Președintele Camerei Deputaților a mai afirmat, joi, la Sinteza zilei, că întrebările pentru referendum nu răspund unei controverse care ar fi în societate pe tema justiției și că referendumul este modul în care președintele Klaus Iohannis a ales să intre în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

„Suntem de acord cu referendumul, am fost de acord și cu temele pe care le-a enunțat prima dată. Suntem de acord și cu aceste întrebări. Nu le analizăm noi din punct de vedere constituțional sau nu.

Aceste două întrebări – unii spun că sunt trei – au o aprobare cvasiunanimă în populație și nu răspund unei controverse care ar fi în societate pe această temă și sunt multe voci care spun că referendumum de fapt este inutil pentru scopul prezentat public și spuneau – și se pare că cel care a inițiat în seara asta – că de fapt este un mijloc prin care vrea să se implice în campanie electorală pentru a ajuta partidele care sunt în jurul dumnealui. S-a gândit că de fapt așa poate să intre în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare”, a spus Liviu Dragnea, la Antena 3.

Liviu Dragnea a mai afirmat că are o singură temere legată de referendum și anume că românii s-ar putea încurca în buletinele de vot pentru europarlamentare și pentru referendum.

„Trebuie să fim în primul rând interesați de alegerile europarlamentare pentru că am vorbit cu mai mulți colegi din țară, care au vorbit la rândul lor cu cetățenii, și spuneau ‘câte buletine de vot vor fi?. A apărut prima dată o informație că o să fie o singură căsuță cu ‘DA sau ‘NU pentru ambele întrebări.

Oamenii spuneau că poate sunt de acord cu una, dar cu a doua, nu. A apărut o altă informație că va fi un buletin de vot pentru fiecare întrebare, adică trei buletine de vot și oamenii au spus că nu vor să se încurce. Eu sper ca AEP să organizeze bine pentru ca toți românii care vin la vot să aibă posibilitatea și condițiile să poată să voteze în bună regulă”, a spus Liviu Dragnea, la „Sinteza zilei”.

Preşedintele PSD a spus că nu crede că pe preşedintele Klaus Iohannis îl interesează acele două întrebări de la referendum, el având o singură miză – să îşi ajute partidele că îl vor ajuta şi pe el în alegerile prezidenţiale.

„Am fost de acord şi cu temele pe care le-a enunţat prima dată, am fost şi cu aceste întrebări (pe care le-a anunţat preşedintele Iohannis pentru referendum – n.r.) (…), numai că aceste două întrebări au o aprobare cvasiunanimă în populaţie, nu răspund unei controverse care ar fi în societate pe această temă. Sunt multe voci care spun că referendumul de fapt este inutil (…) şi se pare că cel care a iniţiat referendumul a recunoscut în seara asta că de fapt este un mijloc prin care vrea să se implice în campania electorală pentru a ajuta partidele care sunt în jurul dumnealui. Nu cred că îl interesează pe Iohannis acele două întrebări, el are o singură miză, indiferent de mijloace, indiferent de legislaţie, de Constituţie: să se implice, să îşi ajute partidele care speră el că îl vor ajuta şi pe el în alegerile prezidenţiale. (…) Nu e controversă, nici eu nu am fost niciodată de acord să se amnistieze faptele de corupţie”, a spus Dragnea la Antena 3 întrebat ce părere are despre întrebările referendumului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

În opinia sa, cele două întrebări formulate de preşedinte, referendumul în sine nu au legătură cu o dezbatere serioasă în societate despre ce s-ar putea interzice cu privire la amnistie şi graţiere.

„Ei nu au avut nici în 2016, nu au nici acum, nu o să aibă nici la următoarele alegeri vreun proiect pentru români, pentru viaţa lor, pentru dezvoltarea ţării. Ei spun doar atât: lăsaţi-vă manipulaţi, că nu contează lucrurile alea, puteţi să rămâneţi săraci, dar hai să vă dăm noi o temă la care să vă gândiţi şi toate frustrările pe care le aveţi, toate supărările pe care le aveţi sunt din această cauză, pentru că vă spunem noi. Hai să discutăm despre asta, să nu discutăm despre faptul că noi, adică el şi slugile lui, stăm cu capul plecat în faţa străinilor, hai să nu mai discutăm despre faptul că eu, Iohannis, patru ani şi jumătate nu am făcut nimic, să nu mai discutăm despre faptul că în toate perioadele în care ăştia care mă susţin pe mine au pus România în pământ. Hai să discutăm despre ceva care trebuie să fie pentru voi cea mai importantă problemă, şi anume, Justiţia, penali, tot bagajul de cuvinte folosite în acest proiect de manipulare care a început de ceva ani. Numai astea sunt grave? De ce nu a făcut o listă – omor, viol, pedofilie, altele, terorism, de ce nu a pus şi alte întrebări, de ce nu pus întrebarea ‘se pot graţia abuzurile din Justiţie?, adică ceva cu gândul la oamenii care au fost distruşi”, a afirmat Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind organizarea referendumului pe justiție.

Iohannis a decis și cele două întrebări la care vor răspunde românii la referendumul de pe 26 mai.

Principalele declarații ale lui Liviu Dragnea:

  • Despre referendumul pe justiție din 26 mai: Nu l-am urmărit pe președintele Iohannis, astăzi
  • Nu există controverse pe această temă. Eu și colegii mei suntem de acord cu referendumul și cu temele si cu aceste întrebări, nu le analizăm noi, din punct de vedere constituțional, nu suntem specialiști
  • Aceste două întrebări au aprobare cvasiunanimă în populație. și nu răspund unei controverse care ar fi în societate pe această temă
  • Sunt voci care spun că referendumul e inutil, pentru scopul prezentat public
  • Iohannis a recunoscut, în această seară, că de fapt este un mijloc prin care vrea să se implice în campanie electorală pentru a ajuta partidele care sunt în jurul dumnealui. S-a gândit că, de fapt, așa poate să intre în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare
  • Nu cred că îl interesează cele doua întrebări, ci doar să ajute partidele care îl susțin pe el la alegerile prezidențiale
  • S-a mișcat „repede”. I-au trebuit doi ani ca să „nască” aceste întrebări
  • Trebuie să fim interesați, în primul rând, de alegerile parlamentare
  • Sper ca alegerile să fie organizate bine, pentru ca cetățenii să voteze în bună regulă
  • Nici eu nu am fost de acord să se amnistieze faptele de corupție
  • Ideea acestui referendum este o manipulare. Întrebările nu au legatură cu o dezbatere serioasă, dar ei nu au avut nici în 2016, nici la următoarele alegeri nu vor avea un proiect pentru români, pentru dezvoltarea țării. Vă dăm noi o temă să vă gândiți, în loc să vorbim de faptul că ăatru ani si jumătate, Iohannis nu a făcut nimic, un mare nimic.
  • De ce nu a pus și alte întrebări: „Se pot grația si faptele de coruptie din justiție?”
  • Despre cazul Iulius Filip și pensionarea lui Augustin Lazăr: Iese cu o pensie uriașă, după tot ce a făcut, susținut de un președinte care nici măcar nu a avut tăria să îl revoce. Cel care are un dosar urât la instituția condusă de acest om.
  • Spunea cineva că Iohannis la un moment dat se dădea puternic anticomunist şi l-a ţinut în braţe pe acest om despre care toată lumea a vorbit
  • Nu cred că va păţi ceva Augustin Lazăr (pentru activitatea sa de dinainte de Revoluţie ca preşedinte al comisiei de eliberări condiţionate – n.r.), habar n-am. Cert e că a trecut prin viaţă cum a vrut, a fost susţinător al torţionarilor, un instrument al unui sistem de poliţie politică foarte dur, a trecut hopul Revoluţiei, a intrat pe un drum foarte şmecher şi a ajuns primul procuror al României.
  • (Preşedintele PSD a menţionat că i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să elaboreze un proiect prin care să se dubleze pensiile deţinuţilor politici, iar în cazul în care acest proiect nu va fi gata în zilele următoare, va iniţia el împreună cu colegii din Parlament un proiect de lege cu acest subiect)
  • Despre remanierea Guvernului: În coaliţie, la noi în partid, am susţinut aproape toţi că cea mai eficientă procedură este remanierea prin Parlament, prin schimbarea structurii Guvernului şi erau mai multe variante de schimbare a structurii Guvernului, nu ceva spectaculos, ceea ce ar fi făcut ca, teoretic, Iohannis să nu mai poată să respingă nişte propuneri de miniştri că nu au ţinută.
  • Prim-ministrul a ezitat să vină în Parlament cu această procedură, probabil s-a gândit că nu e sigură majoritatea, noi i-am prezentat, şi partidul, şi am avut întâlnire şi în coaliţie luni, i-am prezentat documentat cum stăm cu majoritatea, adică nu sunt probleme din punctul ăsta de vedere.
  • Ar fi fost pentru Guvern, în primul rând, un mesaj de forţă foarte serios, că nu stă la discuţie cu Iohannis şi nu intră în jocul lui Iohannis, dar până la urmă eu nu mi-am permis şi nu pot să îmi permit niciodată să forţez un prim-ministru, vorbim de prim-miniştri care ar putea fi de la PSD.
  • E o decizie pe care trebuie să o ia, o simte, dacă simte teamă, dacă nu este foarte sigur prim-ministrul pe o procedură, nu trebuie forţat, că până la urmă poate să aibă dreptate.
  • Nu e o dispută, a fost un punct de vedere al întregii coaliţii şi un alt punct de vedere al prim-ministrului, suntem în situaţia în care sunt trei ministere cu miniştri interimari care nu pot avea în interior toată forţa de a lua decizii serioase când ştiu că au 45 de zile. Asta a fost decizia, nu e o dramă, nu e o tragedie, mergem înainte.
  • Nu ţine de mine sau de domnul Tăriceanu, ţine de doamna premier (dacă va face restructurare a Guvernului în Parlament – n.r.), dacă vreodată se hotărăşte să vină în Parlament cu remanierea prin schimbarea structurii Guvernului e bine-venită şi are siguranţă maximă, dacă vrea să continue interimatele, iar nu este mare problemă pentru noi
  • Cineva spunea că și dacă treceam prin Parlament, Iohannis ar fi refuzat propunerile. Nu am renunțat la această soluție, dar discutăm în Coaliție
  • Grupurile PSD sunt stabile, majoritatea a fost dovedită, ieri, în Parlament. Majoritatea este asigurată.
  • Ne ținem de programul legislativ
  • Avem trei ministere cu interimari la conducere, dar aceștia nu pot lua decizii serioase, atunci când știu că stau 45 de zile.
  • Continuarea interimatului nu e o mare problemă pentru noi
  • Nu vrem să forțăm oamenii să voteze în vreun fel, ci să îi forțăm la cunoaștere. Adevărul va ieși la iveală, dar trebuie să îl ajutăm să iasă la suprafață
  • Nu noi am mărit prețul la benzină. Nu suntem nebuni!
  • În timpul mandatului lui Cioloș nivelul de redevențe la gaze s-a dus in jos. De ce? După plecarea lui, a început să crească, dar foarte puțin.
  • Creșterile de prețuri se întâmplau și dacă nu măream noi pensiile și salariile
  • Despre standardele duble ale produselor: Combaterea acestui fenomen E una din primele priorități ale PSD, e vorba de mâncare, dar și de medicamente. Ce ar fi fost dacă, acum, de Paște am fi avut produse românești?!
  • Dar standardele duble se referă și la altceva. Cum sunt tratati transportatorii români, în afară, față de cei străini
  • Anul viitor va fi primul cu produse românești mai multe
  • Azi, în Joia Mare, Iohannis a zis că se adresează românilor, nu și PSD-iștilor. A mai pus o cireașă pe tortul… și așa plin de venin. Îi rog pe colegii mei să ne punem pe Facebook mesajul: „Sunt PSD-ist și sunt mândru”
  • Ei vor rămâne doar niște partide de nișă. Măsurile luate de noi sunt pentru toți românii.
  • De sărbători stau cu Irina, cu familia. Am reuşit de data asta ca toată sărbătoarea Paştelui, oricum acum sunt în post, dar în prima zi de Paşte, a doua, a treia, să avem pe masă numai produse româneşti. Nu o să am roşii aşa-zis proaspete, dar am roşii în bulion, făcute de noi casă. În rest, numai produse româneşti. O să încerc să mă bucur de linişte şi de cei dragi…
  • Vreau să le doresc tuturor românilor un Paşte foarte, foarte liniştit, să fie cât pot ei de fericiţi, de bucuroşi, să se bucure de prieteni de familie şi să nu uite că ţara asta are un potenţial extraordinar de mare şi este stabilă, poate asigura venituri mari pentru români şi o viaţă foarte bună!

FOTO – Facebook.com


Citește și… Reacția unui sucevean, după ce Liviu Dragnea a vrut să dea mâna cu el. „Eu nu dau mâna cu hoţii” |VIDEO

Mesajul tânărului care l-a înfruntat pe Liviu Dragnea la Suceava: „Să fie unitate între noi cei care ne-am săturat şi să ieşim la vot”

Elena Udrea, reacție la declarațiile lui Liviu Dragnea despre premier: „Nu m-ar mira dacă Viorica Dăncilă ar trece la Pro România”


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News