Relatarea LIVETEXT a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 946.
SUA pregătesc un ajutor militar în valoare de 8 miliarde de dolari pentru Ucraina
Statele Unite intenționează să anunțe joi, în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, asistență militară pentru Ucraina în valoare de peste 8 miliarde de dolari, au declarat miercuri doi oficiali americani, citați de Reuters.
Administrația președintelui Joe Biden a fost angajată în discuții urgente cu Congresul pentru a-i permite să utilizeze până la 5,6 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina înainte de 30 septembrie – sfârșitul anului fiscal federal – când autoritatea urma să expire.
Un al doilea anunț programat pentru joi va viza un ajutor în valoare de 2,4 miliarde de dolari în cadrul programului Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, care permite administrației să cumpere arme pentru Ucraina de la companii, în loc să le retragă din stocurile de arme ale SUA.
Putin amenință din nou cu folosirea armelor nucleare
Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că Rusia va folosi „fără ezitare” arme nucleare dacă integritatea sa teritorială va fi pusă în pericol, inclusiv daca teritoriul rus va fi atacat cu arme convenționale, potrivit Reuters.
Amenințările președintelui rus vin după ce Ucraina insistă tot mai mult pe lângă aliați pentru a primi rachete cu raze lungă de acțiune de peste 300 de km.
Atac asupra orașului Kramatorsk. Cel puțin doi morți și 12 răniți
Cel puțin doi oameni au fost uciși și 12 au fost răniți într-un atac rusesc în centrul orașului Kramatorsk, au anunțat șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Vadim Filașkin, și Poliția Națională, relatează Ukrainska Pravda.
„În această după-amiază, rușii au aruncat trei bombe aeriene ghidate asupra orașului. Două persoane au fost ucise și cel puțin 12 au fost rănite. Printre răniți s-au numărat și trei copii”, a scris Vadim Filașkin, pe Telegram.
Zelenski spune că are informații că Putin vrea să atace centralele nucleare ale Ucrainei
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul pe care l-a susținut miercuri, 25 septembrie, în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York, că, potrivit informațiilor sale, liderul rus, Vladimir Putin, intenționează să atace centralele nucleare din Ucraina, relatează The Guardian și Reuters.
„O zi ca asta nu trebuie să vină niciodată… Acestea sunt centrale nucleare. Trebuie să fie în siguranță. Dacă Doamne ferește, Rusia provoacă un dezastru nuclear la una dintre centralele noastre, radiațiile nu vor respecta granițele de stat și, din păcate, diferite națiuni ar putea simți efectele devastatoare”, a avertizat președintele Ucrainei.
În același discurs, Zelenski a insistat că nu se poate ajunge la „o pace dreaptă” fără Ucraina.
„Din păcate, la ONU, este imposibil să rezolvi cu adevărat și ferm problemele de război și pace pentru că prea mult depinde de Consiliul de Securitate, de puterea de veto. Când agresorul exercită veto-ul, ONU este neputincioasă să oprească războiul”, a precizat liderul de la Kiev.
Mai multe detalii: Zelenski a spus că Putin vrea să atace centralele nucleare ale Ucrainei, în discursul de la Adunarea Generală a ONU. „Radiațiile nu vor respecta granițele” | VIDEO
Proiect secret al Rusiei de producere a dronelor de război în China – Reuters
Rusia are, în China, un proiect de dezvoltare și producere a dronelor de atac cu rază lungă de acțiune pe care să le folosească în războiul împotriva Ucrainei, arată două surse din cadrul unei agenții europene de informații și documente analizate de Reuters.
IEMZ Kupol, o subsidiară a companiei ruse de armament, de stat, Almaz-Antey, a dezvoltat și testat în zbor un nou model de dronă numit Garpiya-3 (G3), în China, cu ajutorul specialiștilor locali, după cum reiese dintr-un raport pe care Kupol l-a trimis Ministerului rus al Apărării la începutul acestui an.
Ministerul de Externe de la Beijing a declarat pentru Reuters că nu cunoaște un astfel de proiect.
Mai multe detalii: Rusia are un proiect secret de producere a dronelor de război în China | Surse Reuters
Nou bilanț al victimelor atacului din Harkov
Numărul morților în atacul rusesc din 24 septembrie asupra Harkovului a crescut la patru, după ce echipajele de intervenție au găsit cadavrul unei femei sub dărâmături, a informat primarul Ihor Terekhov miercuri, 25 septembrie, relatează The Kyiv Independent.
Rusia a lovit orașul cu bombe aeriene ghidate, țintind cartiere dens populate. Două clădiri rezidențiale înalte au fost lovite în districtele Kyivskyi și Saltivskyi. 34 de persoane au fost rănite în atac.
Trupul celei de-a patra persoane decedate a fost găsit sub ruinele clădirii din districtul Kyivskyi, pe care forțele ruse au atacat-o pentru a doua oară de la începutul invaziei.
După prima lovitură, clădirea a fost reparată, izolată și pregătită pentru iarnă, dar a fost lovită din nou de o bombă. Aproximativ 82 de persoane locuiau în secțiunea care a suferit cele mai grave daune, potrivit lui Terekhov.
Annalena Baerbock, în Consiliul de Securitate al ONU: „Marele bărbat Putin se ascunde în spatele adolescenților pe care i-a răpit”
La reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, Annalena Baerbock (43 de ani), șefa diplomației germane, l-a înfruntat pe Vasili Nebenzia (61 de ani), ambasadorul rus la Națiunile Unite, relatează Bild.
Potrivit guvernului de la Kiev, cel puțin 19.500 de copii au fost răpiți de la începutul invaziei și mai puțin de 400 s-au întors până acum. Unii dintre ei au apărut pe site-urile de adopții rusești.
„Cel mai puternic bărbat din țara ta, Vladimir Putin, se ascunde în spatele adolescenților și adolescentelor pe care i-a răpit. Dar nu poți păcăli lumea”, a afirmat Baerbock.
Mai multe detalii aici: Ministra germană de externe, la Consiliul de Securitate ONU: „Marele bărbat Putin se ascunde în spatele adolescenților pe care i-a răpit”
Papa Francisc: „Suntem pe cale să distrugem lumea prin război”
Papa Francisc consideră că „suntem pe cale să distrugem lumea” prin război şi le cere liderilor din întreaga lume, reuniți la Adunarea Generală a ONU la New York, să oprească războaiele „cât încă mai este timp”, relatează AFP, potrivit news.ro.
Acest mesaj a fost pregătit în vederea încheierii, la Paris, a Întâlnirilor Păcii ale Comunităţii SantEgidio.
„Fac al meu strigătul vostru şi al multor persoane afectate de război şi îl adresez liderilor politici: opriţi războiul! Opriţi războaiele!”, cere Suveranul Pontin în acest mesaj.
„Suntem pe cale să disttrugem lumea. Să ne oprim cât încă mai este timp!”, insistă el.
„Trebuie să ne rugăm pentru pace. Riscul ca numeroasele conflicte să se extindă periculos în loc să înceteze este mai mult decât concret”, avertizează papa Francisc.
Rușii susțin că au ocupat două sate din Donețk
Armata rusă a afirmat miercuri că a preluat controlul asupra a două noi localităţi din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, unde trupele sale continuă să avanseze în faţa unor forţe ucrainene depăşite numeric şi ducând lipsă de putere de foc, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Unităţile grupării armate sud au eliberat localităţile Ostroie şi Grigorovka (Gostre şi Grigorivka, în ucraineană)”, a pretins Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
Comunicatul nu precizează unde se află exact acestea, dar o localitate numită Gostre se află puţin mai la est de oraşul Kurahove, controlat de forţele Kievului.
În ultimele ore, observatorii militari s-au arătat deosebit de îngrijoraţi în legătură cu situaţia din Vuhledar, un oraş situat mai la sud în regiunea Doneţk, unde trupele ucrainene, de peste doi ani şi jumătate, resping atacuri ruseşti intense.
Ministerul britanic al Apărării a afirmat miercuri, în raportul său zilnic, că trupele Kremlinului au avansat în sectorul Vuhledar, ameninţând acum oraşul din trei părţi diferite.
Brigada a 72-a mecanizată separată ucraineană, care apără oraşul, şi comandamentul responsabil de acest sector nu au dorit să facă vreun comentariu pentru AFP.
Șeful diplomației ruse se plânge că ONU ignoră ofensiva ucraineană din Kursk
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat ONU că închide ochii la „excesele comise” de forţele ucrainene în cadrul ofensivei din Kursk, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Într-un interviu acordat pentru agenția de presă de stat TASS în marja Adunării Generale a ONU, Lavrov îi cataloghează drept „teroriști” pe soldații ucraineni implicați în ofensiva din Kursk și susține că aceștia folosesc arme occidentale pentru a comite acte fără discernământ.
Lavrov nu prezintă dovezi, dar insistă să-i acuze pe soldații ucraineni de fapte comise de soldații ruși în Ucraina. „Bombardează casele în fiecare zi, bombardează instituţiile sociale, cetăţenii paşnici care se deplasează cu maşinile lor în locuri mai sigure”, spune el.
Mai multe detalii aici: Serghei Lavrov se plânge că ONU ignoră ofensiva din Kursk și încearcă să-i stârnească pe est-europeni contra Occidentului: „Nu-i lasă la joburi semnificative”
Un cadet rus a confundat o femeie cu deficiențe de auz cu un spion ucrainean și a ucis-o
Nikolai Tihonov (28 de ani), un cadet al Academiei Spațiale Militare Mojaiski, a fost arestat în legătură cu uciderea unei femei cu deficiențe de auz de 41 de ani. Bărbatul a susținut că a confundat-o cu un „spion străin”, avea „niște căști ciudate în urechi”, a informat Serviciul de Presă al Tribunalelor din Sankt Petersburg, citat de ziarul Moskovski Komsoleț și portalul 78.ru.
Mai multe detalii aici: Un cadet rus a confundat o femeie cu deficiențe de auz cu un spion ucrainean și a ucis-o: „Avea căști în urechi”
Zelenski, despre planul victoriei: „Este conceput având în vedere sprijinul lui Biden”
În timp ce Volodimir Zelenski este pregătit să îi dezvăluie joi lui Joe Biden „planul victoriei”, președintele ucraineană așteaptă din partea omologului său american un sprijin înainte de încheierea mandatului la Casa Albă. Un oficial de rang înalt de la Kiev a spus că ucrainenii își doresc ca Biden să facă istorie în ultimele luni de mandat, relatează BBC.
Mai multe detalii aici: Volodimir Zelenski, detalii despre planul de victorie al Ucrainei: „Este conceput având în vedere sprijinul lui Biden
Rușii atacă Ucraina cu 32 de drone și opt rachete
Rusia a efectuat un nou atac aerian asupra Ucrainei, lansând 32 de drone de tip kamikaze și opt rachete în noaptea de marți spre miercuri.
Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, 28 de drone și patru rachete au fost interceptate. Celelalte patru drone au căzut în zone nelocuite. Nu există infromații dacă celelalte patru rachete și-au atins sau nu țintele.
Apărarea antiaeriană a fost activată mai ales în regiunile Cerkasî, Dniptropetrovsk, Herson, Harkov, Kiev, Kirovohrad, Mîkolaiv, Odesa, Poltava și Sumî, transmite Ukrainska Pravda.
Rusia a bombardat un bloc de locuinţe din Harkov: trei morți și 34 de răniți
Rusia a lovit cu bombe ghidate un bloc înalt de locuinţe şi o brutărie, în oraul Harkov, din nord-estul Ucrainei, omorând cel puţin trei persoane şi rănind 34, însă există temeri că şi altele ar mai putea fi sub dărămâturi, afirmă autorităţile, citate de Reuters, potrivit news.ro.
Forţele ruse au lansat, de asemenea, un nou atac înspre sud, asupra oraşului Zaporojie, ţinta unei serii de atacuri în ultimele zile. Şapte persoane au fost rănite.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris pe X, referitor la atacurile de la Harkov: „Ţintele bombelor ruseşti au fost un bloc de locuinţe, o brutărie, un stadion. Cu alte cuvinte, viaţa de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi”.
Atacul a avut loc în timp ce liderii mondiali, inclusiv Zelenski, s-au reunit la New York pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
„Se discută mult acum la Adunarea Generală a ONU despre eforturile colective pentru securitate şi viitor. Dar noi trebuie doar să oprim teroarea. Să avem securitate. Să avem un viitor”, a afirmat Zelenski.
Primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, a scris pe Telegram că ruşii au lovit patru districte ale oraşului cu bombe ghidate. Unele dintre bombe au căzut într-o zonă deschisă şi au provocat puţine pagube.
Guvernatorul regional Oleh Sîniehubov a afirmat că un adolescent de 17 ani se află printre răniţi. Patru persoane sunt în stare gravă.
Imaginile de la locul atacului arată o gaură făcută în blocul de locuinţe cu nouă etaje, mai multe niveluri fiind total distruse. Clădirea a fost lovită direct, au afirmat oficialii.
Terehov a declarat anterior că imobilul a mai fost atacat de Rusia la începutul invaziei din 2022.
„Era aproape reparat, erau montate ferestre, era izolat şi pregătit pentru sezonul de încălzire. Inamicul l-a lovit a doua oară”, a spus Terehov, adăugând că secţiunea de clădire care a suferit cele mai mari pagube adăpostea 82 de persoane.
Harkov, al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, şi regiunea înconjurătoare sunt atacate în mod regulat de Rusia. Trupele Moscovei recurg în principal la bombe ghidate, foarte distructive, pe care apărarea aeriană ucraineană se chinuie să le intercepteze.
Forţele ruse au folosit tot bombe ghidate în cele mai recente atacuri de la Zaporojie, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov.
Mai multe locuinţe particulare au fost distruse în atac şi patru dintre cele şapte persoane rănite erau la spital. O persoană a fost ucisă într-un atac din timpul nopţii anterioare asupra oraşului.
Kievul, care insistă ca aliaţii să permită lovituri mai departe în interiorul Rusiei, afirmă că mijloacele cele mai eficiente pentru a reduce atacurile sunt nu de a ţinti bombele, ci avioanele şi aerodromurile care le găzduiesc.
Rusia neagă că atacă civili, deşi a ucis mii de persoane în cei doi ani şi jumătate de război.
Peste 60 la sută din bugetul pentru 2025, alocat apărării în Ucraina
Ucraina intenţionează să aloce peste 60% din bugetul său pentru 2025 pentru apărare şi securitate, potrivit proiectului de lege prezentat de guvern, după mai bine de doi ani şi jumătate de invazie rusă care a devastat economia ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Economia ucraineană s-a orientat în mare parte din 2022 către producţia militară pentru a rezista atacurilor ruseşti, însă este afectată şi de lipsa a milioane de persoane care au fugit de război în străinătate, în plus faţă de amploarea distrugerilor.
„Resursele totale destinate securităţii şi apărării naţionale în 2025 se vor ridica la 2.223 de miliarde de grivne” (48,3 miliarde de euro), a afirmat marţi Ministerul de Finanţe într-un comunicat.
Această sumă reprezintă în jur de 26% din produsul intern brut, potrivit ministerului ucrainean, şi o uşoară creştere de 2% faţă de bugetul revizuit pentru 2024.
În total, 61% din bugetul Ucrainei va fi alocat anul viitor pentru apărare şi securitate, potrivit unui calcul realizat de AFP pe baza proiectului de lege al guvernului.
„Pot spune cu încredere că apărarea Ucrainei va fi asigurată prin planul bugetar pentru 2025”, a declarat ministrul de finanţe Serghei Marcenko, citat în comunicat.
Pentru a-şi finaliza bugetul, guvernul ucrainean a declarat că intenţionează să-şi dubleze aproape veniturile din impozitul pe venitul persoanelor fizice.
Ucraina a declarat totodată va avea nevoie de 34,5 miliarde de euro finanţare externă anul viitor de la aliaţii săi occidentali şi organizaţiile internaţionale pentru ca economia sa să poată funcţiona.
Această cifră este în uşoară scădere faţă de 2024 şi în conformitate cu estimările făcute de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Kievul a primit 88 de miliarde de euro ajutor financiar internaţional, potrivit cifrelor oficiale comunicate la sfârşitul lunii august.
Antony Blinken îndeamnă comunitatea internațională să denunțe ajutorul militar al Iranului pentru Rusia
Prezent în Consiliul de Securitate al ONU, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a somat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a denunţa ajutorul militar al Teheranului şi Phenianului pentru Moscova.
„Susţinerea Teheranului şi Phenianului îl ajută pe preşedintele rus Vladimir Putin să producă masacru, suferinţă şi să aducă la ruină bărbaţi, femei şi copii ucraineni nevinovaţi”, a afirmat el.
Omologul său chinez Wang Yi a dat la rândul său asigurări că Beijingul nu este parte a conflictului şi că, dimpotrivă, este favorabilă păcii.
„China nu este la originea crizei ucrainene şi nici nu participă la ea. China este mereu de partea păcii”, a spus el, respingând acuzaţiile americane potrivit cărora China ajută Moscova.
Volodimir Zelenski, discurs în Consiliul de Securitate al ONU: îndemn la presiuni asupra Rusiei pentru a face pace în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat marţi Consiliul de Securitate al ONU să forţeze Rusia să facă pace cu Kievul, denunţând în acelaşi timp Iranul şi Coreea de Nord drept „complici” ai războiului din ţara sa, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace şi este exact ceea ce trebuie făcut. Rusia să fie constrânsă să facă pace”, a afirmat Zelenski în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate consacrate Ucrainei pe marginea unei reuniuni „la înalt nivel” a Adunării Generale a ONU la New York.
Preşedintele ucrainean, care se află de duminică seară în SUA, urmează să-i prezinte omului său american Joe Biden şi Congresului SUA detaliile unui „plan al victoriei” care vizează să pună capăt invaziei ruse a ţării sale.
Zelenski a arătat cu degetul Iranul şi Coreea de Nord, acuzate că ajută maşina de război rusă în Ucraina.
„Rusia nu are niciun motiv legitim – absolut niciunul – să facă din Iran şi din Coreea de Nord complicii de facto ai războiului său criminal în Europa, cu armelor lor care ne ucid, care ucid ucraineni”, a spus şeful statului ucrainean, care s-a transformat în şef al efortului de război după invazia ţării sale în februarie 2022.
Joe Biden, la tribuna ONU: „Rusia a eșuat”
Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi, la tribuna ONU, că preşedintele rus Vladimir Putin a eşuat în invazia sa din Ucraina, şi a îndemnat Naţiunile Unite să-şi menţină susţinerea faţă de Kiev până când acesta va câştiga războiul, transmite Agerpres.
„Vestea cea bună este că războiul lui Putin a eşuat. Avea intenţia de a distruge Ucraina, dar Ucraina este încă liberă. Avea intenţia să slăbească NATO, dar NATO este mai mare, mai puternică şi mai unită ca niciodată”, a declarat preşedintele american în ultimul său discurs în faţa Adunării Generale a ONU la New York. Liderul de la Casa Albă a atras atenţia că Alianţa Nord-Atlantică are acum doi noi membri, Suedia şi Finlanda.
Biden a spus că atunci când Rusia a declanşat invazia asupra Ucrainei, SUA puteau să stea deoparte şi să asiste fără a acţiona, dar că au ales să sprijine puternic Kievul.
„Nu putem să ne uităm în alte parte şi nu putem slăbi sprijinul pentru Ucraina până când nu obţine o pace durabilă”, a pledat Biden.
Kremlinul îi răspunde lui Zelenski și anunță când se va încheia războiul din Ucraina: „Pentru noi nu există altă opţiune”
Kremlinul a reacționat, marți, la declaraţiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit cărora sfârşitul războiului este aproape, dând asigurări că războiul din Ucraina se va încheia numai în momentul în care Rusia îşi va îndeplini obiectivele, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
„Orice război se termină, într-un fel sau altul, cu pace. Dar pentru noi nu există altă opţiune decât atingerea obiectivelor stabilite”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. „De îndată ce aceste obiective vor fi atinse într-un fel sau altul, operaţiunea militară specială se va încheia”, a adăugat Dmitri Peskov.
Reacția Kremlinului a venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, pentru postul american ABC News, că războiul cu Rusia este „mai aproape de sfârșit” decât consideră mulți și a făcut apel la aliați să întărească armata Ucrainei.
Mai multe detalii aici: Kremlinul îi răspunde lui Zelenski și anunță când se va încheia războiul din Ucraina: „Pentru noi nu există altă opţiune”