11:55 – Acum 8 minute
25-09-2024

Șeful diplomației ruse se plânge că ONU ignoră ofensiva ucraineană din Kursk

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat ONU că închide ochii la „excesele comise” de forţele ucrainene în cadrul ofensivei din Kursk, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat pentru agenția de presă de stat TASS în marja Adunării Generale a ONU, Lavrov îi cataloghează drept „teroriști” pe soldații ucraineni implicați în ofensiva din Kursk și susține că aceștia folosesc arme occidentale pentru a comite acte fără discernământ.

Lavrov nu prezintă dovezi, dar insistă să-i acuze pe soldații ucraineni de fapte comise de soldații ruși în Ucraina. „Bombardează casele în fiecare zi, bombardează instituţiile sociale, cetăţenii paşnici care se deplasează cu maşinile lor în locuri mai sigure”, spune el.

10:50 – Acum o ora
25-09-2024

Un cadet rus a confundat o femeie cu deficiențe de auz cu un spion ucrainean și a ucis-o

Nikolai Tihonov (28 de ani), un cadet al Academiei Spațiale Militare Mojaiski, a fost arestat în legătură cu uciderea unei femei cu deficiențe de auz de 41 de ani. Bărbatul a susținut că a confundat-o cu un „spion străin”, avea „niște căști ciudate în urechi”, a informat Serviciul de Presă al Tribunalelor din Sankt Petersburg, citat de ziarul Moskovski Komsoleț și portalul 78.ru.

Mai multe detalii aici: Un cadet rus a confundat o femeie cu deficiențe de auz cu un spion ucrainean și a ucis-o: „Avea căști în urechi”

09:45 – Acum 2 ore
25-09-2024

Zelenski, despre planul victoriei: „Este conceput având în vedere sprijinul lui Biden”

În timp ce Volodimir Zelenski este pregătit să îi dezvăluie joi lui Joe Biden „planul victoriei”, președintele ucraineană așteaptă din partea omologului său american un sprijin înainte de încheierea mandatului la Casa Albă. Un oficial de rang înalt de la Kiev a spus că ucrainenii își doresc ca Biden să facă istorie în ultimele luni de mandat, relatează BBC.

Mai multe detalii aici: Volodimir Zelenski, detalii despre planul de victorie al Ucrainei: „Este conceput având în vedere sprijinul lui Biden

08:08 – Acum 4 ore
25-09-2024

Rușii atacă Ucraina cu 32 de drone și opt rachete

Rusia a efectuat un nou atac aerian asupra Ucrainei, lansând 32 de drone de tip kamikaze și opt rachete în noaptea de marți spre miercuri.

Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, 28 de drone și patru rachete au fost interceptate. Celelalte patru drone au căzut în zone nelocuite. Nu există infromații dacă celelalte patru rachete și-au atins sau nu țintele.

Apărarea antiaeriană a fost activată mai ales în regiunile Cerkasî, Dniptropetrovsk, Herson, Harkov, Kiev, Kirovohrad, Mîkolaiv, Odesa, Poltava și Sumî, transmite Ukrainska Pravda.

07:45 – Acum 4 ore
25-09-2024

Rusia a bombardat un bloc de locuinţe din Harkov: trei morți și 34 de răniți

Rusia a lovit cu bombe ghidate un bloc înalt de locuinţe şi o brutărie, în oraul Harkov, din nord-estul Ucrainei, omorând cel puţin trei persoane şi rănind 34, însă există temeri că şi altele ar mai putea fi sub dărămâturi, afirmă autorităţile, citate de Reuters, potrivit news.ro.

Forţele ruse au lansat, de asemenea, un nou atac înspre sud, asupra oraşului Zaporojie, ţinta unei serii de atacuri în ultimele zile. Şapte persoane au fost rănite.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris pe X, referitor la atacurile de la Harkov: „Ţintele bombelor ruseşti au fost un bloc de locuinţe, o brutărie, un stadion. Cu alte cuvinte, viaţa de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi”.

Atacul a avut loc în timp ce liderii mondiali, inclusiv Zelenski, s-au reunit la New York pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

„Se discută mult acum la Adunarea Generală a ONU despre eforturile colective pentru securitate şi viitor. Dar noi trebuie doar să oprim teroarea. Să avem securitate. Să avem un viitor”, a afirmat Zelenski.

Primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, a scris pe Telegram că ruşii au lovit patru districte ale oraşului cu bombe ghidate. Unele dintre bombe au căzut într-o zonă deschisă şi au provocat puţine pagube.

Guvernatorul regional Oleh Sîniehubov a afirmat că un adolescent de 17 ani se află printre răniţi. Patru persoane sunt în stare gravă.

Imaginile de la locul atacului arată o gaură făcută în blocul de locuinţe cu nouă etaje, mai multe niveluri fiind total distruse. Clădirea a fost lovită direct, au afirmat oficialii.

Terehov a declarat anterior că imobilul a mai fost atacat de Rusia la începutul invaziei din 2022.

„Era aproape reparat, erau montate ferestre, era izolat şi pregătit pentru sezonul de încălzire. Inamicul l-a lovit a doua oară”, a spus Terehov, adăugând că secţiunea de clădire care a suferit cele mai mari pagube adăpostea 82 de persoane.

Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, şi regiunea înconjurătoare sunt atacate în mod regulat de Rusia. Trupele Moscovei recurg în principal la bombe ghidate, foarte distructive, pe care apărarea aeriană ucraineană se chinuie să le intercepteze.

Forţele ruse au folosit tot bombe ghidate în cele mai recente atacuri de la Zaporojie, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov.

Mai multe locuinţe particulare au fost distruse în atac şi patru dintre cele şapte persoane rănite erau la spital. O persoană a fost ucisă într-un atac din timpul nopţii anterioare asupra oraşului.

Kievul, care insistă ca aliaţii să permită lovituri mai departe în interiorul Rusiei, afirmă că mijloacele cele mai eficiente pentru a reduce atacurile sunt nu de a ţinti bombele, ci avioanele şi aerodromurile care le găzduiesc.

Rusia neagă că atacă civili, deşi a ucis mii de persoane în cei doi ani şi jumătate de război.

07:30 – Acum 5 ore
25-09-2024

Peste 60 la sută din bugetul pentru 2025, alocat apărării în Ucraina

Ucraina intenţionează să aloce peste 60% din bugetul său pentru 2025 pentru apărare şi securitate, potrivit proiectului de lege prezentat de guvern, după mai bine de doi ani şi jumătate de invazie rusă care a devastat economia ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Economia ucraineană s-a orientat în mare parte din 2022 către producţia militară pentru a rezista atacurilor ruseşti, însă este afectată şi de lipsa a milioane de persoane care au fugit de război în străinătate, în plus faţă de amploarea distrugerilor.

„Resursele totale destinate securităţii şi apărării naţionale în 2025 se vor ridica la 2.223 de miliarde de grivne” (48,3 miliarde de euro), a afirmat marţi Ministerul de Finanţe într-un comunicat.

Această sumă reprezintă în jur de 26% din produsul intern brut, potrivit ministerului ucrainean, şi o uşoară creştere de 2% faţă de bugetul revizuit pentru 2024.

În total, 61% din bugetul Ucrainei va fi alocat anul viitor pentru apărare şi securitate, potrivit unui calcul realizat de AFP pe baza proiectului de lege al guvernului.

„Pot spune cu încredere că apărarea Ucrainei va fi asigurată prin planul bugetar pentru 2025”, a declarat ministrul de finanţe Serghei Marcenko, citat în comunicat.

Pentru a-şi finaliza bugetul, guvernul ucrainean a declarat că intenţionează să-şi dubleze aproape veniturile din impozitul pe venitul persoanelor fizice.

Ucraina a declarat totodată va avea nevoie de 34,5 miliarde de euro finanţare externă anul viitor de la aliaţii săi occidentali şi organizaţiile internaţionale pentru ca economia sa să poată funcţiona.

Această cifră este în uşoară scădere faţă de 2024 şi în conformitate cu estimările făcute de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Kievul a primit 88 de miliarde de euro ajutor financiar internaţional, potrivit cifrelor oficiale comunicate la sfârşitul lunii august.

07:23 – Acum 5 ore
25-09-2024

Antony Blinken îndeamnă comunitatea internațională să denunțe ajutorul militar al Iranului pentru Rusia

Prezent în Consiliul de Securitate al ONU, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a somat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a denunţa ajutorul militar al Teheranului şi Phenianului pentru Moscova.

„Susţinerea Teheranului şi Phenianului îl ajută pe preşedintele rus Vladimir Putin să producă masacru, suferinţă şi să aducă la ruină bărbaţi, femei şi copii ucraineni nevinovaţi”, a afirmat el.

Omologul său chinez Wang Yi a dat la rândul său asigurări că Beijingul nu este parte a conflictului şi că, dimpotrivă, este favorabilă păcii.

„China nu este la originea crizei ucrainene şi nici nu participă la ea. China este mereu de partea păcii”, a spus el, respingând acuzaţiile americane potrivit cărora China ajută Moscova.

07:05 – Acum 5 ore
25-09-2024

Volodimir Zelenski, discurs în Consiliul de Securitate al ONU: îndemn la presiuni asupra Rusiei pentru a face pace în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat marţi Consiliul de Securitate al ONU să forţeze Rusia să facă pace cu Kievul, denunţând în acelaşi timp Iranul şi Coreea de Nord drept „complici” ai războiului din ţara sa, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace şi este exact ceea ce trebuie făcut. Rusia să fie constrânsă să facă pace”, a afirmat Zelenski în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate consacrate Ucrainei pe marginea unei reuniuni „la înalt nivel” a Adunării Generale a ONU la New York.

Preşedintele ucrainean, care se află de duminică seară în SUA, urmează să-i prezinte omului său american Joe Biden şi Congresului SUA detaliile unui „plan al victoriei” care vizează să pună capăt invaziei ruse a ţării sale.

Zelenski a arătat cu degetul Iranul şi Coreea de Nord, acuzate că ajută maşina de război rusă în Ucraina.

„Rusia nu are niciun motiv legitim – absolut niciunul – să facă din Iran şi din Coreea de Nord complicii de facto ai războiului său criminal în Europa, cu armelor lor care ne ucid, care ucid ucraineni”, a spus şeful statului ucrainean, care s-a transformat în şef al efortului de război după invazia ţării sale în februarie 2022.

07:00 – Acum 5 ore
25-09-2024

Joe Biden, la tribuna ONU: „Rusia a eșuat”

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi, la tribuna ONU, că preşedintele rus Vladimir Putin a eşuat în invazia sa din Ucraina, şi a îndemnat Naţiunile Unite să-şi menţină susţinerea faţă de Kiev până când acesta va câştiga războiul, transmite Agerpres.

„Vestea cea bună este că războiul lui Putin a eşuat. Avea intenţia de a distruge Ucraina, dar Ucraina este încă liberă. Avea intenţia să slăbească NATO, dar NATO este mai mare, mai puternică şi mai unită ca niciodată”, a declarat preşedintele american în ultimul său discurs în faţa Adunării Generale a ONU la New York. Liderul de la Casa Albă a atras atenţia că Alianţa Nord-Atlantică are acum doi noi membri, Suedia şi Finlanda.

Biden a spus că atunci când Rusia a declanşat invazia asupra Ucrainei, SUA puteau să stea deoparte şi să asiste fără a acţiona, dar că au ales să sprijine puternic Kievul.

„Nu putem să ne uităm în alte parte şi nu putem slăbi sprijinul pentru Ucraina până când nu obţine o pace durabilă”, a pledat Biden.

24 sept. – Acum 13 ore
24-09-2024

Kremlinul îi răspunde lui Zelenski și anunță când se va încheia războiul din Ucraina: „Pentru noi nu există altă opţiune”

Kremlinul a reacționat, marți, la declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit cărora sfârşitul războiului este aproape, dând asigurări că războiul din Ucraina se va încheia numai în momentul în care Rusia îşi va îndeplini obiectivele, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

„Orice război se termină, într-un fel sau altul, cu pace. Dar pentru noi nu există altă opţiune decât atingerea obiectivelor stabilite”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. „De îndată ce aceste obiective vor fi atinse într-un fel sau altul, operaţiunea militară specială se va încheia”, a adăugat Dmitri Peskov.

Reacția Kremlinului a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, pentru postul american ABC News, că războiul cu Rusia este „mai aproape de sfârșit” decât consideră mulți și a făcut apel la aliați să întărească armata Ucrainei.

Mai multe detalii aici: Kremlinul îi răspunde lui Zelenski și anunță când se va încheia războiul din Ucraina: „Pentru noi nu există altă opţiune”

Urmărește-ne pe Google News