UPDATE 12.45: Instanța a respins contestația în anulare depusă de fostul lider al PSD pentru a scăpa de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Teleorman, în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare.
UPDATE 10.12: Liviu Dragnea a fost dus înapoi la penitenciar, după aproximativ o oră. „Îmi pare rău, nu pot să vorbesc”.
UPDATE 9.20: Liviu Dragnea a ajuns la instanța supremă în jurul orei 9.00. Fostul lider PSD și-a făcut apariția la costum, fiind încătușat.
Liviu Dragnea este încarcerat din 27 mai, după ce un complet de cinci judecători de la instanța supremă l-a condamnat definitiv pentru instigare la abuz în serviciu a unor șefi și funcționari de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.
Pe 18 octombrie, Liviu Dragnea a formulat la ICCJ o contestație în anulare. Practic, Dragnea cere anularea sentinței pronunțate pe 27 mai și rejudecarea de la zero a dosarului său.
Avocatul lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a declarat, pentru Libertatea, că, la termenul de marți 10 decembrie, judecătorii vor decide dacă sunt îndeplinite condițiile pentru ca această contestație în anulare să fie judecată.
Prezența lui Dragnea este obligatorie la acest termen al contestației în anulare, o cale extraordinară de judecată.
După termenul de marți, dacă instanța va decide că cererea lui Dragnea se poate judeca, se va stabili data judecării pe fond a cererii. Data judecării poate fi stabilită pentru luna decembrie sau în ianuarie 2020.
La judecarea pe fond pot fi luat două decizii.
Judecătorii pot decide să admită contestația în anulare, caz în care anulează condamnarea lui Dragnea și trimit dosarul la rejudecare. În această situație, Liviu Dragnea va fi pus în libertate de îndată și va fi liber cât timp se rejudecă dosarul și se ia o nouă decizie definitivă.
Aceeași situație a fost și în cazul altor condamnați care au formulat contestație în anulare, printre care Dan Șova, Rudel Obreja, Constantin Niță, Elena Udrea, Alina Bica, după decizia Curții Constituționale privind completurile de 5 judecători de la ICCJ care nu au fost constituite legal.
În cazul în care ICCJ va respinge contestația în anulare a lui Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD rămâne cu pedeapsa de 3 ani și 6 luni, pe care o va executa în continuare în penitenciar, până când va putea fi eliberat condiționat.
Liviu Dragnea a formulat la ICCJ, în paralel, și un recurs în casație, o altă cale extraordinară de judecată, care poate fi admisă doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Primul termen de judecată în acest dosar este tot marți.
Avocata Flavia Teodosiu a precizat, pentru Libertatea, că acest dosar este acum în procedură de filtru, adică se verifică îndeplinirea unor condiții, iar prezența lui Dragnea la acest termen al recursului în casație nu este obligatorie.
Liviu Dragnea a fost scos din penitenciar și adus la ICCJ și pe 12 noiembrie pentru judecarea contestației în anulare, dar la acel termen, fostul lider PSD a cerut amânarea judecării pentru a-și putea angaja avocat.
Pe 12 noiembrie a fost prima apariție publică a lui Liviu Dragnea după 6 luni în care a stat în penitenciar. Dragnea a surprins atunci prin faptul că a apărut fără mustață.
Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman și este încarcerat din 27 mai.
În același dosar, Valentina Marica a fost achitată, iar Olguța Șefu a fost condamnată la un an cu suspendare. Totodată, Constantin Balaban a primit la un an cu suspendare, în timp ce Gheorghe Nicușor a fost condamnat la trei luni cu suspendare.
În același timp, Adriana Bodorogeanu a primit doi ani cu suspendare, Rodica Milos – trei ani cu suspendare, Ionel Marineci – trei ani cu suspendare, Bombonica Prodan – achitată.
Pe tot parcursul procesului, Liviu Dragnea le-a spus judecătorilor că este “total nevinovat” și că el n-a coordonat sau controlat activitatea DGASPC Teleorman, pentru că nu avea aceste atribuții.
În cele aproape șase luni de când este închisoare, fostul lider PSD a fost eliberat din închisoare pentru o zi, pe 31 octombrie, ca urmare a unei decizii controversate luate de conducerea Penitenciarului Rahova.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro