Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 897.
Critici și acuzații la adresa autorităților ruse după lansarea incursiunii din Kursk
Rușii care locuiesc în zonele de frontieră din regiunea Kursk îi acuză pe oficiali că nu au făcut suficient pentru a-i ajuta în contextul incursiunii ucrainene, în timp ce bloggerii prorăzboi critică Ministerul rus al Apărării.
Autorităţile ruse au anunţat că mii de persoane au părăsit zonele de frontieră din regiunea Kursk, vizată din zorii zilei de marți de o incursiune ucraineană. În general, localnicii au fost nevoiți să se evacueze singuri, constată presa rusă independentă. În acest context, criticile la adresa autorităților s-au revărsat imediat, constată The Moscow Times.
Mai multe detalii aici: Critici și acuzații la adresa autorităților ruse după lansarea incursiunii din Kursk: „Nu vă puteți proteja oamenii”
Ordin de evacuare pentru 23 de localități ucrainene de lângă granița cu Rusia
În regiunea ucraineană Sumî, vecină cu regiunea rusă Kursk, autorităţile au ordonat „evacuarea obligatorie” a 23 de localităţi, măsură ce priveşte aproximativ 6.000 de persoane, relatează Ukrainska Pravda.
Localitățile vizate de ordinul de evacuare sunt situate la granița cu Rusia.
Pe de altă parte, autorităţile ruse au anunţat că mii de persoane au părăsit zonele de graniţă în regiunea Kursk.
Vladimir Putin, despre incursiunea din Kursk: „O altă provocare majoră”
Liderul rus Vladimir Putin a declarat miercuri că incursiunea ucraineană din regiunea Kursk este o „altă provocare majoră” și le-a cerut autorităților „să se ocupe urgent de subiect”.
„Regimul de la Kiev a lansat o altă provocare majoră”, a declarat Putin despre incursiunea din Kursk la o întâlnire cu membrii guvernului.
El a acuzat totodată forțele ucrainene că „bombardează fără discriminare”, inclusiv „obiective civile”. De altfel, un astfel de comportament a fost observat în repetate rânduri mai ales în cazul Rusiei de la lansarea agresiunii sale militare la scară largă împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022.
Putin a cerut autorităților regionale vecine cu Kursk să acorde asistență zonei afectate de incursiunea care a început în zorii zilei de marți.
Mai multe detalii aici: Vladimir Putin, despre incursiunea din Kursk: „O altă provocare majoră”. Ce a raportat generalul Valeri Gherasimov și ce spun experții militari
Rusia, după cea mai grea înfrângere suferită de Wagner în Africa: Ucraina a deschis „un al doilea front”
Ministerul rus de Externe a acuzat miercuri Ucraina de deschiderea „unui al doilea front”, în Africa, prin susţinerea unor „grupări teroriste”. Acuzația vine la câteva zile după ce compania militară privată Wagner, numită cândva „armata din umbră” a Kremlinului, a suferit pierderi grele în nordul Mali, cauzate de rebelii tuaregi din regiune.
„Incapabil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, regimul criminal (termen depreciativ folosit de regimul de la Moscova împotriva conducerii Ucrainei – n.r.) al lui (Volodimir – n.r.) Zelenski a decis să deschidă un al doilea front, în Africa, şi să susţină grupări teroriste în state de pe continent favorabile Moscovei”, a susținut purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de presă de stat RIA Novosti, citată de AFP și news.ro.
Mai multe detalii aici: Rusia, după cea mai grea înfrângere suferită de Wagner în Africa: Ucraina a deschis „un al doilea front”
Prizonieri luați în timpul incursiunii din Kursk
Forţele armate ucrainene au luat prizonieri mai mulţi soldaţi ruşi în districtul Sudja din regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina, în timpul unei incursiuni efectuate marţi cu unităţi mecanizate, relatează Agerpres.
„Forţele armate (ucrainene) conduc un grup de «kaţapi» (nume depreciativ folosit de ucraineni pentru ruşi) pe teritoriul Ucrainei”, a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri DeepState, un influent canal militar pe Telegram care urmăreşte zilnic evoluţiile de pe front.
DeepState a mai raportat distrugerea a două tancuri ruseşti, a unui elicopter de atac Kamov Ka-52, a unui camion militar şi a unui grup de infanterişti ruşi pe un pod din zonă.
Ucraina nu a confirmat oficial operaţiunea, despre care au informat în special oficialii şi bloggerii militari ruşi.
Consiliul de Securitate al Rusiei, convocat în urma incursiunii ucrainene din regiunea Kursk
Vladimir Putin a convocat de urgenţă miercuri Consiliul de Securitate al Rusiei, după ce trupe ucrainene au pătruns pe teritoriul regiunii ruse Kursk şi, potrivit bloggerilor militari ruşi, chiar au reuşit să-şi consolideze aici poziţii şi să ocupe câteva localităţi.
Mai multe detalii aici: Vladimir Putin a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate al Rusiei, după incursiunea Kievului în regiunea rusă Kursk
Kirilo Budanov anunţă când se va încheia ofensiva rusă
Cea mai recentă ofensivă a Rusiei ar trebui să se încheie în termen de o lună și jumătate sau două luni, a declarat șeful serviciului secret militar ucrainean (HUR), generalul Kirilo Budanov, potrivit The Kyiv Independent, care preia Forbes Ukraine.
Rusia a lansat o nouă ofensivă în partea de nord a regiunii Harkov în luna mai, însă avansul a rămas în cele din urmă fără avânt. Operațiunea a fost considerată de mulți experți drept o încercare de a distrage atenția și de a subția forțele ucrainene.
Între timp, Rusia a continuat să cucerească sate din regiunea Donețk și să înainteze spre orașele Ceasiv Yar și Pokrovsk, despre care se spune că este principala țintă a Moscovei.
„Practica unui război de zece ani arată că potențialul ofensiv al oricărei părți nu durează mai mult de două luni. Operațiunile ofensive rusești se apropie de trei luni, deci va exista un anumit declin”, a declarat Budanov.
Generalul Oleksandr Pivnenko, comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, a prezentat un calendar similar în iulie, când a estimat că ofensiva rusă se va încheia într-o lună și jumătate.
Adresându-se absolvenților Școlii de Economie din Kiev (KSE), Budanov a declarat că, după o „ușoară acalmie”, Rusia va încerca să atace din nou.
„Ne pregătim pentru acest lucru. Prin urmare, totul depinde de noi înșine, care vor fi acțiunile noastre”, a adăugat el.
În mai, Budanov a declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă în regiunea Sumî, după ce a atacat lângă Harkov.
Marţi, Moscova a susținut că trupele ucrainene au pătruns în regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu regiunea Sumî.
Bilanţul atacurilor forţelor ruse în ultimele 24 de ore: trei morți și 14 răniți
Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis cel puțin trei persoane și au rănit altele 14 în ultimele 24 de ore, au raportat autoritățile regionale, citate de The Kyiv Independent.
În total, 13 regiuni ucrainene au fost atacate de Rusia – Kiev, Vinița, Sumî, Cerkasî, Mîkolaiv, Cernihiv, Luhansk, Hmelnîțkîi, Dnipropetrovsk, Harkov, Herson, Zaporojie și Donețk. Au fost raportate victime în ultimele cinci regiuni.
Trupele ruse au tras de 564 de ori în regiunea Zaporojie în ultima zi, vizând nouă așezări, omorând doi bărbați și rănind un altul în districtul Polohi, a raportat administrația militară locală.
În Herson, armata rusă a vizat nouă așezări, inclusiv centrul regional Herson, potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin. O persoană a fost ucisă, iar alte 15 au suferit răni.
În regiunea Donețk, o persoană a fost rănită în comunitatea Selidove și o alta în satul Markove din cauza loviturilor rusești. De asemenea, două persoane au fost rănite în orașul Torețk din districtul Bahmut, a declarat guvernatorul Vadîm Filașkin.
Soldații ucraineni au capturat trei sate după ce au trecut granița în Rusia, susține o sursă apropiată de Ministerul Apărării de la Moscova
Trupele ucrainene care au invadat districtul Sujanski din regiunea Kursk, pe 6 august, au reușit să pună un punct de sprijin în zona de frontieră, susține canalul de Telegram pro-război Rîbar, aproiat de Ministerul rus al Apărării, scrie site-ul independent Meduza.
Mai multe detalii: Soldații ucraineni au capturat trei sate după ce au trecut granița în Rusia, susține o sursă apropiată de Ministerul Apărării de la Moscova
Soldații ruși critică interzicerea telefoanelor mobile pe front, decisă de Duma de Stat
Folosind smartphone-uri pe front, soldații se expun riscului de a fi descoperiți de inamic, iar informațiile sensibile pot fi scurse prin intermediul telefoanelor mobile, au conchis politicienii ruși. Soldații obiectează, însă, și spun că azi au nevoie de telefoane mobile pentru o gamă largă de operațiuni în misiunile lor și în timpul liber, relatează portalul rusesc independent Lenta, preluat de ziarul Blesk.
Ucraina a avut ocazia să distrugă la sol cele mai bune avioane de război ale Rusiei, dar americanii au refuzat
Timp de luni de zile, oficialii ucraineni au cerut aliaților străini permisiunea de a folosi cele mai bune arme donate, în special rachete balistice puternice, pentru a lovi avioanele de război rusești care staționau în aer liber pe aerodromurile din Rusia, de unde efectuau raiduri rapide asupra orașelor ucrainene. Dar aliații s-au opus, invocând riscul escaladării, scrie Forbes.
Mai multe detalii: Ucraina a avut ocazia să distrugă la sol cele mai bune avioane de război ale Rusiei, dar americanii au refuzat. Cum a motivat Casa Albă decizia
Kievul susţine că doborât toate cele 30 de drone Shahed lansate de Rusia peste noapte
Forțele ruse au țintit Ucraina cu 30 drone Shahed în noaptea de 6-7 august, toate fiind distruse de unitățile ucrainene de apărare aeriană, relatează Ukrainska Pravda.
„Toate dronele inamice au fost doborâte în timpul operațiunii de apărare aeriană în cadrul regiunilor Kiev, Hmelnîțkîi, Vinița, Mîkolaiv, Herson, Harkov și Cerkasî”, a spus Mikola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Rusia a pierdut peste 1.200 de soldaţi în ultimele 24 de ore
Rusia a pierdut 586.370 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, 24 februarie 2022, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Numărul include şi cele 1.230 de pierderi suferite de forțele ruse în ultimele 24 de ore.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8.429 de tancuri, 16.323 de vehicule blindate de luptă, 22.226 de vehicule și rezervoare de combustibil, 16.451 de sisteme de artilerie, 1.138 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 910 sisteme de apărare aeriană, 365 de avioane, 326 de elicoptere, 13.212 drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
Oficialii ruși susțin că cinci civili au fost uciși, iar 20 au fost răniți în luptele din regiunea Kursk
Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a anunţat, pe Telegram, că cinci civili, printre care doi membri ai unui echipaj de ambulanță, au fost uciși și cel puțin 20 au fost răniți în urma confruntărilor cu trupele ucrainene, relatează The Kyiv Independent.
Smirnov a adăugat că două rachete au fost doborâte deasupra regiunii de lângă granița cu Ucraina în primele ore ale zilei de 7 august.
Marţi, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că soldații ucraineni au pătruns pe teritoriul regiunii Kursk. Kursk se învecinează cu regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, o zonă supusă unor atacuri rusești zilnice de când părți din aceasta au fost eliberate în aprilie 2022.
Site-ul de monitorizare DeepState a distribuit imagini care păreau să arate un elicopter de atac rusesc Ka-52 doborât și două tancuri distruse, pe fondul informațiilor privind o incursiune transfrontalieră în Kursk.
Anterior, autoritățile ucrainene din regiunea Sumî au raportat că trupele din zonă au doborât un elicopter rusesc, două drone și o rachetă balistică.
Marți, în jurul orei locale 17:00, Ministerul rus al Apărării a afirmat că până la 300 de soldați din Brigada 22 Mecanizată Separată din Ucraina, echipați cu tancuri și vehicule blindate, au atacat unități rusești în apropierea localităților de frontieră Nikolaevo-Darino și Oleșnia din regiunea Kursk.
Armata rusă, nevoită să trimită întăriri în regiunea Kursk
Armata rusă a anunţat marţi trimiterea de întăriri în regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina, unde circa 300 de soldaţi ucraineni sprijiniţi de tancuri şi blindate au lansat mai devreme un atac asupra unităţilor gărzii de frontieră, relatează agenţiile de presă Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.
Guvernatorul regional din Kursk a susţinut că incursiunea ucraineană a fost respinsă, adăugând totuşi că situaţia este în continuare „dificilă”.
Potrivit unui comunicat publicat de Ministerului rus al Apărării, care dă de înţeles că lupte sunt în continuare în desfăşurare în respectiva zonă, circa 300 de soldaţi ucraineni, sprijiniţi de 11 tancuri şi de aproximativ 20 de vehicule blindate, au atacat poziţiile unităţilor gărzii de frontieră în jurul orei locale 08:00.
Potrivit aceluiaşi comunicat, „trupele ruse amplasate la graniţă, împreună cu unităţi ale Serviciului Federal de Securitate (FSB), resping atacurile şi execută foc asupra inamicului în zona frontierei de stat şi asupra rezervelor (armatei ucrainene – n.r.) în regiunea Sumî”, din Ucraina.
Ministerul rus al Apărării mai menţionează că a introdus în luptă şi aviaţia şi că de asemenea a deplasat rezerve în zona de ostilităţi de la graniţă.
Incursiuni similare în regiunile rusești situate la granița cu Ucraina au fost revendicate în ultimele luni de grupuri de combatanţi ruşi pro-ucraineni, cum ar fi „Legiunea Libertate Rusiei” sau „Corpul Voluntarilor Ruşi”.
Serghei Șoigu presează Ucraina să cedeze teritorii în speranța încetării focului
Fostul ministru rus al apărării, Serghei Șoigu, susține că Vladimir Putin a făcut o propunere de negocieri de pace în data de 14 iunie și cere Ucrainei acceptarea termenilor propuși de liderul de la Kremlin.
Cu cât Ucraina va aştepta mai mult pentru a intra în negocieri de pace, cu atât mai dure vor fi condiţiile pentru poporul său, a avertizat Șoigu. Actualul secretar al Consiliului de Securitate din Rusia a mai susținut că Ucraina a pierdut 420 de kiloemtri pătrați din teritoriu din 14 iunie încoace, transmite agenția de presă Reuters, citată de news.ro.
„Fereastra de oportunitate pentru Ucraina se îngustează. Iluziile regimului de la Kiev (termen depreciativ inventat de Moscova în scopuri propagandistice la adresa conducerii din Ucraina – n.r.) că europenii vor organiza un alt summit de pace frumos, la care toate problemele lor interne vor fi rezolvate de ei înşişi, costă scump poporul ucrainean”, a declarat Șoigu, conform televiziunii de stat din Rusia.
Mai multe detalii aici: Serghei Șoigu presează Ucraina să cedeze teritorii în speranța încetării focului: „Fereastra de oportunitate se îngustează”
Generalul Gherasimov s-a deplasat pe frontul din Donețk
Şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a inspectat marţi trupele grupării militare Ţentr (Centru), care luptă în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, transmite EFE, potrivit Agerpres.
După cum a indicat Ministerul rus al Apărării pe contul său de Telegram, Gherasimov a ascultat rapoartele comandanţilor „cu privire la situaţia din zona lor de responsabilitate”.
Gherasimov a „sintetizat rapoartele şi a trasat misiuni viitoare” în faţa forţelor ruse, conform ministerului, care a difuzat o înregistrare video a vizitei şefului Statului Major pe linia frontului.
Imaginile îl arată pe Gherasimov în uniformă de campanie făcând turul unor blindate şi ascultând rapoartele comandanţilor.
Gherasimov a profitat de această vizită pentru a decora soldaţi şi ofiţeri.
În iunie, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele lui Valeri Gherasimov şi al fostului ministru al apărării Serghei Şoigu, afirmând că îi suspectează de crime de război pentru direcţionarea atacurilor împotriva civililor şi a infrastructurii civile.