„Incendiul este încă dezlănțuit, perimetrul său este foarte larg și valul de căldură emanat este foarte puternic”, a transmis un reprezentant al pompierilor.
Incendiul a izbucnit marți în orașul Varympompi, la 20 de kilometri de nordul Atenei. Flăcările s-au respins rapid, fiind ajutat și de temperaturile ridicate, în localitățile din apropiere, unde mii de oameni au fost evacuați.
„Mulțumim lui Dumnezeu că nu am pierdut nicio viață până acum”, a reacționat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în timpul unei vizite efectuate miercuri în zonele afectate.
În prezent, Grecia încă se confruntă cu un val de căldură, temperaturile înregistrate fiind de peste 40 de grade. Chiar și așa, însă, situația este mai bună decât în zilele precedente, susține adjunctul ministrului pentru protecție civilă, Nikos Hardalias. Vântul nu mai bate cu putere, astfel că focul nu se mai extinde la fel de repede. Trei focare sunt acum sub control, în timp ce unul încă le dă bătăi de cap autorităților.
Grecia, precum și mai multe state din sudul Europei, se confruntă cu incendii puternice izbucnite în urma unui val de căldură. De mai multe zile, pompierii luptă pentru a stinge un incendiu izbucnit în insula Rodos; după evacuarea mai multor localităţi au evitat producerea de pagube majore.
În ultimele zile s-a produs incendii şi la nord de Peloponez şi în prefectura Ftiotida, din centrul Greciei, o zonă unde luni s-a înregistrat recordul de temperatură de 46,3 în localitatea Makrakomi.
Valul de căldură a atins marţi cote maxime cu temperaturi de până la 46 de grade Celsius, depăşind recordul din 1987 când o caniculă cu caracteristici similare a provocat la sfârşitul lunii iulie 1.300 de morţi în Grecia.
Serviciul naţional elen de meteorologie a informat că temperaturile se vor menţine ridicate întreaga săptămână şi că vor coborî uşor începând cu acest weekend.
Foto principală: Hepta