Moartea șoferului de microbuz din orașul giurgiuvean Bolintin Vale i-a scos în stradă pe localnici două seri la rând. Ei sunt supărați că autoritățile nu au luat măsuri împotriva familiilor despre care ei spun că sunt mutate de-a lungul ultimului deceniu din localitatea dâmbovițeană Răcari la marginea Bolintinului. Ei susțin că-i „terorizează” și că dintre ei face parte și atacatorul șoferului. Revolta localnicilor i-a speriat pe cei din familie.
„Am plecat din oraș”
„Mi-a fost frică pentru copiii mei, de-aia am plecat de-acolo. Ne-am lăsat toate lucrurile. Nu știu când ne întoarcem, deocamdată nu”, a declarat pentru Libertatea un văr al tânărului care l-a lovit cu piatra pe șoferul de microbuz, provocându-i moartea.
Casele ocupate de tânărul de 18 ani care a omorât un om și rudele sale au fost golite aseară.
„Am văzut protestul și ni s-a făcut frică, așa că am plecat din oraș”, povestește vărul agresorului.
Aseară, după convorbirea dintre ziar și bărbat, protestatarii au ieșit, pentru a doua seară la rând, în stradă, cerând alungarea familiei care, spun ei, creează probleme de ani buni.
Un conflict mocnit
La Bolintin Vale, conflictul între localnici este unul vechi, povestesc oamenii și primarul. Ei spun că totul a început când s-au mutat, în urmă cu 10 ani, mai mulți reprezentanți ai aceleiași familii la marginea orașului, unde și-au făcut, treptat, case.
Localnicii spun că 4.000 de romi trăiesc în pace cu ei
Aceștia au venit din Răcari și alte localități din județul Dâmbovița. Incidentul de duminică a fost cel ce a declanșat furia bolintinenilor, atunci când un tânăr l-a lovit în cap cu piatra pe un șofer de microbuz, într-o intersecție aflată spre ieșirea din oraș. Bărbatul a murit la spital.
Localnicii spun că, deși familia este de romi, ei nu sunt revoltați împotriva tuturor romilor. Mai ales că există o minoritate numeroasă, de aproximativ 4.000 de etnici romi, care trăiesc în comunitate de ani buni, fără nicio problemă în relația majoritate-minoritate. Ei se referă la cei care au venit din Răcari, care îi „terorizează” și care, susțin ei, „umblă cu cuțitul în buzunar”.
Tânărul l-a apărat pe tatăl lui, spune familia acestuia
„Nu este adevărat, noi nu am făcut niciodată asta”, se apără, în schimb, vărul agresorului.
După protestul de miercuri seară, când câteva zeci de oameni s-au strâns în fața primăriei, bărbatul și-a luat familia și a plecat din oraș. La fel au procedat și vecinii lui. Joi seară, localnicii au ieșit din nou în stradă.
Vărul agresorului susține că incidentul din weekend nu a avut loc așa cum a fost relatat în media: vărul lui mai mic a vrut, de fapt, să-l apere pe tatăl său.
„Își căuta soția. Și l-a rugat pe șoferul de microbuz să-l lase să verifice dacă este în mașină. Era cu tatăl lui. Nu a vrut, până la urmă l-a lăsat. Și când să plece, șoferul a strigat că ia uite, țiganul, ce face. Și de aici s-au certat, s-au înjurat și românul (șoferul, n.r.) l-a scuipat”, povestește bărbatul.
„L-a alergat pe unchiul și ca să-l ajute să scape de el, vărul meu a aruncat cu o piatră spre șoferul de microbuz. Asta mi-a zis unchiul că s-a întâmplat. Noi, ceilalți, n-am făcut nimic, nu suntem de vină”, istorisește el.
Case, fără autorizație, recunoaște verișorul
Bărbatul a spus, în convorbirea telefonică purtată cu Libertatea, faptul că toate cele 3 case ridicate la marginea Bolintinului nu au autorizație de construire.
Mai devreme, primarul din oraș spusese același lucru, însă se justificase că acestea au rămas în picioare prin lipsa unui executor judecătoresc care să pună în aplicare „decizii definitive” ale unei instanțe.
Localnicii care-i vor plecați insistaseră pe acest detaliu pentru mutarea familiei din localitate.
„Noi avem «chitanță» de la primărie, avem așa ceva pentru teren. Dar nu și pentru case. Nu avem autorizație”, a povestit bărbatul.
Noi am venit din Răcari și din alte sate din Dâmbovița. Și din Târgoviște. Primul a venit un unchi acum 10 ani și după am venit și noi prin 2017.
Verișorul băiatului acuzat de crimă:
„Nu a fost la școală”
Bărbatul intervievat de Libertatea susține că verișorul care l-a ucis pe șoferul de microbuz cu piatra n-a fost la școală. „Așa e din familie. Noi suntem cu cai, geambași, nu mergem la școală. Ăla mic are 18 ani, mergea după fiare, se scula dimineață și punea caii la căruță.
Mai făcea bani din închiriatul căruței. Asta făcea el toată ziua”, povestește verișorul.
El spune că, spre deosebire de agresor, „o să îmi dau copiii la școală, dar ăia mici nu sunt încă de vârstă”.
Și adaugă că, deși nu este de acord ca vina să-i fie atribuită și lui, „nici n-am fost acolo, vă mai zic iar”, înțelege protestele oamenilor.
„Eu înțeleg de ce sunt supărați. A murit un om. Au dreptate să fie supărați, dar nu pe toți”, a conchis acesta.
Libertatea va prezenta, într-un alt material, reacțiile tuturor comunităților din Bolintin Vale după două zile de proteste cu sute de oameni ieșiți în stradă. Romii spoitori, stabiliți de decenii la Bolintin Vale, mediatorii romi din primărie, autoritățile și protestatarii își vor explica propria viziune referitoare la cazul care a dus deja la demiterea șefului IPJ Giurgiu.
Foto: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro