De  zeci de ani, oamenii din Poiana Mare stau pe marginea drumurilor, acolo unde sunt fântânile, sau în curţi, aprind focuri, dau drumul la muzică şi o ţin în petrecere toată noaptea. Fântânile sunt pregătite pentru păzit de peste zi, după ce femeile satului se întorc de la biserică cu flori sau batice sfinţite.

”Cântă muzica pe toate ulițele”

Conform tradiţiei, în noaptea dintre Bobotează şi Sf. Ioan, localnicii nu trebuie să lase pe cineva să se apropie de fântâni şi, ca să reziste în frig toată noaptea, pregătesc paie de foc, lemne, dar şi mâncare pe săturate.

“Înainte erau numai băieţi tineri, până în 20 ani, care făceau focurile lângă fântâni, frigeau carne… Acum ne alăturăm şi noi, să le ţinem de urât noaptea. Cântă muzica, mamă, pe toate uliţele, să audă oamenii răi că suntem treji, să nu vie să ne spurce fântânile”, povesteşte una dintre localnicele din Poiana Mare.

Bătrânii satului sunt cei care stau la pândă să vadă dacă tinerii aţipesc pe timpul nopţii, iar dacă prind momentul în care mâncarea prea multă şi vinul ce curge din butoaie le moleşesc simţurile, aruncă cu tărâţe sau paie în fântână. Dacă unul dintre feciori este mai puţin vigilent şi fântâna îi este spurcată, el trebuie să cureţe luciul apei până dimineaţă, atunci când trebuie să intre în casă cu o găleată cu apă curată ca lacrima.

Membrii familiei se spală de trei ori cu apa adusă în casă de flăcău care le urează rudelor sale să fie sănătoase şi să aibă un an bogat. După masa de dimineaţă, flăcăii care rezistă după noaptea de pază la fântână pleacă în sat cu iordănitul.

“Mâine (n. red.marţi) iar petrecem în sat. Fetele de măritat îi primesc pe flăcăi cu Iordănitul. Le stropesc băieţii cu apă din fântână, sfinţită cu busuiocul de la Bobotează”, a mai spus doljeanca.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Urmărește-ne pe Google News