Qatarul va furniza Ucrainei obuziere autopropulsate
Emiratul Qatar, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kremlinului în Orientul Mijlociu și care a acționat ca mediator în schimburi de prizonieri de război între Rusia și Ucraina, a decis să se alăture țărilor care susțin militar Ucraina.
Astfel, Qatarul va transfera 24 de obuziere autopropulsate PzH 2000 către armata ucraineană ca parte a unui acord cu guvernul german, transmite Bild, care citează surse avizate.
Potrivit surselor Bild, Qatarul va transfera jumătate din flota sa de obuziere germane către armata ucraineană și va primi în schimb obuziere moderne pe roți de tip RCH 155 în cadrul unui contract în valoare totală de 100 de milioane de euro.
Rusia ar putea transmite Iranului secrete nucleare în schimbul rachetelor
SUA și Marea Britanie sunt îngrijorate că Moscova ar putea oferi Teheranului secrete nucleare în schimbul rachetelor balistice iraniene primite recent pentru a le folosi împotriva Ucrainei, relatează Bloomberg, care citează oficiali europeni.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, cooperarea dintre Moscova și Teheran s-a intensificat pe fondul ambițiilor Iranului de a dezvolta propriile arme nucleare. Această problemă a fost discutată la întrevederea de la Casa Albă dintre președintele Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer. Consolidarea parteneriatului dintre Rusia și Iran provoacă îngrijorări serioase în Occident, au menționat sursele Bloomberg.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat anterior că Rusia ajută Iranul în aspirațiile sale nucleare. „Moscova oferă Teheranului tehnologii pe care le caută de mult timp, inclusiv capabilități nucleare și spațiale”, a spus Blinken în timpul vizitei pe care a efectuat-o săptămâna trecută la Londra. În același timp, șeful diplomației americane a subliniat: alianța dintre Moscova și Teheran creează o amenințare și mai mare la adresa securității mondiale.
Mai multe detalii aici: Rusia ar putea transmite Iranului secrete nucleare în schimbul rachetelor, spun oficiali
Jens Stoltenberg: aliații trebuie să ia propriile decizii cu privire la folosirea rachetelor lor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus
Orice decizii specifice privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune în interiorul teritoriului rus trebuie să fie luate de aliaţi în mod individual, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
„Le revine aliaţilor în mod individual să fie decizii specifice cu privire la modul în care pot fi utilizate armele lor. Aliaţii au politici diferite în acest sens”, a declarat Stoltenberg pe postul de radio LBC.
Putin s-a dus în Mongolia ca să ceară „binecuvântarea” șamanilor, scrie un jurnalist rus
Kremlinul a susținut că Vladimir Putin s-a dus în Mongolia pentru a participa la comemorarea a 85 de ani de la Bătălia de la Halhin Gol împotriva Japoniei, dar scopul principal ar fi altul, și anume o întâlnire cu șamanii locali, considerați „printre cei mai puternici din lume”, scrie jurnalistul rus Mihail Zîgar pentru ziarul german Der Spiegel.
Potrivit unor surse de la Kremlin citate de jurnalistul rus, Putin s-a întâlnit cu șamanii mongoli în timpul vizitei sale la Ulaanbaatar, iar această întâlnire, ținută departe de public, a fost punctul principal de pe agenda liderului rus. Șamanii mongoli, scrie Mihail Zîgar, sunt considerați „printre cei mai puternici din lume”, la fel ca șamanii din Tuva, unde Vladimir Putin a călătorit de multe ori alături de fostul ministru al apărării, Serghei Șoigu, iar ultima dată înainte de a se duce în Mongolia, prilej cu care a ținut o lecție deschisă la deschiderea noului an școlar.
Mai multe detalii aici: Putin s-a dus în Mongolia ca să ceară „binecuvântarea” șamanilor, scrie un jurnalist rus. Zvonul care circulă la Moscova despre „arma zeilor”
Ordin pentru evacuarea tuturor localităţilor din Kursk situate până la 15 kilometri de granița cu Ucraina
Guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk, Aleksei Smirnov, a ordonat luni evacuarea tuturor din satele și orașele situate la mai puţin de 15 kilometri de frontiera cu Ucraina, relatează AFP, potrivit news.ro.
„În baza informaţiilor operaţionale, în vederea asigurării securităţii, Statul Major regional a decis evacuarea obligatorie a localităţilor din raioanele Rîlski şi Homutovski care se află într-o zonă de până la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina”, a anunțat Smirnov într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram.
Circa 150.000 de localnici au fost evacuați din Kursk de la lansarea ofensivei ucrainene, la 6 august. Rusia susține în prezent că duce o contraofensivă cu obiectivul de a alunga trupele ucrainene peste graniță.
Armata rusă revendică recucerirea a 12 localități, în timp ce trupele ucrainene avansează într-o nouă direcție.
Mai multe detalii aici: Ordin pentru evacuarea tuturor localităţilor din Kursk situate până la 15 kilometri de granița cu Ucraina. Kremlinul are o nouă criză de furie
Vladimir Putin a dat ordin pentru o nouă creștere a efectivelor armatei ruse
Vladimir Putin a semnat un drecret luni, 16 septembrie, privind creșterea efectivelor armatei ruse cu încă 180.000 de soldați, până la 1,5 milioane în data de 1 decembrie 2024. Este vorba de a treia decizie de acest fel luată de liderul de la Kremlin de la declanșarea invaziei la scară largă din Ucraina.
Personalul armatei ruse va ajunge astfel la 2,38 milioane de persoane, inclusiv cel administrativ, potrivit aceluiaşi decret, citat de agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
Putin, care a lansat oficial războiul din Ucraina pe 24 februarie 2022, a dispus de asemenea guvernului să aloce fondurile necesare creşterii efectivelor armatei ruse.
Mai multe detalii aici: Vladimir Putin a dat ordin pentru o nouă creștere a efectivelor armatei ruse. Câți soldați își mai dorește până la 1 decembrie
Zelenski spune că Putin se teme de poporul rus
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un interviu acordat jurnalistului CNN Fareed Zakaria, că liderul rus Vladimir Putin se teme de un singur lucru – de propriul popor care ar putea să se revolte împotriva sa.
Zelenski a făcut această afirmație după ce a fost întrebat în legătură cu un posibil compromis pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„Când eși foarte puternic și adversarul știe asta și ești atât de puternic încât să influențezi societatea lui (rusă) să nu fie mulțumită cu acest război pentru că, repet, sunt sigur că el se teme de un singur lucru, nu de lideri, nu de țări, el se teme de societatea lui, de populația Rusiei. Și dacă cetățenii ruși sunt în pericol, dacă nu duc o viață bună, dacă trăiesc fără energie, ca poporul nostru, ei vor înțelege prețul războiului și nu vor fi fericiți cu asta și vor începe să se revolte împotriva lui. De aceea am spus: «Faceți Ucraina puternică și veți vedea că el se va așeza la masă și va negocia”, a declarat președintele ucrainean.
Mai multe detalii: De ce spune Zelenski că Putin se teme de poporul rus și cum crede că poate fi adus la masa negocierilor
Ministerul rus al Apărării a anunțat recuperarea a două așezări din regiunea Kursk
Trupele ruse au recuperat așezările Uspenovka și Borki din regiunea Kursk, care au fost capturate de forțele ucrainene în timpul ofensivei de la Kursk, a anunțat luni Ministerul Apărării de la Moscova, citat de serviciul BBC de limbă rusă.
BBC a precizat că poate verifica independent afirmația armatei ruse.
Rusia a lansat peste 640 de drone Shahed în Ucraina în septembrie, spune Zelenski
Forțele ruse au atacat Ucraina cu peste 640 de drone de tip Shahed în prima jumătate a lunii septembrie, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de The Kyiv Independent.
Declarația lui Zelenski vine după ce, în noaptea de duminică spre luni, Rusia a lansat asupra a nouă regiuni și a capitalei Ucrainei, Kiev, 56 de drone de tip Shahed, dintre care 53 dintre ei au fost doborâte, în timp ce restul de trei au „dispărut” de pe radar pe teritoriul ucrainean, după cum au transmis Forțele Aeriene ale Kievului.
„Lucrăm constant pentru a face scutul aerian ucrainean mai eficient. Ne consolidăm forțele aeriene, grupurile mobile de foc și toate unitățile de apărare aeriană”, a scris Zelenski pe canalul său Telegram.
