UPDATE ORA 10.05. Potrivit unor surse judiciare, președintele PSD, Liviu Dragnea, este suspectat de abuz în serviciu, fraude cu fonduri europene și implicare într-un grup infracțional organizat, faptele vizate fiind din perioada în care era președintele Consiliului Județean Teleorman. Până la această oră, DNA nu a făcut precizări despre prezența în fața procurorilor anticorupție a președintelui Camerei Deputaților.
UPDATE ora 9:25. Liviu Dragnea a ieșit din sediul DNA, după aproximativ o jumătate de oră. La fel ca la intrare, Liviu Dragnea a refuzat să facă declarații și nu a comunicat nici dacă a fost sau nu pus sub acuzare de procurorii anticorupție.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Jandarmii au făcut paravan în jurul liderului PSD, iar mai mulți jurnaliști s-au plâns că au fost îmbrânciți.
UPDATE ora 8:50. Liviu Dragnea a ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Liderul PSD a intrat în sediul DNA fără să dea declarații.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
UPDATE ora 8:35. Câteva zeci de persoane se află în fața sediului DNA pentru a-l susține pe Liviu Dragnea. Printre susținători se află și deputatul PSD Andreea Cosma, fiica fostului șef al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.
Totodată, alături de liderul deputaților PSD, Marian Neacșu, se află și președintele comisiei SRI, Claudiu Manda, și ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu.
UPDATE ora 8:30. La sediul DNA a ajuns și secretarul general al PSD, Marian Neacșu, alături de mai mulți membri ai PSD. Neacșu declarat că se află acolo pentru a-l susține pe Liviu Dragnea.
UPDATE ora 8:00. Marian Fișcuci, fost coleg de liceu al lui Liviu Dragnea și primul patron al firmei Tel Drum, a ajuns luni dimineață la sediul DNA pentru a fi audiat de către procurori, potrivit Antena3.
Procurorii DNA l-au citat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să se prezinte luni la DNA, potrivit unor surse judiciare, pentru a fi audiat în dosarul Tel Drum.
Duminică, Liviu Dragnea, a anunțat că va merge luni la DNA, dar nu a spus în ce calitate a fost chemat, neexcluzând varianta ca în cazul său să se treacă direct „în faza a doua” după ce va da declaraţii în faţa procurorilor.
Întrebat despre dosarul în care a fost citat, Liviu Dragnea a spus:
„Ce contează? Tot acest circ nu ar avea rost dacă nu aş fi citat”, a adăugat liderul PSD.
Mai mult, Liviu Dragnea a spus că în ceea ce priveşte o eventuală solicitare adresată de DNA Parlamentului în cazul său i se pare „cam mult”.
Duminică, la congresul TSD, făcând referire la coloană sonoră folosită pentru a marca evenimentul („Piraţii din Caraibe”), Liviu Dragnea a spus: „La cum ne hătuiesc aştia, chiar că parcă suntem piraţi”.
Directorii firmei Tel Drum din Teleorman, Petre Pitiș și Florea Neda, au fost audiați în luna august de procurorii DNA, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupție. Avocatul directorului adjunct al Tel Drum, Florea Neda, a declarat, la ieșirea de la DNA, că atât clientul său, cât și directorul general al firmei, Petre Pitiș, sunt suspectați de fapte prevăzute de articolul 18 din Legea 78/2000, privind operațiuni ilegale cu fonduri europene. Întrebat despre rolul lui Dragnea în societatea pe care o conduce și despre relația sa cu acesta, Pitiș s-a arătat iritat de insinuările jurnaliștilor, dar a precizat că îl cunoaște pe Liviu Dragnea „din județ”. ”Am jucat fotbal cu el în liceu în calitate de elev de clasa a-XI-a”, a spus Pițiș.
Unul dintre denunțătorii din dosarul Referendumului, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, s-a prezentat în octombrie la sediul DNA. Acesta a spus că a venit pentru a oferi lămuriri suplimentare în cazul unei plângeri pe care a facut-o împotriva liderului PSD privind modalitatea de înstrăinare a companiei Tel Drum.
Numele lui Liviu Dragnea este legat de DNA și prin dosarul Belina, despre care liderul PSD spunea, în luna septembrie, că se așteaptă să fie chemat în fața procurorilor anticorupție și că a primit informații că aceștia nu se opresc la el și că ”vor să îmi ia și copilul”.