Occidentul poate sprijini opoziția din Rusia este să ajute Ucraina să câștige războiul, a declarat opozantul rus Ilia Iaşin duminică, 4 august, la câteva zile după eliberarea sa în schimbul istoric de prizonieri dintre Rusia și Occident, relatează The Kyiv Independent.
Activistul fusese închis în anul 2022 pentru „discreditarea” armatei ruse după ce a criticat invazia în Ucraina.
„Războiul criminal de agresiune împotriva Ucrainei ar trebui oprit imediat. Rusia trebuie să retragă absolut toate trupele de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Iașin duminică.
Activistul a mai afirmat că țările occidentale pot sprijini cel mai bine mișcările de opoziție ruse continuând să lucreze pentru eliberarea prizonierilor politici și oferind ajutor Ucrainei.
Mai multe detalii aici: Activistul Ilia Iaşin, eliberat în cadrul schimbului de deținuți: „Dacă doriți să ajutați Rusia, salvați Ucraina de Putin”
Un pianist rus, opozant al războiului din Ucraina, a murit într-o închisoare din Siberia
Musician and anti-war activist Pavel Kushnir died in the Birobidzhan pre-trial detention center after a hunger strike. He was tried for criticizing Putin.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 3, 2024
The 39-year-old pianist died on July 27. He went on a hunger strike in the isolation center and refused water in the last… pic.twitter.com/RTYWkI2nDo
Pianistul Pavel Kuşnir, încarcerat după ce a criticat războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, a murit în detenţie la vârsta de 39 de ani, au anunţat ONG-uri şi apropiaţi de-ai săi, în contextul reprimării oricărei disidenţe în Rusia, relatează AFP, potrivit news.ro.
Pavel Kuşnir a murit la o dată neprecizată într-un centru de arest preventiv din Birobidjan, reședința administrativă a Regiunii Autonome Evreiești, care se învecinează cu China.
Moartea lui Kușnir nu a fost anunţată în mod oficial. Contactată luni de AFP, administraţia penitenciară locală nu a dorit să facă vreun comentariu.
În mai 2024, un canal de știri de pe Telegram a relatat despre arestarea lui Kușnir pentru acuzația de „apeluri la terorism”, o infracţiune care poate fi pedepsită aspru în Rusia. Nici arestarea pianistului nu a fost anunţată în mod oficial.
Potrivit Vot Tak, pianistul a publicat, începând din noiembrie 2022, patru înregistrări video pe un canal de YouTube urmărit de câteva zeci de persoane în care critica Kremlinul şi invazia din Ucraina.
Mai multe detalii aici: Un pianist rus, opozant al războiului din Ucraina, a murit într-o închisoare din Siberia
Ucraina a primit un grant de 3,9 miliarde de dolari din partea SUA
Ucraina a primit 3,9 miliarde de dolari de la Statele Unite printr-un program al Băncii Mondiale, a declarat prim-ministrul Denis Șmihal luni, 5 august, relatează The Kyiv Independent.
Este vorba despre prima tranșă din 2024 dintr-un nou acord financiar între Ucraina și Banca Mondială, anunțat în urmă cu câteva zile.
„Aceste fonduri vor fi utilizate pentru finanțarea cheltuielilor bugetare prioritare, precum salariile profesorilor, medicilor și salvatorilor, pensiile și beneficiile sociale”, a spus Șmihal.
În acest an, Kievul va primi sprijin bugetar direct de 7,8 miliarde de dolari din partea SUA, ceea ce „va permite Ucrainei să treacă cu încredere această perioadă financiară”, a mai spus permierul ucrainean.
Acordul a fost semnat ca parte a proiectului Pace în Ucraina, care a fost principalul instrument al Băncii Mondiale în furnizarea de asistență financiară pentru Kiev de la începutul războiului, în 2022.
Peste 25 de miliarde de dolari au fost strânși prin acest proiect, iar noul acord va crește suma la aproape 30 de miliarde de dolari, din care cea mai mare parte a fost furnizată de SUA, potrivit Ministerului de Finanțe al Ucrainei.
O fabrică a luat foc după o lovitură în Luhanskul ocupat de ruși, anunță guvernatorul
O presupusă lovitură ucraineană împotriva Luhanskului ocupat, lansată pe 4 august, a declanșat un incendiu într-o fabrică folosită pentru repararea și depozitarea echipamentelor militare rusești, a declarat guvernatorul regional Artiom Lisohor, relatează The Kyiv Independent.
Fabrica 100 a suferit avarii ca urmare a „funcționării slabe a apărării antiaeriene (rușilor)”, a spus Lisohor, publicând fotografii cu fumul care se ridică deasupra instalației.
Luhansk, un oraș ocupat de Rusia din 2014, a fost supus loviturilor repetate ale Ucrainei în timpul războiului.
Potrivit autorităților ruse, 12 rachete occidentale – probabil opt ATACMS fabricate în SUA și patru rachete britanice Storm Shadow – au fost folosite în atac.
„Patru rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană la apropierea orașului”, a declarat Leonid Pasechnik, șeful instalat de Rusia în regiune.
Căderea unor fragmente au provocate incendii de iarbă uscată și au lovit depozite cu rezervoare de combustibil și zonele rezidențiale.
The Kyiv Independent nu a putut verifica imediat afirmațiile.
