În expoziția foto, domnul Andrei își prezintă colegii de clasă din anii ‘8o, dar și pe diriga lor. Iar toți parcă sunt cei care au inspirat filmul de succes din comunism ”Liceenii”. În momentul în care doamnei Iftode i-a fost făcută poza, aceasta avea 41 de ani. Acum, după mai bine de 30 de ani, femeia își amintește momentul în care a plecat de lângă familie, de sărbători, pentru a face muncă patriotică pe bulevardul Camil Ressu.
”Poza reprezintă muncă patriotică la curățat zăpada pe străzile patriei cu elevii și puterea exemplului personal am aplicat-o aici. Am pus mâna pe sapă și le-am arătat cum se face treaba. Nu mai țin minte exact, dar este posibil să fi fost într-o zi de Crăciun, pentru că întotdeauna ne scoteau când erau ”cele mai prielnice momente”. Ne lăsam familii, ne lăsam tot și mergeam la muncă. Așa a fost comunismul”, ne-a povestit „diriga”, așa cum o strigă foștii ei elevi.
I se pare foarte caraghioasă poza pe care i-a făcut-o Andrei Bîrsan și râde de fiecare dată când se uită la ea.
Comunismul i-a maturizat
Spune despre generația lui Andrei Bîrsan că a fost una foarte matură. ”Nu au fost copii cu bonă filipineză. Sunt copii cu cheia de gât, care s-au născut în anii ‘60 și au prins tot comunismul și au copilărit în anii ‘80, care au fost cei mai grei. Dar să știți că au fost niște copii nemaipomeniți”, povestește Livia Iftode.
A lucrat cu ei timp de patru ani, fiindu-le și dirigintă, și profesor de matematică, și câteodată chiar a doua mamă. Nu are decât cuvinte de laudă pentru clasa lui Andrei, spunând că s-a înțeles perfect cu copiii. ”Ne înțelegeam și când greșea unul, și când greșea celălalt, ne iertam reciproc. Sunte fericită că este generația de bază acum, că ei îmi asigură pensia mie”, spune diriginta.
Nu poate trece peste faptul că, deși a avut în cei care au ilustrat ”Vârsta dintr-o privire” o a doua familie, pe prima a pus-o de multe ori pe locul doi. Se bucură totuși că aceasta a înțeles-o, fiindcă a fost nevoită să fie alături de elevii ei.
Cazul care a schimbat viața unui copil
Diriga își amintește că a avut chiar un caz dramatic în clasa lui Andrei Bîrsan. ”Un băiat a fost acuzat pe nedrept de o faptă foarte urâtă, a trebuit să meargă la o școală de reeducare la Târgu Ocna. M-am dus după el, iar cei de acolo m-au sfătuit, ca să mă lase să intru, să le spun autorităților că sunt o mătușă de-a lui. Am refuzat, zicând că sunt chiar diriginta lui”.
A contat foarte mult acest lucru, iar băiatul a scăpat mult mai repede de ”reeducare”. Avea de stat 3 ani și 8 luni, dar după un an și un pic a scăpat. După ce a ieșit de la reeducare, diriginta și elevii l-au ajutat să facă seralul, pentru că fusese arestat chiar când se terminase primul trimestru din clasa a 12-a.
”M-am implicat, pentru că așa mi se părea normal în învățământ. M-am făcut profesor nu pentru că m-am rătăcit, ba chiar am fost șef de promoție și am vrut să fiu profesor de liceu, asta făcând toată viața și nu îmi pare rău”, ne-a mai spus ”diriga”.
Legat de copiii ei, spune că aceștia au crescut cu clasa lui Andrei, drept dovadă că la vernisaj au venit împreună pentru a se bucura de amintirile din comunism.
VIDEO EXCLUSIV/ Bianca Drăgușanu și Andreea Mantea, mămici asociale. Nu și-au făcut prietene noi la locurile de joacă ale copiilor