Liviu Pop a respins acuzațiile că Ministerul Educației susține manualul unic și le-a cerut celor care fac astfel de acuzații să spună public unde este scris într-un proiect că ministrul sau Ministerul Educației susține acest tip de manual.

Ministrul a spus că în cazul manualelor va fi o competiție de autori, și nu de edituri, iar cei care vor să scrie carte școlară, trebuie să se concentreze pe manuale de calitate.

”Cu privire la cei 180.000 de elevi din actuala clasă a V-a, precizez că licitația a fost deschisă în 5 septembrie 2015 și finalizată în 25 august 2016, ultimele manuale fiind distribuite în 19 decembrie 2016, adică aproape la finalul semestrului I. Nu cred că este o greșeală, cred că este o eroare de sistem”, a spus Liviu Pop.

Ministrul Educației le-a reamintit ”editurilor dacă mor de grija educației din România, și nu mor de grija profitului declarat sau nedeclarat”, că în 2014 au primit invitație de participare la licitație pentru 24 de manuale de la clasele I și a II-a, dar au depus oferte doar pentru 12.

”De ce nu au depus la toate 24? Pentru că nu sunt profitabile sau că au grija elevilor? În anii 2015-2016 și inclusiv 2017 s-au depus oferte pentru 46 de loturi și nu s-au depus oferte pentru 239 de manunale școlare, nici pdf, nici pe hârtie. De ce nu s-au depus oferte pentru cele 239 de manunale și doar pentru 46? Sunt mai rentabile auxiliarele din spatele lor? Nu sunt așa profitabile? Ăsta este argumentul principal pentru care Editura Didactică și Pedagogică va edita toate manunalele. Pentru că avem, de cinci ani,  239 de titului la care nicio editură nu a depus oferta. Am înțeles mesajul unor edituri, dar nu voi persista în eroare, în eroarea de a nu ajunge la timp manualul pe banca elevului. De aceea, am inițiat proiectul manualului școlar, care este în consultare publică de câteva zile”,   a mai spus Pop.

După modificarea programelor școlare, au fost probleme legate de asigurarea manualelor școlare pentru elevi. Anul acesta, din cauza contestațiilor la licitații, foarte multe discipline nu au încă manuale. La unele dintre acestea nu există încă nici măcar o ofertă. Aceeași situație a fost și anii trecuți.

”Ministerul nu este proprietarul produselor pe care le plătește, în cazul de față al manualelor școlare, indiferent de format. Proprietare sunt editurile și numai acordul acestora permite modificarea lor în concordanță cu programa școlară. De importanță deosebită este că această Lege a manualului școlar contribuie în mod eficient la îndeplinirea unui obiectiv de securitate națională”, a mai spus ministrul Educației.

Liviu Pop a precizat că, în situația în care manualul devine bun de interes public, Ministerul Educației achiziționează conținutul, conceptul de la autori, iar manualul – manuscris, pdf și în variantă digitală interactivă – intră în patrimoniul ministerului.

”Trebuie spus că noul curriculum obligă la realizarea unor noi manuale școlare pentru minoritățile naționale. Editurile nu se angajează să editeze aceste manuale școlare pentru minoritățile naționale (în varianta tipărită și digitală), pentru că tirajul este foarte mic, iar costurile se ridică la sume destul de mari. O altă cauză este și caietul de sarcini, care prevede traducerea integrală a proiectului de manual. La această situație s-a ajuns și datorită neparticipării editurilor la licitațiile organizate de MEN, prin CNEE, pentru achiziționarea de manuale școlare, motivele fiind în principal tirajul redus, lipsa specialiștilor pentru realizarea formei digitale a manualelor școlare în limbile minorităților naționale și costul ridicat al acestora”, a adăugat Pop.

Ministrul a mai spus că Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA va fi înființată ca societate comercială pe acțiuni, de interes național, cu capital integral de stat, în subordinea Ministerului Educației, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică.

Editura Didactică și Pedagogică va avea ca obiect principal de activitate editarea manunalelor școlare pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal, în limba română și în limbile minorităților naționale, dar și alte lucrări pentru învățământul preșcolar și universitar. De asemenea, Editura Didactică va edita manuale pentru școli profesionale și de maiștri, tratate, lucrări de metodică și de pedagogie, lucrări în sprijinul învățământului pentru perfecționarea profesorilor și pentru activități individuale ale elevilor și studenților, originale și traduceri din alte limbi, cât și materiale grafice în domeniul mijloacelor de învățământ, precum și alte lucrări necesare învățământului.

Societatea va fi condusă de Adunarea Generală a Acționarilor, constituită din reprezentanții Ministerului Educației, și de către un Consiliu de Administrație format din cinci membri. Reprezentanții statului în AGA și membrii Consiliului de Administrație vor fi numiți și eliberați din funcție prin ordin al ministrului Educației.

Ministrul Educației a pus în dezbatere publică Metodologia-cadru privind reglementarea utilizării auxiliarelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, dar și Legea manualului, acte care , potrivit Legii educației trebuiau să fie elaborare cu mulți ani în urmă.


Citește și: Uluitor câţi bani plătesc părinţii pentru manuale în fiecare an! Statul acoperă mai puţin de un sfert din cheltuieli

Premierul Tudose cere Ministerului Educației să demareze achiziția de manuale pentru anul viitor: O să avem din nou trei manuale de sport, alternative?

Urmărește-ne pe Google News