UPDATE ora 15.30 Prim-ministrul Viorica Dăncilă a primit „Crucea Sfântului Mormânt”, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Ierusalimului, informează un comunicat de presă al Guvernului.
Premierul român a primit această distincţie în cadrul unei întâlniri cu Patriarhul Ierusalimului, Teophilos al III-lea, care a avut loc joi la Ierusalim. „Discuţiile au evidenţiat bunele relaţii dintre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române şi Patriarhia Ierusalimului, precum şi teme de interes care vizează promovarea toleranţei şi a dialogului interconfesional, combaterea stereotipurilor negative şi periculoase cu privire la religii, rase sau sexe, precum şi situaţia de securitate a creştinilor în regiunile aflate în conflict, în special din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii”, se spune în comunicat.
Totodată, premierul român a apreciat faptul că se asigură permanent accesul pelerinilor români la Locurile Sfinte.
„Întrevederea a fost urmată de o scurtă vizită la Biserica Sfântului Mormânt, locul unde Iisus Hristos a Înviat, considerat Centrul Lumii Creştine”, se precizează în comunicatul Executivului.
Delegația română a fost primită, joi, de către președintele Statului Israel, Reuven Rivlin.
SURSA FOTO ȘI VIDEO: GUVERNUL ROMÂNIEI
În cadrul discuțiilor purtate cu acest prilej au fost evocate legăturile tradiționale de prietenie dintre cele două țări, consolidate pe parcursul a 70 de ani de relații diplomatice neîntrerupte. A fost evidențiat, totodată, nivelul excelent atins, în prezent, în cadrul cooperării dintre România și Statul Israel.
Oficialii români au arătat că aprofundarea cooperării cu Israelul constituie o prioritate a țării noastre și au reiterat dorința de a se realiza noi pași spre o dimensiune strategică a relației româno-israeliene.
Situația de securitate din regiune a ocupat un loc important pe agenda discuțiilor, realizându-se un schimb substanțial de opinii cu privire la conflictul din Siria, evoluțiile din dosarul nuclear iranian, situația din Golful Persic și lupta împotriva terorismului.
Președintele Camerei Deputaților a vorbit despre accelerarea consultărilor interne cu privire la relocarea Ambasadei României la Ierusalim. Președintele Statului Israel a salutat această decizie. În context, prim-ministrul român a informat partea israeliană că Guvernul a propus viitorul ambasador al României în Statul Israel, decizia de numire a acestuia aparținând președintelui.
O temă specială pe agenda întrevederii a fost evidențierea rolului comunității israelienilor originari din România la edificarea Statului Israel modern, precum și la consolidarea relațiilor între cele două state.
Premierul Viorica Dăncilă a început, miercuri, vizita oficială în Statul Israel, la invitația prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu.
Vizita șefei Executivului a fost vehiculată pe surse și vine în contextul scandalului declanșat de semnarea în Guvern a unui Memorandum care privește mutarea Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.
În cadrul discuțiilor, premierul israelian a salutat adoptarea de catre Guvernul României a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.
Conducerea Camerei Deputaților a aprobat miercuri vizita lui Liviu Dragnea în Israel. Președintele Camerei Deputaților urmează să plece miercuri seară în vizita oficială, efectuată la invitația premierului Benjamin Netanyahu.
Conducerea Camerei a primit și o scrisoare invitație din partea premierului Benjamin Netanyahu. În scrisoare, premierul israelian face referire la declarațiile recente ale președintelui PSD, Liviu Dragnea, privind mutarea Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Guvernul a decis, pe ascuns, mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim; Anunțul a fost făcut, joi seară, de liderul PSD Liviu Dragnea, al Antena 3, dar un astfel de document nu s-a aflat, miercuri, nici pe ordinea de zi oficială a ședinței de Guvern și nici pe cea suplimentară, după cum anunța, în briefingul de după ședință, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
Reacția Administrației Prezidențiale a venit imediat, în contextul în care președintele României nu a fost informat sau consultat în privința mutării Ambasadei României din Israel la Ierusalim.
”Această decizie nu are la bază evaluări solide”, a transmis, vineri, Administrația Prezidențială, printr-un comunicat oficial. Șeful statului afirmă că” inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, iar acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.” În această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional, decizia finală e a președintelui”, mai spune șeful statului.
Citește și: Proiect de modificare a calculului stagiului de cotizare la pensie: Să se ia în calcul concediile medicale, studiile universitare, armata, concediile de creștere copii