China are o politică de eliminare a COVID-19, iar aceasta a blocat autostrăzile, porturile și muncitorii și a lăsat nenumărate fabrici în așteptarea aprobărilor oficiale pentru a se redeschide. Acest lucru a perturbat lanțurile globale de aprovizionare.
Producție oprită de iPhone-uri
Compania taiwneză Pegatron a anunțat săptămâna aceasta că a suspendat producția la fabricile din Shanghai și Kunshan, unde potrivit experților asamblează iPhone 13, iPhone SE și alte modele mai vechi pentru Apple.
Quanta Computer, companie tot din Taiwan, dar care produce trei sferturi din Macbook-uri pentru Apple, și-a oprit la rândul său operațiunile, ceea ce ar putea avea un impact mai sever asupra livrărilor, conform analiștilor.
Impactul final depinde de cât va dura carantina
Impactul final asupra lanțului de furnizori al Apple este necunoscut și depinde de mulți factori, precum timpul cât vor persista măsurile de carantină.
Compania ar putea lua în calcul mutarea producției din Shanghai și Kunshan către alte centre, precum Shenzen, care nu este în carantină, conform analiștilor citați.
„Apple ar putea considera transferarea comenzilor de la Pegatron la Foxconn, dar ne așteptăm ca volumele să fie limitate din cauza problemelor de logistică și a dificultății ajustării echipamentelor”, spune Eddie Han, analist senior la Isaiah Research din Taipei.
În cel mai rău caz, Pegatron ar putea rămâne în urmă cu 6-10 milioane de iPhone-uri față de comenzi, dacă măsurile de carantinare durează două luni, iar Apple nu poate reruta producția, conform analistului.
Apple nu a răspuns unei solicitări de a comenta situația.
Huawei și Xpeng au lansat avertizări
Concomitent, șefii Huawei și al producătorului de mașini electrice Xpeng au anunțat costuri economice uriașe dacă fabricile din Shanghai nu pot relua producția curând.
Shanghai se apropie de a treia săptămână de carantină, dar nu există niciun semn al unei redeschideri la scară largă.
În Shanghai se află și o gigafabrică Tesla.
Forrest Chen, cercetător la Trendforce, spune că dacă se vor ridica măsurile de carantinare în câteva săptămâni, atunci există o șansă ca întârzierile să fie recuperate.
După două luni întârzierile nu vor mai fi recuperate
Însă dacă vor dura mai mult de două luni, atunci nu mai există nicio modalitate de a fi recuperate, iar după ridicarea lockdown-ului vor exista penurii pentru consumatorii finali, potrivit acestuia.
Unele companii au fost capabile să mute producția.
Unimicron Technology Corp, care produce plăci de circuite pentru companii, inclusiv Apple, a anunțat că lockdown-ul din Kunshan a avutun impact minor și că se poate baza pe alte fabrici din provincia chineză Hubei și pe cele di Taiwan pentru a sprijini producția.
Dar problemele de logistică și transport rămân o problemă națională, pe măsură ce tot mai multe orașe din China iau măsuri anti-Covid.
Un proprietar de fabrică din Kunshan a spus că autoritățile locale au anunțat un protocol pentru redeschidere, dar nu au furnizat nicio dată de implementare.
Compal, Dell și Lenovo
Producătorii de laptopuri ar putea suferi la rândul lor. Compal Electronics, companie din Taiwan, produce PC-uri pentru Dell și Lenovo la fabricile sale din Kunshan. Conform lui Forrest Chen, circa 50% din producția de laptopuri a Compal este localizată în Kunshan.
Compal a precizat însă că nu a oprit producția în Kunshan. Dell și Lenovo nu au răspuns emailurilor pentru comentarea situației.