Ucraina va primi, în acest an, un nou lot de avioane F-16 din Danemarca
Guvernul danez a promis că va transfera Ucrainei un alt lot de avioane de luptă F-16 la sfârşitul acestui an, a anunțat postul de televiziune DR duminică, 15 septembrie, citându-l pe ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, relatează The Kyiv Independent.
„Danemarca va oferi o contribuție suplimentară de aeronave F-16 în a doua jumătate a anului 2024”, a declarat Poulsen pentru agenția de presă Ritzau după ce a vizitat Kievul.
Ucraina a primit primele sale avioane F-16 fabricate în SUA la sfârșitul lunii iulie, la un an după ce Danemarca, Țările de Jos și alți parteneri străini au lansat coaliția pentru avioane de luptă pentru Kiev.
Copenhaga s-a angajat să livreze Ucrainei 19 avioane în total, dar nu a dezvăluit câte au fost deja furnizate. Poulsen nu a dat detalii despre dimensiunea celui de-al doilea lot „de dragul securității operaționale”.
Kievul folosește deja avioane F-16 pentru a intercepta atacurile aeriene în masă ale Rusiei. O aeronavă s-a prăbușit în timpul unei astfel de misiuni, marcând prima pierdere a unui F-16 al Ucrainei.
Totodată, Kievul are promisiuni de la alte țări că va primi aeronave de luptă: 24 de Olanda, șase de Norvegia și 30 de Belgia.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara sa are nevoie de cel puțin 128 de avioane F-16 pentru a contracara cu succes puterea aeriană rusă.
Rusia evacuează flota Mării Negre din Novorossiisk, spune un analist naval
Navele Flotei Mării Negre au fost transferate de Comandamentul militar rus de la Novorossiisk în contextul discuțiilor dintre Ucraina și Occident cu privire la posibilitatea folosirii de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca ținte de pe teritoriul Rusiei, a relatat, pe contul său de pe rețeaua X, analistul naval HI Sutton, relatează publicația independentă The Moscow Times.
„Acesta poate fi un răspuns la amenințările din partea aviației ucrainene, precum și la știrea că rachetele Storm Shadow pot fi folosite pe teritoriul Rusiei. Astăzi, Marina Rusă pare să fi finalizat evacuarea Novorossiisk”, a scris Sutton pe rețeaua socială, pe 14 septembrie, alături de o imagine din satelit care arată portul gol.
***BREAKING***
— H I Sutton (@CovertShores) September 14, 2024
Likely response to #Ukrainian air threats, possibly news that Storm Shadow may be used on Russian territory.#Russian Navy vessels appear to have completed evacuated Novorossiysk today.
This follows a similar drill on September 11 2024 #OSINT pic.twitter.com/Y38CuKAViQ
Mai multe detalii: Rusia evacuează flota Mării Negre din Novorossiisk în așteptarea atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune – analist
Trupele Ucrainei avansează într-o nouă direcție în regiunea rusă Kursk
Forțele ucrainene au avansat în Rusia de-a lungul unei noi axe, străpungând apărarea de-a lungul graniței din apropierea satului Novyi Put din regiunea Kursk, relatează publicația Forbes.
Blindatele ucrainene au înaintat cu câțiva kilometri pe lângă Novyi Put spre cel mai apropiat oraș, Vesoloe.
Acum, forța ucraineană „a ajuns la periferia de sud a Vesoloe și a preluat practic controlul asupra acesteia”, a anunțat Centrul Ucrainean pentru Strategii de Apărare.
Mai multe detalii: Trupele ucrainene avansează într-o nouă direcție în regiunea rusă Kursk: „Cu sprijinul tancurilor și acoperiți de avioane”
53 de drone rusești au fost doborâte în timpul nopții deasupra Ucrainei, anunță Kievul
Rusia a atacat Ucraina cu 56 de drone de tip Shahed, în noaptea de duminică spre luni, iar, dintre acestea, 53 au fost doborâte, au anunțat Forțele Aeriene Ucrainene, citate de serviciul BBC în limba rusă.
Direcția principală a atacului a fost regiunea Kiev.
„Trei drone inamice au fost pierdute în mai multe regiuni, dar nu au existat victime sau consecințe”, se precizează în raportul citat.
Acesta a fost al optulea atac cu drone asupra Kievului de la începtul lunii, a anunțat administrația militară a orașului.
„Spre deosebire de atacurile recente, acesta a fost masiv. Alarma de raid aerian a fost anunțată în capitală pe la două dimineața și a durat aproximativ trei ore și jumătate. Conform datelor preliminare, la Kiev nu există victime sau pagube”, au precizat autoritățile locale.
Bombardamente în Belgorod. Cel puțin 8 răniți
Un atac ucrainean cu rachete a avut loc în dimineața zilei de luni, 16 septembrie, asupra orașului rus Belgorod, cel puțin opt persoane fiind rănite, a anunțat guvernatorul Viaceslav Gladkov, relatează servicliul de limba rusă al BBC și The Kyiv Independent.
„În Belgorod, în urma bombardamentelor de dimineață ale Forțelor Armate ucrainene, conform datelor preliminare, 8 civili au fost răniți. Una dintre victime este în stare critică, restul având răni moderate”, a scris guvernatorul pe Telegram.
Oficialul adaugă că, „în urma loviturilor directe, o casă privată și peste 15 mașini au luat foc. (…) 21 de blocuri au geamurile deteriorate. Ferestrele au fost dărâmate, acoperișurile și fațadele au fost deteriorate în zona a patru case. De asemenea, o conductă de gaz a fost avariată”.
Un bloc de apartamente, o casă și un garaj au fost, de asemenea, avariate în satul Dubovoe, la sud de Belgorod.
Ucraina nu a transmis vreo reacție în legătură cu atacul din Belgorod. Cu o zi înainte, în urma unui atac aerian rusesc asupra Harkovului, peste 40 de oameni au fost răniți, iar o femeie a fost ucisă.
Ucraina anunță că a respins un atac „masiv” cu drone asupra Kievului
Unitățile ucrainene de apărare aeriană au respins un atac „masiv” cu drone lansat de Rusia asupra Kievului în primele ore ale zilei de 16 septembrie, a anunțat Serhii Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev, citat de The Kyiv Independent.
Este al optulea atac aerian împotriva Kievului în această lună, a precizat oficialul.
Forțele aeriene au declanșat o alertă aeriană deasupra Kievului în jurul orei locale 2 dimineața (aceeași oră în România). Alerta a durat trei ore și jumătate, a spus Popko.
Rusia a lansat mai multe grupuri de drone de atac la Kiev din diferite direcții.
Apărarea aeriană a interceptat „aproape două duzini” de vehicule aeriene fără pilot (UAV) peste spațiul aerian al orașului. Nu au existat victime sau pagube la Kiev ca urmare a atacului, potrivit rapoartelor preliminare.
Zelenski spune că trupele ucrainene suferă pierderi din cauza livrărilor lente de armament occidental
Ucraina suferă pierderi pe câmpul de luptă pentru că armele livrate de Occident ajung lent, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CNN, înregistrat vineri și difuzat duminică, relatează News.ro.
Rusia avansează în zona orașului Pokrovsk din regiunea estică Donețk. Liderul de la Kiev a vorbit despre o situație „foarte dificilă” în est, unde, spune el, jumătate dintre brigăzi sunt neechipate.
„Aşa că pierzi o mulţime de oameni. Pierzi oameni pentru că nu sunt în vehicule armate (…) nu au artilerie, nu au cartuşe de artilerie”, a afirmat Zelenski, precizând că ajutoarele promise de SUA și alte națiuni din Europa nu ajung la timp.
„Avem nevoie de 14 brigăzi pentru a fi pregătiţi. Până acum (…) din aceste pachete nu am echipat nici măcar patru”, a declarat președintele Ucrainei.
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a anunțat sâmbătă că SUA pregătesc un nou pachet de ajutor „substanţial” pentru Ucraina.
„Armata rusă a tras cel puțin șase rachete antitanc în Harkov”
„Operațiunea a fost efectuată de aviația tactică din cartierul Belgorod, cu bombe ghidate KAB-500S-E FAB 500. Mai mulți dintre cei 35 răniți sunt în stare gravă”, a precizat Volodimir Timoșko, șeful poliției regionale Harkov, citat de Suspilne.
„Armata rusă a tras cel puțin șase rachete antitanc în Harkov”, a insistat Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale..
Viktor Zabașta, directorul Centrului pentru Asistență Medicală de Urgență, a declarat că printre răniți sunt și 3 copii. 12 persoane sunt internate.