Pentru referendum a fost organizată o singură secţie de votare, care s-a deschis la ora 7:00. Procesul de votare se încheie la ora 23:00.
Iniţiativa a aparţinut unui grup de locuitori cu drept de vot din localitatea I.C. Brătianu, dar şi unor consilieri locali, printre care şi fostul primar de Viorel Chiriţă.
„Ce să vă zic, noi în acte am trecut 28 de probleme principale, dar ele sunt peste 100. Domnul primar Iordan Alexe e ales din 2016. De 5 ani nu face decât să acapareze pământ şi bunuri pentru el. Are deja 100 de hectare de pământ strâns”, a declarat fostul primar Viorel Chiriță pentru Radio Delta.
Acesta spune că edilul nu a terminat nicio investiție de 6 ani de când e primar.
La rândul său, primarul Alexe Iordan a afirmat că toate cheltuielile pentru organizarea referendumului echivalează cu impozitele plătite de localnici pe doi ani.
”Plătim noi acest referendum, comuna I.C. Brătianu, de la bugetul local fiindcă aşa este legea. Pentru cei care au iniţiat acest referendum şi pentru cei care l-au girat legal nu a contat faptul că aceste cheltuieli sunt cât impozitele localnicilor pe doi ani”, a spus Alexe Iordan.
Edilul mai spune că a s-a adresat instanței de judecată cu privire la organizarea acestui referendum.
Pentru ca referendumul de demitere a primarului să fie valabil, este necesar să se prezinte la vot cel puţin 30% din numărul total de persoane cu drept de vot, iar pentru demitere este nevoie de cel puțin jumătate plus unu din numărul total al voturilor.
De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente.