Relatarea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 928.
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Candidatul republicanilor la Casa Albă, fostul președinte american Donald Trump, insistă că va pune capăt războiului din Ucraina până la învestire dacă va fi reales pe 5 noiembrie în confruntarea cu contracandidata sa, democrata Kamala Harris.
Donald Trump a declarat în repetate rânduri că va opri războiul din Ucraina pănă la învestire, programată pe 21 ianuarie 2025, în cazul în care va fi reales la Casa Albă, dar nu a prezentat modalitățile prin care ar putea face acest lucru, ceea ce a dat speculații că ar putea pune presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta să cedeze teritorii Rusiei în schimbul „păcii”.
Într-o intervenție la Clubul Economic din New York, fostul președinte american a catalogat războiul din Ucraina drept „teribil” și a reiterat că îl poate soluționa „în calitate de președinte ales”. În ceea ce privește o posibilă soluție, Trump a sugerat că ar putea face presiuni asupra liderului rus Vladimir Putin.
Mai multe detalii aici: Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin nu poate lupta”
Ce face „drona dragon”, noua armă a Ucrainei
Armata ucraineană a confirmat săptămâna aceasta că a folosit „drone dragon” împotriva unor poziții militare rusești. Videoclipuri distribuite pe rețelele de socializare au arătat noua armă în acţiune în mai multe regiuni.
Arma îşi datorează numele flăcărilor pe care le împrăştie pe câmpul de luptă, pentru că „scuipă” termit, un amestec de pulbere de aluminiu cu oxid al unui metal, care, practic, „varsă foc”. Lichidul poate ajunge până la 2.000 de grade Celsius, relatează TF1 Info, potrivit news.ro.
Miercuri, 4 septembrie, forţele armate ucrainene au susţinut că au desfăşurat „drone dragon” în regiunea Harkov. În imagini, un vehicul zburător care survolează o pădure, toarnă un lichid incandescent la câteva zeci de metri de poziţiile ruseşti.
A „dragon drone” in the Kharkiv direction.
— Defense of Ukraine (@DefenceU) September 4, 2024
📹: 42nd Mechanized Brigade pic.twitter.com/4M1qAJdx3o
Mai multe detalii aici: Ce face „drona dragon”, noua armă a Ucrainei: „Arde pozițiile inamice cu o precizie de neegalat” | VIDEO
Șeful spionajului militar ucrainean consideră Telegram o amenințare la adresa securității naționale
Şeful Direcţiei Principale de Informaţii (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, generalul Kirilo Budanov, spune că aplicaţia de mesagerie Telegram, foarte populară în Ucraina, dar şi în Rusia, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit news.ro.
„Telegram este dăunător. Nu mi-a fost niciodată teamă să spun acest lucru. Este o ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale. Spun acest lucru absolut deschis şi chiar am documentat acest lucru. Conform cercetărilor noastre, Telegram este principala sursă de informaţii în societate. A depăşit absolut totul”, a declarat Budanov într-o discuţie la un post de radio.
Mai multe detalii aici: Șeful spionajului militar ucrainean consideră Telegram o amenințare la adresa securității naționale: „Este dăunător”
Giorgia Meloni: Italia nu va ezita niciodată în decizia de a sprijini Ucraina
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni a declarat sâmbătă că țara sa nu va ezita niciodată în sprijinul său pentru Ucraina şi că impasul actual în război arată că răspunsul occidental la invazia Rusiei a fost cel corect, relatează Reuters, potrivit news.ro.
„Cred că China şi India au un rol de jucat în rezolvarea conflictului. Singurul lucru care nu se poate întâmpla este să credem că acest conflict poate fi rezolvat prin abandonarea Ucrainei”, a declarat Meloni după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în marja unei conferinţe găzduite de Italia.
„Alegerea de a sprijini Ucraina a fost în primul rând o alegere de interes naţional şi este o alegere care nu se va schimba”, a declarat Meloni la forumul anual de afaceri TEHA din nordul Italiei.
Potrivit unui comunicat publicat de preşedinţia ucraineană, Italia a decis să găzduiască următoarea Conferinţă pentru redresarea Ucrainei, care va avea loc în 2025, iar pregătirile pentru acest eveniment au început deja.
Restaurarea şi reconstrucţia Ucrainei, în special a sistemului său energetic, a fost unul dintre subiectele discutate în timpul întâlnirii Zelenski – Meloni. De asemenea, potrivit Kievului, o atenţie deosebită a fost acordată punerii în aplicare a formulei ucrainene de pace. „Italia este implicată activ în punerea în aplicare a fiecărui punct”, arată comunicatul preşedinţiei de la Kiev.
Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Giorgia Melon în marja unui forum la care a participat și Viktor Orban
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut sâmbătă o întrevedere cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni, la Cernobbio, în nordul Italiei, a anunţat preşedinţia Consiliului italian, informează AFP, potrivit Agerpres.
Această întrevedere a avut loc în marja forumului economic The European House-Ambrosetti care a început vineri pe malul lacului Como, eveniment la care a participat de asemenea prim-ministrul ungar Viktor Orban, a cărui ţară exercită preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.
După o vizită în Germania, unde a participat la reuniunea susţinătorilor internaţionali ai Kievului şi a avut o întrevedere cu cancelarul federal german Olaf Scholz, Zelenski a sosit vineri seara la Cernobbio pentru a pleda cauza Ucrainei în Italia.
Kievul le cere aliaţilor săi mai multe arme şi ridicarea restricţiilor pentru a-i permite să lovească în adâncul teritoriului rus ţinte militare considerate „legitime”, precum baza aeriană de unde decolează avioanele ce bombardează Ucraina.
Italia susţine sancţiunile împotriva Moscovei şi furnizează arme Kievului, însă se opune totuşi, la fel ca Ungaria, utilizării lor în afara teritoriului ucrainean, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene.
Locuitori evacuați după atacul cu drone din regiunea rusă Voronej
Un incendiu de proporţii care a provocat o detonare a unor obiecte explozive s-a declanşat sâmbătă după un atac ucrainean cu dronă în regiunea Voronej, frontalieră cu Ucraina, şi a fost ordonată o evacuare a locuitorilor, a anunţat guvernatorul local, informează AFP, potrivit Agerpres.
Sistemele ruse de apărare antiaeriană „au detectat şi neutralizat o dronă” sâmbătă dimineaţa devreme, a scris guvernatorul Aleksandr Gusev pe Telegram.
Chiar dacă „nicio persoană nu a fost rănită”, căderea dronei a provocat un incendiu la sol „care s-a extins la obiecte explozive şi s-a produs o detonaţie”, a informat guvernatorul, fără alte precizări în ceea ce priveşte natura acestor obiecte.
Din cauza incendiului, „s-a decis evacuarea locuitorilor din sat” spre localităţi vecine, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit canalelor ruse de Telegram, incendiul s-ar fi declanşat într-un depozit local de muniţii.
Trei persoane au fost ucise într-un bombardament asupra orașului Kosteantînivka din regiunea Donețk
Trei oameni au murit și alți trei au fost răniți sâmbătă în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Kosteantînivka din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Vadim Filashkin, relatează Reuters.
Cele trei persoane care și-au pierdut viața sunt bărbați cu vârsta cuprinsă între 24 și 69 de ani.
De asemenea, în urma atacului, un bloc cu mai multe etaje, o clădire administrativă și un magazin au fost avariate, a precizat Filashkin, pe Telegram.
Înainte de război, Kosteantînivka era un oraș industrial de aproximativ 70.000 de locuitori.
Trupele ruse au ocupat satul Kalinove din regiunea Donețk, anunță Ministerul Apărării de la Moscova
Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă, pe Telegram, că forțele sale au ocupat satul Kalynove, din regiunea ucraineană Donețk, relatează Reuters.
Satul se află la sud-est de Pokrovsk, un important centru logistic ucrainean amenințat de un avans accelerat al Rusiei.
Resturi de dronă, lângă clădirea Radei Supreme
Bucăți dintr-o dronă au fost găsite sâmbătă dimineață în apropierea clădirii Radei Supreme a Ucrainei (Parlamentul țării), a anunțar instituția printr-un mesaj pe Telegram, citat de Reuters.
„Ca urmare a atacului cu drone din Rusia din această seară, epava unei drone doborâte a fost găsită în apropierea clădirii Radei Supreme. Nu s-au găsit pagube”, se precizează într-un mesajul citat.
Mai multe detalii: Fragmente de dronă, găsite lângă Parlamentul ucrainean, după un atac masiv lansat de Rusia în timpul nopții
Patru oameni au murit și 97 au fost răniți în atacurile rusești asupra Ucrainei din ultima zi
Atacurile lansate în ultima zi de Rusia asupra Ucrainei au ucis cel puțin patru persoane și au rănit 97, inclusiv copii, au informat autoritățile regionale în dimineața zilei de sâmbătă, 7 septembrie, relatează The Kyiv Independent.
Rusia a lansat un atac cu rachete balistice împotriva orașului Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk pe 6 septembrie, ucigând o persoană, rănind 74 și distrugând o clădire rezidențială, au precizat autoritățile.
Atacuri rusești în urma cărora au fost înregistrate victime au avut loc și în regiunile Donețk, Harkov, Herson și Sumî.
Regiunile Cernihiv, Hmelnîțkîi, Luhansk, Mîkolaiv, Zaporojie, Kirovohrad, Vinița, Rivne, Poltava și Cerkasî au fost, de asemenea, atacate, dar nu au fost raportate victime.
Ucraina anunță că a doborât 58 de drone lansate de Rusia în timpul nopții
Forțele de apărare aeriană ucrainene anunță că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, au doborât 58 de drone de atac lansate de Rusia, relatează Ukrainska Pravda.
În total, Forțele Aeriene ucrainene au detectat și însoțit 67 de drone Shahed, pe care Rusia le-a lansat din teritoriile sale Kursk și Eisk, precum și din Crimeea.
Pe lângă cele 58 de drone doborâte, alte 6 drone au părăsit spațiul aerian controlat de Ucraina, zburând în direcția Rusiei, Belarusului și în regiunea Luhansk ocupată de forțele Moscovei.
Apărarea aeriană ucraineană a operat în regiunile Vinița, Rivne, Hmelnițki , Kiev, Kirovograd, Mikolaiv, Chernihiv, Cerkasî, Sumî, Herson și Poltava.
Incendiu și explozii în regiunea rusă Voronej după un atac cu dronă
Un atac cu dronă din noaptea de 7 septembrie a provocat un incendiu și explozii în regiunea rusă Voronej, a informat guvernatorul regional Aleksandr Gusev, relatează The Kyiv Independent.
Unitățile rusești de apărare aeriană au interceptat un atac cu drone în districtul Ostrogojski din regiune, a transmis Gusev. Fragmente din drona care a căzut au provocat un incendiu, care s-a extins la „obiecte explozive” și a dus la detonări.
Nu au fost raportate victime.
Atac cu drone asupra Kievului
Rusia a atacat orașul Kiev cu drone în dimineața zilei de 7 septembrie, fragmente din vehiculele aeriene aterizând în apropierea mai multor clădiri rezidențiale și, posibil, a unei grădinițe, a transmis Administrația Militară a Kievului, relatează The Kyiv Independent.
Locuitorii au auzit sunetul dronelor și o serie de explozii puternice după ora locală 3 (aceeași oră în România), potrivit corespondenților publicației citate.
Șeful Administrației Militare a orașului Kiev, Serhii Popko, a declarat că unitățile de apărare aeriană au respins un atac cu drone asupra capitalei.
Resturile dintr-o dronă interceptată au aterizat în curtea unui bloc de apartamente din cartierul Pechersk, provocând un incendiu, a precizat Popko. Incendiul a avut loc într-o zonă deschisă de 50 de metri pătrați și a fost stins.
Oficialul a anunțat ulterior că un alt incendiu a izbucnit la o altă adresă din cartier din cauza căderii fragmentelor de drone. În total, resturile au aterizat lângă patru adrese diferite din zonă după atac, a spus Popko.
Date preliminare arată și că resturi au lovit și o grădiniță din districtul Dniprovsky, însă oficialul a precizat că detaliile sunt încă investigate.
Nu au fost raportate victime.
Unitățile de apărare aeriană au interceptat toate dronele deasupra orașului, a mai spus Popko.
Lloyd Austin a respins cererea Ucrainei de a ataca Rusia cu arme americane
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins vineri încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte situate pe teritoriul Rusiei, transmite agenţia DPA, preluată de Agerpres.
„Nu cred că există o anumită capabilitate care să poată fi decisivă” în acest război, a explicat Austin la încheierea unei noi întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a reunit baza aeriană Ramstein din Germania ţările ce oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.
Mai multe detalii: Lloyd Austin a respins cererea Ucrainei de a ataca Rusia cu arme americane cu rază lungă de acţiune
Toni2 • 07.09.2024, 08:55
Multi vor sa ajungă președinte uni *** extremiști gen șoșoaca, Simion care fac jocul rușilor, ei sunt împotriva UE, a NATO ceea ce este inadmisibil ei fiind extremiști de cea mai joasa speță *** și ***, de aceea nu o sa vie votați decât de o minoritate de *** și ***, creduli care sunt duși cu pluta. Aceștia fac circin parlament iar sosoaca face acum circa și in PE făcând Romania de rușine, o astfel de individă *** ordinară nu trebuia să ajungă niciodată parlamentar, extremiștii trebuie interziși iar cei care i-au votat sunt niste ***.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.