Relatarea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 927.
Lloyd Austin a respins cererea Ucrainei de a ataca Rusia cu arme americane
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins vineri încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte situate pe teritoriul Rusiei, transmite agenţia DPA, preluată de Agerpres.
„Nu cred că există o anumită capabilitate care să poată fi decisivă” în acest război, a explicat Austin la încheierea unei noi întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a reunit baza aeriană Ramstein din Germania ţările ce oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.
Mai multe detalii: Lloyd Austin a respins cererea Ucrainei de a ataca Rusia cu arme americane cu rază lungă de acţiune
Popularitatea lui Putin scade în urma ofensivei ucrainene în provincia Kursk
Popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin este în scădere, la o lună după ce Ucraina a lansat o ofensivă surpriză în provincia rusă de graniţă Kursk, relevă un sondaj publicat vineri de Centrul pentru Studiul Opiniei Publice (Vtsiom), preluat de agenţia EFE.
Mai multe detalii: Popularitatea lui Putin scade în urma ofensivei ucrainene în provincia Kursk. Câţi ruşi mai au încredere în liderul de la Kremlin
Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor să ridice restricţiile în privinţa armelor cu rază lungă de acţiune
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în premieră la baza Ramstein din Germania pentru o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina, a îndemnat vineri aliaţii occidentali să ignore „liniile roşii” ale Moscovei şi să permită Kievului să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru lovituri pe teritoriul rus, relatează Reuters. Anunţul preşedintelui ucrainean vine în timp ce Washingtonul a promis un nou pachet de armament pentru Kiev în valoare de 250 de milioane de dolari, informează News.ro.
Zelenski şi-a făcut prima apariţie la o întâlnire obişnuită a aliaţilor Ucrainei, găzduită de SUA la baza aeriană Ramstein din Germania, aşa-numitul Grup de contact pentru Ucraina (sau reuniune în format Ramstein), şi a încercat să prezinte opţiunile de atac cu rază lungă de acţiune ca o altă modalitate de a presa Rusia să pună capăt invaziei sale de 2 ani şi jumătate.
Mai multe detalii: Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor să ridice restricţiile în privinţa armelor cu rază lungă de acţiune
Nou bilanț al atacului din Pavlohrad
Cel puțin o persoană a murit și 55 au fost rănite, inclusiv cel puțin trei copii, potrivit celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile din Dnipropetrovsk după atacul asupra orașului Pavlohrad, relatează The Kyiv Independent.
O salvă de rachete ruseşti a devastat vineri un bloc de locuinţe la Pavlograd, în regiunea Dnipropetrovsk, din centru-est, omorând cel puţin o persoană. Cinci rachete balistice Iskander au fost lansate spre oraş de pe teritoriul Rusiei, au declarat forţele aeriene ucrainene, transmite şi News.ro.
Bilanțul anunțat de Zelenski la o lună de la ofensiva ucrainană în regiunea rusă Kursk
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri, 6 septembrie, când se împlinește o lună de când forțele Kievului au declanșat ofensiva în regiunea rusă Kursk, că acestea au ajuns să controleze 1.300 km pătrați, iar Rusia a pierdut în 6.000 de soldați, relatează Ukrainska Pravda și The Kyiv Independent.
„Astăzi se împlinește exact o lună de la începutul operațiunii noastre în regiunea Kursk din Rusia. Acesta este zona de graniță din care Putin se pregătea să răspândească războiul pe teritoriul ucrainean. Se pregătea să lanseze o nouă ofensivă împotriva orașului nostru Sumî. Am schimbat jocul și împingem războiul pe teritoriul Rusiei datorită contraofensivei noastre”, a declarat liderul ucrainean.
De la debutul incursiunii, pe 6 august, Ucraina a ajuns să controleze o suprafață 1.300 de kilometri pătrați, inclusiv aproximativ 100 de așezări, le-a spus Zelenski aliaților Kievului, reuniți la Baza Aeriană Ramstein din Germania, pentru întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei (UDCG).
