Relatarea LIVETEXT Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: Război în Ucraina, ziua 348
Zelenski anunță sancțiuni împotriva industriei nucleare a Rusiei
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat, în mesajul său de duminică seară, că a pus în aplicare decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare (NSDC) privind sancțiunile împotriva industriei nucleare rusești.
„Decizia NSDC privind sancțiunile împotriva industriei nucleare rusești a fost pusă în aplicare. Nu este ultima decizie în ceea ce privește această industrie a lor”, a precizat Volodimir Zelenski.
„Rusia este singura țară din lume care permite armatei sale să bombardeze centralele nucleare și să le folosească drept acoperire pentru bombardamente. Rachetele rusești au urmat în mod repetat traiectorii deasupra instalațiilor nucleare din Ucraina. Statul terorist folosește industria nucleară ca pe unul dintre elementele de expansiune externă. Pentru a exercita presiuni asupra altor state. Pentru a crea amenințări la adresa suveranității altor state”, a mai spus liderul de la Kiev, adăugând că acestea reprezintă „motive suficiente pentru ca industria nucleară a Rusiei să fie supusă unor sancțiuni globale. Și lucrăm la acest lucru împreună cu partenerii noștri”.
Zelenski a vorbit și despre informațiile conform cărora, Rusia pregătește unele acțiuni simbolice la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei în Ucraina.
„Există deja multe rapoarte conform cărora ocupanții vor să facă ceva simbolic în februarie. Pentru a încerca să își răzbune înfrângerile de anul trecut. Vedem această presiune crescută în diferite zone ale frontului, precum și presiune în domeniul informațiilor”, a mai spus Zekenski, precizând și că în regiunea estică Donețk au loc „lupte crâncene”.
Președintele ucrainean a mai spus în mesajul său că autoritățile de la Kiev își continuă maratonul diplomatic ”pentru a împiedica Kremlinul să folosească sportul mondial și mișcarea olimpică pentru propaganda sa”.
„Reprezentanții unui stat terorist nu ar trebui să aibă loc la Jocurile Olimpice și la turneele internaționale. Ucraina a trimis scrisori către companiile care sprijină cel mai mult Comitetul Olimpic Internațional. Acestea sunt mari companii internaționale care sunt cu siguranță interesate să se asigure că reputația și sprijinul lor nu sunt folosite pentru propaganda de război”, a spus Zelenski.
Bahmut este „încă o fortăreață”, afirmă ministrul ucrainean al apărării
Orașul Bahmut, din regiunea estică Donețk, este „încă o fortăreață”, este „încă un simbol”, a declarat duminică ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de CNN.
Menținerea în continuare a controlului ucrainean asupra orașului este percepută ca un simbol al rezistenței țării, precizează sursa citată, amintind că, în cadrul călătoriei sale la Washington DC din decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în fața legislatorilor americani că „lupta pentru Bahmut va schimba povestea tragică a războiului nostru pentru independență și pentru libertate”.
Bombardamentele intense au lăsat orașul aproape complet distrus, liderul de la Kiev afirmând că „fiecare centimetru din acel teren este îmbibat în sânge”.
Șeful grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a precizat, de asemenea, duminică, pe Telegram, că apărarea ucraineană a orașului încă rezistă, având loc „lupte aprige pentru fiecare stradă, fiecare casă, fiecare scară”.
Atacuri în regiunea Dnipropetrovsk. Rețeaua electrică a fost avariată
Președintele Consiliului Regional Dnipropetrovsk, Nikolai Lukașuk, a anunțat duminică, 5 februarie, că „după o noapte liniștită, ziua s-a dovedit a fi agitată în regiune”, mai multe zone fiind atacate, relatează Ukrainska Pravda.
„Ca urmare a bombardamentelor, rețelele electrice din unul dintre sate au fost deteriorate. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită”, a scris oficialul pe Telegram.
Rusia afirmă că Ucraina plănuiește să arunce în aer clădiri din Kramatorsk în cadrul unei operațiuni sub steag fals
Ministerul rus al apărării a acuzat Kievul că se pregătește să arunce în aer clădiri din orașul Kramatorsk din estul Ucrainei pentru ca apoi să acuze Moscova că a comis crime de război și că a vizat civili într-o operațiune sub steag fals, relatează Reuters.
Ministerul rus nu a oferit nicio dovadă pentru aceste afirmații, pe care le-a prezentat într-o postare distribuită duminică pe rețelele sociale, precizând că presupusele atacuri vor fi folosite de Kiev pentru a face presiuni asupra guvernelor occidentale să crească livrările de arme către Ucraina.
Reuters precizează că nu a putut să verifice în mod independent aceste informații.
De asemenea, duminică, Ministerul rus al apărării a precizat că Ucraina plănuia să detoneze trei clădiri medicale și să „acuze Rusia de un presupus «atac deliberat» asupra obiectelor civile”.
„Bombardarea instituțiilor medicale va fi prezentată ca o altă «atrocitate» a trupelor rusești, ceea ce va necesita un răspuns din partea comunității mondiale și va accelera furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Kiev (pentru a fi folosite) pentru lovituri pe teritoriul rusesc”, a precizat ministerul apărării.
Nu a existat un răspuns imediat din partea Kievului la aceste afirmații.
Ucraina se așteaptă la o ofensivă majoră din partea Rusiei în februarie
Kievul se așteaptă la o posibilă ofensivă majoră a Rusiei în această lună, dar Ucraina are rezervele necesare pentru a reține forțele Moscovei, chiar dacă ultimele echipamente militare promise de Occident nu vor ajunge toate la timp, a declarat duminică, 6 februarie, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de Reuters.
Potrivit oficialului ucrainean, Rusia ar putea lansa noul atac din motive „simbolice” în perioada în care se împlinește un an de la declanșarea invaziei, dar resursele Moscovei nu sunt pregătite din punct de vedere militar.
„În ciuda a tot ceea ce se întâmplă, ne așteptăm la o posibilă ofensivă rusă în februarie. Acest lucru este simbolic, dar nu este logic din punct de vedere militar. Pentru că nu toate resursele lor sunt pregătite. Dar ei o fac oricum”, a spus Reznikov, într-o conferință de presă.
Ministrul ucrainean a mai precizat că ofensiva rusă va fi probabil lansată în est, unde Moscova încearcă să captureze toată regiunea Donbas, sau în sud, unde vrea să lărgească coridorul terestru către peninsula ocupată Crimeea.
De asemenea, Reznikov a estimat că Rusia are 12.000 de soldați în bazele militare din Belarus, un număr care nu ar fi suficient pentru a lansa un atac semnificativ din această țară în nordul Ucrainei, redeschizând un nou front.
SUA și aliații occidentali au promis Kievului miliarde de dolari sub formă de asistență militară, inclusiv tancuri.
„Nu tot armamentul occidental va ajunge la timp. Dar noi suntem pregătiți. Ne-am creat resursele și rezervele noastre pe care suntem capabili să le desfășurăm și cu ajutorul cărora suntem în măsură să reținem atacul”, a mai declarat Reznikov.
Ministrul ucrainean al apărării declară că va demisiona dacă Zelenski îi va cere acest lucru
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat duminică, 5 februarie, că este pregătit să demisioneze dacă președintele Volodimir Zelenski va ordona demiterea sa, relaetază The Kyiv Independent.
”Niciun oficial nu este în funcție pentru totdeauna. (…) Voi face ceea ce îmi va sugera șeful statului”, a spus Oleksii Reznikov.
Precizarea sa vine după ce publicația ucraineană Ukrainska Pravda a relatat, citând surse guvernamentale și militare, că Reznikov va fi probabil demis săptămâna viitoare. Potrivit sursei citate, probabil că înlocuitorul său va fi Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare ucrainene.
De asemenea, o sursă guvernamentală a confirmat pentru The Kyiv Independent că Reznikov va fi probabil înlocuit în viitorul foarte apropiat.
Reznikov ar putea fi numit ministru al justiției după demitere, întrucât „nimeni din Biroul prezidențial nu are nicio îndoială” că el ar trebui să rămână în guvern, potrivit Ukrainska Pravda. Iar ministrul justiției, Denis Maliuska, ar putea fi numit ambasador la o misiune diplomatică ucraineană în Europa.
Ucraina afirmă că nu va lovi teritoriul rusesc cu rachetele cu rază lungă promise de SUA
Ucraina nu va folosi armele cu rază mai lungă de acțiune promise de Statele Unite pentru a lovi teritoriul rusesc și va viza doar unitățile rusești din teritoriul ucrainean ocupat, a declarat duminică ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, relatează Reuters.
”Întotdeauna le spunem oficial partenerilor noștri că nu vom folosi arme furnizate de parteneri străini pentru a trage pe teritoriul rusesc. Tragem doar asupra unităților rusești aflate pe teritoriul ucrainean ocupat temporar”, a spus Reznikov în cadrul unei conferințe de presă.
Statele Unite au confirmat vineri că o nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar în valoare de 2,175 miliarde de dolari.
Olaf Scholz spune că Vladimir Putin nu a amenințat Germania și nici pe el
Cancelarul Germaniei, Olf Scholz, spune că liderul rus nu l-a amenințat nici pe el, nici țara sa, în timpul discuțiilor telefonice avute până acum, relatează The Guardian, citând publicația Bild.
„Nu, Putin nu m-a amenințat nici pe mine, nici pe Germania. În convorbirile noastre telefonice, punctele noastre de vedere foarte diferite cu privire la războiul din Ucraina au devenit foarte clare”, a declarat Olaf Scholz într-un interviu pentru publicația germană.
„I-am spus foarte clar lui Putin că Rusia este singura responsabilă pentru acest război. Fără niciun motiv, Rusia și-a invadat vecinul pentru a captura părți din Ucraina sau întreaga țară. Nu putem accepta pur și simplu acest lucru pentru că încalcă în mod fundamental ordinea europeană de pace. De aceea, sprijinim Ucraina din punct de vedere financiar, umanitar și, de asemenea, cu arme”, a mai spus Scholz.
Declarațiile cancelarului german vin după ce fostul prim-ministrul britanic Boris Johnson a spus, într-un interviu pentru un documentar BBC, că Vladimir Putin l-a amenințat cu un atac cu rachete care „ar dura doar un minut”. Kremlinul a dezmințit aceste afirmații.
Mai multe detalii: Olaf Scholz: „Vladimir Putin nu m-a amenințat pe mine sau Germania”
Șeful Osetiei de Nord și jurnaliști ruși, atacați în Zaporojie
Atacul a avut loc îm regiunea Zaporojie, în timp ce guvernatorul regiunii ruse Osetia de Nord, editorul TASS pentru Districtul Federal Caucazul de Nord, Nizami Gadzhibalaev, și o echipă de filmare a postului de televiziune Pervîi Kanal vizitau ”pozițiile detașamentelor de voluntari și luptători”, relatează agenția rusă TASS, citată de publicația independentă Meduza.
”Am fost atacați cu focuri de armă în Zaporojie. Nimeni nu a fost rănit. Un caz obișnuit pe teritoriul ostilităților. Mulțumim tuturor celor care sunt îngrijorați!”, a scris guvernatorul pe canalul său de Telegram.
Mai multe detalii: Guvernatorul Osetiei de Nord și jurnaliști ruși au fost atacați de forțele ucrainene în Zaporojie, scrie presa de la Moscova
Incendiu la o școală din Herson după bombardamentele de duminică dimineață
Un incendiu a izbucnit în clădirea cu două etaje a unei școli din orașul ucrainean Herson în urma bombardamentelor rusești din dimineața zilei de 5 februarie, potrivit Administrației militare din regiunea Herson, citată de The Kyiv Independent.
Autoritățile au precizat că incendiul a afectat o suprafață totală de 100 de metri pătrați și a fost stins de salvatori, fără a fi înregistrate victime.
Până la 40% dintre locuitorii din Odesa sunt în continuare fără energie electrică
În orașul Odesa, din sudul Ucrainei, aproximativ 280.000 de locuitori rămân în continuare fără energie electrică, a anunțat premierul Denis Șmihal, pe Telegram, relatează publicația Pravda.
”În oraș, până la 40% dintre consumatori (280.000) sunt încă fără alimentare cu energie electrică, există opriri de urgență. Dar, pe parcursul serii și al nopții, a fost posibilă restabilirea alimentării a peste 200.000 de abonați și a infrastructurii critice”, a precizat premierul ucrainean, adăugând că ”reparațiile continuă non-stop la substația unde a avut loc un accident tehnologic cu o zi înainte”.
Generatoare puternice sunt acum trimise la Odesa pentru a ajuta la alimentarea infrastructurii critice și pentru a conecta mai mulți consumatori la electricitate. Până acum orașul a primit deja 25 de generatoare, iar alte aproximativ 50 sunt pe drum. De asemenea, 337 de puncte de invincibilitate sunt desfășurate în regiunea Odesa, dintre care 295 sunt chiar în oraș.
Sâmbătă, 4 februarie, a fost posibilă conectarea infrastructurii critice a orașului Odesa la alimentarea cu energie electrică, după două accidente de amploare la substațiile NPC Ukrenergo.
Organizație ucraineană: Rusia arde cărți ucrainene în regiunea ocupată Luhansk
Forțele rusești au confiscat cărți ucrainene din biblioteci și școli din regiunea ocupată Luhansk și le-au ars în centrale termice, potrivit unui raport al Centrului Național de Rezistență, o organizație condusă de forțele speciale ucrainene, relatează The Kyiv Independent.
În regiunea Rovenki, ocupată de ruși, cărțile ucrainene, în special de literatură, sunt arse în masă, precizează sursa citată.
Anterior, reprezentanților ruși din Luhansk li s-a ordonat să confiște 365 de ediții ale unor cărți ucrainene din școlile și bibliotecile din regiune.
De la începutul invaziei, Kievul a acuzat forțele ruse că au depus un efort deliberat pentru a impune narațiuni de propagandă copiilor ucraineni prin intermediul educației în teritoriile ocupate.
„Putin a promis să nu-l ucidă pe Zelenski”
Fostul prim-ministru al Israelului Naftali Bennett a povestit cum s-a întâlnit cu Putin la începutul lunii martie 2022, când, la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acesta a încercat să organizeze negocieri pentru a pune capăt războiului.
Potrivit lui Bennett, Zelenski stătea atunci „într-un buncăr”, dar Putin i-a garanta că să nu îl va omorî pe președintele ucrainean, lucru ce i le-a transmis lui Zelenski prin telefon de îndată ce a părăsit Kremlinul.
„Știam că Zelenski era sub amenințare, ascuns într-un buncăr, și că nu știau locația lui. La un moment dat i-am spus lui Putin: «Ascultă, ce zici de povestea asta? Ai de gând să-l omori?» Și el a spus: «Nu îl voi ucide pe Zelenski”, a povestit Bennett care a precizat că l-a pus pe liderul rus „să-și dea cuvântul” că nu va recurge la crimă.
Potrivit unor relatări neconfirmate, mai multe tentative de asasinat împotriva lui Zelenski au fost zădărnicite de la începutul invaziei Rusiei. Acele comploturi ar fi implicat mercenari din Grupul Wagner, precum și forțele speciale cecene.
Bilanțul răniților din Harkov urcă la 5
Cinci persoane au fost rănite de atacuri rusești de duminică dimineață care au lovit o universitate și o zonă rezidențiale din centrul orașului Harkov, potrivit guvernatorului regional Oleh Siniehubov.
O persoană a fost rănită când o rachetă rusă a lovit clădirea Universității Naționale de Economie Urbană Beketov, potrivit parchetului regional. Clădirea universității a suferit avarii grave de la una dintre rachete.
Celelalte patru persoane au fost rănite când o rachetă a lovit o zonă rezidențială a orașului, a declarat Siniehubov într-o actualizare pe Telegram.
Ministrul ucrainean al Apărării urmează să fie demis, potrivit presei ucrainene
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, va fi probabil demis săptămâna viitoare, relatează Ukrainska Pravda, citând surse guvernamentale și militare.
Cel mai probabil, el va fi înlocuit de către Kirilo Budanov, șeful agenției de informații militare a Ucrainei.
„Nu am avut nicio conversație despre demisia mea din această funcție”, a spus Reznikov pentru Ukrainska Pravda într-un interviu care urmează să fie publicat în curând.
O sursă anonimă a confirmat pentru Kyiv Independent că Reznikov era foarte probabil să fie înlocuit în viitorul foarte apropiat.
Reznikov ar putea fi numit în funcția de de ministru al justiției, deoarece „nimeni din Administrația Prezidențială nu are vreo îndoială” că Reznikov ar trebui să rămână în guvern, potrivit Ukrainska Pravda.
Volodimir Zelenski a revocat cetățenia mai multor foști politicieni
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a revocat cetățenia mai multor foști politicieni influenți din Ucraina.
„Astăzi, am semnat documentele relevante pentru a face un alt pas pentru a proteja și curăța statul nostru de cei care sunt de partea agresorului”, a spus Zelenski.
El nu a indicat numele celor care au rămas fără cetățenia ucraineană, dar a precizat că ei aveau dublă cetățenie ucraineană și rusă.
Potrivit presei de stat ucrainene, lista include mai mulți politicieni de top din administrația lui Viktor Ianukovici, fostul președinte pro-rus al Ucrainei între 2010 și 2014, înlăturat după Euromaidan.
Pe listă se numără Dmitro Tabachnik, fost ministru al educației și științei, Andriy Kliuiev, fost viceprim-ministru și șef al administrației lui Ianukovici, și Vitali Zakharchenko, fost ministru de interne, potrivit agenției de presă RBC-Ucraina.
Trei persoane rănite după atacul cu rachete asupra Harkov
Forțele ruse au lovit centrul orașului Harkiv cu cel puțin două rachete în dimineața zilei de 5 februarie, rănind trei persoane, potrivit guvernatorului regional Oleh Siniehubov.
O femeie a fost internată în spital ca urmare a rănilor suferite în urma atacului, a spus guvernatorul.
Potrivit autorităților locale, două rachete S-300 în modul de atac la sol au fost folosite de Rusia pentru a lovi centrului orașului Harkov.
Un incendiu a izbucnit într-o clădire rezidențială ca urmare a atacului, potrivit primarului din Harkov, Ihor Terekhov.
Bahmut, „din ce în ce mai izolat”, pe măsură ce drumurile cheie intră sub controlul focului rusesc
Trupele ruse au continuat să facă mici progrese în încercarea de a încercui orașul Bahmut în estul regiunii Donețk, a informat Ministerul Apărării din Regatul Unit în actualizarea zilnică a situației de pe front.
Ministerul a subliniat că cele două drumuri principale către Bahmut sunt probabil amenințate de foc direct în urma progreselor rusești.
Grupare de mercenari Wagner a capturat foarte probabil o rută subordonată care leagă Bahmut și Siversk, la aproximativ 30 de kilometri spre nord.
„În timp ce pentru forțele ucrainene rămân disponibile mai multe rute alternative de aprovizionare, Bahmut este din ce în ce mai izolat”, a spus ministerul.
Forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropierea a 9 așezări
Forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Kreminna și Shipilivka în regiunea Luhansk și Verkhnokamianske, Blahodatne, Krasna Hora, Paraskoviivka, Bahmut, Ivanivske și Klischivka în regiunea Donețk, a informat Statul Major al armatei ucrainene pe 5 februarie.
Forțele ruse au lansat 61 de atacuri cu lansatoare de rachete, inclusiv asupra infrastructurii civile a Hersonului.