Armata ucraineană nu a comentat încă aceste informații.
Ucraina vrea să creeze o coaliție pentru a doborî rachetele rusești, spune Zelenski
Kievul va discuta cu NATO despre crearea unei coaliţii de ţări care să ajute la doborârea rachetelor ruseşti deasupra teritoriului Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski duminică, 4 august, citat de Interfax Ucraina, relatează The Kyiv Independent.
„Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a folosi avioane de luptă din ţările vecine împotriva rachetelor (ruseşti) care lovesc Ucraina în direcţia vecinilor noştri. În primul rând, ţările alianţei”, a spus Zelenski.
Liderul de la Kiev a numit o astfel de mişcare „o responsabilitate foarte mare”, care ar putea fi dificilă pentru parteneri, dar i-a însărcinat pe diplomaţi să organizeze o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta problema.
„Vreau să încerc acest instrument, astfel încât țările NATO să poată discuta cu Ucraina posibilitatea unei coaliții atât de mici de țări vecine care să doboare rachete inamice (asupra Ucrainei)”, a mai spus Zelenski.
Polonia și România au ridicat de mai multe ori de la sol avioane de luptă pentru a-și proteja spațiul aerian, în timp ce forțele ruse au lansat atacuri aeriene asupra Ucrainei, dar avioanele nu au fost niciodată folosite pentru a distruge aceste ținte, notează sursa citată.
24 de drone doborâte deasupra Ucrainei în timpul nopții
În noaptea de duminică spre luni, trupele ruse au atacat Ucraina cu 24 de drone de tip Shahed, iar apărarea aeriană le-a distrus pe toate, au anunțat autoritățile locale și Forțele Aeriene, citate de Ukrainska Pravda.
„În noaptea de 5 august 2024, ocupanții ruși au atacat cu UAV-uri de atac de tip Shahed din zonele Primorsko-Ahtarsk, Kursk – Federația Rusă. Trupele radiotehnice ale Forțelor Aeriene au detectat și urmărit 24 de drone de atac”, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
„Ca urmare a bătăliei antiaeriene, toate UAV-urile inamice au fost doborâte de grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, unitățile de rachete antiaeriene și sistemele de război electronic ale Forțelor Aeriene din Kiev, Vinița, Kirovohrad, Harkov, Sumî, Poltava și Dnipropetrovsk”, au mai precizat reprezentanții Forțelor Aeriene.
Oleksandr Sîrskîi: Livrarea recentă a avioanelor F-16 va însemna „mai multe rachete și avioane doborâte”
Livrarea recentă a avioanelor de luptă F-16 în Ucraina înseamnă că vor fi „doborâte mai multe rachete și avioane folosite de criminalii ruși pentru a ataca orașele ucrainene”, a declarat șeful armatei Ucrainei Oleksandr Sîrskîi duminică, 4 august, relatează The Kyiv Independent.
Sîrskîi a făcut aceste comentarii într-o postare pe Facebook, după confirmarea din partea președintelui Volodimir Zelenski că piloții ucraineni folosesc deja primul lot de F-16 livrate recent.
The Times a relatat pe 1 august că primul lot de avioane a inclus șase aeronave furnizate de Țările de Jos, în timp ce The Economist a notat pe 4 august că Ucraina a primit 10 avioane F-16 la sfârșitul lunii iulie.
Deși unii experți în apărare nu se așteaptă ca F-16 să schimbe situația în război, avioanele pot întări capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și pot proteja zonele populate ale țării de bombardamentele zilnice ale Rusiei.
Kievul a cerut aceste avioane de generație a patra, fabricate în SUA, încă din primul an al războiului, pentru a-și consolida forțele aeriene, care au fost formate din avioane de fabricație sovietică și au fost epuizate semnificativ în ultimii ani de război.
Rusia a lansat drone de atac asupra nordului și sudului Ucrainei
Mișcarea dronelor de atac a fost înregistrată în seara zilei de duminică, 4 august, din regiunea ucraineană Sumî și din sudul Ucrainei, anunță Forțele Aeriene ale țării, citate de Ukrainska Pravda.
Drone au fost înregistrate deasupra regiunilor Sumî, Poltava, Dnipropetrovsk, Herson, Mikolaiv, Harkov, Kirovohrad, Vinița, Cerkasî, Zaporojie și Kiev.
Forțele Aeriene au anunțat că amenințarea cu atacurile dronelor s-a încheiat luni dimineață în jurul orei locale 7 (aceeași oră în România).
Ucraina a primit primele avioane F-16. Zelenski: „Am reuşit. Au început deja să le folosească”
Volodimir Zelenski a anunțat, duminică, în cadrul unei ceremonii desfășurate într-o locație secretă, că „F-16 sunt în Ucraina”, confirmând astfel sosirea mult-aşteptată a avioanelor de luptă produse în SUA, notează BBC, citată de News.ro.
„F-16 sunt în Ucraina. Am reuşit. Sunt mândru de băieţii noştri care stăpânesc aceste avioane şi au început deja să le folosească pentru ţara noastră”, a declarat Zelenski, mulțumind în special Danemarcei, Țărilor de Jos și SUA pentru că au contribuit la livrarea avioanelor după 18 luni de așteptare.
Mai multe detalii: Ucraina a primit primele avioane F-16. Zelenski: „Am reuşit. Au început deja să le folosească”