Relatarea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 909 | Atac cu drone și rachete asupra Kievului. Zelenski revendică preluarea sub control a 92 de localități rusești

19 aug. - Acum 3 saptamani
19-08-2024

Statul Major al Ucrainei: Ocupanții ruși iau cu asalt pozițiile ucrainene

Rușii continuă să ia cu asalt pozițiile apărătorilor ucraineni pe toată linia frontului, iar cea mai dificilă situație rămâne în direcția Pokrovsky. Un total de 78 de ciocniri au avut deja loc de la începutul zilei, a anunțat Statul Major al forțelor armate ale Ucrainei.

„Regiunea de frontieră a regiunii Sumî suferă de atacuri aeriene cinice din spațiul aerian al Federației Ruse. Astăzi (19 august) zonele așezărilor Khotyn și Obukhivka au fost afectate de bombardamente. În plus, rușii au lansat un atac aerian cu NAR (rachetă aeriană nedirijată) în Porozuk. De asemenea, Lypti din regiunea Harkov a fost bombardată de avioanele inamice”, a transmis Statul Major.

19 aug. - Acum 3 saptamani
19-08-2024

Rusia revendică ocuparea oraşului Zalijne

Armata rusă a revendicat luni capturarea oraşului Zalijne, situat în provincia Doneţk din estul Ucrainei, în timp ce-şi intensifică ofensiva în direcţia oraşului Toreţk aflat în imediata vecinătate a acestuia, iar autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea familiilor cu copii din Pokrovsk şi din împrejurimile acestui oraş care se află la circa 60 de kilometri vest-sud-vest de Toreţk, dar în direcţia căruia trupele ruse atacă pe o axă separată şi s-au apropiat de zona sa metropolitană, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul
Recomandări
Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul

„Unităţile grupării militare Centru au eliberat Artiomovo„, numele rusesc al oraşului Zalijne, a susţinut Ministerul rus al Apărării.

Acest oraş, care avea înaintea războiului o populaţie de aproximativ 5.000 de locuitori, se află la mai puţin de 4 kilometri de Toreţk, o redută fortificată a armatei ucrainene a cărei cucerire i-ar permite armatei ruse să înainteze către Konstantinivka, unde se află un important nod de rute folosite de armata ucraineană pentru aprovizionarea forţelor sale.

În plus, o astfel de înaintare ar fi un pas în plus făcut de trupele ruse în direcţia bastionului ucrainean din oraşul Kramatorsk, situat la circa 50 de kilometri nord-vest de Toreţk, şi i-ar tăia armatei ucrainene ruta de aprovizionare către Ceasov Iar, oraş la circa 20 de kilometri nord de Toreţk şi 10 kilometri vest de oraşul Bahmut ocupat de trupele ruse.

19 aug. - Acum 3 saptamani
19-08-2024

4 civili, uciși într-un atac rusesc asupra Donețk

În după-amiaza zilei de 19 august, armata rusă a bombardat orașul Toretsk și satul Zarichne din regiunea Donețk, în urma cărora 4 localnici au fost uciși, a anunțat Procuratura Regională Donețk pe Facebook.

„Pe 19 august, ocupanții au lovit din nou Torețk. Anterior, inamicul a folosit artileria împotriva populației civile. O pensionară de 71 de ani a murit în urma unei răni grave de schij în curtea casei ei.

Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU
Recomandări
Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU

În plus, satul Zarichne a intrat în vizorul armatei ruse. Muniția a lovit sectorul privat. Pe stradă, trei civili cu vârste cuprinse între 61 și 72 de ani – un bărbat și un cuplu căsătorit – au fost răniți grav și au decedat”, a transmis Procuratura Regională Donețk.

19 aug. - Acum 3 saptamani
19-08-2024

Germania anunță un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Germania a transferat Ucrainei un pachet de ajutor militar, care include sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T și drone Vector, a informat serviciul de presă al guvernului de la Berlin, citat de BBC Rusia.

Pe lista armelor și echipamentelor transferate în Ucraina figurează un sistem de apărare antiaeriană IRIS-T SLS, 16 drone de recunoaștere vectorială, 10 drone marine, un vehicul blindat Bergepanzer 2 de reparare și recuperare, șase excavatoare de inginerie foarte mobile, 55.000 de truse de prim ajutor, 14.000 de cartușe de calibru 155 mm, 10 puști HLR 338 de înaltă precizie cu cartușe, 50 puști CR 308.

Germania a cheltuit aproximativ 5 miliarde de euro, în 2023, și aproximativ 1,6 miliarde de euro, în 2022, pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Pentru comenzi militare au fost alocate alte 2,9 miliarde de euro, a căror livrare este așteptată în 2025-2028.

Avertismentul lui Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă permite Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune
Recomandări
Avertismentul lui Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă permite Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune
19 aug. - Acum 3 saptamani
19-08-2024

Zelenski, despre ofensiva ucraineană din Kursk: „Atingem obiectivele stabilite”

Ucraina continuă să-și atingă obiectivele în regiunea Kursk din Rusia, anunță președintele Volodimir Zelenski după o discuție cu șeful Forțelor armate Oleksandr Sîrski, relatează Ukrainska Pravda.

„Comandantul șef a raportat și despre noi detalii ale operațiunii din regiunea Kursk. Atingem obiectivele stabilite. Dimineață va fi o nouă reaprovizionare a fondului de schimb pentru statul nostru”, a spus liderul de la Kiev.

„Luptele grele continuă în direcția Pokrovsky, apărarea Torețkului. Recunoscător pentru fiecare rezultat în distrugerea ocupantului”, a mai spus Zelenski despre situația de pe frontul din Ucraina.

19 aug. - Acum 3 saptamani
19-08-2024

Premierul Indiei va merge în vizită la Kiev

Prim-ministrul indian Narendra Modi va face o vizită în Ucraina, a anunţat luni ministerul indian de Externe, relatează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Este prima sa deplasare la Kiev de la începutul războiului şi are loc la aproximativ o lună după ce Modi s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin la Moscova.

Mai multe detalii: Premierul indian Narendra Modi va merge la Kiev, la o lună după întâlnirea cu Putin

19 aug. - Acum 3 saptamani
19-08-2024

Rusia a pierdut peste 600.000 de militari de la începutul războiului, conform datelor Kievului

Armata rusă a pierdut 600.470 de militari de la începutul invaziei în Ucraina, potrivit raportului din 19 august al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

Bilanțul include 1.200 de militari pe care forțele ruse le-au pierdut în ultima zi.

Printre pierderile înregistrate de Rusia se numără și 8.513 tancuri, 16.495 vehicule blindate de luptă, 23.047 vehicule și rezervoare de combustibil, 17.104 sisteme de artilerie, 1.165 sisteme de lansare multiplă de rachete, 925 sisteme de apărare antiaeriană, 367 avioane, 328 elicoptere, 13.809 de drone, 28 de ambarcațiuni și un submarin.

19 aug. - Acum 3 saptamani
19-08-2024

11 rachete rusești au fost doborâte în timpul nopții, anunță Ucraina

În noaptea de 19 august, forțele ruse au atacat Ucraina cu 11 drone de tip Shahed din direcția Kursk și din orașul rus Primorsko-Akhtarsk, iar toate dronele au fost distruse, anunță pe Telegram comandantul Forțelor Aeriene general-locotenentul Nikolai Oleșciuk, citat de Ukrainska Pravda.

„Ca urmare a bătăliei antiaeriene a grupurilor mobile de foc ale Forțelor de Apărare ucrainene, unități de rachete antiaeriene, sisteme de aviație și de război electronic ale Forțelor Aeriene, toate UAV-urile inamice au fost doborâte în Mikolaiv, Cerkasi, Vinița, Kiev, Dnipropetrovsk, Harkov, Sumî și Donețk”, a transmis Nikolai Oleșciuk.

O alertă de raid aerian a fost declarată în seara zilei de duminică, 18 august, în mai multe regiuni ale Ucrainei din cauza amenințării cu rachete și drone. Apărarea aeriană a funcționat în regiunea Kiev, au precizat autoritățile.

19 aug. - Acum 4 saptamani
19-08-2024

Putin a ajuns în Azerbaidjan în prima vizită de stat de la începutul invaziei în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a sosit în capitala azeră Baku pe 18 august pentru o vizită de două zile în care va purta discuții cu omologul său, Ilham Aliyev. Este prima vizită a liderului rus în Azerbaidjan de când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, relatează The Kyiv Independent.

Discuțiile, despre care Kremlinul spune că se vor concentra pe „probleme internaționale și regionale”, se vor axa probabil în mare parte pe consolidarea relațiilor cu națiunea bogată în petrol, precum și pe consolidarea cooperării Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) pe fondul deteriorării relațiilor Rusiei cu Armenia.

Azerbaidjanul, care a fost aliniat istoric cu Rusia, a semnat un acord cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în iulie 2022, pentru a aduce importurile de gaze naturale azere la „cel puțin” 20 de miliarde de metri cubi anual până în 2027. Din 2022, Azerbaidjanul a continuat să-și extindă exporturile de petrol către țările europene.

Pe lângă discuțiile referitoare la noua cooperare în ceea ce privește transporturile de petrol, Putin este așteptat să folosească întâlnirea cu Aliyev pentru a aborda preocupările privind unitatea în cadrul CSTO condus de Rusia, pe măsură ce relațiile cu Armenia continuă să se deterioreze.

Armenia, care este de mult timp apropiată de Rusia, încearcă acum să se distanțeze, acuzând în mod repetat Moscova că este un partener nesigur.

În martie, ministrul de Externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan, a dezvăluit că țara ia în considerare cererea de aderare la Uniunea Europeană, cu scopul de a consolida legăturile cu Occidentul. Armenia a găzduit, de asemenea, exerciții militare comune cu Statele Unite la mijlocul lunii iulie.

19 aug. - Acum 4 saptamani
19-08-2024

Ucraina urmărește să creeze o zonă tampon în regiunea Kursk, spune Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seară, în discursul său zilnic adresat națiunii, că ținta armatei este să creeze o „zonă tampon” în regiunea rusească Kursk și că, în acelați timp, trupele ucrainene au obținut „rezultate bune” în regiunea Donețk, relatează The Kyiv Independent.

„Astăzi, am obținut rezultate bune și atât de necesare în distrugerea echipamentelor rusești de lângă Torețk. Acum este sarcina noastră principală în operațiunile defensive în general, să distrugem cât mai mult potențial de război rusesc. În special, aceasta este crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului – operațiunea noastră din regiunea Kursk”, a declarat Volodimir Zelenski.

De asemenea, liderul de la Kiev a precizat că „săptămânile următoare vor fi cruciale” pentru eforturile diplomatice ale Ucrainei cu diverși parteneri din Europa, America și Sudul Global.

„Ne-am extins deja și vom continua să extindem cercul celor care susțin încheierea justă a acestui război. Este esențial ca Ucraina să intre în această toamnă și mai puternică decât înainte”, a mai spus Zelenski.

Apelul lui Zelenski vine în timp ce trupele ruse își continuă înaintarea lângă Pokrovsk și Torețk în regiunea Donețk. Soldații ucraineni spun că le lipsește extrem de forță de muncă, muniție și echipament militar, ceea ce face apărarea orașelor să fie mai dificilă ca niciodată.

La mai puțin de două săptămâni de la ofensiva Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia, trupele ucrainene controlează aproximativ 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc și peste 80 de așezări din regiune și continuă să avanseze, potrivit armatei ucrainene.

Șeful armatei, Oleksandr Sîrski a raportat lui Volodimir Zelenski pe 17 august că forțele ucrainene și-au „întărit” pozițiile în regiunea Kursk.

18 aug. - Acum 4 saptamani
18-08-2024

Rusia revendică capturarea unui alt sat lângă nodul logistic Pokrovsk

Rusia a revendicat duminica aceasta capturarea unui sat situat la circa 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, important nod logistic în estul Ucrainei pe care ea îl vizează de mai multe luni, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Datorită unor acţiuni active”, forţele ruse „au eliberat satul Svîrîdonivka (Sviridinivka) în Republica Populară Doneţk”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

În ultimele zile, armata rusă a revendicat capturarea mai multor sate în acest sector, unde trupele sale au avansat rapid după ocuparea satului Ocertine la începutul lui mai.

Aceste capturări sunt semnul unei presiuni care nu slăbeşte pe frontul de est, în pofida avansării fără precedent a forţelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, începând din 6 august.

Chiar dacă această ofensivă atrage multă atenţie, majoritatea luptelor continuă să se desfăşoare în Donbasul ucrainean, unde trupele ruse au avantaj în faţa forţelor ucrainene, în inferioritate numerică.

Oraşul Pokrovsk, care număra înainte de război circa 61.000 de locuitori, se află pe o importantă rută spre alte locuri importante ale Ucrainei, Ceasiv Iar şi Kostiantinivka.

Autorităţile ucrainene au îndemnat în ultimele zile locuitorii să se evacueze în faţa avansării trupelor ruse.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (8)

floris   •   19.08.2024, 19:01

numai un dictator *** poate sa faca asa ceva !!!! sa continue sa atace ucraina si sa trimita la moarte mii de rusi pentru cativa metri de teritoriu in plus si in acelasi timp sa nu isi apere tara si sa lase ucrainenii sa ocupe orase rusesti si sa puna in pericol mii de rusi nevinovati , civili din orasele respective !!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    JoeBlackrock   •   19.08.2024, 19:50

    floris   •  19.08.2024, 19:01

    numai un dictator *** poate sa faca asa ceva !!!! sa continue sa atace ucraina si sa trimita la moarte mii de rusi pentru cativa metri de teritoriu in plus si in acelasi timp sa nu isi apere tara si sa lase ucrainenii sa ocupe orase rusesti si sa puna in pericol mii de rusi nevinovati , civili din orasele respective !!!!!

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

    Iti dai seama ca si viceversa merge la fel de bine, doar ca nu e dictator, e actor, altii dicteaza la el in tara. Continua sa atace in Rusia trimitand la moarte mii de ucrainieni pentru cativa metri de teritoriu in plus in acelasi timp nu-si apara tara si ii lasa pe rusi sa ocupe orasele ucrainiene si sa puna in pericol mii de ucrainieni nevinovati. Nu mai bine ar pune ei de o pace si o vodka?!

      floris   •   20.08.2024, 11:47

      JoeBlackrock   •  19.08.2024, 19:50

      Iti dai seama ca si viceversa merge la fel de bine, doar ca nu e dictator, e actor, altii dicteaza la el in tara. Continua sa atace in Rusia trimitand la moarte mii de ucrainieni pentru cativa metri de teritoriu in plus in acelasi timp nu-si apara tara si ii lasa pe rusi sa ocupe orasele ucrainiene si sa puna in pericol mii de ucrainieni nevinovati. Nu mai bine ar pune ei de o pace si o vodka?!

      din cate stiu eu, ucrainenii se apara !!!! daca tu stii mai multe inseamna ca esti mult mai destept,desi pari chiar prost cu remarca asta !!! Sau parerea ta de *** e ca daca rusii ataca , noi ceilalti plecam capul si trebuie sa ne supunem, sa le dam teritorii,sate , orase,sa ii lasam sa ne violeze femeile, sa muncim ca robi pentru ei , sa platim tribut , sa il proslavim pe Putin, *** !!!! Dute naibii sa nu mai aud de tine. sa stii ca daca ne ataca ne aparam , chiar daca murim si daca nu murim contratacam si mergem peste el la Moscova si tot nu ne lasam !!!!

      Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

      Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   20.08.2024, 07:27

      JoeBlackrock   •  19.08.2024, 19:50

      Iti dai seama ca si viceversa merge la fel de bine, doar ca nu e dictator, e actor, altii dicteaza la el in tara. Continua sa atace in Rusia trimitand la moarte mii de ucrainieni pentru cativa metri de teritoriu in plus in acelasi timp nu-si apara tara si ii lasa pe rusi sa ocupe orasele ucrainiene si sa puna in pericol mii de ucrainieni nevinovati. Nu mai bine ar pune ei de o pace si o vodka?!

      Deci Rusia te invadează, vrea să te anexeze, spune că nu ai dreptul să exiști și că de fapt îi aparții, iar tu ar trebui s-o pui de-o pace și de-o vodkă cu ei? Cum ar fi trebuit și noi să facem în 1940? E, și ce dacă ne-au luat ditamai bucata de țară? Și ce dacă au deportat și omorât sute de mii de români? Doar n-o să lăsăm niște fleacuri din astea să stea în calea prieteniei cu Rusia.

      V0lodimirZelenski   •   19.08.2024, 22:11

      JoeBlackrock   •  19.08.2024, 19:50

      Iti dai seama ca si viceversa merge la fel de bine, doar ca nu e dictator, e actor, altii dicteaza la el in tara. Continua sa atace in Rusia trimitand la moarte mii de ucrainieni pentru cativa metri de teritoriu in plus in acelasi timp nu-si apara tara si ii lasa pe rusi sa ocupe orasele ucrainiene si sa puna in pericol mii de ucrainieni nevinovati. Nu mai bine ar pune ei de o pace si o vodka?!

      Eu as pune-o cu bucurie de-o pace si o vodka, dar trupele lui Vladimir Vladimirovici imi polueaza tara.

BONY   •   19.08.2024, 15:23

Planuri foarte bune,chiar perfecte daca vor fi puse in aplicare pe banii lor.

    V0lodimirZelenski   •   19.08.2024, 15:27

    BONY   •  19.08.2024, 15:23

    Planuri foarte bune,chiar perfecte daca vor fi puse in aplicare pe banii lor.

    Pe banii ruzilor, normal.

Alex.59   •   19.08.2024, 11:47

Război în Ucraina, ziua 908... 😒

Vezi toate comentariile (8)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
FANATIK.RO
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Satul din România în care se restaurează case vechi pentru a aduce turiști din toată lumea. A ajuns în atenția presei internaționale
FANATIK.RO
Satul din România în care se restaurează case vechi pentru a aduce turiști din toată lumea. A ajuns în atenția presei internaționale
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Observatornews.ro
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare
HOROSCOP
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI