A deschis ochii într-o sală de operații unde specialiștii în chirurgie încercau să repare cât mai mult din nenorocirea pe care o malformație genetică o abătuse asupra lui. Din nefericire, pentru Liviu-Alexandru Stoian, 13 ani, din Alexandria, Teleorman, acela a fost începutul unui lung șir de grave probleme medicale care aveau să-i transforme viața într-un calvar.
În anii ce au urmat, fișa medicală a copilului a devenit un mic tratat de medicină, după ce a fost diagnosticat cu hidronefroză, cancer și maladia morbus osler (o afecțiune extrem de rară a vaselor de sânge, care îi provoacă hemoragii foarte puternice). Șansa la o viață cât de cât normală vine pentru băiat din Austria, dar pentru a putea primi acel tratament salvator, Liviu are nevoie de 30.000 de euro.
Operat la câteva zeci de ore de la naștere
Liviu a trecut prin cei 13 ani cu atât chin și suferință cât pot fi adunate la un loc într-o viață de om. La doar câteva zeci de ore de la naștere, bebelușul se afla pe masa de operație din cauza unei malformații genetice: laba piciorului stâng era încovoiată înspre călcâi. Și, ca și cum nu ar fi fost de ajuns, în timpul procedurilor medicale și al investigațiilor necesare unui transplant de ureter drept, doctorii au făcut o descoperire înfiorătoare. Micuțul suferea și de cancer! O tumoră de dimensiuni considerabile crescuse în vezica bebelușului.
Vești cumplite care au căzut peste bieții părinți precum ghilotina peste gâtul unui condamnat la moarte. Un copilaș pe cât de mic, pe atât de bolnav… Maladii îngrozitoare care aveau să-i mute copilăria furată în cabinetele specialiștilor și în sălile de operații.
„Soarta a fost mult prea crudă cu băiețelul nostru, care a venit pe lume plin de boli”
„Pentru noi a fost un șoc… Soarta a fost mult prea crudă cu băiețelul nostru, care a venit pe lume plin de boli. Mai întâi a fost acea malformație genetică din cauza căreia Liviu s-a născut cu laba piciorului stâng încovoiată. Apoi, au urmat diagnosticul de cancer la vezică și cel de hidronefroză… Cumplit! Băiețelul nostru s-a chinuit din prima clipă a vieții lui și încă se chinuie, încă suferă cum nimeni nu își poate imagina. Au trecut 13 ani și starea lui de sănătate este din ce în ce mai afectată”, ne spune Georgiana Stoian, 35 de ani, mama lui Liviu.
Șapte episoade hemoragice pe zi
Viața lui Liviu, aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România, s-a complicat și mai mult după ce un alt diagnostic năucitor a fost pus de specialiștii care l-au investigat. Pe lunga listă de boli îngrozitoare de care copilul suferă a fost adăugată și o alta, extrem de rară, dar și de periculoasă, care îi pune viața în pericol: maladia morbus osler, o afecțiune care produce „explozia” vaselor de sânge și, prin urmare, hemoragii dese și puternice.
Zi și noapte, Liviu trăiește cu spaima că sângele îi poate țâșni în orice clipă pe gură și pe nas. În decursul a 24 de ore, bietul copil adună chiar și șapte astfel de episoade hemoragice, care pot fi oprite cu greu, doar cu hemostatice. În timpul perioadelor călduroase, vasele de sânge se dilată mai mult, iar sângerările bruște pot fi și mai multe, și mai abundente.
„Copilașul meu este din ce în ce mai slăbit, vomită și urinează cu sânge”
„Sunt disperată! Din cauza maladiei morbus osler, Liviu nu poate fi tratat, cel puțin în România, pentru celelalte boli care avansează fără ca noi să avem vreo informație despre ele. Așa ne-au spus medicii de la noi. Copilașul meu este din ce în ce mai slăbit, vomită și urinează cu sânge, nu mai mănâncă, a slăbit dramatic (n.r. – are 49 de kilograme la 1,70 m). E speriat că va pierde lupta… El, eroul meu, care până acum nu a cedat în fața bolii! Am aflat, la ultimele investigații computerizate făcute recent la București, că i-au apărut niște microleziuni la cap și în zona pelvisului. Nu știm ce e cu ele, dacă au legătură cu cancerul de la vezică sau e altceva…”, a mai spus mama lui Liviu, care își crește singură cei doi copii.
Olimpic și premiant
Specialiștii români au concluzionat că șansa copilașului – olimpic la engleză și un împătimit al învățăturii recompensat la finele clasei a VII-a cu premiul trei – este un tratament special pe care îl poate primi în Austria. O medicație care să domolească efectele cumplite ale maladiei morbus osler. Astfel, și celelalte boli înfricoșătoare care s-au cuibărit în trupul lui Liviu ar putea fi investigate și tratate. Doar așa, spun medicii, Liviu ar avea o șansă uriașă la o viață cât de cât normală!
Prețul vieții lui Liviu, 30.000 de euro
„Ca să ajungem în Austria, la Clinica Wiener Privatklinik-WPK, din Viena, unde fiul meu a mai fost în tratament, avem nevoie de 30.000 de euro. Sunt bani foarte mulți pentru mine, pe care nu am cum să-i strâng fără sprijin financiar. De aceea, îi rog pe toți aceia care pot să o facă să îi fie alături copilașului meu și împreună să-l salvăm. Numai o etapă a tratamentului pentru morbus osler costă peste 4.000 de euro. Pentru că acum, principalul obiectiv este ținerea sub control a acestei boli pentru a putea să ne ocupăm și de celelalte afecțiuni.
Am înființat și o pagină de susținere, Alături de Alex, cu speranța că vom reuși să strângem suma cât mai repede. Nu știu cât mai poate rezista cu tratamentul înlocuitor, care are o rată de randament de doar trei la sută”, este apelul disperat al mamei lui Liviu, și ea măcinată de o boală oncologică ce necesită o a doua intervenție chirurgicală.
Cei care doresc să îl ajute pe Liviu o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «LIVIU».
Donează prin SMS, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.
Citește mai multe despre copiii pe care FUNDAȚIA RINGIER îi sprijină de 8 ani la rubrica AJUTĂ COPIII
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro