Cuprins:
Dacă Boeing și Airbus domină sectorul aviației comerciale, livrând un număr mare de avioane în fiecare an, Lockheed Martin și Northrop Grumman sunt lideri în sectoarele apărării și aerospațial.
Fondată în 1995, cu sediul la Bethesda, statul Maryland, Lockheed Martin este considerată a treia companie în topul întreprinderilor aerospațiale din lume. Cu aproximativ 122.000 de angajați și o capitalizare bursieră în valoare de 145,83 de miliarde de dolari, compania este specializată în sisteme de apărare, avioane militare și tehnologie spațială.
Cel mai mare contractor de apărare din lume
Deși a apărut în 1995, prin fuziunea Lockheed Corporation și Martin Marietta, originile companiei sunt mai vechi. Lockheed Corporation datează din 1912, iar Martin Marietta – din 1961.
Axată inițial pe avioane militare și sisteme spațiale, Lockheed Martin a evoluat înglobând între timp o gamă largă de produse de apărare și aerospațiale, mai ales rachete, sisteme de luptă și sisteme fără pilot.
Lockheed Martin este văzută drept cel mai mare contractor de apărare din lume, cu aproximativ 96% din venituri provenind din contracte militare.
Unul dintre cele mai vândute produse ale companiei este avionul de luptă F-35 Lightning II, care a atras un interes global masiv.
Venituri de zeci de miliarde de dolari pe an
Potrivit The Business Model Analyst, Lockheed Marin a înregistrat un venit de aproximativ 67,6 miliarde de dolari în 2023 (64,6 miliarde dolari din apărare) și de 66 miliarde de dolari (63,3 miliarde de dolari din apărare) în 2022.
Avantajele sale competitive constau în tehnologie avansată, un portofoliu larg de sisteme de apărare de înaltă tehnologie și relații puternice cu guvernele. În plus, compania investește mult în cercetare și dezvoltare.
Principalii concurenți ai Lockheed Martin sunt tot companii americane, și anume Northrop Grumman, RTX Corporation (fosta Raytheon Technologies) și divizia de apărare de la Boeing, notează sursa citată.
România și-a propus să cumpere 48 de avioane F-35
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea privind achiziţionarea a 32 de avioane de luptă F-35 din SUA la un cost de 6,5 miliarde de dolari, plus TVA.
Proiectul de lege a fost adoptat inițial de Guvern, apoi a fost trimis la Parlament, care l-a aprobat de urgență, în două zile, mai întâi în Camera Deputaților și apoi în Senat.
Achiziția va include și muniţii, suport logistic iniţial, acces permanent la lanţul global de suport al F-35, echipamente şi servicii pentru şi de instruire a personalului navigant de aviaţie, a personalului de sprijin şi a personalului tehnic-ingineresc de aviaţie, echipamente criptografice cu regim special, asistenţă de specialitate, precum şi realizarea de proiecte de cooperare industrială constând în transfer de tehnologie sau produse.
Achiziția de F-35, decisă în urma declanșării invaziei din Ucraina
Pe site, Lockheed Martin afirmă că achiziția F-35 înseamnă „putere economică” și „garantarea securității”. „F-35 este singura aeronavă capabilă să reziste și să domine într-un mediu cu grad ridicat de pericol, împotriva amenințărilor actuale și viitoare, oferind Forțelor Aeriene Române controlul asupra teritoriului suveran al României până în anii 2070”, noteză compania americană.
„Cu peste 3.000 de aeronave prevăzute să fie livrate, F-35 este singurul avion de luptă aflat în producție în prezent care va crea locuri de muncă și va permite transferul de tehnologie avansată în România pentru următorii 40-50 de ani”, dă asigurări Lockheed Martin.
România intenționează să cumpere un total de 48 de avioane F-35 în două faze: mai întâi 32 de avioane (două escadrile), apoi 16 avioane (o escadrilă). Prima livrare a aeronavelor F-35A către România este așteptată până în anul 2031.
Decizia achiziției avioanelor F-35 s-a făcut în aprilie 2022, într-o ședință CSAT convocată de președintele Klaus Iohannis la două luni după ce Rusia a invadat Ucraina.