Liz Truss, actuala ministră de externe a Marii Britanii, a câștigat luni șefia Partidului Conservator și va prelua și conducerea guvernului, la două luni după demisia lui Boris Johnson și în plină criză economică care afectează țara și populația.

Ea devine astfel a treia femeie care preia șefia guvernului britanic, după Margaret Thatcher și Theresa May.

Șefa diplomației britanice a obținut 81.326 de voturi, față de cele 60.399 de voturi ale fostului cancelar Rishi Sunak, a anunțat luni conducerea partidului.

Truss, o conservatoare, susținătoare a reducerilor de impozite, era de ceva vreme marea favorită pentru a-l învinge pe Sunak, dar diferența dintre cei doi a fost mai mică decât cea estimată de analiști.

Într-un scurt discurs ținut după anunțarea rezultatelor, Truss s-a angajat să își respecte promisiunile făcute alegătorilor, spunând că Partidul Conservator trebuie să arate că este capabil să ofere rezultate în următorii doi ani.

Ea a spus că are un „plan îndrăzneț” de reducere a impozitelor și de creștere a economiei britanice.

În ceea ce privește chestiunea creșterii prețurilor la energie, ea a spus că va „oferi soluții”, nu numai prin rezolvarea problemeri facturilor, ci și a problemelor de aprovizionare pe termen lung.

Nu în ultimul rând, Truss i-a mulțumit foarte călduros lui Boris Johnson, pe care l-a lăudat pentru că i-a ținut piept lui Vladimir Putin, pentru că a dus la bun sfârșit Brexitul, pentru că a livrat vaccinul anti-COVID și pentru că l-a „zdrobit pe (fostul lider laburist) Jeremy Corbyn”.

Pașii care urmează sunt doar formali. Câștigătoarea va merge cel mai probabil marți pentru a se întâlni cu regina Elisabeta a II-a, unde va fi învestită oficial pentru a forma un nou guvern.

Viitoarea șefă a guvernului nu va avea timp însă să își sărbătorească victoria. Țara se confruntă cu o criză a costului de trai ce amenință să copleșească o mare parte din populație, în condițiile în care numai facturile medii anuale la energie vor crește cu 80%.

Duminică, vorbind la o emisiune politică de la BBC, Truss a refuzat să discute despre planurile sale privind actuala criză „Ceea ce vreau să asigur oamenii este că voi acționa, dacă voi fi aleasă, ca prim-ministru în termen de o săptămână”, a asigurat ea.

Truss a fost de la bun început favorită pentru a obține cele mai multe voturi în rândul membrilor obișnuiți ai Partidului Conservator, ultimele sondaje indicând că ea îl conduce pe Sunak cu 66% la 34%. În cele din urmă, Truss a obținut în jur de 57% din voturi.

În ciuda faptului că a votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană în 2016, ea s-a dovedit a fi candidata preferată a majorității conservatorilor care au susținut Brexitul. Criticii au acuzat-o de altfel că a adoptat o poziție dură în privința Brexitului într-o încercare cinică de a câștiga voturi, scrie CNN.

Platforma de campanie a ministrei de externe a inclus o linie dură împotriva UE și reduceri de taxe ca soluție principală la criza cu care se confruntă țara.

Spre deosebire de Truss, Sunak a votat pentru ieșirea din UE în 2016 și a promis în mod repetat că va scăpa țara de reglementările impuse de Bruxelles, însă poziția sa actuală în privința Brexitului este una moderată.

El și-a petrecut primele zile ale campaniei criticând planurile lui Truss privind reducerile de taxe, deși, într-o anumită măsură, a urmat exemplul acesteia.

Un mandat dificil

Truss va prelua un guvern conservator care se confruntă cu multiple crize, după 12 ani la putere. Pe lângă criza costului vieții, șefa guvernului trebuie să se ocupe de serviciile publice aflate în suferință și să se pregătească pentru o iarnă cu multe greve.

Inflația a depășit 10% în iulie, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, determinată în mare parte de scumpirea energiei, a alimentelor și a combustibililor, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Potrivit Băncii Angliei, inflația va urca la 13% până la sfârșitul anului. Banca centrală a prezis, de asemenea, că Marea Britanie va intra în recesiune înainte de sfârșitul anului.

Analiștii sunt sceptici în privința succesului politicilor pregătite de Truss, mulți criticând așteptata reducere a taxelor și a cheltuielilor guvernamentale.

Noul guvern va suferi și din cauza lui Boris Johnson, imaginea proastă a acestuia afectând serios popularitatea Partidului Conservator, care s-a prăbușit în sondaje în lupta sa cu Partidul Laburist.

Johnson a fost forțat să își anunțe demisia din funcție pe 7 iulie, după o serie nesfârșită de scandaluri.

Anunțul său a fost făcut după luni de dezvăluiri despre petrecerile ilegale organizate în Downing Street, în timp ce țara se afla sub restricțiile COVID. Johnson însuși a fost amendat de poliție, devenind astfel primul premier din istorie sancționat pentru încălcarea legii în timpul mandatului.

El a rezistat cu greu acestui scandal. Partidul s-a întors însă în cele din urmă împotriva sa abia după ce un apropiat de-al său, numit într-o funcție înaltă în partid, a fost acuzat de agresiune sexuală, iar Johnson a întârziat sau nu a dorit să acționeze pentru a-l sancționa.

Este neclar dacă Johnson va rămâne sau nu în politică. El ar putea fi forțat să demisioneze din funcția de membru al Parlamentului după ce o comisie a Camerei Comunelor își va da verdictul asupra unei anchete privind scandalul „Partygate”.

Urmărește-ne pe Google News