Liviu Dragnea a ieșit pe poarta penitenciarului Rahova în jurul orei 16.20.
Principalele declarații ale lui Liviu Dragnea:
- Unde e Irina?
- A fost o perioadă de doi ani de chin și suferință. Asta a fost aici, abuzuri și umilință. Cea mai mare parte a populației a înțeles azi de ce am ajuns aici.
- Eu când am plecat România era o țară prosperă, cu venituri mari. O țară în care exista speranță, în care exista viitor. Din păcate azi este o dictatură feroce, este afectată serios libertatea de exprimare, este amanetat viitorul României cu asemenea datorii.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Eu mă consider deținut politic pentru că am intrat nevinovat. Mi s-a cerut insistent în ultimele luni ca la instanță când se va judeca liberarea să-mi recunosc vinovăția, ceea ce eu nu am acceptat pentru că se dorea să se valideze acest dosar politic.
Liviu Dragnea, fost lider PSD
- Din păcate nu există opoziție. PSD a devenit un partid de operetă, un partid condus de oameni lași.
- Cred că judecătorii din Giurgiu au avut curaj şi au rezistat la presiuni.
- Sper să găsesc soluții și să-mi revin. Voi munci la firma fiului meu.
- Copiii și Irina mi-au lipsit cel mai mult, dar și lipsa libertății.
Întrebat cum a găsit PSD, Dragnea a răspuns: „Praf. Un partid fără personalitate”.
- În politică voi intra dacă o să găsesc răspunsul la două întrebări: dacă mai am cu cine și dacă mai am pentru cine.
- Dar DNA ce a înţeles? Să îi ancheteze pe cei care jefuiesc ţara. Discutăm de un jaf generalizat. Asta trebuie să facă DNA
Liviu Dragnea a fost așteptat, joi, la Rahova iubita sa Irina Tănase, dar și de câțiva susținători care agită pancarte și strigă sloganuri.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Tribunalul Giurgiu a decis joi că Liviu Dragnea poate fi eliberat condiționat din închisoare.
„Am găsit niște judecători care astăzi au judecat după măsura legii”, a reacționa avocata Flaviu Teodosiu după pronunțarea deciziei. „Acum se pregătesc actele pentru eliberare”, a mai spus ea.
Liviu Dragnea va avea în continuarea mai multe drepturi restrânse pentru că, în momentul condamnării, magistrații i-au aplicat o pedeapsă complementară, precum interdicția de a ocupa funcții publice sau funcții în conducerea PSD.
Astfel, potrivit deciziei de condamnare din 2019, Liviu Dragnea nu mai are: dreptul de a alege şi de a fi ales în organele puterii de stat şi în funcţii elective de stat; dreptul de a ocupa o funcţie implicînd exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvîrşirea infracţiunii.
Dragnea a solicitat în luna aprilie Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat mai devreme din penitenciar, argumentând că a executat fracția necesară de două treimi din pedeapsă.
Cererea de eliberare condiționată i-a fost inițial respinsă de Judecătoria Sectorului 5, pe 27 aprilie. Dragnea a făcut contestație, dar și aceasta a fost respinsă, de Tribunalul București, pe 27 mai.
Judecătorii „nu și-au format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”, se arată în motivarea deciziei judecătorilor în cazul Dragnea.
Totuși, Liviu Dragnea a deschis în paralel un alt proces, la Curtea de Apel București, prin care solicita strămutarea procesului de la Tribunalul București către un alt tribunal din țară.
El susținea că judecătorii de la instanța bucureșteană nu pot fi imparțiali, deoarece au semnat o petiție față de modificarea Legilor Justiției pe vremea guvernării PSD. Astfel, cererea lui a ajuns la Tribunalul Giurgiu, care a decis acum ca acesta să fie eliberat condiționat.
Dosarul angajărilor fictive
Liviu Dragnea a fost condamnat, în 27 mai 2019, la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.
Mai exact, din 2006 până în 2013, când a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman și preşedinte al PSD Teleorman, Liviu Dragnea i-a instigat pe cei de la DGASPC să treacă pe ştatele de plată ale instituţiei două angajate ale PSD. Acestea au încasat salariul de funcționari publici şi au beneficiat de promovări fără ca măcar să treacă pe la DGASPC Teleorman.
După încarcerare, fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.
Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a susţinut atunci că nu a autorizat acel interviu.
Cercetat în alte două dosare
În paralel, Liviu Dragnea mai este cercetat în alte două dosare – cel privind vizita în SUA, dar și dosarul Teldrum.
Pe 17 mai, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență în dosarul vizitei în SUA din ianuarie 2017 când a participat la inaugurarea lui Donald Trump ca președinte.
Potrivit DNA, Dragnea este acuzat de: trafic de influență (două fapte) folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.Dosarul va fi judecat de Tribunalul București.
Liviu Dragnea mai este inculpat în dosarul Teldrum pentru constituire a unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, instigare la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma participaţiei improprii.
La patru ani de la începerea urmării penale, DNA nu a trimis dosarul în instanță.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro