În fața a zeci de reporteri, ea a spus că a preluat funcția într-un moment de „mare instabilitate economică și internațională”.
„Recunosc, având în vedere situația, că nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator”, a afirmat Liz Truss, potrivit BBC News.
Liz Truss a fost învestită în funcția de premier la Marii Britanii pe 6 septembrie 2022, înlocuindu-l pe Boris Johnson, care a demisionat pe 7 iulie. Decizia ei de a demisiona vine după 45 de zile de mandat, ceea ce înseamnă că va avea cel mai scurt mandat de premier din istoria Marii Britanii. Recordul de până acum este deținut de George Canning, care a fost premier în 1827, funcție pe care a deținut-o 118 zile. Mandatul său a încetat însă în urma decesului acestuia.
Tensiunile care au dus la demisia lui Liz Truss
Decizia lui Liz Truss de a renunța la mandat a venit în contextul în care aceasta se confrunta cu riscul unei demisii în masă a oamenilor din cabinet, după ce ministra de interne a fost forțată să își părăsească funcția miercuri, iar un vot parlamentar pe tema fracturării hidraulice a degenerat în scandal în Camera Comunelor.
Vinerea trecută, prim-ministra l-a concediat și pe cancelarul Kwasi Kwarteng, după ce pachetul economic pe care cei doi l-au prezentat pe 23 septembrie a bulversat piețele financiare, a declanșat o criză economică și politică și a îngropat partidul în sondajele de opinie.
Reducerile fiscale nesusținute în valoare de 45 de miliarde de lire sterline au provocat turbulențe serioase pe piețele financiare, devalorizând și crescând costul împrumuturilor pentru guvernul britanic. Banca Angliei a fost nevoită să intervină pentru a împiedica extinderea crizei și pentru a salva fondurile de pensii.
Astfel, în timpul mandatului, Liz Truss a atras nemulțumirea britanicilor, dar și să scufunde în sondaje Partidul Conservator. Majoritatea sondajelor dau Partidului Laburist un avans consistent, iar mulți conservatori au spus că înlocuirea lui Truss este singura lor speranță de a evita un dezastru electoral.