UPDATE 18.02: Opt dintre cei nouă reținuți în dosarul de evaziune au fost puși sub control judiciar, a anunțat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Procurorii au precizat că, după perchezițiile care au avut loc joi, au audiat 60 de suspecți și martori, iar la final au dispus ca nouă persoane acuzate să fie reținute pentru 24 de ore.
Anchetatorii au pus sechestru pe 42 de imobile evaluare la peste 15 milioane de lei, precum și pe conturi bancare ale societăților vizate în anchetă.
”Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat că în contabilitatea societăților comerciale ce fac obiectul prezentei cauze s-au evidenţiat în perioada 2010 – 2016, cheltuieli nereale, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, împrejurare ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei”, a precizat vineri Parchetul instanței supreme, într-un comunicat de presă.
UPDATE: Avocatul Maria Vasii, care îl reprezintă pe Liviu Ilie Dragne, a declarat că acesta este în prezent singurul acționar al Fermei Salcia, pentru că Valentin Dragnea i-a predat acestuia pachetul de acțiuni pe care îl deținea la societatea care administrează ferma din comuna Salcia, județul Teleorman.
Ea a spus că la momentul la care s-ar fi produs faptele de evaziune fiscală despre care vorbesc procurorii, în companie erau acționar Liviu Ilie Dragne și Valentin Dragnea.
”Domnul Valentin Dragnea nu este responsabil, pentru că procurorii îl acuză pe domnul Dragne Ilie că ar fi complice la o evaziune fiscală, or despre această infacțiune vorbim doar pe seama administratorului. Domnul Valentin Dragnea nu a fost niciodată administrator, a avut doar calitatea de acționar”, a mai spus Maria Vasii, după ce Liviu Dragne a ieșit din arestul Poliției.
Avocata a adăugat că la momentul la care s-ar fi produs faptele de evaziune fiscală de care vorbesc procurorii, administrator al Fermei Salcia era o altă persoană, și aceasta fiind urmărită penal în cauză. Maria Vasii a precizat că Liviu Ilie Dragne a preluat funcția de administrator al Fermei Sacia la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie.
Legat de prejudiciul de 223.000 de euro care ar fi fost produs de Ferma Salcia, avocata Maria Vasii a spus că este vorba de o factură pentru lucrări de construcții la o clădire a Fermei Salcia, dar că nu se poate vorbi de o încasare a veniturilor firmei de către reprezentanți ai societății și nici de o îmbogățire de pe urma acestei facturi, pentru că acei bani au fost folosiți pentru lucrările executate.
”Ancheta, deși privește mai multe societăți și se vorbește de acel pretins prejudiciu de 9 milioane de euro, chiar procurorii, în actul de inculpare a domnului Ilie Dragne, vorbesc de 223.000 de euro, și nu de 9 milioane de euro. Ca atare, nu cred că era o achiziție atât de serioasă încât să se ia vreo măsură preventivă, fie ea și controlul judiciar”, a mai spus Vasii.
Întrebată cum s-a ajuns la acuzarea lui Liviu Dragne, avocata a spus că o persoană care este cercetată într-un alt dosar a făcut un denunț pentru a putea beneficia de reducerea pedepsei și a nominalizat mai multe societăți ce prestau lucrări de construcții, iar printre beneficiarii lucrărilor era și Ferma Salcia.
”Este o persoană cercetată într-un alt dosar și dorea să beneficieze de reducerea pedepsei. Este un inculpat într-o cauză care se află pe rolul Curții de Apel Ploiești”, a precizat Vasii.
Liviu Ilie Dragne a stat 24 de ore în arestul Poliției Capitalei, după ce procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care sunt vizate mai multe firme, printre care și Ferma Salcia, din județul Teleorman, suspectată că a produs un prejudiciu de aproximativ 200.000 de euro.
Dragne este acuzat că, după ce a preluat o parte din acțiunile Fermei Salcia și a devenit administratorul firmei, a fost complice la fapte de evaziune fiscală, începute de administratorul anterior.
Procurorii au reținut nouă persoane în dosarul în care sunt cercetați administratorii mai multor firme, printre care și Ferma Salcia, pentru evaziune fiscală și pentru că au folosit în interes personal bunuri sau credite luate pe numele societăților vizate în anchetă. Prejudiciul produs prin faptele de evaziune fiscală a fost estimat de anchetatori la aproape 40 de milioane de lei (peste 9 milioane de euro), din care 15,8 milioane de lei impozit pe profit diminuat și 24 de milioane de lei TVA dedus nelegal.
Anchetatorii au făcut joi 80 de percheziții în opt județe, la firme din mai multe județe și la administratori sau reprezentanți ai acestora suspectați de evaziune fiscală, la finalul cărora au ridicat documente contabile și au dus la audieri mai multe persoane.
Citește și: Alarmă! Ouă infestate cu un pesticid periculos, depistate în România
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro