Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 921.

31 aug. - Acum 2 saptamani
31-08-2024

109 de ciocniri pe front, în ultimele 24 de ore

Pe front, de la începutul zilei de sâmbătă, au fost înregistrate 109 ciocniri de luptă, cele mai numeroase în direcțiile Pokrovsk și Kurakhiv, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat pe  Facebook.

„De la începutul zilei, rușii au continuat acțiunile ofensive, numărul ciocnirilor de luptă pe toată linia frontului crescând la 109. Cele mai active trupe rusești sunt în direcțiile Pokrovsk și Kurakhiv”, se arată în comunicat.

31 aug. - Acum 2 saptamani
31-08-2024

Unsprezece victime ale bombardamentelor de la Belgorod sunt în stare gravă

 37 de persoane, inclusiv șapte copii, sunt tratate în spitale din Belgorod după bombardarea orașului dfe vineri, 30 august, a declarat sâmbătă pentru, Interfax, ministrul adjunct al Sănătății al Federației Ruse Alexei Kuznețov.

Starea a 11 victime este gravă, medicii se luptă să salveze viața a două dintre ele, a menționat ministrul rus.

Trei dintre victime vor fi evacuate la Moscova pentru continuarea tratamentului. Alte nouă victime au primit îngrijiri medicale în regim ambulatoriu.

Mulți candidați, o singură necunoscută: Cine intră în turul 2 cu Marcel Ciolacu? Variantele care îl pun în dificultate pe liderul PSD
Recomandări
Mulți candidați, o singură necunoscută: Cine intră în turul 2 cu Marcel Ciolacu? Variantele care îl pun în dificultate pe liderul PSD

Furnizarea de asistență medicală este coordonată de Centrul Federal pentru Medicina de Dezastre al Ministerului Sănătății din Rusia, a adăugat Alexei Kuznețov.

Anterior, Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat deschiderea unui dosar penal în legătură cu atacul forțelor armate ucrainene asupra Belgorodului și a regiunii Belgorod din 30 august. 

31 aug. - Acum 2 saptamani
31-08-2024

Cel puțin două persoane au murit și alte zece au fost rănite după ce rușii au bombardat o localitate din regiunea Harkov

Trupele ruse au bombardat, sâmbătă, satul Cherkaska Lozova din regiunea Harkov. Două persoane au murit, iar alte zece au fost rănite după ce un bloc de apartamente a luat foc în urma exploziei, a transmis Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale.

„La ora 14:55, rușii au atacat satul Cherkaska Lozova. O casă este în flăcări. Cel puțin patru persoane au fost rănite”, se arată în postare.

Ulterior, oficialul ucrainean a precizat că numărul victimelor a crescut la 12, dintre care două au decedat. 

Oleg Sinegubov a adăugat că este posibil ca să mai fie oameni sub dărâmături.

31 aug. - Acum 2 saptamani
31-08-2024

Apărarea aeriană a distrus 24 de drone rusești deasupra Ucrainei

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 52 de drone lansate de Rusia în timpul unor atacuri în cursul nopţii asupra a opt regiuni din Ucraina, au anunţat sâmbătă forţele aeriene, relatează Reuters.

Ce știm despre posibila tentativă de asasinare a lui Trump: „Un al doilea incident grav care implică o armă. Este alarmant și îngrozitor”
Recomandări
Ce știm despre posibila tentativă de asasinare a lui Trump: „Un al doilea incident grav care implică o armă. Este alarmant și îngrozitor”

Într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram, forţele aeriene au precizat că 25 de drone Shahed au căzut singure şi alte trei au zburat spre Rusia şi Belarus. Nu au existat relatări despre persoane rănite în atacuri sau despre pagube majore.

Ucraina foloseşte războiul electronic, precum şi grupuri mobile de vânătoare şi apărarea aeriană pentru a respinge atacurile frecvente cu drone şi rachete ruseşti.

Alertele aeriene au sunat de mai multe ori în cursul atacurilor cu drone din timpul nopţii, mulţi oameni grăbindu-se spre adăposturi.

În capitala Kiev, unde alertele au durat aproximativ patru ore, a fost al patrulea atac cu drone din această săptămână, au declarat oficialii. Toate dronele care vizau oraşul au fost doborâte şi nu au fost raportate pagube majore, au precizat oficiali ai oraşului Kiev.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât, de asemenea, drone ruseşti în regiunile Poltava, Cerkasî, Kirovohrad şi Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei, în regiunile Cernigov şi Sumî din nord şi în regiunea Mîkolaiiv (Nikolaev) din sud.

31 aug. - Acum 2 saptamani
31-08-2024

Atac ucrainean în regiunea rusă Belgorod. Rusia anunţă 5 morți și 37 de răniți

Un atac ucrainean asupra orașului rus Belgorod și a regiunii înconjurătoare în seara zilei de 30 august a provocat pagube și victime, a afirmat guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov, conform The Kyiv Independent.

Cutremur azi, 16 septembrie, în zona Vrancea – 5,2 pe Richter, resimțit și la București
Recomandări
Cutremur azi, 16 septembrie, în zona Vrancea – 5,2 pe Richter, resimțit și la București

Armata ucraineană nu a comentat încă presupusul atac. Kyiv Independent nu a putut verifica afirmațiile făcute de oficialii ruși.

Gladkov a raportat o alertă de atac cu rachete în regiune în jurul orei locale 20:00.

Potrivit lui Gladkov, o femeie și patru bărbați au fost uciși la locul presupusului atac, iar 37 de persoane, inclusiv șapte copii, au fost rănite și spitalizate.

Gladkov a susținut că Ucraina a folosit muniții cu dispersie lansate de un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) în cadrul atacului.

Mai multe clădiri de apartamente, întreprinderi comerciale, mașini și instituții nespecificate ar fi fost avariate.

Regiunea Belgorod se învecinează cu regiunile Sumî, Harkov și Luhansk din Ucraina. Afirmațiile privind atacuri cu rachete sau drone împotriva regiunii au devenit frecvente în ultimele luni.

31 aug. - Acum 2 saptamani
31-08-2024

Peste 66.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina

Mai mult de 66.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului, potrivit unui raport publicat de Mediazona, o instituţie de presă independentă din Rusia, informează The Kyiv Independent.

Mediazona, împreună cu BBC News Russian, a documentat numele soldaților ruși uciși în Ucraina prin cercetări din surse deschise.

Raportul a declarat că cel puțin 12.813 prizonieri recrutați din închisori, 12.566 de voluntari și 8.610 soldați mobilizați au murit în timp ce serveau în forțele ruse în timpul războiului.

În iulie 2024, Meduza și Mediazona au estimat că cel puțin 120.000 de soldați ruși au murit în timpul invaziei, pe baza înregistrărilor succesorale și de moștenire. Statul Major al Ucrainei a estimat că pierderile de personal militar rus au depășit 500.000 la 25 mai 2024, inclusiv cei uciși, răniți, dispăruți și capturați.

În februarie, președintele Zelenski a declarat că 180.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului total. Președintele ucrainean a afirmat că peste 31.000 de soldați ucraineni au fost uciși în aceeași perioadă.

Oficialii occidentali au oferit estimări similare cu privire la pierderile Rusiei pe câmpul de luptă.

Leo Docherty, ministrul de stat britanic pentru forțele armate, a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Marea Britanie estimează pierderile Rusiei la peste 450.000.

31 aug. - Acum 2 saptamani
31-08-2024

Jens Stoltenberg, despre incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia: „Este decizia Ucrainei cum să se apere”

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia este legitimă şi justificată de dreptul Kievului la autoapărare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru săptămânalul german Welt am Sonntag, în prima sa reacţie la intrarea trupelor ucrainene pe teritoriul rus, relatează Reuters.

Mai multe detalii: Jens Stoltenberg, despre incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia: „Este decizia Ucrainei cum să se apere”

31 aug. - Acum 2 saptamani
31-08-2024

Ucraina acuză Rusia că a crescut semnificativ utilizarea armelor chimice pe front

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, Ucraina a înregistrat peste 4.000 de cazuri de utilizare a agenților chimici ruși pe linia frontului ucrainean. Peste 3.100 de cazuri au fost raportate din decembrie 2023, marcând o creștere semnificativă a utilizării armelor, anunţă forțele ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

Cifrele indică o creștere accentuată a utilizării agenților chimici ilegali, marcând o creștere semnificativă de la aproximativ 600 de utilizări înregistrate începând cu luna ianuarie, au raportat militarii ucraineni.

Potrivit statisticilor compilate de Ucraina, cazurile raportate au atins un nivel maxim în mai 2024, cu un record de 715 cazuri raportate, și au scăzut încet în lunile de vară. Nu au fost disponibile imediat date pentru luna august.

Soldații și ofițerii ucraineni intervievați de Kyiv Independent au recunoscut că tactica este eficientă, permițând Moscovei să captureze ocazional poziții fără să le distrugă.

Soldații ucraineni au raportat că au suferit până la șase atacuri cu gaze pe zi, de obicei două sau trei atacuri în decurs de o oră.

La începutul acestui an, Departamentul de Stat al SUA a confirmat că forțele ruse au folosit agentul chimic cloropicrin în Ucraina. Anunțul a făcut parte dintr-o declarație mai amplă privind introducerea de noi sancțiuni americane împotriva a peste 280 de persoane și entități.

„Utilizarea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil determinată de dorința forțelor ruse de a disloca forțele ucrainene din poziții fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a declarat atunci Departamentul de Stat al SUA, afirmând că Moscova a încălcat Convenția privind armele chimice prin utilizarea agenților de control al revoltelor ca metodă de război.

Cloropicrina este adesea utilizată ca erbicid. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC), expunerea la vaporii săi poate provoca iritații grave ale pielii, ochilor și, în caz de inhalare, organelor interne.

Unități ale infanteriei navale ruse au confirmat anterior că au folosit grenade cu aerosoli K-51 ilegale, umplute cu gaz CS (2-clorobenzalmalononitril), un gaz lacrimogen utilizat pentru controlul mulțimilor. Conform Convenției privind armele chimice, este interzisă utilizarea agenților de control al revoltelor în războaiele moderne.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a declarat la 7 mai că acuzațiile Ucrainei și Rusiei potrivit cărora cealaltă a folosit arme chimice în timpul invaziei de amploare rămân „insuficient fundamentate”.

„Atât Federația Rusă, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc și au raportat Organizației acuzații de utilizare a armelor chimice”, a afirmat OIAC într-o declarație.

30 aug. - Acum 2 saptamani
30-08-2024

Curtea Penală Internaţională şi Ucraina cer arestarea lui Vladimir Putin în Mongolia

Curtea Penală Internaţională (CPI), care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, şi Ucraina au cerut vineri arestarea liderului de la Kremlin în cursul viitoarei sale vizite în Mongolia, însă Kremlinul se declară liniştit, relatează AFP, potrivit news.ro.

Vizat de un mandat de arestare cu privire la suspiciuni de deportare ilegală a unor copii ucraineni către Rusia, Vladimir Putin este aşteptat marţi în Mongolia, prima ţară membră a CPI pe care o vizitează de la emiterea acestui mandat şi care este, în această calitate, obligată să-l aresteze.

La fel ca toate celalte state părţi ale Statului de la Roma, care a fondat CPI, Mongolia „are obligaţia să coopereze” cu Curtea, a declarat presei un purtător de cuvânt al acestei jurisdicţii, Fadi el-Abdallah.

În Ucraina, Ministerul de Externe a îndemnat la rândul său, într-un comunicat, autorităţile mongole să-l „transfere (pe Vladimir Putin) Curţii Penale Internaţionale de la Haga”.

Mai multe detalii aici: Curtea Penală Internaţională şi Ucraina cer arestarea lui Vladimir Putin în Mongolia: „Are obligația să coopereze”

30 aug. - Acum 2 saptamani
30-08-2024

Volodimir Zelenski îl destituie pe comandantul Forţelor Aeriene după prăbuşirea avionului F-16

La o zi după prăbuşirea unui avion F-16 livrat Kievului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri demiterea comandantului Forţelor Aeriene ucrainene Mikola Oleşciuk, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Am decis sa-l înlocuiesc pe comandantul armatei aerului a forţelor armate ucrainene”, a declarat Zelenski pe Telegram, după publicarea unui decret în acest sens pe site-ul preşedinţiei.

Mai multe detalii aici: Volodimir Zelenski îl destituie pe comandantul Forţelor Aeriene după prăbuşirea avionului F-16

30 aug. - Acum 2 saptamani
30-08-2024

Bombardamente soldate cu morți și răniți la Harkov

Cel puţin șase persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, iar altele 59 au fost rănite vineri, în atacuri aeriene ruseşti la Harkov, în nord-estul Ucrainei, anunţă şeful Districtului Militar local Oleh Sîniehubov.

Harkovul, al doilea cel mai important oraş ucrainean, se află la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu Rusia şi este bombardat în mod constant de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.

Primarul Harkovului anunţa vineri după-amiaza, cu puţin mai înainte, patru morţi. „În cartierul Nemişlianskii, ocupanţii au ucis un copil într-o zonă de joacă. O fată. Cel puţin alte trei persoane au fost rănite în zonă”, anunţa pe Telegram Ihor Terehov.

Un jurnalist al AFP prezent în oraş a relatat că a auzit explozii puternice în acest cartier. Alte trei persoane au fost ucise într-un „imobil în flăcări”, în timpul unui atac asupra unui cartier numit Industrialnîi, potrivit primarului.

Oleh Sîniehubov precizează că „salvatorii continuă munca”. El a postat vineri pe Telegram o înregistrare video în care apar maşini şi apartamente în flăcări, din care iese un fum negru şi dens.

30 aug. - Acum 2 saptamani
30-08-2024

Moscova revendică cucerirea altor trei sate în estul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a revendicat vineri cucerirrea altor trei sate în estul Ucrainei, unde-şi continuă înaintarea împotriva unor trupe ucrainene în inferioritate numerică şi care duc lipsă de armament adecvat, transmite AFP, potrivit news.ro.

Într-un rezumat al săptămânii care se încheie, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a cucerit trei localităţi mici care nu mai fost menţionate până în prezent – Novojelane şi Kostiantînivka în regiunea Doneţk şi Sînkivka în regiunea Harkov.

Satul Novojelane se află la aproximativ 20 de kilometri sud-est de Pokrovsk, un nod logistic important, ţinta de mai multe săptămâni a trupelor ruse, care se apropie tot mai mult.

„Cea mai dificilă situaţie rămâne în direcţia Pokrovsk. Inamicul încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre, însă, până la ora actuală, atacurile au fost respinse”, a anunţat vineri, într-o reuniune interguvernamentală prin videoconferinţă, comandantul armatei ucrainene Oleksandr Sîrskîi.

El a anunţat că ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk continuă. Trupele Kievului au înaintat „până la doi kilometri în anumite sectoare” în ultimele 24 de ore, a anunţat Sîrskîi.

În pofida acestui atac-surpriză declanşat de Kiev la 6 august în regiunea rusă Kursk, Moscova continuă să câştige teren în mod regulat în regiunea ucraineană Doneţk, care rămâne epicenturl confruntărilor armate.

Situaţia armatei ucrainene este „extrem de dificilă” în apropiere de Pokrovsk, a recunoscut miercuri preşedintele Volodimir Zelenski, care a dat asigurări că ofensiva ucraineană din Rusia permite o relaxare a presiunii în estul Ucrainei.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Daniel_DNL   •   31.08.2024, 17:18

Pana una alta...de digi24 deja au apărut știri ca in Ucraina vine colapsul , rusii avansează spre Kiev, si ucrainenii tot spre Kiev avansează

    Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   31.08.2024, 22:31

    Daniel_DNL   •  31.08.2024, 17:18

    Pana una alta...de digi24 deja au apărut știri ca in Ucraina vine colapsul , rusii avansează spre Kiev, si ucrainenii tot spre Kiev avansează

    MINCIUNI! Rusia a avansat spre Kiev încă din prima zi, regimul fascistooccidental ucrainean s-a prăbușit după primele 5 minute ale invincibilei operațiuni militare speciale. Rușii s-au retras intenționat ca să atragă NATO și să-l sece de puteri. Până acum, câteva miliarde de mercenari NATO au murit în Ucraina, Rusia e destul să sufle și pică și SUA, și UE. Așteptăm suflatul.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Știrileprotv.ro
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
FANATIK.RO
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina
FANATIK.RO
Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
EXCLUSIV. Imagini surprinse cu "Şacalul" după ce a abandonat cadavrul Denisei
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Imagini surprinse cu "Şacalul" după ce a abandonat cadavrul Denisei
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI