Acesta a semnat propunerea legislativă alături de senatorul Şerban Nicolae.
Proiectul modifică Legea privind Statutul Băncii Naționale a României şi prevede: „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă„.
În plus, BNR poate depozita aur, în străinătate, exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice.
În proiect se precizează că „Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv din următoarele elemente:
a) aur deţinut în tezaur în ţară sau depozitat în străinătate;
b) active externe, sub formă de bancnote şi monede sau disponibil în conturi la bănci sau la alte instituţii financiare în străinătate, exprimate în acele monede şi deţinute în acele ţări, pe care le stabileşte Banca Naţională a României;
c) orice alte active de rezervă, recunoscute pe plan internaţional, inclusiv dreptul de a efectua cumpărări de la Fondul Monetar Internaţional în cadrul tranşei de rezervă, precum şi deţinerile de drepturi speciale de tragere;
d) cambii, cecuri, bilete la ordin, precum şi obligaţiuni şi alte valori mobiliare, negociabile sau nu, emise sau garantate de persoane juridice nerezidente, clasificate în primele categorii de către agenţiile de apreciere a riscurilor, recunoscute pe plan internaţional, exprimate şi plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Naţională a României;
e) bonuri de tezaur, obligaţiuni şi alte titluri de stat, emise sau garantate de guverne străine sau de instituţii financiare interguvernamentale, negociabile sau nu, exprimate şi plătibile în valută în locuri acceptabile pentru Banca Naţională a României”
Ce spun iniţiatorii: Rezerva de aur constituită de BNR se găseşte în proporţie de 65% în străinătate
Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae spun, în expunerea de motive, că din informaţiile deţinute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR, prin dispoziţii legale, se găseşte în proporţie de 65% în străinătate.
„Pentru această cantitate de aur, BNR nu realizează niciun fel de venituri, ci dimpotrivă, achită contravaloarea costurilor de depozitare. Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă, în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite în ţară”, spune liderul PSD.
El afirmă că deţinurea unei cantităţi de aur în depozite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, să fie interzisă, dar aceasta ar trebui să fie limitată cantitativ, şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni.
Proiectul de lege mai prevede „instituirea obligaţiei de informare de îndată a Parlamentului şi Guvernului, de către BNR, în cazul în c are există pericolul diminuării rezervelor, până la un nvel care ar periclita tranzancţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs.
România are depozitate 61 de tone de aur, sub formă de lingouri, depozitate la Banca Angliei
În luna iunie, Banca Națională a României a finalizat atât auditul intern, pentru tezaurul din țară, care include numeroase monede, cât și pe cel extern, pentru lingourile depozitate la Banca Angliei, potrivit Profit.ro.
În Anglia a mers și guvernatorul Mugur Isărescu. “Astă toamnă am fost acolo, am pus mâna pe el și, vorba poetului, am strigat Este!”, a declarat acesta, în conferința de prezentare a Raportului anual de activitate al BNR pe 2017.