Până la 13 ani, Liviu-Alexandru Stoian, din Alexandria, Teleorman, nu a gustat din plăcerile copilăriei. Cumplitele boli care i s-au aciuat în trup i-au furat bucuria de a se juca într-un parc, de a alerga împeună cu copii de vârsta lui. Maladiile i-au răpit ani din viață pe care Liviu se luptă din răsputeri și fără încetare să-i primească înapoi. Băiatul, olimpic la engleză și un abonat al premiilor școlare, vrea să descopere că viața poate însemna și altceva în afara vizitelor la medic. Vrea să fie și el copil! Unul sănătos! Dar pentru a-și putea împlini visul, Liviu are nevoie de 30.000 de euro, bani necesari unui tratament special, pe care îl poate primi în Austria.

Liviu și-a trăit copilăria prin spitale și săli de operații

În a patra zi de viață, Liviu era deja sub lama bisturielor chirurgilor care îl operau la piciorul stâng, a cărui labă era încovoiată înspre călcâi. O malformație genetică cu care, nefast, bebelușul a venit pe lume. Analizele ce au urmat aveau să scoată la iveală dimensiunea uriașă a tragediei care se abătuse asupra bietului copilaș. Uretra dreaptă era puternic afectată de hidronefroză (necesitatea unui transplant fiind iminentă), iar în vezică medicii au descoperit o tumoră canceroasă de mărimi considerabile!

Verdicte crunte, extrem de dureroase care l-au aruncat pe bebeluș într-un coșmar parcă fără de sfârșit. Boli cumplite care au rescris destinul băiețelului ce nu s-a mai putut bucura de nici măcar una dintre zilele copilăriei. Cabinetele medicilor și ale terapeuților, spitalele și sălile de operație au intrat brutal în viața lui Liviu și au înlocuit terenurile de joacă.

„Nu știu cum a supraviețuit acest copil fără tratament…”

„Băiatul meu nu a știu niciodată ce înseamnă copilărie. Eu i-am oferit tot ce am putut, el a luptat cu toată puterea lui, dar nu a reușit să scape de boli. Și ce bolii… Cancer, hidronefroză, morbus osler… De 13 ani umblăm prin spitale și aici, în România, și în străinătate.

Doar în urma tatamentului pe care în urmă cu trei ani l-a făcut în Austria, la Clinica „Wiener Privatklinik-WPK”, din Viena, i-a fost mai bine. De atunci, Liviu nu a mai primit nici o medicație adecvată bolilor sale, pentru că nu avem bani. Nu mai știm nimic despre boli, cum au evoluat… Știm doar că recent la investigațiile computerizate au apărit niște microleziuni la cap și în zona abdominală…. Nici nu știu cum a supraviețuit acest copil fără analize complexe, fără tratament… Pentru că în România medicii au ridicat din umeri în fața bolilor sale…”, ne-a spus mama lui Liviu care, la rându-i, se află în atenția medicilor oncologi care o pregătesc pentru o a doua operație.

Maladia care face ca vasele de sânge să îi „explodeze”

Anii au trecut chinuitor, cu speranța în mai bine, dar starea sănătății lui Liviu – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România – nu s-a îmbunătățit. Specialiștii au descoperit că hidronefroza și-a întins tentaculele și i-a cuprins și uretra stângă, dar și că o altă boală – una extrem de rară și foarte agresivă – s-a cuibărit în trupul său măcinat de o suferință inimaginabilă: maladia morbus osler (afecțiune care provoacă „explozia” vaselor de sânge).

Au existat, la un moment dat, chiar și suspiciuni că băiatul ar suferi de leucemie, dar au fost infirmate de un set de analize suplimentare. Recent, în urma investigațiilor computerizate, medicii au descoperit că în capul și în zona abdominală a copilului au apărut noi microleziunii care încă nu au fost interpretate și despre care încă nu se știe dacă sunt metastaze ale cancerului de care Liviu suferă.

Olimpic la engleză și premiant

Chiar și ros de o grămadă de boli, Liviu nu a făcut nici măcar un pas înapoi și a rezistat cu stoicism chinuitoarelor simptome: șapte, ba chiar mai multe episoade hemoragice zilnice ce pot fi oprite cu greu doar cu hemostatice, vărsături și urinări cu sânge, dureri de cap care nu îl mai lasă.

Chiar și aflat în aceată stare, Liviu s-a dedicat – între două cure de tratament, între două operații -, învățăturii. Iar răsplata i-a fost pe măsură: copilul, ce urmează să înceapă cursurile clasei a VIII-a la Școala Gimnazială nr. 3, din Alexandria, este printre olimpicii la engleză și printre premianți! Un efort uriaș depus în condiții extreme.

Singura șansă vine din Austria

Singura speranță într-o salvare miraculoasă din ghearele bolilor este un tratament special pe care Liviu îl poate primi în Austria. O medicație care să „atace” mai întâi maladia morbus osler – cea care, spun specialiștii, este o barieră în calea tratării celorlaltor afecțiuni -, și apoi celelalte boli. Dar pentru a ajunge la medicii vienezi, copilul, olimpic la matematică, are nevoie de 30.000 de euro.

Vă împlor, nu ne abandonați. Doar împreună cu voi îmi voi putea salva copilașul”

„În România ni s-a spus că nu mai există tratament pentru morbus osler, ceea ce înseamnă că nici celelalte boli nu pot fi tratate din cauza sensibilității venelor care «explodează» des. Asta înseamnă că Liviu al meu nu are nicio șansă aici… În Austria suntem așteptați, dar pentru a putea face programarea trebuie să facem dovada că avem banii. Avem nevoie de 30.000 de euro, sumă pe care noi nu o putem strânge fără ajutorul oamenilor cu suflet. De aceea, prin Fundația Ringier România facem un apel la toți aceia care ne pot ajuta cu cât de puțin. Am înființat și o pagină de susținere – «Alături de Alex» – cu speranța că vom reuși să strângem suma cât mai repede. Doar așa îmi voi putea salva copilașul. Vă implor, nu ne abandonați”, este apelul disperat al mamei lui Liviu.

Cei care doresc să îl ajute pe Liviu o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «LIVIU».

Donează prin SMS, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDAȚIA RINGIER îi sprijină de 8 ani la rubrica AJUTĂ COPIII

 
 

Urmărește-ne pe Google News