Fostul viceguvernator BNR și reprezentant al României la FMI, Liviu Voinea, este propunerea PSD pentru șefia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în locul lui Nicu Marcu al cărui mandat se va încheia în noiembrie.
Informația a fost confirmată pentru Libertatea chiar de președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu.
„Eu îl văd foarte competent pe Liviu Voinea să ocupe poziția de președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară”, a declarat premierul Marcel Ciolacu pentru Libertatea.
Opțiunea lui Marcel Ciolacu trebuie discutată și cu partenerii de coaliție, dar PNL nu are un drept de veto asupra propunerii venite din partea PSD, ci mai mult un rol informativ, potrivit înțelegerilor dintre cele două partide.
Mandatul lui Nicu Marcu, zguduit de scandalurile falimentelor City Insurance și Euroins: găuri de miliarde de lei
Mandatul actualei conduceri ASF a început în noiembrie 2018 și se încheie peste două luni. Consiliul de conducere al Autorității de Supraveghere Financiară este format din nouă membri: un președinte, un prim-vicepreședinte și trei vicepreședinți. Patru membri sunt neexecutivi.
Rolul instituției este de a supraveghea și controla o piață de miliarde de euro, inclusiv piața asigurărilor RCA.
Nicu Marcu, actualul președinte al Autorității, a preluat funcția în iunie 2020, după ce fostul președinte, Leonard Badea, și-a dat demisia pentru a pleca la Banca Națională.
În ultimii ani, sub mandatul actualei conduceri au avut loc falimentele City Insurance și Euroins, care au dus la scumpirea accelerată a polițelor RCA. În urma lor au rămas sute de mii de dosare de despăgubire.
Falimentul City Insurance a rămas definitiv în mai 2022 și a provocat o pagubă de peste un miliard de lei. Euroins a intrat oficial în procedura de faliment în septembrie 2023, iar polițele emise sunt valabile până pe 8 decembrie 2023. Gaura în cazul acestui faliment ar putea depăși un miliard de euro.
În momentul prăbușirii, Euroins era cel mai mare jucător pe piața RCA. O investigație Libertatea a dezvăluit în mai mult de 60 de episoade, timp de două luni, cum s-a ajuns la falimentul societății și cum a acționat conducerea ASF.
Mandatul lui Marcu în fruntea ASF se termină în același moment cu al întregii conduceri, chiar dacă a intrat mai târziu pe post și nu a avut un mandat complet de cinci ani.
PNL: PSD are prima tragere în cazul ASF
PNL a fost cel care l-a susținut pe Nicu Marcu să preia șefia ASF, dar a fost sprijinit și de PSD. Marcu a obținut 340 de voturi în Parlament, în 2020, și doar 20 împotrivă, fiind parte a unei înțelegeri mai largi între PSD și PNL pentru împărțirea mai multor poziții- cheie.
„PSD are prima tragere pentru următoarea poziție-cheie, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Dacă PSD dorește să își exercite acest drept, va pune președintele Autorității. Noi am desemnat președintele ANRE (n.r. – Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie)”, au declarat surse din grupul restrâns de conducere al PNL pentru Libertatea.
Cine este Liviu Voinea
În vârstă de 48 de ani, fost ministru al bugetului în guvernul Ponta, decembrie 2012 – august 2014, Liviu Voinea a fost un favorit al președinților PSD pentru diferite funcții. El a colaborat și cu Mircea Geoană în perioada când acesta conducea partidul.
După ce a părăsit guvernul, el a fost susținut de conducerea social-democraților pentru poziția de viceguvernator al BNR. În această funcție a stat între octombrie 2014 și august 2019.
De la BNR, Liviu Voinea a devenit reprezentantul României la la Fondul Monetar Internațional în calitate de senior advisor al directorului executiv al FMI. Funcția a fost obținută în august 2019, când la Palatul Victoria se afla Viorica Dăncilă.
Salariu și prime consistente pentru șeful ASF
Potrivit declarației de avere pentru anul 2022, actualul președinte al ASF a obținut venituri de aproape 900.000 de lei în fruntea instituției.
Negocieri pentru Curtea de Conturi, „agenția mamut” și AEP
ASF și ANRE nu sunt singurele instituții ajunse pe masa împărțelilor dintre PSD și PNL.
La Curtea de Conturi sunt două locuri de vicepreședinte care expiră în toamna acestui an, cel deținut de Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta și fostul ministru al agriculturii) și cel al lui Cosmin Nicula, și acesta susținut de PSD.
Poziția de președinte al Curții de Conturi nu este pusă în discuție în acest moment, deoarece mandatul lui Mihai Busuioc nu expiră. Acesta a fost propus de Liviu Dragnea pentru șefia Curții de Conturi.
PSD și PNL vor trebui să negocieze și noua conducere a AMEPIP (Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice), agenția-mamut înființată în 2023 și care va controla managementul companiilor cu capital de stat.
Instituția se află în coordonarea prim-ministrului prin Secretariatul General al Guvernului. Conducerea va fi asigurată de un președinte și de doi vicepreședinți, cu mandat de patru ani.
Procedura de selecție a fost deja declanșată la nivelul Secretariatului General al Guvernului, potrivit informațiilor Libertatea.
„PSD dorește să conducă și Agenția (n.r. – AMEPIP), este normal, doar este la premier”, au declarat surse din conducerea social-democraților pentru Libertatea.
O decizie finală în privința conducerii AMEPIP nu a fost luată în coaliție, au precizat surse din PNL și PSD.
Liberalii vor să aibă și ei un șef în Autoritatea Electorală
O altă funcție aflată pe masa negocierilor este cea de secretar general al Autorității Electorale Permanente (AEP). Funcția de secretar general este revendicată de PNL, după ce „PSD a promis”, conform unor surse din conducerea liberală, că Florin Mitulețu-Buică va părăsi poziția după ce Toni Greblă va fi votat la șefia instituției în Parlament.