Mai multe detalii: Bilanțul lui Zelenski la o lună de la începutul ofensivei ucrainene din Kursk. „O parte semnificativă de teritoriu a fost abandonată de ruși”
Cel puțin un mort și 30 de răniți după un atac rusesc în orașul Pavlohrad
Forțele ruse au atacat vineri, 6 septembrie, orașul Pavlohrad din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, ucigând cel puțin o persoană și rănind 30, inclusiv trei copii, a transmis guvernatorul Serhii Lysak, citat de The Kyiv Independent.
Printre răniți se numără doi băieți de 11 și 4 ani și o fetiță de 9 ani. Doi dintre rezidenții spitalizați sunt în stare gravă, a precizat guvernatorul.
Mai multe lovituri au fost înregistrate în oraș, iar un apartament dintr-o clădire a luat foc.
Serviciile de urgență au stins incendiul și au salvat cinci persoane din clădire.
Pavlohrad, un oraș cu o populație de peste 100.000 de locuitori, se află la aproximativ 70 de kilometri est de centrul regional, Dnipro, și la peste 110 de kilometri vest de linia frontului.
Luptătorii „Azov” anunță că au recâștigat controlul asupra unei părți din localitatea New York din Donețk
O parte din satul New York în direcția Torețk a fost readusă sub controlul Forțelor de Apărare ucrainene, iar soldații Kievului au fost scoși din încercuirea rusă, anunță Luptătorii brigăzii a 12-a forțe speciale „Azov” a Gărzii Naționale a Ucrainei, într-un mesaj pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda.
„La momentul implicării brigăzii în ostilități, situația pe linia de luptă era catastrofală. Dar datorită moralului ridicat, curajului și profesionalismului luptătorilor brigăzii, „Azov” a reușit să stabilizeze situația, să recâștige controlul asupra unei părți din New York și să deblocheze Forțele de Apărare, care erau înconjurate de inamic.
În acest moment, situația rămâne tensionată. Într-o zi, rușii efectuează până la 15 atacuri în zona de responsabilitate a brigăzii. Dar, în ciuda bătăliilor extrem de dificile, luptătorii noștri țin apărarea și contraatacă cu succes”, se precizează în mesajul citat.
Brigada Azov mai precizează că forțele ruse au declarat de mai multe ori că au ocupat complet satul New York, dar că este vorba despre „o manipulare a ocupanților”.
„Forțele de apărare controlează o parte a așezării și fac tot posibilul pentru a elibera teritoriile ucrainene”, afirmă brigada Azov.
Marea Britanie va furniza Ucrainei un pachet de rachete de apărare aeriană în valoare de 213 milioane de dolari
Regatul Unit va furniza Ucrainei un nou pachet de ajutor militar care include 650 de rachete ușoare multirol (LMM) în valoare de peste 213 milioane de dolari, a anunțat guvernul de la Londra, vineri, 6 septembrie, relatază The Kyiv Independent.
Anunțul vine înaintea reuniunii Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei (UDCG) la baza militară americană Ramstein din Germania, unde secretarul britanic al Apărării, John Healey, va prezenta oficial pachetul de ajutor.
Se așteaptă ca primele rachete LMM să fie livrate până la sfârșitul acestui an.
„Acest nou angajament va oferi un impuls important apărării aeriene a Ucrainei și demonstrează angajamentul noului nostru guvern de a intensifica sprijinul pentru Ucraina. (…) În ultimele zile am văzut costul tragic al loviturilor fără discernământ ale Rusiei din Poltava și Liov. Aceste noi rachete fabricate în Marea Britanie vor sprijini Ucraina să-și apere poporul, infrastructura și teritoriul de atacurile brutale ale lui Putin”, a declarat Healey.
Rachetele LMM, cu o rază de acțiune de peste 6 km, pot fi lansate de pe diferite platforme pe uscat, pe mare sau pe aer și sunt produse de compania Thales la o instalație din Belfast.
De la începutul războiului, Regatul Unit a trimis Ucrainei sute de rachete LMM.
John Healey s-a întâlnit pe 3 septembrie, la Londra, cu ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov, cei doi oficiali discutând despre sprijinul Marii Britanii pentru apărarea Ucrainei, inclusiv un contract de 395 de milioane de dolari pentru obuze de artilerie.
Cel puțin cinci persoane, rănite în atacurile lansate de Rusia asupra Ucrainei în timpul nopții
Atacurile rusești asupra Ucrainei, în noaptea de joi spre vineri, au provocat incendii și au rănit cel puțin cinci persoane în toată țara, au transmis autoritățile locale, relatează Reuters.
Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 27 din 44 de drone lansate de Rusia, iar alte opt „probabil au fost doborâte de instrumentele de război electronic” peste noapte.
Rusia a folosit, de asemenea, două rachete în atac, au mai precizat forțele aeriene ale Ucrainei.
În regiunea nord-estică Harkov, trei persoane au fost rănite și clădiri rezidențiale, deteriorate, vineri dimineață, într-un atac cu rachete în orașul Liubotyn, a anunțat guvernatorul.
La rândul său, guvernatorul din Dnipropetrovsk, Serghei Lisak, a declarat că forțele aeriene au doborât cinci drone și o rachetă deasupra regiunii și că în urma atacurilor nocturne au fost rănite două persoane, peste 12 case au fost avariate, precum și linii electrice și conducte de gaz.
De asemenea, autoritățile regionale din Liov au declarat că resturi de drone au căzut într-o zonă industrială, iar patru camioane au luat foc.
Un alt incendiu, provocat de căderea fragmentelor, a fost stins în regiunea sudică Mikolaiv, unde forțele aeriene au doborât șapte drone, a spus guvernatorul local.
Agenţi ai serviciilor militare ruse, puși sub acuzare de SUA
Autoritățile judiciare din SUA au anunțat joi punerea sub acuzare a cinci agenți ai Direcției Principale de Informații (GRU), agenția de informații militare a Rusiei, pentru presupusa implicare într-un atac cibernetic care a avut loc ca pregătire pentru invazia lansată de Rusia în Ucraina în februarie 2022, relatează AFP, citată de Agerpres.
Atacul cibernetic a țintit site-uri guvernamentale din Ucraina, iar vizat de acuzații este și un civil rus, Amine Timovici Stigal, prezentat ca un hacker în vârstă de 22 de ani, care a fost inculpat în luna iunie.
Mai multe detalii: Cinci agenţi ai serviciilor militare ruse, puși sub acuzare de SUA pentru atacuri cibernetice asupra Ucrainei
Ce preț va plăti Ucraina pentru că a dus războiul în Rusia? – The Guardian
„Incursiunea îndrăzneață a Ucrainei din august pe teritoriul Rusiei a fost un stimulent binevenit pentru moralul național și un mesaj către susținătorii străini că Kievul ar putea încă să ia inițiativa după contraofensiva dezamăgitoare din 2023”, însă după atacurile recente lansate de Rusia apar semne de întrebare în Ucraina, scrie ziarul britanic The Guardian, într-un editorial publicat pe 5 septembrie.
„Comentariul lui Vladimir Putin că incursiunea Kursk nu a reușit să încetinească înaintarea Rusiei în Donbas și a slăbit forțele ucrainene în alte părți, a fost menit nu numai să respingă ca neimportantă jena Moscovei, ci să sublinieze întrebările ucrainene despre costul și înțelepciunea operațiunii”, scriu jurnaliștii britanici, adăugând că, deși avansul Rusiei a început să accelereze ritmul la începutul acestui an”, unii analiști și locuitorii din Donbas „cred că se accelerează din cauza incursiunii în Kursk, care pare să ofere câștiguri mai mult simbolice decât direct strategice”.
Mai multe detalii: Ce preț va plăti Ucraina pentru că a dus războiul în Rusia? Opinia „The Guardian” despre represaliile lansate de Vladimir Putin
Zelenski, în vizită în Germania. Președintele Ucrainei se întâlnește astăzi cu cancelarul Olaf Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz va discuta vineri, 6 septembrie, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care face o vizită în Germania, după cum a confirmat un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, relatează The Kyiv Independent.
Întâlnirea va avea loc la Frankfurt pe Main. Deocamdată, nu au fost furnizate alte detalii.
Germania este al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei, după SUA.
Pe 4 septembrie, Scholz a anunțat că țara sa a comandat încă 17 sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T pentru Ucraina, a relatat Bloomberg. Până în 2026, Ucraina ar trebui să primească 24 de sisteme IRIS-T din Germania – 12 versiuni cu rază medie și 12 cu rază scurtă.
În timpul vizitei sale în Germania, Zelenski este așteptat să ajungă la baza militară Ramstein, unde se va adresa Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG), solicitând arme suplimentare, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune și sisteme de apărare aeriană.
Grupul condus de SUA este format din peste 50 de țări, inclusiv toți cei 31 de membri NATO.
Avansul rusesc lângă Pokrovsk a stagnat în ultimele zile, spune Sîrskîi
Forțele ucrainene au reușit să oprească înaintarea trupelor ruse în sectorul Pokrovsk din regiunea Donețk, a declarat șeful armatei Oleksandr Sîrskîi într-un interviu pentru CNN difuzat pe 5 septembrie și citat de The Kyiv Independent.
Frontul de est de lângă Pokrovsk a fost scena unor lupte intense în ultimele luni pe fondul ofensivei Rusiei din Donețk. Orașul este un important centru logistic pentru forțele ucrainene.
„În ultimele șase zile, inamicul nu a avansat nici un metru în direcția Pokrovsk. Cu alte cuvinte, strategia noastră funcționează”, a spus Sîrskîi.
Sîrskîi a mai spus că Rusia își concentrează cele mai bine pregătite unități în zona Pokrovsk, dar amploarea bombardamentelor și intensitatea ofensivei Moscovei au scăzut.
„Le-am luat capacitatea de a manevra și de a le desfășura întăririle din alte direcții… Și această slăbire a fost simțită cu siguranță în alte zone”, a spus generalul.
După ce Ucraina și-a lansat operațiunea de la Kursk în urmă cu o lună, Rusia a retras peste 60.000 de militari în regiunea Kursk la începutul lunii septembrie și a fost nevoită să deturneze trupele din alte sectoare, de exemplu, din regiunile Zaporojie sau Herson, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
The Kyiv Independent precizează că nu a putut verifica independent afirmațiile șefului armatei ucrainene și pe cele ale președintelui.
Depozite în flăcări după un atac cu drone la Liov
Forțele rusești au atacat, în noaptea de joi spre vineri, orașul Liov din vestul Ucrainei cu drone Shahed, provocând incendii la instalațiile industriale, a anunțat primarul Andrii Sadovyi, citat de The Kyiv Independent.
Fragmente de drone au provocat incendii la depozite din satul Malekhiv de la periferia nordică a Liovului, a spus Sadovyi.
Nu au fost raportate informații cu privire la eventuale victime.
Forțele aeriene au emis o alertă aeriană pentru regiunea Liov în jurul orei locale 22.45 (aceeași oră în România), pe 5 septembrie, iar, la scurt timp după aceea, au avertizat că dronele Shahed se îndreptau în direcția Liov.
Aflat la aproximativ 540 de kilometri vest de Kiev, cu o populație de peste 700.000 de locuitori, Liov este considerat unul dintre orașele mai sigure ale Ucrainei datorită distanței sale de granița cu Rusia.
Un atac asupra orașului pe 4 septembrie a ucis șapte persoane și a rănit 64, printre care și copii.
Ministerul britanic al Apărării: Rusia înregistrează, în medie, peste 1.000 de victime pe zi
Rata zilnică a victimelor din Rusia a crescut, cauza fiind parțial invazia Ucrainei în regiunea sa de frontieră Kursk, a declarat Ministerul britanic al Apărării, conform Sky News.
În cea mai recentă actualizare a informațiilor sale, Ministerul Apărării a citat cifre militare ucrainene care sugerează că numărul mediu de ruși uciși și răniți a crescut la 1.187 pe zi în august.
Ministerul estimează că Rusia a „suferit probabil peste 610.000 de victime” în timpul războiului.
„Creșterea din august 2024 a ratei victimelor este cauzată aproape sigur de operațiunea din Kursk a Ucrainei și de presiunea continuă asupra axei Pokrovsk”, a declarat Ministerul Apărării.
Acesta a adăugat că presiunea Rusiei pe linia frontului va continua, dar „constrângerile de capacitate ale ruşilor vor continua probabil să reducă capacitatea lor de a exploata orice succes tactic în câștiguri operaționale mai ample”.
De asemenea, Ministerul Apărării a declarat că rata victimelor Rusiei „va continua probabil să depășească în medie 1.000 pe zi pe tot parcursul lunii septembrie”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!