Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 902
Zelenski: Putin „trebuie să fie forțat să facă pace”
În discursul său de luni seară, liderul ucrainean a declarat că asaltul transfrontalier major în regiunea rusă Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina, iar Kievul a capturat zonele din care Rusia a lansat lovituri.
„Rusia trebuie să fie forțată să facă pace dacă Putin vrea atât de mult să lupte”, a spus el, notează Sky News.
El a spus că regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, care se află peste graniță de regiunea Kursk, a fost atacată de aproape 2.100 de ori de loviturile transfrontaliere rusești de la 1 iunie.
„Rusia a adus războiul la alții, acum se întoarce acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea, iar noi vom asigura pacea cu siguranță”, a adăugat el.
Ucraina controlează 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Rusiei
Ucraina controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătrați din regiunea rusă Kursk, a declarat șeful armatei de la Kiev, Oleksandr Sîrski, conform Sky News.
Președintele Volodimir Zelenski a publicat pe Telegram un extras video din raportul lui Sîrski.
Marțea trecută, forțele ucrainene au forțat frontiera rusă și au pătruns în unele părți vestice ale regiunii Kursk din Rusia, un atac surpriză care a scos la iveală slăbiciunea apărării frontierei ruse în zonă.
Sprijinul guvernului britanic pentru Ucraina rămâne neschimbat, după incursiunea în regiunea rusă Kursk
Biroul premierului Keir Starmer a declarat luni că sprijinul guvernului britanic pentru Ucraina „rămâne neschimbat” după incursiunea trupelor Kievului pe teritoriul Rusiei, informează PA Media/dpa, citată de Agerpres.
Marţea trecută, trupele ucrainene au pătruns pe teritoriul Rusiei în regiunea de graniţă Kursk, înaintând aproximativ 30 de kilometri şi copleşind unităţile ruse de la frontieră, în contextul în care cea mai mare parte a armatei ruse era angajată în ofensiva din Doneţk, în estul Ucrainei.
Peste 70.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele din regiunea Kursk. Unii locuitori au înregistrat clipuri video în care se plângeau că sunt nevoiţi să fugă, lăsând-şi proprietăţile în urmă, şi cerând ajutor preşedintelui Vladimir Putin.
Desfăşurarea actualei operaţiuni a trupelor ucrainene pe teritoriul Rusiei are loc de o manieră strict secretă, iar obiectivele sale nu sunt clare.
Premierul Keir Starmer a declarat în mod frecvent că executivul pe care îl conduce continuă să acorde Ucrainei sprijin militar şi politic, aşa cum a făcut-o guvernul conservator anterior.
Luna trecută, premierul Starmer a declarat că sprijinul militar anual acordat Ucrainei, în valoare de trei miliarde de lire, va continua cel puţin până în 2030/31 şi atât timp cât va fi necesar.
„Politica noastră rămâne aceea că Regatul Unit stă umăr la umăr alături de Ucraina atât timp cât este nevoie şi suntem fermi în angajamentul nostru de a continua să furnizăm asistenţă militară. Pentru noi este foarte clar că, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Ucraina are un drept evident la autoapărare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a premierului britanic.
Secretarul britanic al Apărării John Healey a efectuat o vizită la Kiev la scurt timp după preluarea mandatului, vizită în care a promis părţii ucrainene armament şi obuze de artilerie, precum şi 90 de rachete Brimstone.
Întrebată dacă în incursiunea trupelor ucrainene în Rusia au fost folosite arme britanice, purtătoarea de cuvânt a premierul Starmer a răspuns: „Nu vom comenta asupra operaţiunilor individuale, despre care le revine ucrainenii să vorbească, aşa cum au făcut-o, dar poziţia noastră în ceea ce priveşte sprijinul nostru rămâne neschimbată”.
Anterior, Marea Britanie a confirmat că va contribui cu 40 de milioane de lire la pachetul cuprinzător de asistenţă al NATO destinat Ucrainei, iar fondul internaţional pentru Ucraina administrat de Regatul Unit va plasa o nouă comandă, în valoare de 300 de milioane de lire sterline, pentru 120.000 de obuze de concepţie sovietică de calibrul 152 mm.
Putin promite că „va alunga inamicul” din regiunea rusă Kursk
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis luni că Ucraina vrea să își îmbunătățească poziția la eventualele negocieri, dar și să încetinească avansul Moscovei în alte puncte ale frontului, notează Reuters şi BBC.
Într-o întâlnire televizată cu înalți oficiali de securitate și guvernatori regionali, Vladimir Putin a spus că prin incursiunea din regiunea Kursk, Ucraina încearcă să își îmbunătățească poziția de negociere în contextul războiului, dar că nu poate fi vorba de negocieri cu un inamic care vizează civili.
Rusia acuză în mod fals trupele ucrainene de crime de război, afirmă Kievul
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a emis o declarație în care susţine că Rusia încearcă să acuze „fără vină” armata ucraineană de crime de război, în contextul incursiunii sale în regiunea Kursk, notează BBC.
SBU spune că este de părere că Rusia ar putea pune în scenă crime de război și să acuze Kievul de comiterea acestora.
„Serviciul de Securitate al Ucrainei avertizează că astfel de încercări sunt zadarnice și nu vor afecta nici acțiunile ofensive ale forțelor armate ale Ucrainei, nici opinia partenerilor internaționali ai țării noastre”, se arată în declarație.
Ministerul Apărării de la Berlin: Ucraina poate folosi cum dorește armamentul dat de Germania
Din momentul transferului lor, armele furnizate părții ucrainene de Germania devin proprietatea Ucrainei și pot fi folosite de aceasta după cum consideră Kievul necesar și corect, a transmis Arno Kollats, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Germania, informează Ukrinform.
Pentru Ministerul greman al Apărării, nu se pune problema legalității acțiunilor pe teritoriul regiunii Kursk: dreptul internațional prevede posibilitatea de a efectua operațiuni militare pe teritoriul țării agresoare în interesul protejării propriului stat, a menționat Kollats.
Prin urmare, potrivit acestuia, aceasta nu prevede condiții speciale pentru utilizarea armelor furnizate de Bundeswehr.
„După ce armele din Germania au fost predate Ucrainei, acestea aparțin deja Ucrainei, sunt arme ucrainene. Nu există obstacole, așa că Ucraina este liberă să-și aleagă opțiunile”, a spus Arno Kollats, care a adăugat că Ucraina este obligată să respectă dreptul internațional.
În ceea ce privește utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, aceasta este o problemă diferită, politică, a explicat Arno Kollats.
Majoritatea locuitorilor au fost evacuați dintr-un raion din regiunea rusă Belgorod
Șeful administrației raionului Krasnoiarujski din regiunea Belgorod, Andrei Miskov, a declarat că aproximativ 11.000 de locuitori ai regiunii au fost evacuați în locuri sigure.
„Evacuarea locuitorilor din raionul Krasnoiarujski a fost efectuată în mod centralizat. În prezent, din 11.500 de locuitori care rămăseseră în zonă înainte de evacuare, aproximativ 500, inclusiv administrația, au rămas la locurile de muncă”, a notat Andrei Miskov pe Telegram .
Oficialul rus a adăugat că evacuarea a fost pregătită din timp.
Zelenski: Atacurile lansate de Rusia din regiunea Kursk asupra Ucrainei meritau un răspuns corespunzător
Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere din regiunea Kursk, din vestul ţării, asupra regiunii ucrainene Sumî în timpul verii, ceea ce merita un răspuns „corespunzător” din partea Ucrainei, a declarat duminică noapte preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează agenţiei de presă Reuters.
„Artilerie, mortiere, drone. Înregistrăm, de asemenea, lovituri cu rachete, şi fiecare astfel de lovitură merită un răspuns corespunzător”, a declarat Volodimir Zelenski în discursul său nocturn adresat naţiunii în a șasea zi a celei mai mari incursiuni a armatei sale pe teritoriul rus.
„Noi dăm de urma tuturor locurilor din care armata rusă lansează atacuri. Acestea includ Belgorod, Kursk și alte zone. Numai de la începutul acestei veri, au fost înregistrate aproape 2.000 de atacuri din regiunea Kursk. Este foarte corect ca ucrainenii să răspundă la această teroare după cum este necesar, prin atacuri cu rază lungă de acțiune asupra locurilor de lansare a rachetelor”, a continuat Volodimir Zelenski.
„Toate măsurile necesare pentru a distruge logistica militară rusă sunt cruciale – teroarea trebuie să piardă întotdeauna. Acesta este un principiu fundamental al protejării vieții și vom continua să discutăm cu partenerii noștri cum să protejăm viețile și să ridicăm restricțiile privind loviturile cu rază lungă de acțiune. Acest lucru va salva mii de vieți”, a mai spus Volodimir Zelenski.
Liderul de la Kiev a recunoscut pentru prima dată, zilele trecute, că forțele ucrainene luptă în regiunea Kursk din Rusia, ca parte din eforturile de a „restabili dreptatea”.
124 de ciocniri pe front, în ultima zi
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, a transmis, luni, într-un comunicat pe Facebook, că pe front, în ultima zi, au avut loc 124 de confruntări armate, dintre care 41 în direcția Pokrovsky.
„Potrivit informațiilor detaliate, inamicul a lansat ieri cinci lovituri cu rachete împotriva pozițiilor unităților ucrainene și a zonelor populate, folosind 18 rachete, 65 de lovituri aeriene (în special, 107 bombe aeriene ghidate) și 4.673 de proiectile ,129 dintre ele de la sistemele de rachete. În total, pe front, s-au înregistrat pe 11 august 124 de ciocniri. În direcția Pokrovsky, Forțele Armate ale Ucrainei au respins 41 de atacuri”, se arată în comunicat.
Evacuări în regiunea rusă Belgorod
Rusia a evacuat luni părţi ale unei alte regiuni de lângă Ucraina, Belgorod, după ce Kievul şi-a intensificat puternic activitatea militară în apropierea frontierei, la doar câteva zile după cea mai mare incursiune a sa pe teritoriul suveran rusesc de la începutul războiului din 2022, relatează Reuters.
Guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, a declarat că au început evacuările din districtul Krasnaia Iaruga din cauza „activităţii inamice de la graniţă”, care reprezenta o „ameninţare”.
„Sunt sigur că militarii noştri vor face totul pentru a face faţă ameninţării care a apărut”, a spus Gladkov. „Începem să mutăm oamenii care locuiesc în districtul Krasnaia Iaruga în locuri mai sigure”, a anunţat guvernatorul.
Rusia a impus un regim de securitate de amploare în regiunile Kursk, Briansk şi Belgorod, în timp ce aliatul său Belarus a declarat că îşi consolidează efectivele de trupe la graniţa cu Ucraina, după ce Minskul a declarat că drone ucrainene i-au încălcat spaţiul aerian.
Rușii susțin că au oprit înaintarea ucrainenilor în regiunea Kursk
Ministerul rus al Apărării a declarat, luni, într-un comunicat, că a împiedicat „tentativele de pătrundere” ale „grupurilor mobile de vehicule blindate” inamice în apropierea oraşelor Tolpino, Jouravli şi Obchtchi Kolodez, situate la aproximativ treizeci de kilometri în linie dreaptă de Ucraina, relatează AFP, citată de News.ro.
Potrivit ministerului rus al Apărării, aceste avansuri au fost oprite prin lovituri aeriene, cu drone şi artilerie, precum şi prin trimiterea de rezerve din Grupul Nord, desfăşurat în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.
Mai multe detalii: Armata rusă susține că a oprit înaintarea forțelor ucrainene în regiunea Kursk
Incendiu la centrala nucleară Zaporojie
incendiu a izbucnit duminică în sistemul de răcire al centralei nucleare Zaporojie, însă ambele părți anunță că nu a fost detectată nicio creştere a radiaţiilor în apropierea centralei. Şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care are personal de monitorizare la faţa locului, a declarat duminică seara că „nu a identificat niciun impact asupra securităţii nucleare”.
Kievul şi Moscova se învinovăţesc reciproc pentru acest incident. „Bombardarea oraşului Enerhodar de către trupele ucrainene a provocat un incendiu în sistemul de răcire”, a anunţat guvernatorul pro-rus al regiunii, Evgheni Baliţki, pe Telegram.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la rândul său, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, că „ocupanţii ruşi au provocat un incendiu” în centrală, dar că „în prezent, nivelurile de radiaţii sunt în norme”. El a publicat şi o înregistrare video care ar fi fost filmată din oraşul Nikopol, aflat sub control ucrainean.
Enerhodar. We have recorded from Nikopol that the Russian occupiers have started a fire on the territory of the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 11, 2024
Currently, radiation levels are within norm. However, as long as the Russian terrorists maintain control over the nuclear plant, the… pic.twitter.com/TQUi3BJg4J
Guvernatorul Balitski, instalat de autorităţile ruse, a asigurat, de asemenea, că „mediul radiologic” din jurul centralei, ale cărei şase unităţi sunt oprite din motive de siguranţă, este normal.
Ministrul ucrainean de interne a declarat că „monitorizează îndeaproape” situaţia de la staţiile de monitorizare din apropierea centralei. „Nu există niciun risc de explozie de abur sau alte consecinţe”, a adăugat el. O înregistrare video publicată de preşedintele Zelenski arată o coloană de fum negru care se ridică din unul dintre turnurile de răcire ale centralei.
AIEA a făcut apel în repetate rânduri la reţinere, temându-se că o acţiune militară „prost gândită” ar putea declanşa un „accident nuclear major”.
„Echipa a fost informată de (centrala nucleară) cu privire la un presupus atac cu dronă astăzi (duminică – n.r.) asupra unuia dintre turnurile de răcire situate la sit”, a scris AIEA pe X.
Evhen Evtuşenko, un oficial local ucrainean din Nikopol, a declarat că au existat informaţii „neoficiale” potrivit cărora forţele ruse au dat foc unui număr mare de anvelope de automobile în turnurile de răcire.
„Atâta timp cât teroriştii ruşi păstrează controlul asupra centralei nucleare, situaţia nu este şi nu poate fi normală”, a spus Zelenski.
Conducerea rusă a instalaţiei a declarat că lucrătorii de urgenţă au izolat incendiul şi că nu există niciun pericol ca acesta să se extindă în continuare.
Operațiunea din regiunea Kursk a permis Ucrainei să preia inițiativa pe un sector al frontului
Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) anunță că ofensiva trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk a permis Forțelor de Apărare să preia, cel puțin temporar, inițiativa pe un sector al frontului și să continue confruntarea armată în întreaga zonă, relatează Ukrainska Pravda.
Analiştii notează că inițiativa Rusiei asupra întreagii zone de luptă din noiembrie 2023 i-a permis să determine locaţia, momentul, amploarea şi cerinţele pentru operaţiunile de luptă din Ucraina şi a forţat Ucraina să cheltuiască resurse materiale şi umane pentru operaţiuni defensive reactive.
Cu toate acestea, operațiunea ucraineană din regiunea Kursk a forțat Kremlinul și comandamentul militar rus să reacționeze și să transfere forțe și active în sectorul în care trupele ucrainene au lansat atacul.
Trupele ruse nu au condus însă operațiuni militare active în regiunea Kursk. Rusia și-a folosit inițiativa pe front pentru a face presiuni asupra Ucrainei și pentru a împiedica forțele ucrainene să acumuleze forțe și materiale pentru viitoare operațiuni contraofensive, determinând în același timp un ritm de luptă care să permită forțelor ruse să susțină operațiuni ofensive succesive.
Conducătorul rus Vladimir Putin și comandamentul militar rus au apreciat probabil greșit că Ucraina nu are capacitatea de a intercepta această inițiativă, iar capacitatea Ucrainei de a obține
surpriză operațională și de a intercepta o inițiativă de armare combinată pune sub semnul întrebării ipotezele operațional-strategice care stau la baza ofensivei ruse actuale”, se arată în raportul ISW.
Daniel_DNL • 13.08.2024, 08:42
Această contraofensiva ucraineană este de fapt facuta pentru a avea știri bombastice la TV si ziare, sa vada lumea ca Ucraina nu a murit, ca "avansează " si "castiga" si sa ascundă adevaratele esecuri si colapsul Ucrainei pe front, si sa mai cerșească bani si arme. Întrebarea este: cat va tinea? Se merita? Ca oricum ca avea aceeași soartă ca mult laudata contraofensiva ucraineană de anul trecut.
JoeBlackrock • 12.08.2024, 09:13
Pai daca au fost in stare sa-si distruga propria conducta de gaz e clar ca pot sa-si dea cu bombe sub talpi. E chiar convenabil cand ai un vinovat de serviciu, orice problema sa iveste, rusii sunt de vina, chiar pe aici am vazut acum ceva timp un articol cum ca tot rusii si numai rusii sunt de vina si pentru incalzirea globala.
V0lodimirZelenski • 12.08.2024, 11:49
JoeBlackrock • 12.08.2024, 09:13
Pai daca au fost in stare sa-si distruga propria conducta de gaz e clar ca pot sa-si dea cu bombe sub talpi. E chiar convenabil cand ai un vinovat de serviciu, orice problema sa iveste, rusii sunt de vina, chiar pe aici am vazut acum ceva timp un articol cum ca tot rusii si numai rusii sunt de vina si pentru incalzirea globala.
Nu s-a dovedit cine a distrus North Stream.