UPDATE 15.20: Judecătorii au decis să amâne finalizarea dosarului în cazul lui Liviu Dragnea și au stabilit un nou termen pentru 20 mai.

La ieșirea de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Liviu Dragnea nu a făcut nicio declarație.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

UPDATE 15.10: Procuroarea a acuzat ca se încearcă, de către avocații lui Liviu Dragnea, tergiversarea procesului pentru că una dintre judecatoare se pregăteste să se pensioneze.

UPDATE 15.00: Audierea lui Liviu Dragnea s-a încheiat în urmă cu puțin timp. Ședința a fost întreruptă pentru deliberări, tocmai pentru că avocații au cerut un nou termen, invocand posibila decizie pe care CCR a anunțat că o va da pe 19 aprilie cu privire de completele de trei judecători.

Magistrații urmează să decidă dacă va mai exista un nou termen al acestui proces sau judecata se încheie și instanța va da o sentință definitivă.

UPDATE 13.50: A început audierea lui Liviu Dragnea. Liderul PSD a declarat în fața instanței că își menține declarațiile date anterior. „Sunt total nevinovat, n-am avut cunoștință că doamnele Botorogeanu și Stoica n-au mers la serviciu, iar nimeni nu mi-a spus acest lucru. Nu am cerut nimănui, nu am pus presiuni asupra nimanui pentru a le menține în funcție”, a spus Dragnea.

Președintele PSD a mai declarat că nu este de acord cu ce a scris judecătorul în motivarea deciziei prin care a primit o condamnare la închisoare de 3 ani și jumătate. „N-am coordonat sau controlat activitatea DGASPC Teleorman. Nu era în subordinea mea, ci în cea a Consiliului Județean. Nici un președinte de Consiliu Județean nu mergea în control personal sa controleze instituțiile din subordinea CJ”, a mai spus liderul social democrat.

Dragnea a negat orice discuție cu Floarea Alesu, fosta directoare de la Protecția Copilului Teleorman, despre cele două angajate fictive. „N-am avut niciodată o discuție cu Botorogeanu si cu Stoica prin care ele să se angajeze la dgaspc si sa nu lucreze si nici nu am rugat pe nimeni sa faca asta. Alesu Floarea nu a venit sa vorbească cu mine în 2009 despre situația celor două”, a adăugat  Dragnea.

Alte declarații ale lui Liviu Dragnea 

  • „În anii 2005, 2006, 2007, 2008, etc nu era o efervescență în care să fie sute de acțiuni la sediul de partid, era un nivel, mai multe încăperi, ne vedeam o dată sau de doua ori în biroul județean. Eram în opoziție. Veneam 28-30 – primari, tineri, membri, voluntari. Le vedeam și pe cele două doamne (Stoica și Botorogeanu) cum vedeam și alți voluntari. Bătea vântul în sediile PSD în acei ani, nu știu cum consemnați, eu am datoria sa vorbesc. Oamenii ăia erau foarte speriați de Băsescu. ”
  • „Eu mergeam prin județ, alegerile nu se câștigă stând în birou. Nu pot sa știu de ce veneau la partid Stoica și Botorogeanu, veneau unii să se uite, unii aduși de alții, n-am de unde să știu.”
  • „Soții Botorogeanu n-au fost niciodată la mine în casă, n-aveam o relație apropiată cu aceștia. Sunt absolut sigur ca fosta mea soție nu îi cunoștea.”
  • „Mai am câteva comentarii după ce am citit motivarea. Mi se impută ca am instigat-o pe d-na Alesu în 2008 sau 2009, nici nu înțeleg când. Dacă aș fi condamnat, aș vrea să știu de ce!”
  • „Suntem la final, afirm că sunt total nevinovat, voi considera mereu că e un dosar politic și timpul îmi va da dreptate”

Jurnaliștii Libertatea Răzvan Luțac și Adriana Oprea se află în sala de judecată și vă țin la curent cu tot ce se întâmplă în ședință.


UPDATE 13:10: Olguța Șefu, fosta directoare adjunctă a DGASPC Teleorman, a vorbit în instanță despre rapoartele de evaluare făcute celor două angajate fictive.

„Erau sute de rapoarte de evaluare, poate am semnat ca primarul”, le-a spus Olguța Șefu judecătorilor.

„Pe Botorogeanu nu am vazut-o niciodată. Nu am știut și nu aveam de unde să știu că era angajată. Nu era treaba mea”, a spus ea.

Este vorba despre Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica care ar fi fost angajate fictiv la la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Procuroare: Ați întocmit fișa de post pentru Adriana Botorogeanu?
Șefu: Da. Am întocmit această fișă ulterior, cred că a venit șeful de centru, inculpatul Balaban, cu ea în aprilie 2014. Știu că am mai semnat 2 referate retroactiv referitoare la Botorogeanu”

 

UPDATE 12:50: După aproape o oră de întrerupere, ședința de judecată a liderului PSD de la ÎCCJ a fost reluată. Cererea de recuzare a judecătoarei Encean, pe care au formulat-o apărătorii liderului PSD, a fost respinsă de instanță. În continuare, sunt audiați Liviu Dragnea și ceilalți inculpați din dosar, printre care se numără Olguța Șefu, fosta directoare adjunctă a DGASPC Teleorman.

UPDATE 12:20: Liviu Dragnea stă în al doilea rând al sălii și nu s-a ridicat de pe bancă nici măcar în pauze. Liderul PSD așteaptă decizia instanței în privința recuzării. Judecătorul care ar trebui să hotărească recuzarea Simonei Daniela Encean se află într-o altă ședință.

UPDATE 11:30: Ședința de judecată a fost suspendată 30 de minute, după ce avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a făcut o cerere de recuzare a judecătorului Simona Daniela Encean. Instanța analizează un articol referitor la soțul judecătoarei. Este vorba despre ancheta Newsweek intitulată „Justiție în Familie: Soția îl judecă pe Dragnea, soțul este fan înfocat PSD pe Facebook”.

 

UPDATE. 10.50: Liviu Dragnea a ajuns la Înalta Curte, flancat de trupe de intervenție. Liderul PSD nu a făcut nicio declarație jurnaliștilor care au fost îmbrânciți de forțele de ordine. Trei protestatari au fost ridicați de jandarmi, după ce au încercat să se apropie de liderul PSD.

La intrarea în curtea instituției în care se judecă procesul său, Liviu Dragnea a fost îmbrâncit de un protestatar.

Traficul pe strada Batiștei unde se află sediul ÎCCJ a fost blocat din cauza protestatarilor. Jandarmii au amplasat garduri de protecție pentru a-i ține la distanță pe oamenii care s-au strâns în fața instituției.

UPDATE: 10.30: Mai mulți protestatari, dar și susținători ai lui Liviu Dragnea s-au adunat, luni dimineața, în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cu toții vor să îl întâmpine pe liderul PSD care este așteptat să se prezinte la ÎCCJ.

 

La ultima înfățișare, de la mijlocul lunii martie, Dragnea a acuzat dureri de spate şi s-a internat într-o clinică privată, însă acum politicianul a declarat că se va prezenta în faţa judecătorilor.

„Data trecută am fost în spital. Nu am refuzat niciodată să merg în faţa instanţei. Nu cred foarte mult în asta, dar îmi fac datoria şi o să merg”, a declarat Liviu Dragnea, la Călăraşi, precizând că nu are „nicio aşteptare” în privinţa sentinţei.

„Indiferent de ce prevederi vor fi sau au fost sau ar putea fi, care, vezi Doamne, ar fi putut să mă ajute, la mine oricum nu se aplicau. N-am nici o aşteptare”, a menţionat liderul PSD.

Tot luni va fi audiată de judecători şi Olguţa Şefu, fosta directoare adjunctă a Direcţiei de Protecţie a Copilului Teleorman, şi ea inculpată în dosar.

Avocații lui Dragnea vor să ceară amânarea pronunțării sentinței

Avocații lui Liviu Dragnea ar putea cere amânarea pronunțării sentinței până la o decizie a Curții Constituționale privind completurile specializate de 3 judecători de la instanța supremă, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Toni Neacșu, avocat în acest dosar.

Asta în condiţiile în care săptămâna trecută, CCR a amânat pentru 19 aprilie pronunțarea unei hotărâri. O decizie favorabilă a Curții l-ar putea scăpa pe Dragnea de condamnare şi ar putea duce la reluarea întregului proces.

3 ani și jumătate în prima instanță

În dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Procesul în apel a fost amânat pe parcursul a mai multe termene de judecată, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de cinci judecători.

În 21 iunie 2018, un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul ce viza angajarea fictivă a două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica – la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, lucrând de fapt activitatea la PSD Teleorman.

DNA arată că, în calitate de preşedinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman și ar fi determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată la DGASPC Teleorman. Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

În aprilie 2016, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind una definitivă.

Dragnea a fost acuzat, în dosarul Referendumului, de folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.


Citeşte şi:

VIDEO | Ce așteptări au participanții la miting de la PSD, după alegerile europarlamentare. Alocații, salarii mari, să țină cu țara, să fie marfa de calitate pe piață

Urmărește-ne pe Google News