Nervi, tensiune și scandal, la cea mai scurtă ședință de Consiliu Local din Mălușteni din acest an.
Unul dintre consilierii ALDE, Mirel Balaban, a atras atenția că secretarul general al primăriei nu poate conduce ședința și că ar fi indicat să se propună noului Consiliu Local învestit alegerea unui președinte. În semn de protest, consilierii din Opoziție au și părăsit ședința, care ulterior a fost suspendată din lipsă de cvorum.
Nervos, fostul primar Liviu Romică Postolachi, acum consilier al primarului ales, a intrat în sala de ședință și l-a lovit pe cel care filma, Samuel Balaban, fiul lui Mirel Balaban.
Aurel Gherghescu (PSD), fost viceprimar, l-a învins la limită pe Mirel Balaban la alegerile din 27 septembrie 2020, când a obținut cu 29 de voturi mai mult (648-619).
Fără mască și agresiv: „Nu ai nici un drept să mă filmezi. Aveți grijă cu filmările astea”
Samuel Balaban a postat două filmulețe pe pagina sa de pe o rețea de socializare. În primul clip, la minutul 6.55 al înregistrării se vede cum Postolachi intră în sala de ședință, fără mască și cu mâinile în buzunare, se duce direct către cel care filmează și îl bruschează.
În al doilea clip, Postolachi continuă disputa cu Samuel Balaban, care continua să filmeze. „Bă, tu să nu mă filmezi pe mine, că te calc în picioare! Ți-am mai spus de două ori că nu ai nici un drept să mă filmezi pe mine. Te implor, îți spun în direcția lui Dumnezeu. Eu am fost băiat fin și am zis să trecem cu vederea. Aveți grijă cu filmările astea și cu tot ce credeți voi”, amenință fostul primar.
Balaban fiul: „Fac plângere penală pentru amenințare, lovire și zădărnicirea combaterii bolilor”
„Fiul meu era persoana care filma cu telefonul. Avea tot dreptul să fie la această ședință publică, este consilier local supleant, pe lista noastră de consilieri, mai la coadă. Postolache a intrat fără mască, în condițiile pandemiei, l-a lovit pe băiat si i-a zis că-l calcă în picioare”, a explicat Mirel Balaban.
„Încă nu am depus plângerea, o să merg zilele următoare la Poliția orașului Murgeni. Voi face plângere penală pentru lovire și amenințare, inclusiv pentru zădărnicirea combaterii bolilor”, a declarat, pentru Libertatea, Samuel Balaban.
Am fost bruscat, mi-a aruncat telefonul pe jos, m-a împins, amenințat și batjocorit și, în final, m-a fugărit prin sală. Telefonul e funcțional, dar s-a crăpat ecranul.
Samuel Balaban, pentru Libertatea:
Fostul edil: „A căzut singur. De ce mă filmează fără accept?”
Fostul primar se apără spunând că a fost filmat fără acordul său.
„Eu nu mai sunt persoană publică, nu mai am nici o funcție. De ce mă filmează fără să-mi ceară acceptul? Cât am fost primar, m-au filmat și m-au pus mereu pe prima pagină a ziarelor, acum de ce?”, a declarat Postolachi, pentru Libertatea.
„Băiatul e pus de taică-su, care tot candidează de la Revoluție încoace și pierde mereu, chiar dacă e ALDE sau la alt partid. E provocator. Nici nu l-am lovit! A căzut singur. Să meargă la Poliție, nu e nicio problemă”, a mai spus Postolachi.
Postolachi, demis după ce ANI l-a declarat incompatibil
Liviu Romică Postolachi și-a pierdut funcția de primar în cursul acestui an, fiind demis prin ordin al prefectului după ce, în 2017, fusese declarat incompatibil de către ANI pentru că a făcut parte din Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale din comună, scria Monitorul de Vaslui.
Sentința definitivă primită de la Înalta Curte de Casație și Justiție a venit în luna iunie, după trei ani de procese. Postolache nu mai are dreptul de a exercita o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.
„Dacă nici primarul sau viceprimarul nu au voie să fie în Consiliul de Administrație al unei școli, atunci să fie femeia de serviciu, dacă ei așa consideră de cuviință”, declara la aflarea sentinței Postolachi.
Acuzat că a fost turnător
În 2016, Postolachi a fost acuzat de un consilier local PNL că a fost turnător la fosta Securitate. Ca ajutor de șef de CAP, a fost recrutat „pentru supravegherea informativă de la locul de muncă”, preluând numele conspirativ „Moraru”. Totuși, în urma controlului CNSAS, s-a constatat că nu există suficiente elemente pentru a-l declara drept colaborator.
Pesedistul era primarul comunei Mălușteni din 2004, la al patrulea mandat, și ar fi avut mai mari șanse pentru încă patru ani în fruntea comunei.
Amendă penală pentru vot multiplu
În 2004, potrivit Adevărul, Postolachi a fost prins după ce a votat de două ori. După doi ani, judecătoria Murgeni a finalizat dosarul fraudei electorale, iar edilul a scăpat cu o amendă penală de 3.000 de lei și a rămas în funcție.
Comuna Mălușteni este alcătuită din 6 sate. Populația este de circa 2.400 de locuitori.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro