Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare de la 1 ianuarie, mărește valoarea impozabilă și modifică și modul de calcul al suprafeȚei pentru apartamentele de bloc. Așa că, în premieră, creșterea de impozit va fi mai mare la apartamente, decât la case.
„Suprafața utilă rezultată din acte se actualizează cu un coeficient de majorare de 1,4 – 40% – față de 2015, când era 1,2 – 20%”, explică Adrian Benta, consultant fiscal citat de stirileprotv.ro. Acest coeficient stabilește practic un impozit pentru baza pereților la bloc, care nu se pot măsura exact la etajele superioare.
Cu alte cuvinte, până acum pereții erau considerați – statistic – mai subțiri. Acum însă, la un apartament de 60 de metri pătrați utili, suprafața impozabilă crește de la 72 mp anul trecut la 84 mp anul acesta. Rezultatul? În majoritatea orașelor, creșterea impozitelor va fi mai mare pentru cei care locuiesc la bloc decât pentru cei care stau la casă. În București, de exemplu, impozitul pentru apartamente se majorează cu 25%, în timp ce impozitul pentru case crește doar cu 7 procente.
Codul Fiscal stabilește creșterea valorii de impozitare la 1.000 de lei pe mp, dar dă posibilitatea primariilor să aleagă cota de impozit între 0,08 și 0,2%. De cele mai multe ori, opţiunile edililor sunt pentru limitele maxime prevăzute de lege.
Potrivit unui studiu, în peste 25 de oraşe dintre cele 50 analizate, primăriile au crescut impozitele până la pragul maxim admis de lege. Cel mai mare impozit ar urma să fie în Turda: va creşte cu 275%. La polul opus sunt oraşele care nu au crescut deloc impozitul: Iaşi, Constanţa sau Craiova. Aici s-a păstrat impozitul la 0,1%, dar proprietarii apartamentelor de bloc vor plăti cu 25% mai mult.
Mai nou, vom fi obligaţi să plătim impozit şi pentru terenul ocupat de construcţii, inclusiv pe cel de sub locuinţe, nu doar pe curtea din jurul casei. Dacă te ştii cu hectare nemuncite doi ani la rând, sau cu vreo casă lasată în paragină, eşti şi mai bun de plată! Birurile pe ele cresc şi de 5-6 ori.Cele mai mari impozite pentru clădiri le vor avea, însă, firmele şi persoanele fizice autorizate. La spațiile comerciale deținute de persoane fizice impozitul poate crește și de 25 de ori.