Fostul component al Generației de Aur a fost până în aprilie 2020 selecționerul naționalei Libanului. S-a despărțit de federație din cauza problemelor economice cu care se confruntă țara, pentru că, în mod normal, ar fi continuat acolo.
Antrenorul de 49 de ani ar fi putut fi în zona în care s-a petrecut dezastrul, mai ales că a frecventat-o curent cât a stat la Beirut, având reședința la numai 3 kilometri de aria în care s-a produs deflagrația.
Geamuri sparte la case și la mașini unde a locuit
Ex-dinamovistul a povestit pentru Libertatea că este afectat emoțional de cele întâmplate. Ține legătura cu prietenii și cu vechii colaboratori din Liban.
Doamne Dumnezeule, puteam fi acolo și … Bine că am plecat, altfel, cine știe?! Puteam să nu mai fiu… Am vorbit cu vechii colaboratori, cu managerul de la federație, e îngrozitor.
Liviu Ciobotariu:
”Eu locuiam la câțiva kilometri, trei sau patru de acea zonă. De exemplu, îmi ziceau că deflagrația a fost atât de puternică încât au spart geamurile la case, la mașini, pe strada unde locuiam. Chiar am frecventat zona unde au avut loc exploziile. Mergeam în zona Downtown, care e aproximativ ca în Occident, și pe faleză”, a relatat Ciobi pentru Libertatea.
“Asta le mai lipsea acum”
Ce reacții a primit bucureșteanul de la libanezii cu care se cunoaște?
”Ei sunt obișnuiți cu evenimente de genul acesta. Au trecut prin multe încercări. Nu sunt speriați, dar sunt foarte îngrijorați. Cu revoluția, cu războiul civil, cu pandemia, cu economia care e în pragul colapsului. Asta le mai lipsea acum, drama asta. Eu am stat un an printre ei, vă spun cu mâna pe inimă că nu mi-a fost niciodată teamă”, a mai declarat el.
Momentan liber de contract, Liviu este în discuții să se întoarcă să antreneze în zona Golfului. ”Sunt deschis pentru orice discuție acolo”, a comentat tehnicianul care a mai pregătit și două formații din Arabia Saudită, Al Faiysaly și Al Tai.
“Economia s-a dus în cap”
Românul a părăsit Libanul primăvara trecută, ca urmare a crizei politice și economice majore care a dus țara în pragul colapsului.
”Citesc cu dezamăgire articole în care se spune că în curând libanezii nu își vor mai permite să mănânce pâine. Eu am apreciat mult și țara, și oamenii de acolo. Sunt foarte ospitalieri și calzi cu străinii, cu oamenii de sport. Nu mai aveam cum rămâne, deși am lăsat amici în urmă, fiindcă economia a căzut în cap. Dolarul a crescut incredibil, s-a dat o lege prin care nicio bancnotă să nu mai părăsească țara. Ei nu erau săraci, însă Dumnezeu cu mila acum!”, a mai spus Ciobotariu.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!