”În vederea preluării mandatului la FMI, dl. Liviu Voinea va renunța, cu aceeași dată, la poziția de Viceguvernator al BNR. Mandatul domnului Mugur Tolici la FMI încetează, la cererea sa, la data de 23 august a.c”, arată BNR într-un comunicat.
Plecarea lui Voinea la FMI vine în contextul unui conflict mai mare între Băncii Naționale a României (BNR) și coaliția de guvernare PSD-ALDE. Cele două părți s-au contrat în dese rânduri, de la creșterea inflației și taxa pe lăcomie până la majorarea ROBOR și a dobânzilor la credite.
Mișcări de trupe în banca centrală
Speculațiile din ultima vreme arată că atât Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor, cât și Darius Vâlcov – consilier al premierului Viorica Dăncilă, ar urma să candideze pentru funcția de guvernator al BNR, la concurență cu Mugur Isărescu, actualul guvernator.
Vâlcov chiar i-a cerut indirect lui Isărescu să plece de la BNR în luna februarie și ”să lase pe alții mai tineri” în locul său.
”După o asemenea istorie haideți să fim realiști! A depășit pe Papa, a depășit pe cine mai vreți dumneavoastră. Trebuie totuși, la un moment dat, să ne recunoaștem limitele și să lăsăm și pe alții mai tineri să ducă mai departe”, a spus atunci Vâlcov, citat de Ziare.com.
Nici Isărescu nu s-a lăsat mai prejos și a afirmat că în raportul privind aderarea la euro nu există niciun ”damf” de Vâlcov.
Banca Națională este condusă de un Consiliu de Administrație alcătuit din 9 membri cu un mandat de 5 ani. Aceștia sunt numiți de Parlament, cu posibilitatea reînoirii mandatului.
Membrii Consiliului de Administraţie nu pot fi parlamentari şi nu pot face parte, potrivit legii, din justiţie sau din administraţia publică. Structura executivă permanentă a BNR este formată din guvernator şi trei viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalţi cinci membri nu trebuie să fie salariaţi ai BNR. Preşedintele Consiliului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României.
Actualul Consiliu de Administrație a fost numit în 16 iunie 2014, iar mandatul său expiră în acest an.
Pe lângă guvernatorul Isărescu și viceguvernatorul Liviu Voinea, în consiliu se mai află:
Florin Georgescu (prim-viceguvernator), Eugen Nicolăescu (viceguvernator), Marin Dinu (membru), Daniel Dăianu (membru), Gheorghe Gherghina (membru), Agnes Nagy (membru) și Virgiliu Stoenescu (membru).
Artizan al supraaccizei și ”taxei pe stâlp”
Anterior, Liviu Voinea a fost ministru al Bugetului în perioada 2012-2014, când premier era Victor Ponta.
Acesta este artizanul introducerii accizei speciale de 7 eurocenți pe fiecare litru de carburanți și a taxei pe activele speciale, supranumită ”taxa pe stâlp”.
Atât supraacciza, cât și taxa pe stâlp au fost eliminate prin noul Cod Fiscal adoptat în 2015, însă acciza suplimentară a fost reintrodusă în august 2017 de către Ionuț Mișa, pe atunci ministru de Finanțe.
Tehnocratul PSD
În primul guvern format de Victor Ponta, în perioada mai-decembrie 2012, Voinea a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. Anterior, din aprilie 2009, a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Eximbank.
În toamna anului 2015, PSD l-a propus pe Voinea drept premier, după demisia lui Ponta, însă președintele Klaus Iohannis l-a desemnat atunci pe fostul comisar european pe agricultură Dacian Cioloș.
Anterior, Voinea a mai fost și director executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (GEA).
Concomitent, Voinea este și profesor la Academia de Studii Economice (ASE) din București din 2013.
Totodată, din februarie 2005 şi până în septembrie 2013, el a fost conferenţiar universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).