Cuprins:
În prima jumătate a anului, aproape 290 de infracțiuni au fost sesizate de gălățeni
Neatenția, dorința de asigurare a economiilor sau de înmulțirea rapidă a acestora, dar nu în ultimul rând slaba informare reprezentată de necunoașterea utilizării tehnologiei și a aplicațiilor le-a dat avânt escrocilor cibernetici. Aceștia au dezvoltat numeroase metode de înșelăciune online, cărora le cad sute de oameni victime, anual.
Galați stă prost la acest capitol. Acest lucru este recunoscut chiar de polițiști. În prima jumătate a acestui an, s-au înregistrat 285 de infracțiuni reclamate de cetățeni țepuiți de necunoscuți prin astfel de fraude.
Fenomenul este în creștere, cunoscând o ascensiune cu peste 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Mulți din autorii acestui gen de fapte nu sunt din Galați, specificul operațiunilor ilicite permițând acționarea de la distanță, în orice colț al țării.
Cum procedează escrocii în aceste cazuri
Cea mai veche metodă prin care contul bancar poate fi golit este să fie folosit cardul. Escrocii nu au nevoie de codul PIN pentru a face tranzacții sub 100 de lei, care nu necesită autentificare. Oamenii care pățesc acest lucru pot face plângere pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.
O altă situație este cea a furtului de card și de cod PIN, fie prin tâlhărie, sustragere sau însușire a bunului găsit. Hoții pot retrage sume mai mari din conturi, pe care le pot goli complet înainte ca victima să își dea seama sau să apuce să blocheze cardul bancar.
Polițiștii pot face cercetări pentru acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, la care se va adăuga fapta prin care autorul a ajuns în posesia cardului, respectiv furt, tâlhărie, însușirea bunului găsit etc.
De asemenea, tot la banii din bancă, infractorii cibernetici pot ajunge și accesând conturile din aplicațiile online, respectiv pagini de pe rețele de socializare sau conturi de e-mail, de unde pot lua diverse informații pe care apoi le pot folosi ca să vă acceseze depozitele bancare.
O altă modalitate prin care infractorii ajung la banii din cont este furtul de identitate (nume, poze, adrese) urmat de crearea de conturi false în numele unor persoane fără știrea și acordul acestora. Aceștia pretind că sunt altcineva și că au nevoie disperată de ajutor financiar. Astfel deveniți victima unui fals informatic, infracțiune prevăzută și pedepsită de Codul Penal.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro