Liz Truss a preluat marți șefia guvernului de la Londra și va numi imediat un cabinet format din parlamentari loiali, care începe o cursă contra cronometru pentru contracararea crizei inflației.
Truss a primit în mod oficial mandatul de la regina Elisabeta a II-a, cu care s-a întâlnit în cursul după-amiezii la castelul Balmoral, în Scoția. Cu puțin timp înainte, regina acceptase demisia predecesorului lui Truss, Boris Johnson.
Prim-ministra aleasă va ține un discurs, în a doua parte a zilei, în care va anunța componența guvernului. Joi, ea își va anunța planurile de înghețare a prețurilor uriașe la energie – o problemă care amenință să copleșească financiar o mare parte a populației.
Truss se confruntă cu o luptă dificilă pentru a obține susținerea parlamentarilor conservatori, în condițiile în care moștenește un partid profund divizat, care scade în sondaje.
În cursa electorală pentru șefia partidului, desfășurată în această vară, Truss a obținut 81.326 de voturi (57,4%), față de 60.399 (42,6%) ale fostului cancelar Rishi Sunak, o victorie mai strânsă decât se așteptau mulți.
Luni seară, ea a sărbătorit rezultatul alături de deputații loiali și de susținătorii săi, dar euforia victoriei va face repede loc realității economice.
Truss va anunța în cursul acestei săptămâni în mod detaliat în ce constă sprijinul pentru gospodării și întreprinderi. Presa britanică scrie că ea ia în calcul un pachet de 100 de miliarde de lire sterline, ce ar putea include înghețarea facturilor la energie.
Surse din cadrul Trezoreriei au declarat că, în cadrul planului, fondurile ar putea fi furnizate de băncile comerciale, susținute de garanții guvernamentale și adăugate la facturile consumatorilor pe termen lung, scrie The Guardian.
Potrivit rapoartelor, una dintre măsurile aflate în discuție ar fi înghețarea facturilor tuturor gospodăriilor, posibil până la următoarele alegeri generale planificate în 2024.
În cadrul acestui plan, facturile medii anuale ale gospodăriilor ar urma să rămână la nivelul actual de 1.971 de lire sterline (2.290 de euro) pe an, în loc să crească la 3.549 de lire sterline (4.125 de euro) luna viitoare.
De asemenea, se spune că Truss ar plănui o extindere a extracției de gaze din Marea Nordului.
Truss a semnalat deja luni unele direcții ale politicilor sale. Ea a anunțat un „plan îndrăzneț” de reducere a taxelor și de creștere a economiei și s-a angajat să „se ocupe” de problema creșterii facturilor la energie și de aprovizionarea cu energie pe termen mai lung, după ce a promis deja să anuleze o creștere a asigurărilor naționale și să reducă impozitul pe profit.
În mod semnificativ, ea a părut să excludă organizarea de alegeri generale anticipate, spunând audienței că va „oferi o mare victorie pentru Partidul Conservator în 2024”.
Publicul care a urmărit timp de câteva luni finalul campaniei electorale din cadrul Partidului Conservator nu pare să aibă mari așteptări.
Un sondaj YouGov a constatat că 50% dintre britanici s-au declarat dezamăgiți de faptul că Truss va fi următorul prim-ministru, inclusiv o treime (33%) care au fost „foarte dezamăgiți” – considerabil mai mult decât cei 22% care s-au declarat foarte sau destul de mulțumiți.
Cabinetul lui Truss va fi format din loialiști, deși unii parlamentari conservatori au făcut apel la un guvern mai divers, care să includă și oameni care nu au susținut-o în cursa internă.
Unul dintre oamenii cheie din cabinet va fi ministrul de finanţe Kwasi Kwarteng, până acum secretar la energie, partizan, ca şi Truss, al unui stat mai restrâns şi al unei economii descentralizate.
Suella Braverman este dată ca viitor ministru de interne, James Cleverly, ministru al educaţiei, ar urma să treacă la Externe, iar Ben Wallace să rămână la Apărare.
Kwarteng este de origine ghaneză, Braverman de origine indiană, iar mama lui Cleverly este originară din Sierra Leone, ceea ce aduce o diversitate inedită în aceste posturi cheie.
Rishi Sunak, rivalul lui Truss, nu va primi niciun post în noul cabinet, ceea ce reprezintă o ruptură de la tradiția partidului.
Chiar dacă noii prim-miniștri au parte, în general, de un salt în sondajele de opinie, orice lună de miere va fi probabil de scurtă durată pentru Truss.
Nu doar criza energetică și economică îi stau pe cap, ci și perspectiva unei toamne de greve, starea sistemului de sănătate, conflictul din Ucraina care nu dă semne de relaxare și o dispută continuă cu UE cu privire la modul de implementare a Brexit-ului în Irlanda de Nord.
Cu toate acestea, primele zile ale lui Truss în funcție vor fi dominate de planurile sale de a face față crizei energetice.
Kwarteng a semnalat luni că noul guvern va acorda prioritate reducerilor de taxe. „Având în vedere gravitatea crizei cu care ne confruntăm, va trebui să existe o anumită relaxare fiscală pentru a ajuta oamenii să treacă iarna”, a spus el.
Viitorul cancelar a susținut, de asemenea, că Marea Britanie își poate permite să se împrumute mai mult, chiar dacă acest lucru ar însemna suspendarea angajamentelor fiscale luate de Truss.
Conservatorilor de rang înalt care se pregătesc pentru numiri în cabinetul Truss li s-a spus „în termeni foarte clari” să nu critice ideea înghețării facturilor la energie, sugerată pentru prima dată de laburiști.