Cuprins:
De la începutul acestui an, prețul apei potabile a ajuns la 7,71 lei/metru cub, iar cel pentru canalizare la 7,86 lei/metru cub, plus TVA de 9%.
Explicații pentru scumpirea apei în Timiș
Conform directorului Aquatim, majorările sunt justificate de necesitatea investițiilor și respectarea principiilor Uniunii Europene.
„Sunt niște principii de la Uniunea Europeană, care te obligă să le respecți dacă vrei banii lor. Trebuie să-ți acoperi costurile din venituri, iar un principiu sănătos spune că este rezonabil ca 2,5% din bugetul unei familii să fie dat pentru apă și canal”, a explicat Ilie Vlaicu.
Deși tarifele au crescut, Vlaicu susține că impactul asupra bugetului familial rămâne rezonabil.
„La noi, cu toată această creștere, suntem undeva la 2,05%, dar am putut să demonstrăm că ne descurcăm, în sensul că acoperim amortizarea și acoperim toate costurile”, spune șeful Aquatim.
Șeful companiei de apă din Timiș pune scumpirea pe seama cofinanțării proiectelor europene
Aquatim gestionează în prezent investiții de peste 240 de milioane de euro pentru îmbunătățirea și extinderea serviciilor în județul Timiș. Aproximativ 80% din această sumă provine din fonduri europene nerambursabile.
Vlaicu a explicat că societatea a fost obligată să crească tarifele pentru a asigura cofinanțarea proiectelor europene.
„Adăugăm la tarif 1,50 lei venind cu cofinanțări pentru toate proiectele cu fonduri europene. Știți bine că nimeni nu-ți dă bani fără cofinanțare”, spune directorul Aquatim.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Monseur • 07.01.2025, 18:26
Bate campii, nu-ti poate spune nimeni cat din bugetul familiei trebuie dat la apa, cat la gaze, cat la curent.