”Ordonanța 13 este abrogată. Din punctul meu de vedere este un subiect închis. Au fost opinii că nu ar mai trebui să se dezbată în Parlament, pentru că deja este abrogată. Am discutat cu președinții comisiilor juridice ale celor două camere din #Parlament și am decis să ducem procesul până la capăt. Vom vota legea de respingere a OUG 13 pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare”, a scris președintele PSD Liviu Dragnea.
Anunțul președintelui PSD vine după ce mai mulți parlamentari și lideri PSD au comentat pe marginea Ordonanței 13 și a modului în care aceasta va trece prin Parlament. Astfel, preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu a afirmat recent că în Parlament, conţinutul OUG 13, care dezincriminează conflictul de interese, în anumite condiții, va fi transpus în lege.
PNL a cerut conducerii Parlamentului să se dea un vot de respingere pe Ordonanța 13
Liberalii au depus joi o cerere la Biroul Permanent al Senatului prin care solicită introducerea pe ordinea de zi a plenului a ordonanţei de urgenţă 13/2017 cu scopul de a fi respinsă în regim de urgenţă, atrăgând atenţia că orice altă abordare asupra parcursului legislativ al OUG 13 ridică mari semne de întrebare în privinţa intenţiilor reale ale majorităţii parlamentare.
Senatorii au votat, marți, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată Ordonanţa de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală care a generat protestele de stradă din ultimele două săptămâni.
Ordonanţa va fi adoptată săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor. Despre OUG 13, cea care modifică codurile penale, preşedintele Comisiei Juridice a Camerei, Eugen Nicolicea spunea că nu va mai fi discutată.
Senatorii din Comisia juridică au decis, săptămâna aceasta, prin voturile majorităţii PSD, ALDE și UDMR, invitarea la discuţii a ministrului Justiţiei, a preşedintelui CSM şi a directorului ANP, în data de 21 februarie, pe tema ordonanței care a scos în stradă sute de mii de oameni și care a rămas în procesul legislativ ca proiect de lege de aprobare a Ordonanței.
Președintele comisiei juridice, Șerban Nicolae şi-a argumentat propunerea prin faptul că trebuie aflat punctul de vedere al CSM, mai ales ”după decizia unor instanţe care au constatat că a fost dezincriminat abuzul în serviciu deoarece Codurile penale nu au fost puse în acord cu decizia 405/2016 a Curţii Constituţionale (CCR)”.