UPDATE – 26 iulie: Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian, a declarat, marţi seara, corespondentului Mediafax că, în urma vijeliei, patru persoane au fost rănite de arborii doborâţi de vânt, iar una dintre victime, o femeie de 51 de ani, din Brăila, care se afla în localitatea Lacu Sărat, a murit, după ce un copac a lovit-o în cap.

„Era împreună cu soţul său. Bărbatul a apucat să se urce în maşină, femeia, însă, nu. A căzut copacul şi a fost rănită grav. A suferit politraumatisme, a fost în comă, iar ulterior a decedat. Soţul său nu a fost grav rănit”, a declarat Ştefan Stoian.

Știrea inițială – Și în Brăila au fost rănite patru persoane în urma vijeliei care s-a abătut, marţi seară. Printre victime se numără şi doi soţi peste care a căzut un copac în staţiunea Lacu Sărat, femeia fiind în comă la Spitalul Judeţean.

Cel puţin 10 persoane au fost rănite în urma vijeliei de 30 de minute care a avut loc, marţi, în Galaţi, două persoane fiind duse la spital cu răni grave, după ce au fost lovite de copacii smulşi de puterea vântului, transmite Mediafax. Mai multe ambulanţe intervin pentru a prelua persoane rănite, autorităţile spunând că zeci de copaci au căzut, peste maşini şi case, iar mai multe drumuri sunt blocate.

Furtunile au făcut ravagii în Bistrița, lăsând pagube pentru localnicii din județ. Mai multe locuințe au rămas fără energie electrică, arborii s-au prăbușit peste mașini, iar un copac răsturnat peste calea ferată Beclean-Cluj a blocat una dintre liniile de tren.

Vremea capricioasă a făcut ravagii și la Brăila. O furtună apărută din senin a provocat pagube în mai multe zone ale municipiului, informează obiectivbr.ro. Rafalele de vânt au doborât mai mulți copaci și au smuls bucăți de tablă de pe mai multe case.

Romsilva a dat publicității imagini filmate chiar în timpul unei doborâturi masive de vânt, produsă într-o pădure de stat administrată de Regia Națională a Pădurilor de pe raza Ocolului Silvic Iacobeni  din cadrul Direcției Silvice Suceava.

Furtunile violente din ultima lună au pus la pământ 27.000 de hectare de pădure din judeţul Suceava. Regia care administrează pădurile statului anunţă că vremea extremă a distrus de la începutul anului peste 80.000 de hectare de copaci. Codrii României au pierdut astfel cel puţin un sfert de milion de metri cubi de lemn.

Circulaţia pe Transfăgărăşan, blocată

Circulaţia pe DN 7C – Transfăgărăşan a fost complet blocată, marţi, în zona Piscu Negru, din cauza aluviunilor care au ajuns pe carosabil în urma unei viituri.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş au anunţat că viitura s-a produs în zona kilometrului 92, pe şosea ajungând stânci, pământ şi copaci. Conform aceleiaşi surse, niciun autovehicul nu a fost surprins de viitură şi nu se înregistrează victime. Ulterior, circulația a fost reluată alternativ în zona Piscu Negru.

O viitură de pe Slănic a rupt o punte pietonală

Apa scursă de pe versanţi a făcut ca râul Slănic să iasă din matcă şi a măturat tot în calea sa. Mai mulţi localnici din Lopătari şi Vintilă Vodă au filmat puhoiul de apă care a rupt două drumuri comunale şi a avariat podeţe. Creşterea însemnată a debitului pe cursul râului Slănic a dus la colapsul unui pod rutier pentru tonaj mic şi mijlociu, moment surprins de asemenea de martori cu telefoanele mobile.

Viitura a produs avarierea gravă a tuturor trecerilor pe tuburi de beton şi a unei punţi pietonale care face legătura cu localităţile Vârteju şi Chirani. Pe marginea DJ 203 K, în zona Săreni, s-au format gropi adânci de peste doi metri, existând riscul ca o parte din carosabil să se surpe, iar pe tronsonul dinspre Plaiu Nucului, şanţurile de scurgere a apei de pe marginea drumului au fost complet colmatate cu aluviuni. Potrivit reprezentanţilor Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Lopătari, scurgerile de apă de pe versanţi, care au antrenat în drumul lor buşteni de mari dimensiuni, au afectat mai multe anexe gospodăreşti.

Șapte localități sunt afectate de viitură în județul Buzău

Este vorba despre comunele din zona Munților Buzăului – Lopătari, Mânzălești, Vintilă Vodă, Beceni, Gura Teghii, Cănești și Chilii, unde au avut loc scurgeri de pe versanți în noaptea de luni spre marți.

Nu mai puțin de 1.300 de gospodării din localitățile Mânzălești și Vintilă Vodă au rămas fără apă potabilă, se arată într-un bilanț al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, citat de Agerpres.ro.

„În localitatea Lopătari mai multe anexe gospodărești, cotețe de păsări și adăposturi pentru animale au fost avariate sau distruse, iar creșterea însemnată a debitului pe cursul râului Slănic a dus la avarierea unui pod rutier pentru tonaj mic și mijlociu, avarierea gravă a tuturor trecerilor pe tuburi de beton și a unei punți pietonale care face legătura cu localitățile Vârteju și Chirani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cozma, pentru sursa citată.


Citește și Denisa Manelista, îngropată în zi de sărbătoare. Semnificație deosebită pentru familiile greu încercate


Pe drumul județean 203 K, în zona Săreni, s-au format gropi de peste doi metri și există riscă ca o parte din carosabil să se surpe. Totodată, pe tronsonul dinspre Plaiul Nucului, șanțurile de scurgere a apei de pe marginea drmului au fost colmatate cu nămol, nisip și pietriș adus de ape.

Viitura a provocat pagube uriașe și în alte șase localități din Buzău.

„La Cănești, două drumuri comunale au fost parțial distruse, la Chilii, șase podețe au fost avariate, la Vintilă Vodă, un podeț din cadre de beton și trei punți pe șufe, dintre care una pentru transport auto, au fost grav afectate, la Gura Teghii, un drum comunal a fost închis, fiind acoperit cu aluviuni, la Beceni a cedat digul de apărare al râului Slănic în trei puncte, Valea Părului, Izvorul Dulce și Beceni, iar la Mânzălești, 900 de locuințe au rămas fără apă potabilă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, pentru Agerpres.

sursă foto: stiridebuzau.ro

Comandament de urgență în Capitală

Până la ora 16,30 au fost consemnate următoarele incidente: un copac a căzut pe o mașină pe strada Petre Crețu nr. 1, un altul s-a prăbușit pe b-dul Mărăști, intrare Spital Elias, ceilalți doi pomi căzând pe str. Caraiman/str. Paraschiva Gherghel, respectiv pe șos. Gheorghe Sisești nr.145. Totodată, s-au înregistrat semafoare defecte pe str. Brașov/b-dul Timișoara, Piața Presei Libere, str. Ceahlău/Calea Crângași.

La intersecția bulevardului Ghencea cu strada Brașov s-a produs o avarie la rețeaua de contact a tramvaiului 41, ceea ce a determinat întreruperea circulației pe ambele sensuri.

„Nu au fost înregistrate victime omenești, iar sesizările au fost transmise pentru remediere urgentă. Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată după aproximativ două ore. Pe timpul întreruperii, transportul călătorilor a fost asigurat cu o linie specială de autobuz”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.

În consecință, comandamentul de urgență care monitorizează efectele produse de furtuna din această după-amiază a fost constituit la Primăria Capitalei.


Citește și EXCLUSIV/ Dricurile americane VIP duc vedetele în Rai. Sicriul, capacul frigorific, florile și limuzina scumpesc factura la înmormântări


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News