Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 896.

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Elicopter militar rusesc doborât în regiunea Sumî

Armata ucraineană a anunțat marți că a doborât un elicopter militar rusesc în regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

„Astăzi, 6 august, pe cerul de deasupra regiunii Sumî, unități ale forțelor de apărare și securitate au distrus o rachetă balistică inamică, 2 drone și un elicopter. Mulțumim apărătorilor și apărătorilor noștri!”, a transmis armata ucraineană.

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Armata rusă, nevoită să trimită întăriri în regiunea Kursk

Armata rusă a anunţat marţi trimiterea de întăriri în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina, unde circa 300 de soldaţi ucraineni sprijiniţi de tancuri şi blindate au lansat mai devreme un atac asupra unităţilor gărzii de frontieră, relatează agenţiile de presă Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.

Guvernatorul regional din Kursk a susţinut că incursiunea ucraineană a fost respinsă, adăugând totuşi că situaţia este în continuare „dificilă”.

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerului rus al Apărării, care dă de înţeles că lupte sunt în continuare în desfăşurare în respectiva zonă, circa 300 de soldaţi ucraineni, sprijiniţi de 11 tancuri şi de aproximativ 20 de vehicule blindate, au atacat poziţiile unităţilor gărzii de frontieră în jurul orei locale 08:00.

Libertatea a vrut să afle de ce nu ia președintele Iohannis oameni de afaceri în vizitele externe. Cum a răspuns Administrația prezidențială
Recomandări
Libertatea a vrut să afle de ce nu ia președintele Iohannis oameni de afaceri în vizitele externe. Cum a răspuns Administrația prezidențială

Potrivit aceluiaşi comunicat, „trupele ruse amplasate la graniţă, împreună cu unităţi ale Serviciului Federal de Securitate (FSB), resping atacurile şi execută foc asupra inamicului în zona frontierei de stat şi asupra rezervelor (armatei ucrainene – n.r.) în regiunea Sumî”, din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării mai menţionează că a introdus în luptă şi aviaţia şi că de asemenea a deplasat rezerve în zona de ostilităţi de la graniţă.

Incursiuni similare în regiunile rusești situate la granița cu Ucraina au fost revendicate în ultimele luni de grupuri de combatanţi ruşi pro-ucraineni, cum ar fi „Legiunea Libertate Rusiei” sau „Corpul Voluntarilor Ruşi”. 

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Serghei Șoigu presează Ucraina să cedeze teritorii în speranța încetării focului

Fostul ministru rus al apărării, Serghei Șoigu, susține că Vladimir Putin a făcut o propunere de negocieri de pace în data de 14 iunie și cere Ucrainei acceptarea termenilor propuși de liderul de la Kremlin.

Cu cât Ucraina va aştepta mai mult pentru a intra în negocieri de pace, cu atât mai dure vor fi condiţiile pentru poporul său, a avertizat Șoigu. Actualul secretar al Consiliului de Securitate din Rusia a mai susținut că Ucraina a pierdut 420 de kiloemtri pătrați din teritoriu din 14 iunie încoace, transmite agenția de presă Reuters, citată de news.ro.

De ce nu va răspunde Statul român în solidar cu Ion Iliescu și oamenii lui pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990. Doar SRI și MAI ar putea fi bune de plată la finalul procesului
Recomandări
De ce nu va răspunde Statul român în solidar cu Ion Iliescu și oamenii lui pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990. Doar SRI și MAI ar putea fi bune de plată la finalul procesului

„Fereastra de oportunitate pentru Ucraina se îngustează. Iluziile regimului de la Kiev (termen depreciativ inventat de Moscova în scopuri propagandistice la adresa conducerii din Ucraina – n.r.) că europenii vor organiza un alt summit de pace frumos, la care toate problemele lor interne vor fi rezolvate de ei înşişi, costă scump poporul ucrainean”, a declarat Șoigu, conform televiziunii de stat din Rusia.

Mai multe detalii aici: Serghei Șoigu presează Ucraina să cedeze teritorii în speranța încetării focului: „Fereastra de oportunitate se îngustează”

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Rusia pretinde că a cucerit încă un sat din estul Ucrainei

Ministerul rius al Apărării a revendicat marţi cucerirea unui nou sat în estul Ucrainei. Forţele ruse „au eliberat satul Tîmofiivka (…) în cursul unor operaţiuni active”, se arată într-un raport zilnic.

Această localitate se află în apropiere de oraşul Pokrovsk, ţinta armatei ruse.

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Generalul Gherasimov s-a deplasat pe frontul din Donețk

Şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a inspectat marţi trupele grupării militare Ţentr (Centru), care luptă în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, transmite EFE, potrivit Agerpres.

După cum a indicat Ministerul rus al Apărării pe contul său de Telegram, Gherasimov a ascultat rapoartele comandanţilor „cu privire la situaţia din zona lor de responsabilitate”.

Putem numi pensionarii și bugetarii „paraziți” sociali și economici?
Recomandări
Putem numi pensionarii și bugetarii „paraziți” sociali și economici?

Gherasimov a „sintetizat rapoartele şi a trasat misiuni viitoare” în faţa forţelor ruse, conform ministerului, care a difuzat o înregistrare video a vizitei şefului Statului Major pe linia frontului.

Imaginile îl arată pe Gherasimov în uniformă de campanie făcând turul unor blindate şi ascultând rapoartele comandanţilor.

Gherasimov a profitat de această vizită pentru a decora soldaţi şi ofiţeri.

În iunie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele lui Valeri Gherasimov şi al fostului ministru al apărării Serghei Şoigu, afirmând că îi suspectează de crime de război pentru direcţionarea atacurilor împotriva civililor şi a infrastructurii civile.

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

„Nu mai cred în niciun rus bun”. Reacții din Ucraina după ce doi disidenţi ruşi eliberaţi au cerut relaxarea sancțiunilor şi negocieri

Apelurile lui Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza privind relaxarea sancțiunilor care îi vizează pe rușii obișnuiți și deschiderea negocierilor de pace cu Moscova au fost criticate dur de mai mulți oficiali ucraineni care și-au exprimat neîncrederea în inițiativele celor doi disidenți politic eliberați în cadrul schimbului recent de prizonieri dintre Rusia și Occident, relatează ziarul The Guardian, citat de News.ro.

Vladimir Kara-Murza a spus că sancțiunile care îi afectează pe cetățenii ruși sunt „nedrepte şi contraproductive”, în timp ce Ilia Iaşin a făcut apel al Kiev pentru a „se aşeza la masa negocierilor”.

„Nu mai cred în niciun rus bun”, a reacționat deputata ucraineană Irina Geraşcenko la declarațiile celor doi.

Mai multe detalii aici: „Nu mai cred în niciun rus bun”. Reacții din Ucraina după ce doi disidenţi ruşi eliberaţi au cerut relaxarea sancțiunilor şi negocieri

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Rusia susține că armata ucraineană a încercat să pătrundă în regiunea Kursk

Aleksei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk din Rusia, a afirmat că armata ucraineană a încercat să pătrundă pe teritoriul regiunii pe 6 august, relatază The Kyiv Independent.

Kursk se învecinează cu regiunea ucraineană Sumî.

Canalele ruse pro-război Telegram au scris că un grup de sabotaj și recunoaștere cu echipament greu a intrat în regiunea Kursk de dimineață.

Smirnov a declarat că polițiștii de frontieră ruși „au împiedicat o străpungere a frontierei” în districtele Sudjanski și Korenevski.

Armata ucraineană nu a comentat aceste afirmații, care nu pot fi verificate în mod independent.

Andrii Kovalenko, șeful departamentului anti-dezinformare din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a spus că Rusia „nu controlează granița”.

„Comandanții militari ruși mint despre controlul situației din regiunea Kursk”, a scris el pe Telegram.

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Opt răniți în urma atacului asupra clinicii din Harkov

Opt persoane, inclusiv un bebeluș de opt luni, au fost rănite în urma atacului rusesc cu rachetă asupra orașului Harkov, au anunțat autoritățile locale, citate de The Kyiv Independent.

Forțele ruse au lovit districtul Șevcenkivski cu o rachetă Iskander în jurul orei 10 dimineața (aceeași oră în România) și au avariat o clinică, mașini și alte infrastructuri civile, a declarat guvernatorul Oleh Sîniehubov.

Două victime au fost spitalizate.

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Unitate medicală din Harkov, lovită de forțele ruse

Forțele ruse au lansat un atac cu rachete împotriva Harkovului marți, pe 6 august, au informat autoritățile locale, citate de The Kyiv Independent. A fost lovită o zonă rezidențială din centrul orașului, fiind avariată o policlinică, a anunțat primarul Ihor Terehov.

Informațiile referitoare la posibile victime sunt în curs de stabilire, a precizat oficialul, pe Telegram.

Atacurile asupra zonelor populate din regiunea Harkov s-au intensificat după ce forțele ruse au lansat o nouă ofensivă transfrontalieră în partea de nord a regiunii în luna mai.

Trupele ucrainene au oprit avansul, însă Rusia continuă să dețină controlul asupra mai multor așezări din zona de graniță.

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Guvernatorul din Kursk anunță că 26 de drone au fost doborâte noaptea trecută. Ministerul Apărării spune că au fost doar 11

Șeful interimar al regiunii ruse Kursk, Aleksei Smirnov, a anunțat marți dimineață că „26 de UAV-uri de tip aeronave ucrainene au fost deja doborâte”, relatează BBC Rusia.

Ministerul rus al Apărării a transmis însă în raportul său de dimineață că doar 11 drone au fost distruse peste regiunea Kursk, iar alta, deasupra regiunii Belgorod.

Ministerul nu a menționat nici cele două drone din regiunea Briansk, a căror distrugere a fost raportată luni seară de guvernatorul Aleksandr Bogomaz.

Anterior, Aleksei Smirnov a precizat că orașul de graniță Sudja a fost avariat de bombardamente, iar cinci persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite.

Autoritățile nu au precizat dacă bombardarea Sudja a fost legată de un atac cu drone. Ucraina nu a comentat aceste informații, BBC precizează nu le poate confirma în mod independent.

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Apărarea aeriană a Ucrainei a distrus patru rachete rusești și 15 drone în timpul nopții, anunță șeful Forțelor Aeriene

În noaptea de 6 august, rușii au atacat Ucraina cu patru rachete balistice, două rachete aeriene dirijate și 16 drone kamikaze, iar apărarea antiaeriană a doborât patru rachete și 15 drone, a transmis, pe Telegram, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, general-locotenentul Mikola Oleșciuk, citat de Ukrainska Pravda.

„În noaptea de 6 august 2024, inamicul a lovit regiunea Kiev cu patru rachete balistice Iskander-M/KN-23 din regiunea Voronej a Federației Ruse, două rachete aeriene ghidate Kh-59 din spațiul aerian de deasupra Mării Azov și 16 UAV-uri de tip Shahed lovesc din direcțiile Cape Ceauda – Crimeea, Kursk – Federația Rusă.

Atacul aerian a fost respins de grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ucrainene, forțele de rachete antiaeriene și unitățile de război electronic ale Forțelor Aeriene.

În urma bătăliei antiaeriene, două rachete balistice Iskander-M/KN-23, două rachete aeriene ghidate Kh-59 și 15 UAV-uri de atac au fost doborâte în regiunile Kiev, Herson, Mîkolaiv și Hmelnîțkîi”, a precizat Oleșciuk.

06 aug. - Acum 4 saptamani
06-08-2024

Explozii în Kiev și Harkov

Exploziile au răsunat în Kiev în timpul nopții, însă, Serhii Popko, şeful autorităţii militare din Kiev, a declarat că, potrivit rapoartelor preliminare, nu au existat pagube sau victime.

Unităţile ucrainene de apărare antiaeriană au acţionat în oraş şi în regiunea învecinată Kievului, au precizat autorităţile ucrainene.

Potrivit datelor preliminare citate de presa ucraineană, în direcţia Kievului ar fi fost trase rachete balistice de tip Iskander-M sau KN-23

„Luni, în jurul orei 23:00, inamicul a lansat un atac cu rachete în direcţia Kievului şi a suburbiilor. Potrivit informaţiilor preliminare, agresorul a folosit arme balistice precum Iskander-M sau KN-23. Forţele şi mijloacele de apărare antiaeriană au fost desfăşurate în capitală şi la periferia oraşului”, scrie Ukrainska Pravda, care precizează că nu au fost raportate pagube la Kiev şi nu au fost înregistrate victime.

În noaptea de luni spre marţi, s-au auzit explozii şi în Harkov, potrivit primarului oraşului, Ihor Terehov. O alertă aeriană a fost declarată în oraş şi în regiune.

Şeful Administraţiei Regionale de Stat din Harkov, Oleh Sîniehubov, a declarat că la ora 00.50 ruşii au atacat localitatea Ţîrkunî din districtul Harkov. O clădire rezidenţială a fost avariată şi a izbucnit un incendiu, dar deocamdată nu există informaţii că ar fi şi victime.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Alex.59   •   06.08.2024, 11:31

Război în Ucraina, ziua 895... 😒

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”
Știrileprotv.ro
O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”
Ce transformare!!! Cum arată astăzi Suzi Curcă din serialul La Bloc și cu ce se ocupă
Viva.ro
Ce transformare!!! Cum arată astăzi Suzi Curcă din serialul La Bloc și cu ce se ocupă
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Libertateapentrufemei.ro
Nicole Kidman, decolteu abisal pe covorul roșu. Rochia „obraznică” a trădat-o, însă
Singurele patru zodii protejate de astre până la finalul anului. Norocul le surâde, se vor scălda în bogății
FANATIK.RO
Singurele patru zodii protejate de astre până la finalul anului. Norocul le surâde, se vor scălda în bogății
Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi
GSP.RO
Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi
Câte zile libere legale vor avea românii în 2025. Mai multe minivacanțe anul viitor
FANATIK.RO
Câte zile libere legale vor avea românii în 2025. Mai multe minivacanțe anul viitor
Anunțul de ultimă oră al astrologilor! Urmează o zi DE NEUITAT pentru o zodie! Așa ceva rar se întâmplă! Cine sunt norocoșii
Unica.ro
Anunțul de ultimă oră al astrologilor! Urmează o zi DE NEUITAT pentru o zodie! Așa ceva rar se întâmplă! Cine sunt norocoșii
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Semnul rutier care îi încurcă pe candidaţi la examenul de permis. "E cedează la ceva"
Observatornews.ro
Semnul rutier care îi încurcă pe candidaţi la examenul de permis. "E cedează la ceva"
Horoscop 5 septembrie 2024. Taurii sunt nevoiți să se concentreze pe calitatea relațiilor cu cei din mediul de la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 5 septembrie 2024. Taurii sunt nevoiți să se concentreze pe calitatea relațiilor cu cei din mediul de la serviciu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI