Relatarea războiului din Ucraina continuă aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 924 | Atac cu drone în Liov: cel puțin doi morți. Zelenski insistă să lovească Rusia cu arme occidentale

03 sept. - Acum 2 saptamani
03-09-2024

„Cea mai înfricoșătoare” dronă folosită în Ucraina

Armata ucraineană pare să folosească o nouă încărcătură pentru dronele sale, numită de unii „focul dragonului”. Un videoclip prezintă noua inovație de pe câmpul de luptă din Ucraina.

De câteva luni încoace, armata ucraineană distribuie videoclipuri în care grenade cu termit distrug vehicule blindate. Focul este atât de puternic încât o singură grenadă este suficientă pentru a distruge ținta. Recent, Ucraina pare să fi găsit și o altă utilizare pentru termitul incendiar.

Mai multe detalii aici: „Cea mai înfricoșătoare” dronă folosită în Ucraina. Încărcătura ei poate topi oțelul | VIDEO

03 sept. - Acum 2 saptamani
03-09-2024

Încă un general rus arestat. Motivele și consecințele epurării echipei lui Șoigu

Via Transilvanica, descrisă de călătorii care au străbătut integral traseul de 1.400 de kilometri: „Vei afla poate că ești mai puternic decât credeai”
Recomandări
Via Transilvanica, descrisă de călătorii care au străbătut integral traseul de 1.400 de kilometri: „Vei afla poate că ești mai puternic decât credeai”

Generalul Valeri Mumindjanov, comandantul-adjunct al Districtului Militar Leningrad, a căzut la rândul lui în campania de epurare care vizează echipa fostului ministru rus al apărării Serghei Șoigu. În timp ce Kremlinul evocă o „operațiune clasică anticorupție”, o nouă schemă de corupție, cu mai mulți prădători, ar urma să fie pusă în practică în Ministerul rus al Apărării sub conducerea lui Andrei Belousov.

Începând cu luna aprilie, cel puţin zece responsabili ai Ministerului Apărării de la Moscova şi mai mulţi generali ruși au fost plasaţi în detenţie sau vizaţi de dosare cu acuzații de fraudă şi corupţie. Cel mai recent nume de pe această listă este generalul Valeri Mumindjanov.

Anchetatorii îl acuză că a primit mită în valoare de peste 20 de milioane de ruble (circa 202.000 de euro) în timpul încheierii unor contracte pentru furnizarea de uniforme armatei ruse. Mumindjanov şi familia sa „deţin numeroase bunuri imobiliare la Moscova şi Voronej, în valoare de peste 120 de milioane de ruble (peste 1,2 milioane de euro – n.r.), a căror legalitate este pe cale de a fi verificată”, au adăugat anchetatorii.

Într-o analiză intitulată „Motivele și arestările din Ministerul rus al Apărării”, Institutul Robert Lansing evocă o „reprimare a echipei lui Serghei Șoigu” și expune schema de corupție implementată sub fostul ministru rus al apărării, numit între timp secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Industria auto, noua fabrică de șomeri a Europei. „Mai mulți producători se luptă pentru o plăcintă mai mică”
Recomandări
Industria auto, noua fabrică de șomeri a Europei. „Mai mulți producători se luptă pentru o plăcintă mai mică”

Mai multe detalii aici: Încă un general rus arestat. Motivele și consecințele epurării echipei lui Șoigu: „Belousov pare dispus să distribuie prada corupției”

03 sept. - Acum 2 saptamani
03-09-2024

Vladimir Putin, întâmpinat în Mongolia și de protestatari

Câţiva manifestanţi şi-au exprimat nemulţumirea faţă de vizita lui Vladimir Putin la Ulaanbaatar, capitala Mongoliei, iar forțele de ordine i-au împiedicat să se apropie de liderul de la Kremlin, transmite AFP.

„Faceţi-l pe criminalul de război Putin să plece”, au cerut protestatarii pe bannerele cu care au împânzit centrul capitalei Mongoliei, o aluzie la faptul că liderul rus este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), iar țara lor, în calitate de membră CPI, nu ar fi trebuit să-l primească în vizită.

Mongolia este prima țară membră a CPI vizitată de Vladimir Putin de la emiterea mandatului de arestare pe numele său, în martie 2023. În conformitate cu acest statut, Mongolia ar fi trebuit să-l aresteze, dar acest lucru nu s-a întâmplat în pofida solicitării CPI și a criticilor Ucrainei.

Mai multe detalii aici: Vladimir Putin, întâmpinat în Mongolia și de protestatari: „Criminalul de război să plece”

03 sept. - Acum 2 saptamani
03-09-2024

Ucraina amenință Mongolia cu consecințe pentru refuzul de a-l aresta pe Vladimir Putin

Asistenții maternali, condiție nouă pentru a putea activa. Dramele pe care le poate naște modificarea: „Ne gândim la interesul superior al copilului”
Recomandări
Asistenții maternali, condiție nouă pentru a putea activa. Dramele pe care le poate naște modificarea: „Ne gândim la interesul superior al copilului”

Prin refuzul de a-l aresta pe Vladimir Putin, Mongolia a dat o „lovitură grea” Curții Penale Internaționale (CPI) și dreptului penal internațional, spune purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Gheorghi Tihii, citat de publicația independentă The Moscow Times.

Reacția Kievului vine în contextul în care Mongolia a ratificat Statutul de la Roma, care stă la baza CPI, în 2002. Vizita lui Vladimir Putin în Mongolia este prima într-o țară care ar trebui să-l aresteze în baza unui mandat emis de tribunalul de la Haga în 2023. Liderul de la Kremlin este acuzat că a deportat ilegal copii din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Mai multe detalii aici: Ucraina amenință Mongolia cu consecințe pentru refuzul de a-l aresta pe Vladimir Putin. „A permis unui criminal acuzat să scape de justiție”

03 sept. - Acum 2 saptamani
03-09-2024

Aliații europeni ai Ucrainei se așteaptă ca Iranul să livreze în curând Rusiei rachete balistice

Oficialii europeni se așteaptă ca Iranul să livreze în curând Rusiei rachete balistice, o mișcare care ar putea determina un răspuns rapid din partea aliaților Ucrainei, relatează Bloomberg, care citează persoane informate cu această chestiune.

Iranul a furnizat Rusiei sute de drone pe parcursul a doi ani și jumătate de război împotriva Ucrainei, dar potențialul transfer de rachete balistice ar marca o evoluție îngrijorătoare a conflictului, potrivit surselor Bloomberg, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Sursele au refuzat să se pronunțe asupra tipului de rachete pregătite pentru livrare sau să estimeze un calendar, dar una dintre ele a spus că transporturile ar putea începe în câteva zile. Rachetele balistice zboară de obicei mult mai repede decât rachetele de croazieră sau dronele și pot transporta sarcini utile mai grele, notează Bloomberg.

Mai multe detalii aici: Aliații europeni ai Ucrainei se așteaptă ca Iranul să livreze în curând Rusiei rachete balistice. Posibile răspunsuri la o astfel de mișcare

03 sept. - Acum 2 saptamani
03-09-2024

Doi morți și doi răniți în urma unui atac aerian asupra Zaporojie

Două persoane, printre care un băiețel de opt ani, au fost ucise într-un atac aerian efectuat de ruși asupra Zaporojie luni seara târziu.

„Din păcate, două persoane au murit, inclusiv un băiețel de 8 ani. Altele două au fost rănite, inclusiv o fetiță de 12 ani. Copilul este acum la terapie intensivă”, a anunțat guvernatorul Ivan Federov.

O clădire a fost parțial distrusă în urma acestui atac.

03 sept. - Acum 2 saptamani
03-09-2024

Şeful companiei Ukrenergo a fost demis, o măsură care nu este pe placul aliaţilor occidentali ai Ucrainei

Şeful Ukrenergo, reţeaua pentru transportul energiei electrice din Ucraina, a fost demis luni, au declarat surse citate de televiziunea publică Suspîlne, pe motiv că nu a reuşit să protejeze instalaţiile energetice ale ţării, aflate sub atacul constant al ruşilor, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Potrivit Suspîlne, Volodimir Kudrîţki a fost demis cu un vot de 4-2 de către Consiliul de Supraveghere al companiei. Aceasta a declarat că va fi înlocuit de Oleksii Breht.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ukrenergo, a Ministerului Energiei din Ucraina sau a oficiali ucraineni de rang înalt, precizează Reuters.

Decizia vine după o întâlnire, săptămâna trecută, a preşedintelui Volodimir Zelenski cu a ofiţeri militari de rang înalt, care a fost dedicată valului de atacuri ruseşti asupra obiectivelor energetice ale ţării. Ministrul energiei, Herman Haluşcenko, a fost prezent şi el la respectiva întâlnire.

Chiar înaintea reuniunii Consiliului de administraţie al Ukrenergo, presa ucraineană a publicat o scrisoare din partea organizaţiilor occidentale active în Ucraina, inclusiv Uniunea Europeană, prin care, adresându-se prim-ministrului Denîs Şmîhal, îşi exprimau „profunda îngrijorare” cu privire la informaţiile privind demiterea iminentă a lui Kudrîţki.

„Un astfel de eveniment ar putea pune în pericol capacitatea noastră colectivă de a sprijini Ukrenergo şi alte măsuri prioritare ale securităţii energetice vitale a Ucrainei”, avertizează scrisoarea.

Iaroslav Jelezniak, deputat din opoziţie, a prezis că reacţia internaţională va fi „rapidă şi destul de dureroasă”.

Mass-media ucrainene au sugerat că principalul motiv din spatele concedierii a fost incapacitatea companiei de a furniza apărări adecvate pentru siturile energetice şi nereguli în atribuirea contractelor.

Ziarul Ekonomîcina Pravda a citat surse guvernamentale anonime care au declarat că Kudrîţki, şef al companiei din 2020, nu a reuşit să pună în aplicare deciziile luate la reuniunile anterioare ale comandamentului militar.

În cei doi ani şi jumătate de război, Rusia a alocat resurse considerabile pentru a ataca şi a dezactiva obiective energetice ucrainene cheie. Forţele Moscovei au lansat un nou val de atacuri în cursul săptămânii trecute.

03 sept. - Acum 2 saptamani
03-09-2024

Volodimir Zelenski şi prim-ministrul olandez Dick Schoof s-au întâlnit cu veterani ai războiului din Ucraina

Volodimir Zelenski şi prim-ministrul olandez Dick Schoof s-au întâlnit la Zaporojie cu veterani ai războiului, inclusiv luptători din Forţele Armate, Apărarea Teritorială şi Garda Naţională, care au luptat pe diferite fronturi şi au apărat Ucraina atât din 2014, cât şi din 2022. Cei doi au discutat despre producţia de drone şi furnizarea de piese de schimb, despre schimburile de prizonieri şi posibilitatea de asistenţă din partea Ţărilor de Jos, transmite news.ro.

„Vreau să vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut pentru Ucraina şi pentru că nu i-aţi uitat pe cei care şi-au dat viaţa din cauza inamicului. Este esenţial să ne amintim de ei toţi. Atâta timp cât ne amintim de ei, rămân în viaţă şi, fără îndoială, sunt pentru totdeauna o parte a istoriei noastre. Dar acest lucru nu este suficient fără victorie. Fără ea, toate aceste amintiri ar putea dispărea. Este esenţial să apărăm pe deplin atât această memorie, cât şi pământul nostru”, a declarat Zelenski, potrivit Administraţiei Prezidenţiale a Ucrainei. 

Prim-ministrul Ţărilor de Jos şi-a exprimat sprijinul pentru apărătorii Ucrainei. „Suntem mândri de ceea ce aţi făcut, de curajul dumneavoastră. Sper că veţi continua să păstraţi acest spirit. Îi doresc Ucrainei libertate, deoarece este piatra de temelie a libertăţii Europei”, a declarat Dick Schoof.

În timpul întâlnirii, părţile au discutat despre producţia de drone şi furnizarea de piese de schimb, despre schimburile de prizonieri şi posibilitatea de asistenţă din partea Ţărilor de Jos, despre eforturile de deminare şi furnizarea de echipamente de calitate, precum şi despre refacerea infrastructurii energetice.

03 sept. - Acum 2 saptamani
03-09-2024

Şeful AIEA va vizita centrala nucleară Zaporojie, apoi se va întâlni cu Zelenski la Kiev

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că se va întâlni cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), la Kiev, după ce oficialul va vizita centrala nucleară din Zaporojie, care se află în mâinile Rusiei de la începutul războiului, anunţă Reuters, potrivit news.ro.

Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat luni târziu, într-o postare pe X, că este în drum spre centrală pentru „a ne continua asistenţa şi a ajuta la prevenirea unui accident nuclear.”

Centrala din sud-estul Ucrainei – cea mai mare centrală nucleară din Europa şi aflată acum în „oprire la rece” – a căzut în mâinile trupelor ruse în primele zile ale invaziei la scară largă a Moscovei în 2022.

De atunci, ambele părţi s-au acuzat frecvent reciproc de bombardarea centralei, iar atât Moscova, cât şi Kievul neagă acuzaţiile.

Potrivit lui Zelenski, în acest moment al războiului, nu este posibil ca Ucraina să preia din nou controlul asupra centralei. „Este mai sigur pentru Ucraina să controleze centrala Zaporojie, dar până acum, din punctul de vedere al câmpului de luptă, nu văd astfel de posibilităţi, iar cele care probabil există, sunt periculoase”, a declarat șeful statului ucrainean.

02 sept. - Acum 2 saptamani
02-09-2024

Rușii revendică ocuparea unui sat din regiunea Donețk

Trupele ruse au preluat controlul asupra satului Skucine din regiunea Donețk, a pretins luni Ministerul Apărării de la Moscova.

„Ca urmare a acțiunilor active ale unităților Grupului de trupe Centru, satul Skucine, din (autoproclamata – n.r.) Republică Populară Donețk, a fost eliberat”, adică ocupat, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Potrivit comunicatului armatei ruse, au fost efectuate atacuri asupra forțelor ucrainene în zona așezărilor Dzerjinsk, Nelepovka, Selidovo, Grodovka, Juravka, Zavetnoie și Memrik din Donețk.

Satul Skucine este situat în districtul Pokrovsk, unde forțele ruse și-au accelerat înaintarea în ultimele săptămâni, notează Reuters.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Știrileprotv.ro
Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
O româncă a plătit 3000 de euro pentru o vacanță în Turcia, iar când a ajuns în cameră a trăit un șoc. Și-a luat cea mai mare țeapă: “Tocmai ne-am încheiat sejurul la Kușadasi”
FANATIK.RO
O româncă a plătit 3000 de euro pentru o vacanță în Turcia, iar când a ajuns în cameră a trăit un șoc. Și-a luat cea mai mare țeapă: “Tocmai ne-am încheiat sejurul la Kușadasi”
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Cele mai mari orașe din perioada României Mari. Câți locuitori aveau, de fapt, București, Iași sau Timișoara
FANATIK.RO
Cele mai mari orașe din perioada României Mari. Câți locuitori aveau, de fapt, București, Iași sau Timișoara
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
LIVE TEXT. Bilanţul inundaţiilor din Galaţi a crescut la 5 morţi. O persoană este în continuare dispărută / Codul roşu de inundaţii, prelungit pană luni
Observatornews.ro
LIVE TEXT. Bilanţul inundaţiilor din Galaţi a crescut la 5 morţi. O persoană este în continuare dispărută / Codul roşu de inundaţii, prelungit pană luni
Horoscop 15 septembrie 2024. Vărsătorii au parte de o zi pe gustul lor pentru că le aduce un sentiment de libertate de care le-a fost dor
HOROSCOP
Horoscop 15 septembrie 2024. Vărsătorii au parte de o zi pe gustul lor pentru că le aduce un sentiment de libertate de care le-a fost dor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI