Relatarea Libertatea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 905

15 aug. - Acum 4 saptamani
15-08-2024

Zelenski spune că trupele ucrainene au capturat orașul Suja din Krusk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 15 august că forțele ucrainene au capturat întregul oraș rus Suja din regiunea rusă Kursk.

Comandantul-șef al armatei ucrainene Oleksandr Syrskyi a raportat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 80 de așezări din regiunea Kursk în timpul operațiunii în curs, a adăugat Zelenski.

Ucraina înființează o administrație militară în orașul Suja, potrivit lui Zelensky.

Anterior, la 15 august, Syrskyi a declarat că Ucraina a stabilit prima administrație militară în părțile controlate de ucraineni din regiunea rusă Kursk, care va fi condusă de generalul Eduard Moskaliov, fost comandant al forțelor comune.

Forțele ucrainene din regiunea Kursk au avansat 35 de kilometri și controlează 1.150 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc, a declarat Syrskyi în raportul său. În total, 82 de așezări rusești se aflau sub controlul Ucrainei la 15 august, potrivit lui Syrskyi.

Lovituri ruse au provocat moartea a cinci civili în trei regiuni din sudul şi estul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile ucrainene, armata rusă menţinând presiunea şi bombardamentele sale, informează AFP.

Potrivit autorităţilor locale, două persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unui atac aerian în regiunea Harkov şi o alta într-un tir de artilerie în regiunea estică Doneţk. În regiunea Herson, un bărbat a murit în urma unui atac cu dronă şi un altul a decedat în timpul nopţii la spital după ce fusese rănit cu o zi înainte într-un alt atac, au adăugat aceleaşi surse.

15 aug. - Acum 4 saptamani
15-08-2024

Doi morți și șapte răniți în urma unor atacuri rusești cu bombă în regiunea Harkov

Atacurile rusești cu bombă ghidată de joi au ucis cel puțin două persoane și au rănit alte șapte în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au declarat autoritățile locale, citate de Reuters.

Atacul mortal a lovit o întreprindere civilă din districtul Kupiansk, a declarat guvernatorul regional Oleh Syniehubov pe Telegram. Un alt angajat a fost rănit, a adăugat el.

Șase persoane, inclusiv un copil de 12 ani, au fost rănite în satul Zolochiv când forțele ruse au lansat două bombe, a declarat poliția regională pe Telegram.

Medicii ies în stradă. „Baronizarea clinicilor și a secțiilor din spitalele importante s-a accentuat prin implicarea politicului”, spune liderul APMA, dr. Cosmin Alexandrescu
Recomandări
Medicii ies în stradă. „Baronizarea clinicilor și a secțiilor din spitalele importante s-a accentuat prin implicarea politicului”, spune liderul APMA, dr. Cosmin Alexandrescu
15 aug. - Acum 4 saptamani
15-08-2024

Rusia spune că forțele sale avansează spre un oraș cheie din estul Ucrainei

Rusia a declarat joi că forțele sale au preluat controlul asupra unui sat din estul Ucrainei care se află la doar 16 km de importantul oraș Pokrovsk, care se află lângă drumurile principale care aprovizionează forțele ucrainene din zonă, relatează Reuters.

Atacul surpriză al Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk din 6 august a fost văzut de analiștii militari ca o încercare de a forța Rusia să devieze forțele de pe frontul ucrainean.

Dar Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ruse au înregistrat o serie de victorii de-a lungul frontului, din regiunea Harkov până în Luhansk și Donețk.

Acesta a declarat că Rusia a cucerit satul Ivanivka, parte a unui efort clar de a ajunge la drumul din Pokrovsk, în regiunea Donețk. Acesta a declarat că unitățile ruse au învins forțele ucrainene într-o serie de bătălii în regiune.

15 aug. - Acum 4 saptamani
15-08-2024

Rusia va evacua alte mii de persoane din regiunea Kursk

Autorităţile din regiunea Kursk din Rusia au decis să evacueze populaţia din districtul Gluşkov, a declarat miercuri seara guvernatorul interimar Aleksei Smirnov, pe fondul avansului continuu al forţelor ucrainene în regiunea de frontieră, relatează Reuters, conform News.ro.

Londra va permite folosirea rachetelor Storm Shadow în teritoriul Rusiei, scrie The Guardian. „Un răspuns la escaladarea lui Putin”
Recomandări
Londra va permite folosirea rachetelor Storm Shadow în teritoriul Rusiei, scrie The Guardian. „Un răspuns la escaladarea lui Putin”

Districtul se învecinează direct cu Ucraina şi are o populaţie de aproximativ 20.000 de persoane, iar Smirnov a declarat pe Telegram că poliţia şi alte organisme de stat vor coordona procesul de evacuare.

Ucraina a declarat miercuri că invazia sa transfrontalieră a avansat cu unul până la doi kilometri în regiunea Kursk de la începutul zilei şi că trupele sale au alungat forţele Moscovei din oraşul de frontieră Sudja.

Oficialii ruşi au declarat că aproape 200.000 de persoane au fost evacuate în urma incursiunii ucrainene.

15 aug. - Acum 4 saptamani
15-08-2024

Forţele Kievului au doborât toate cele 29 de drone lansate în timpul nopţii de Rusia

Forţele aeriene ucrainene au anunţat joi că au doborât toate cele 29 de drone lansate de Rusia în opt regiuni ucrainene în timpul unui atac în timpul nopţii de miercuri spre joi, despre care oficialii au spus că a cauzat doar pagube minore, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia a lansat, de asemenea, trei rachete ghidate Kh-59 în timpul atacului, au mai precizat forţele aeriene ucrainene într-un comunicat.

Guvernatorul regiunii centrale Cerkasî a declarat că resturi de la dronele doborâte au deteriorat ferestrele unei afaceri private, în timp ce guvernatorii regiunilor Kiev, Poltava şi Kirovohrad au raportat că infrastructura nu a fost afectată şi nici nu există victime.

Guvernatorul regiunii sudice Nikolaev (Mikolaiv) a informat că forţele aeriene au doborât cinci drone, fără a oferi detalii despre existenţa unor daune.

Alte opt drone au fost doborâte deasupra regiunea Herson, în sudul ţării, a declarat guvernatorul acesteia. Miercuri, mai multe atacuri ruseşti în această regiune au ucis o persoană şi au rănit alte 13, a spus el.

15 aug. - Acum 4 saptamani
15-08-2024

Forţele ucrainene continuă să avanseze pe teritoriul rus, afirmă Zelenski

Zelenski a declarat că trupele ucrainene au avansat mai mulţi kilometri în cel mai mare atac asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial. În discursul său de miercuri, el a declarat că Kievul îşi atinge obiectivul strategic în cadrul operaţiunii şi şi-a reiterat apelul către partenerii occidentali de a permite atacuri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor din interiorul Rusiei. „Cu cât deciziile partenerilor sunt mai îndrăzneţe, cu atât Putin poate face mai puţin”, a spus el.

Ucraina a susţinut, de asemenea, miercuri, că a doborât un avion rusesc Su-34 peste noapte în regiunea Kursk, unde a declarat că a capturat, de asemenea, 100 de prizonieri ruşi.

Afirmaţiile privind atacul cu drone care a vizat baze aeriene par să fi fost confirmate de Rusia, care a declarat că a doborât 117 drone ucrainene care au sosit peste noapte.

Atacul a vizat bazele aeriene ruse Voronej, Kursk, Savasleika şi Borisoglebsk, pe care avioanele de război le folosesc pentru atacuri cu bombe planate asupra Ucrainei.

Zelenski declarase anterior că Ucraina „controla” 74 de aşezări ruseşti, deşi nu era clar dacă acest lucru însemna sau nu că acestea erau ocupate integral de trupele ucrainene.

„Acum, noi toţi din Ucraina ar trebui să acţionăm la fel de uniţi şi eficienţi cum am făcut-o în primele săptămâni şi luni ale acestui război, când Ucraina a luat iniţiativa şi a început să transforme situaţia în beneficiul statului nostru”, a spus Zelenski.

„Acum am făcut exact acelaşi lucru – am dovedit încă o dată că noi, ucrainenii, suntem capabili să ne atingem obiectivele în orice situaţie – capabili să ne apărăm interesele şi independenţa”.

Televiziunea de stat ucraineană a difuzat miercuri imagini cu trupele sale care dau jos un steag rusesc de pe o clădire oficială din oraşul Sudzha din regiunea Kursk. Reportajul a arătat coloane militare ruse arse pe drumurile din zonă, precum şi soldaţi ucraineni împărţind ajutor umanitar locuitorilor.

Oficialii ucraineni au declarat că Kievul nu intenţionează să ocupe teritoriul Rusiei şi că obiectivul este de a preveni tirurile de rachete ruseşti în Ucraina.

14 aug. - Acum 4 saptamani
14-08-2024

Rusia susține că renunță temporar la negocierile de pace din cauza ofensivei ucrainene din Kursk

Moscova a decis să suspende negocierile de pace cu Kievul din cauza incursiunii forţelor ucrainene pe teritoriul rus, a anunțat miercuri un reprezentant al Ministerul rus de Externe, potrivit Euronews, preluat de news.ro.

Problema negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina a fost „pusă în aşteptare” în urma ofensivei din Kursk, a declarat Rodion Miroşnik, care deține postul de ambasador al MAE rus pentru „misiuni speciale privind infracțiunile regimului de la Kiev”, o titulatură politică.

„Purtarea unor negocieri cu un adversar absolut neadecvat azi este pur şi simplu contra naturii”, a adăugat diplomatul rus, în condițiile în care Rusia este partea agresoare în războiul din Ucraina.

Mai multe detalii aici: Rusia susține că renunță temporar la negocierile de pace din cauza ofensivei ucrainene din Kursk | VIDEO

14 aug. - Acum 4 saptamani
14-08-2024

Rușii sunt angajați la săpat tranșee în regiunea Kursk

Anunțuri privind angajarea de muncitori pentru construirea unor fortificații – tranșee, bariere antitanc etc. – în regiunea Kursk au apărut la Moscova, Sankt Petersburg, Oriol, precum și în alte orașe și regiuni din Rusia, relatează The Moscow Times.

Conform sursei citate, aceste anunțuri au fost publicate de companii de construcții și agenții de recrutare de luctrători în schimburi. „Avem nevoie de ajutoare și muncitori fără experiență specială pentru construirea celei de-a doua linii de apărare din regiunea Kursk”, recunoaște unul dintre angajatori în anunțul de recrutare.

Unii bloggeri militari ruși susțin că lucrări de fortificare au început deja în jurul centralei nucleare din Kursk.

Mai multe detalii aici: Rușii sunt angajați la săpat tranșee în regiunea Kursk: fortificații observate în jurul centralei nucleare de lângă orașul Kurceatov

14 aug. - Acum 4 saptamani
14-08-2024

SBU anunță destructurarea unei rețele de agenți care activa în slujba FSB

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri destructurarea unei reţele de agenţi care activa în beneficiul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB-ului sovietic) și era condusă de fostul șef al corpului de pază al fostului preşedintui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Membrii acestei rețele strângeau informaţii despre structurile de securitate şi personalităţi publice din Ucraina sub coordonarea lui Dmitro Ivanţov (48 de ani), fostul șef al corpului de pază al fostului președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în februarie 2014 pe fondul manifestațiilor proeuropene cunoscute drept Euromaidan. Potrivit unui comunicat publicat de SBU, Ivanțov l-a însoțit pe Ianukovici în timpul „evacuării” acestuia din urmă în Rusia, relatează Agerpres, care citează agențiile de presă EFE și Unian.

Agenția de presă Unian scrie, în baza unor materiale din dosar, că Ivanțov a fost racolat de către Igor Egorov, angajat al Departamentului pentru operaţiuni de contrainformaţii al Direcției I din cadrul FSB.

Mai multe detalii aici: SBU anunță destructurarea unei rețele de agenți care activa în slujba FSB și era condusă de fostul bodyguard al lui Viktor Ianukovici

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Viva.ro
Wow! Ce mult a crescut și ce frumoasă este Elena, fiica adoptivă a Paulei Seling! Imaginea care i-a impresionat pe fani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Ce să agăți la intrarea în casă pentru a avea noroc și a fi ferit de rele. Obiectul care atrage bunăstarea ca un magnet
FANATIK.RO
Ce să agăți la intrarea în casă pentru a avea noroc și a fi ferit de rele. Obiectul care atrage bunăstarea ca un magnet
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Ei sunt cei care stau la curte și care trebuie să fie atenți! Este o regulă nouă și legea impune un număr clar de ghivece cu flori care se pot pune în fața casei
FANATIK.RO
Ei sunt cei care stau la curte și care trebuie să fie atenți! Este o regulă nouă și legea impune un număr clar de ghivece cu flori care se pot pune în fața casei
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Pățania hilară a unui american la prima vizită în România, când a vrut să ia un taxi: "Eram roșu de rușine când mi-a spus ce înseamnă"
Observatornews.ro
Pățania hilară a unui american la prima vizită în România, când a vrut să ia un taxi: "Eram roșu de rușine când mi-a spus ce înseamnă"
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei
HOROSCOP
Horoscop 12 septembrie 2024. Taurii ar fi bine să își păstreze căldura sufletească, chiar și într-o zi precum cea de astăzi, pentru că vor avea nevoie de ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI