Relatarea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 929.
Solicitările făcute de noul șef al diplomației ucrainene după ce drone rusești au pătruns în Letonia și în România
Noul ministru de externe al Ucrainei, Andrii Sîbiha, a reacționat duminică în legătură cu dronele rusești care au pătruns în spațiile aeriene ale României și Letoniei, două state membre NATO și UE.
Potrivit șefului diplomației ucrainene, încălcarea spațiului european de către drone rusești constituie o reamintire a faptului că agresiunea Moscovei se extinde dincolo de Ucraina.
„Răspunsul colectiv al aliaților trebuie să fie într-un sprijin maxim pentru ca Ucraina să pună capăt agresiunii ruse, să protejeze vieți și să mențină pacea în Europa”, a subliniat Sîbiha.
Ministrul ucrainean a enumerat, de asemenea, pașii care ar putea Ucraina să mențină pacea în Europa, notează Zerkalo Nedeli. Sîbiha a cerut din nou ca aliații din NATO să doboare drone și rachete rusești deasupra teritoriului ucrainean și să acorde Kievului permisiunea de a folosi arme occidentale împotriva țintelor militare din teritoriul Rusiei. „Acționați acum”, a îndemnat șeful diplomației ucraineană.
Mai multe detalii aici: Solicitările făcute de noul șef al diplomației ucrainene după ce drone rusești au pătruns în Letonia și în România: „Acționați acum”
Olaf Scholz vrea intensificarea discuțiilor de pace în Ucraina, inclusiv cu Rusia
Cancelarul german Olaf Scholz a estimat într-un interviu acordat duminică postului de televiziune ZDF că a sosit momentul intensificării eforturilor diplomatice care să conducă la pace în Ucraina, relatează agențiile de presă Reuters și AFP, preluate de Agerpres.
Olaf Scholz a precizat că a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski asupra nevoii unei noi conferinţe pentru pace, care să includă şi Rusia, după summitul desfășurat în iunie în Elveţia.
„Cred că a sosit momentul să discutăm despre cum să ieşim din această situaţie de război şi să ajungem mai rapid la pace”, a apreciat cancelarul german.
Mai multe detalii aici: Olaf Scholz vrea intensificarea discuțiilor de pace în Ucraina, inclusiv cu Rusia: „Cred că a sosit momentul”
Ucraina a inventat propria bombă cu planare, care ar putea deveni o armă-cheie împotriva Rusiei
Ucraina și-a dezvoltat propria bombă ghidată cu planare și se pregătește să riposteze împotriva Rusiei, relatează Forbes, referindu-se la un videoclip în care un bombardier Su-24 al Forțelor Aeriene Ucraine poate fi văzut în timp ce transportă un prototip de muniție ghidată sub aripa sa.
Mai multe detalii aici: Ucraina a inventat propria bombă cu planare, care ar putea deveni o armă-cheie împotriva Rusiei, scrie Forbes. VIDEO
O dronă rusească s-a prăbușit în Letonia
O dronă rusească s-a prăbuşit sâmbătă în apropierea oraşului Rezekne, în estul Letoniei, la aproximativ 50 de kilometri de graniţele cu Belarus şi Rusia, a anunţat duminică Ministerul leton al Apărării, relatează agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.
„În prezent, serviciile responsabile, inclusiv Poliţia, continuă investigarea circumstanţelor incidentului, dar, conform datelor preliminare, este vorba despre un vehicul aerian militar fără pilot al Federaţiei Ruse şi, conform informaţiilor Forţelor Armate Naţionale, a intrat în spaţiul nostru aerian dinspre Belarus”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul leton al Apărării.
„Am informat aliaţii, NATO şi liderii UE asupra acestui incident. Războiul Rusiei în Ucraina ne obligă să rămânem vigilenţi. Un incident similar s-a petrecut astăzi în România. Suntem vigilenţi, hotărâţi şi examinăm paşii următori în mod raţional, cu implicarea aliaţilor noştri”, a adăugat ministrul Baiba Braze.
Mai multe detalii aici: O dronă rusească s-a prăbușit în Letonia: „Am informat NATO și UE”. România, menționată în comunicat
Bilanțul atacului asupra centrului militar din Poltava a crescut la 58 de morți
Trei persoane, care au fost rănite în atacul rusesc asupra oraşului Poltava din centrul Ucrainei în această săptămână, au murit din cauza rănilor, ridicând numărul morţilor la 58, au anunţat autorităţile regionale.
„Din păcate, alte trei persoane rănite în atacul rusesc asupra Poltava de la 3 septembrie au murit la spital. Numărul morţilor se ridică acum la 58”, a declarat guvernatorul regiunii Poltava, Filip Pronin, într-un mesaj pe Telegram.
Rusia a susţinut că atacul asupra Poltava, unul dintre cele mai mortale din ultimele luni, a vizat un „centru de antrenament” al armatei ucrainene şi că lovitura „a distrus obiectivele” acestuia.
Autorităţile ucrainene nu au specificat câte dintre victime erau militari şi câte civili. Peste 300 de persoane au fost, de asemenea, rănite.
Atacul rusesc a fost condamnat pe scară largă de către aliaţii Kievului, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelurile către Occident să furnizeze ţării sale mai multe sisteme de apărare aeriană, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Rusia susține că a mai ocupat o localitate spre direcția orașului Pokrovsk
Ministerul rus al Apărării a revendicat duminică ocuparea localității Novohrodivka, din estul Ucrainei, în contextul în care trupele Kremlinului încearcă să străpungă liniile defensive ale frontului ucrainean şi avansează lent spre oraşul Pokrovsk, un important punct strategic, relatează Reuters, potrivit news.ro.
Forţele ruse, care controlează aproximativ o cincime din Ucraina de la invadarea acesteia în februarie 2022, avansează în estul Ucrainei în încercarea de a cuceri întreaga regiune Donbas. Rusia controlează în prezent aproximativ 80% din această regiune din estul Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au cucerit localitatea Novohrodivka, care se află la 12 kilometri de Pokrovsk, un important nod feroviar şi rutier pentru forţele ucrainene din zonă. Oraşul avea o populaţie de 14.000 de locuitori înainte de război.
Iuri Podoliaka, un influent blogger militar pro-rus de origine ucraineană, a publicat hărţi care arată că forţele ruse atacă dincolo de Novohrodivka în cel puţin două locuri aflate la mai puţin de 7 kilometri de Pokrovsk.
Când poate ataca Rusia infrastructura Ucrainei cu rachete iraniene
Forțele ruse ar putea începe să atace infrastructura civilă și energetică a Ucrainei cu rachete balistice iraniene Fateh-360 încă din această toamnă sau iarnă, precizează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), într-un raport din 7 septembrie, fără a da mai multe detalii, relatează publicația independentă The Moscow Times.
Ziarul american The Wall Street Journal a relatat pe 6 septembrie, citând oficiali americani și europeni, că Iranul a livrat Rusiei „câteva sute” de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.
Mai multe detalii: Când poate ataca Rusia infrastructura Ucrainei cu rachete iraniene. Estimarea Instutului pentru Studiul Războiului
Trei femei, ucise în urma unor bombardamente în regiunea Donețk
Satul Cherkaske din regiunea ucraineană Donețk a fost atacat în dimineața zilei de 8 septembrie, trei femei fiind ucise și doi bărbați, răniți, relatează Ukrainska Pravda, citând Parchetul Regional.
Atacul a avut loc în jurul orei locale 10.30 (aceeași oră în România).
Forțele ruse au tras cu un sistem de lansare multiplă de rachete asupra satului din districtul Kramatorsk.
Cele trei femei ucise aveau 43, 45 și 53 de ani.
De asemenea, un bărbat în vârstă de 48 de ani și un altul de 61 de ani, soț al uneia dintre femeile decedate, au fost răniți și transportați la spital.
Fostul ministru pentru producţia de armament, Oleksandr Kamîşin, numit consilierul lui Volodimir Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit pe fostul ministru al producţiei de armament Oleksandr Kamîşin în funcţia de consilier extern pentru probleme strategice, conform unui decret publicat duminică, relatează Ukrainska Pravda și agenția Reuters, citată de News.ro.
Kamîşin se numără printre miniștrii care au demisionat în această săptămână, în contextul unei remanieri guvernamentale.
De asemenea, Dmitri Litvin a devenit consilierul președintelui pe comunicații.
Volodimir Zelenski l-a numit și pe Viktor Mîkita, guvernatorul regiunii Zakarpattia, în funcţia de adjunct al şefului biroului său pentru supravegherea regiunilor. Aceeași funcție a primit-o fostul ministru Irina Vereșciuk.
Ce echipamente militare au promis aliații occidentali Ucrainei la reuniunea de la Ramstein
Aliații occidentali i-au promis Kievului, la reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei (UDCG) de la Ramstein, în Germania, cel puțin un sistem de apărare aeriană „învechit”, împreună cu rachete, tancuri, vehicule blindate, artilerie și alte muniții, scrie The Kyiv Independent.
În schimb, mult-doritele arme cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS sau Storm Shadow, nu au fost luate în discuție și nici modificări ale restricțiilor privind utilizarea lor, cel puțin în mod public.
Mai multe detalii: Întăriri pentru Ucraina: ce echipamente militare au promis aliații occidentali la reuniunea de la Ramstein. Zelenski a cerut livrări mai rapide
15 drone și o rachetă, lansate de Rusia, au fost doborâte noaptea trecută, anunță Ucraina
Forțele aeriene ale Ucrainei anunță că au doborât o rachetă aeriană ghidată Kh-59 și 15 drone de atac de tip Shahed în noaptea de 8 septembrie, relatează Ukrainska Pravda.
În total, Rusia a atacat Ucraina cu patru rachete și 23 de drone.
Potrivit Forțelor Aeriene, două drone rusești au fost pierdute, iar „trei rachete Kh-59 nu au atins țintele din cauza contramăsurilor active ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei”.
Apărarea antiaeriană a foct activă în regiunile Odesa, Harkov și Dnipropetrovsk.
Rusia a lansat cele patru rachete din regiunea Belgorod, în timp ce dronele au fost lansate din Kursk și Crimeea.
Două familii cu copii, evacuate din orașul Hirnîk din Donețk. O dronă a trecut pe deasupra vehiculelor de evacuare
În timpul evacuării celor două familii, care au împreună șase copii, o dronă a trecut pe deasupra mașinilor cu care erau transportați civilii, relatează agenția Ukrinform, citată de News.ro.
Evacuările au avut loc în orașul Hirnîk din regiunea Donețk.
„La Hirnîk, Poliţia a evacuat copiii sub privirile dronelor inamice. Echipajul de Poliţie a evacuat două familii de pe linia frontului: pe Violetta, în vârstă de patru ani, şi pe mama ei şi o familie mare, cu cinci copii: patru fete şi un băiat de doi ani”, a transmis Poliția, adăugând că cele două familii sunt acum într-un loc sigur.
În zona Pokrovsk din Donețk se desfășoară în această perioadă cele mai intense lupte. În acest context, civilii sunt evacuați din regiune.
Dronele rusești au încălcat spațiul aerian românesc, afirmă Forțele Armate ale Ucrainei
În timpul atacului cu drone rusești asupra Ucrainei, din timpul nopții, un grup de drone rusești a intrat în spațiul aerian românesc, au transmis Forțele Aeriene ucrainene, citate de Ukrainska Pravda.
„Un grup de UAV-uri de atac a violat spațiul aerian românesc”, se precizează în mesajul Forțelor Aeriene.
Locuitorii județelor Tulcea și Constanța au primit, noaptea trecută, un mesaj Ro-Alert prin care erau avertizați asupra riscului căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în urma unui atac al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, în apropierea graniţei cu România.
Zelenski spune că situația în direcția Pokrovsk s-a îmbunătățit, dar este prea devreme pentru a face prognoze
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că situația în direcția Pokrovsk, unde armata rusă își continuă ofensiva, „a fost mai bună” în ultimele zile, dar trebuie așteptată stabilizarea acesteia, relatează serviciul de limbă rusă al BBC.
„Situația de acolo este dificilă în orice caz. (…) Situația era deja mai bună în urmă cu trei sau patru zile. Am discutat toate aceste detalii de trei ori cu (comandantul forțelor armate ucrainene) Oleksandr Sîrskîi, așa că acum nu vreau să vorbesc înainte de vreme, când totul se va stabiliza acolo, dacă va vrea Dumnezeu, atunci vom vorbi”, a spus Zelenski, citat de agenția Ukrinform.
În ultimele luni, armata rusă se află în ofensivă în direcția Pokrovsk. În doar câteva zile, forțele Moscovei au reușit să cucerească Novogrodovka, o fortăreață importantă a Forțelor Armate ucrainene la 10 km sud-est de Pokrovsk, putând înainta acum mai departe spre centrul regional.
Pokrovsk este un centru logistic-cheie pentru regiunea Donețk, iar dacă armata rusă îl va prelua, liniile de aprovizionare ucrainene vor fi prelungite și redirecționate. Acest lucru va face dificilă furnizarea și manevrarea de resurse între mai multe zone fortificate dintre Ugledar și Ceasov Iar.
Atac aerian asupra orașului Sumî. Două persoane au murit
Forțele ruse au lansat un atac aerian asupra orașului Sumî, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Două persoane au fost ucise și patru, rănite, în urma loviturii, a transmis administrația regională din Sumî, citată de Ukrainska Pravda.
„În urma atacului aerian, două persoane au fost ucise și alte patru persoane au fost rănite, inclusiv doi copii”, au precizat autoritățile locale.
Totodată, mai multe case și mașini au fost avariate.
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Candidatul republicanilor la Casa Albă, fostul președinte american Donald Trump, insistă că va pune capăt războiului din Ucraina până la învestire dacă va fi reales pe 5 noiembrie în confruntarea cu contracandidata sa, democrata Kamala Harris.
Donald Trump a declarat în repetate rânduri că va opri războiul din Ucraina pănă la învestire, programată pe 21 ianuarie 2025, în cazul în care va fi reales la Casa Albă, dar nu a prezentat modalitățile prin care ar putea face acest lucru, ceea ce a dat speculații că ar putea pune presiuni asupra Ucrainei pentru a accepta să cedeze teritorii Rusiei în schimbul „păcii”.
Într-o intervenție la Clubul Economic din New York, fostul președinte american a catalogat războiul din Ucraina drept „teribil” și a reiterat că îl poate soluționa „în calitate de președinte ales”. În ceea ce privește o posibilă soluție, Trump a sugerat că ar putea face presiuni asupra liderului rus Vladimir Putin.
Mai multe detalii aici: Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin nu poate lupta”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel_DNL • 09.09.2024, 08:33
Ucrainenii sunt inventivi, dar au inventat (copiat) pe rusi prea târziu, si nu cred ca acele bombe vor schimba ceva, cum nu au schimbat nimic toate armele testate in Ucraina