Administrația militară a regiunii Herson a raportat pe 4 februarie că trupele ruse au lovit regiunea Herson de 47 de ori în ultima zi cu artilerie, sisteme de lansare multiplă de rachete, mortiere și tancuri. Un civil a fost ucis, iar trei au fost răniți.
Rușii au atacat centrul Harkovului
Forțele ruse au lovit centrul orașului Harkov, a anunțat guvernatorul regional Oleh Siniehubov, precizând că numărul răniților este în curs de determinare.
Potrivit oficialului ucrainean, orașul a fost lovit de o rachetă S-300.
Cu o zi înainte, Siniehubov a precizat că forțele ruse au tras în așezările Vovchansk, Kupiansk, Dvorichna și Ohirtseve din regiunea Harkov, distrugând unele infrastructuri civile.
Nu au existat victime în urma atacurilor de sâmbătă, a spus Siniehubov. Guvernatorul a menționat, totuși, că o explozie de mină antipersonal a rănit șapte adolescenți în Izuim pe 3 februarie.
Rusia nu reușește să susțină „operațiunile ofensive majore” necesare pentru a cuceri Zaporojie
Rusia „nu și-a demonstrat capacitatea de a susține multiplele operațiuni ofensive majore care ar fi necesare pentru a ajunge simultan la granițele administrative ale regiunii Donețk și pentru a cuceri Zaporojie”, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) pe 4 februarie.
„Este puțin probabil ca operațiunile ofensive decisive ale Rusiei să vizeze Zaporojie de pe linia frontului de vest Donețk-Zaporojie, întrucât armata rusă continuă să se pregătească pentru o ofensivă în vestul regiunii Luhansk”, a adăugat ISW.
ISW a raportat că forțele ruse au întreprins operațiuni ofensive lângă Bahmut și Vuhledar, deși și-au încetinit ofensivele la periferia de vest a orașului Donețk.
Forțele ruse au lansat, de asemenea, „operațiuni ofensive limitate” la nord-vest de Svatove și le-au continuat pe cele din jurul Kreminnei.
„Instalațiile militare din Rusia sunt ținte legitime”
Fedir Venislavski, reprezentantul președintelui Volodimir Zelenski în parlament, a declarat într-un interviu că toate instalațiile militare din Rusia care sunt folosite pentru a sprijini războiul sunt ținte militare legitime pentru Ucraina.
„Rusia atacă orașele pașnice ucrainene de pe teritoriul său, la fel ca și din Belarus”, a declarat Venislavski, membru al comisiei de securitate și apărare a parlamentului, pentru Bild. „Sunt locurile în care Rusia își depozitează rachetele ținte militare legitime? Desigur, fără îndoială.”
El a mai spus că „orice centru de comandă din capitala Rusiei este o țintă militară legitimă”. Venislavski a adăugat că depinde de conducerea militară a Ucrainei dacă decide să lovească astfel de ținte.
Aliații Ucrainei au cerut acesteia să nu folosească arme occidentale împotriva teritoriului rus, temându-se „o escaladare”. Ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, a cerut, pe 2 februarie, Occidentului să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune și a spus că Ucraina va garanta că acestea nu vor fi folosite împotriva teritoriului rus.
Rusia continuă ofensiva în est
„Inamicul se regrupează în anumite zone. Îşi concentrează principalele eforturi pe desfăşurarea de operaţiuni ofensive în direcţiile Kupiansk, Lyman, Bahmut, Avdiivka şi Novopavlivka”, în estul Ucrainei, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării, relatează AFP, citată de Agerpres.
În regiunea de est a Doneţk, tiruri de artilerie „masive” au vizat sâmbătă dimineaţa Avdiivka, pe linia frontului, după ce oraşul Kramatorsk a fost lovit peste noapte de rachete, au informat autorităţile ucrainene.
În ultimele 24 de ore, doar în sudul provinciei Zaporojie, au căzut obuze asupra unor „infrastructuri civile” situate pe teritoriile a 26 de localităţi, potrivit surselor citate.
De asemenea, bombardamentele au continuat la Herson, un oraş important din sud capturat şi apoi abandonat de ruşi şi unde o persoană a fost ucisă şi alta rănită vineri.
Primul tanc Leopard a plecat din Canada și se îndreaptă spre Ucraina
Ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, a distribuit sâmbătă mai multe fotografii cu primul tanc de luptă principal Leopard 2 care este încărcat într-un avion pentru a fi transportat în Ucraina, scrie The Kyiv Independent.
„Canada este alături de poporul ucrainean – și vom continua să furnizăm forțelor armate ale Ucrainei echipamentul de care au nevoie pentru a învinge”, a scris Anita Anand, într-un mesaj publicat pe Twitter. „Sprijinul Canadei pentru Ucraina este de nezdruncinat”, a precizat ea.
Today, an @RCAF_ARC aircraft departed Halifax carrying the first Leopard 2 main battle tank that Canada is sending to Ukraine.
— Anita Anand (@AnitaAnandMP) February 4, 2023
Canada stands with the people of Ukraine – and well continue to provide Ukraines Armed Forces with the equipment that they need to win. pic.twitter.com/N1MLq40cL6
Pe 26 ianuarie, Anad a anunțat că Canada va trimite Ucrainei patru tancuri Leopard 2.
Anunțul ei a venit la o zi după ce Germania a confirmat că va oferi Ucrainei 14 tancuri Leopard 2, după luni în care a amânat luarea unei decizii în privința livrării acestor blindate, și că va permite și altor țări să trimită Kievului tancurile de frabricație germană.
Tancul de luptă principal Leopard 2 este considerat unul dintre cele mai bune din lume.
Zelenski anunță că situația pe front devine din ce în ce mai grea
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că de la începutul invaziei ruse și până în prezent un număr de 1.762 de ucraineni au fost eliberaţi din captivitatea rusă, informează news.ro. Potrivit acestuia, situaţia de pe linia frontului din estul țării este „din ce în ce mai grea”.
„În cele 346 de zile ale acestui război, a trebuit adesea să spun că situaţia de pe front era grea. Şi că situaţia este din ce în ce mai grea. Acum este din nou momentul. Un moment în care ocupantul îşi aruncă din ce în ce mai multe forţe pentru a ne sparge apărarea. Acum, este foarte dificil în Bahmut, Vuhledar, în apropiere de Lîman şi în alte direcţii. Dar acum, ca în fiecare zi din aceste 346, rezistenţa soldaţilor noştri decide totul. Rezistența noastră! Nu este vorba despre eforturile şi planurile Rusiei. Este vorba despre curajul şi determinarea soldaţilor noştri. Eficiența şi viteza tuturor celor care susţin şi ajută la sprijinirea forţelor noastre de apărare. Atenţia şi pueterea de convingere a tuturor celor care apără poziţiile internaţionale ale Ucrainei. Puterea şi unitatea poporului nostru – toţi cei care lucrează pentru victoria noastră şi toţi cei care susţin eroii noştri şi statul ucrainean. A păstra toate elementele rezistenţei noastre înseamnă a garanta victoria”, a afirmat Zelenski.
„Astăzi avem o veste bună. Alţi 116 ucraineni au fost eliberaţi din captivitatea rusă. Dintre aceştia, 114 sunt soldaţi şi sergenţi, iar doi sunt ofiţeri. Soldaţii armatei noastre, ai Gărzii Naţionale, ai apărării teritoriale, ai Marinei, poliţişti de frontieră şi lucrători ai Serviciului de Urgenţă. Lucrăm constant pentru a aduce acasă toţi oamenii noştri ţinuţi în captivitatea rusă. Şi sunt fericit de fiecare dată când reuşim”, a precizat liderul de la Kiev, despre militarii pe care Ucraina a reușit să îi repatrieze din Rusia, în cadrul unui schimb de prizonieri de război.
Mai multe detalii: Zelenski anunță că situația pe frontul din Est devine tot mai grea: „Rușii aruncă din ce în ce mai multe forţe pentru a ne sparge apărarea”
Oficial ucrainean: Rușii „și-au aruncat toate forțele” în lupta pentru încercuirea orașului Bahmut
Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat sâmbătă că, în ultima săptămână, rușii și-au aruncat toate forțele în luptă pentru „a sparge apărarea noastră și a încercui Bahmutul”, precizând că trupele ruse au lansat „o ofensivă severă în apropiere de Lîman”, relatează The Kyiv Independent.
Maliar a adăugat, totuși, că încercările Rusiei de a înconjura orașul Bahmut din regiunea Donețk au eșuat până în prezent.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina „nu va renunța” la Bahmut.
„Nimeni nu va preda Bahmutul. Vom lupta atât timp cât vom putea”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă organizate după summitul istoric UE-Ucraina care a avut loc la Kiev.
Forțele regulate ruse, împreună cu grupul de mercenari Wagner, controlat de Kremlin, încearcă de luni de zile să cucerească Bahmutul, în timp ce Rusia încearcă să își consolideze controlul asupra întregii regiuni Donețk, din care controlează în prezent jumătate.
Trupele ruse au cucerit recent mai multe așezări la nord și la sud de Bahmut și încearcă să taie toate liniile de aprovizionare care duc spre orașul aflat în prezent în miezul conflictului.
Cucerirea Bahmutului ar permite Rusiei să întrerupă liniile de aprovizionare ale Ucrainei din zonă și să deschidă un drum principal care duce la cele două orașe ucrainene cheie, Kramatorsk și Sloviansk.
Statul Major General al Ucrainei: Rușii se regrupează și desfășoară ofensive în mai multe direcții
Trupele ruse se regrupează și se concentrează pe desfășurarea unor ofensive în direcția orașelor Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka din regiunea Donețk, a informat Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.
Serviciile secrete ucrainene au avertizat joi, 2 februarie, că Rusia redistribuie grupuri de asalt suplimentare și echipamente militare înaintea unei „ofensive masive” pentru cucerirea Donbasului, un centru industrial care cuprinde regiunile Donețk și Luhansk, până în martie.
Avertismentul dur vine în contextul în care forțele ruse susțin că în ultimele zile au avansat spre orașul Bahmut, aflat în zona de nord a regiunii Donețk, și spre Vuhledar, localitate situată în apropiere de orașul Donețk (care se află sub ocupație rusă).
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei au emis avertismente similare pe 1 februarie, potrivit cărora Rusia pare să se pregătească pentru o ofensivă majoră.
Într-un interviu acordat postului francez BFMTV, Reznikov a declarat că „trebuie să fim pregătiți”, deoarece forțele ruse ar putea lansa o ofensivă fie în Donbas, fie în sudul Ucrainei.
Reznikov a mai afirmat că Rusia a mobilizat 500.000 de soldați, care au fost comasați la granițe. Estimarea lui Reznikov este mult mai mare decât cele 300.000 de persoane despre care Kremlinul afirmă că au fost recrutate în urma campaniei de mobilizare din toamnă.
Putin le-ar fi ordonat generarilor să pregătească un nou atac asupra Kievului
Conducerea Rusiei a cerut Ministerului Apărării să pregătească un plan pentru o ofensivă pe scară largă în Ucraina, inclusiv o nouă încercare de a cuceri Kievul, relatează Important Stories, citând o sursă apropiată departamentului militar, potrivit ediției în limba rusă a publicației independente The Moscow Times.
Potrivit sursei din armata rusă, starea de spirit în rândul militarilor „înțelegători” a ajuns la stadiul de „panică”, același cuvânt fiind folosit chiar de către ofițeri.
„Planurile de a merge din nou la Kiev sunt într-adevăr trasate, dar numai pentru că așa cere conducerea țării. Nimeni nu crede în punerea în aplicare a acestor planuri, ar fi o sinucidere”, a declarat sursa.
Mai multe detalii: Vladimir Putin le-ar fi ordonat generarilo