Iniţiativa Colegiului Nautic Român se vrea a fi o alternativă în reconversia forţei de muncă. Directorul instituţiei, Stelian Cojocaru, explică: “În toamna anului 2009 s-au pus bazele acestui proiect, care să permită cetăţenilor Bucureştiului să se pregătească într-o meserie care poate aduce câştiguri între 1.500 şi 2.000 de euro lunar”.
Viitorii cursanţi vor deprinde abc-ul marinăriei pe lacul Mogoşoaia, acolo unde vor naviga cei care vor să devină marinari sau ofiţeri de punte. Taxa de studii pentru programul de ofiţer de punte maritim este de 3.000 de euro (fără cazare şi masă), iar pentru cursul de marinar este de 450 de euro. Vârsta minimă este 18 ani Cei care vor să devină ofiţeri de punte maritimi trebuie să aibă minimum 18 ani la începerea programului, să deţină diplomă de bacalaureat şi cunoştinţe adecvate de matematică şi de limba engleză (care vor fi testate în cadrul unei evaluări iniţiale).
Cursanţii care vor opta pentru meseria de marinar nu vor susţine nici o probă de admitere, dar trebuie să aibă 18 ani şi să fie declaraţi apţi în urma examenului medical.