Evacuarea civililor a fost îngreunată inclusiv de forțele ruse care au bombardat un pod peste râul Desna care lega orașul din nordul Ucrainei de drumul spre Kiev, aflat la circa 160 de kilometri.
După ce au rămas fără căldură și electricitate ca urmare a atacurilor rusești, oficialii locali spun că acum rămân fără apă potabilă, într-un avertisment sumbru despre un dezastru umanitar major care să se egaleze cu cel din Mariupol, din sud-estul țării, unde 100.000 de oameni se luptă să fugă.
„Numărul de rezervoare pentru apă potabilă este limitat”, au spus oficialii de la Cernihiv într-un avertisment adresat civililor miercuri. „Din acest motiv, pentru a proteja populația orașului, începând de joi se impun restricții la distribuirea apei potabile. Se va furniza apă în cantitate de 10 litri de persoană.” Nu a fost prevăzută o dată pentru a doua alimentare cu apă.
Lyudmila Denisova, avocatul Ucrainei pentru drepturile omului, a susținut că populația a fost ținută ostatică, guvernul ucrainean temându-se că Kremlinul încearcă să-și împingă cererile „maximaliste” în negocierile de pace actuale cu Kiev, intensificând țintirea civililor.
„Astăzi, Cernihiv rămâne complet izolat de capitală. Ocupanții au bombardat podul peste râul Desna, prin care am transportat ajutoare umanitare în oraș și am evacuat civili”, a spus Denisova.
„Orașul nu are curent, apă, căldură și aproape deloc gaz, infrastructura este distrusă. Potrivit locuitorilor, ocupanții întocmesc liste cu civili pentru «evacuarea» la Lgov (n.r. – regiunea Kursk din Rusia). Rasiştii, izolând Cernihiv de capitală, şi-au transformat locuitorii în ostatici”.
Primarul orașului, Vladyslav Atroshenko, a declarat că Rusia își îndreaptă atacurile asupra spitalelor orașului, ca un ecou al războiului de uzură care se desfășoară în altă parte a țării.
„Sunt un spital și o instalație de infrastructură militară? Este important să înțelegem ce metode sunt folosite de Rusia atunci când desfășoară ostilități la Cernihiv. Tactica lor este să distrugă în mod intenționat civilii și infrastructura. Nu are nimic de-a face cu vizarea infrastructurii militare”, a spus primarul.
Atroșenko a declarat pentru site-ul de știri ucrainean Censor.net că acum au loc 40 de înmormântări pe zi la Cernihiv, în creștere față de la opt, ca urmare a bombardamentelor nediscriminatorii ale Rusiei.
Oleksiy Arestovych, un consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean, a declarat pentru Channel 24 că Rusia a început să „aplice orașului aceleași tactici ca la Mariupol”. Arestovici a spus însă că, spre deosebire de Mariupol, au rămas modalități de a furniza ajutor umanitar orașului.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia