Lipsa de apă potabilă în Mariupol este acum la un nivel critic, afirmă oficialul ucrainean care a arătat că oamenii trebuie să se înregistreze pentru a primi apă potabilă și o pot primi doar o dată la două zile.

„Cantitatea de apă era mică înainte, dar acum a scăzut cu totul. Este necesar să te înregistrezi pentru a sta la coadă. Pe viitor, temperatura va crește, nivelul apei va scădea, iar cantitatea de apă va fi mai mică”, a spun Petro Andrushenko.

Consilierul, care nu se află în Mariupol, a susținut că apa furnizată de autoritățile de ocupare este „apă de băut foarte condiționată”. „Fără fierbere, nu poate fi consumată deloc în viața normală și nu există loc de fiert, adică doar pe un foc făcut în exteriorul locuințelor. De fapt, oamenii o folosesc așa cum este. Aceasta este o amenințare dublă deodată.”

Anterior, primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a acuzat că acoperirea crimelor de război comise de ruși este prețul unei guri de apă în Mariupol. Mai exact, soldații ruși care controlează acum orașul-port de la Marea Azov obligă civilii să curețe orașul de moloz, și astfel să acopere crimele de război, ca să primească acces la lucruri esențiale, cum ar fi apa potabilă.

Andrushenko și-a reiterat avertismentele că ar putea apărea epidemii din cauza nivelului ridicat de gunoi și a numărului de cadavre îngropate în morminte deloc adânci din tot orașul.

„Este greu de spus [ce fel de epidemie]”, a precizat el. „Ne așteptăm la holeră [sau] la orice epidemie virală legată de tractul gastrointestinal. Ca urmare a unor condiții insalubre, acest lucru se poate întâmpla. Cel mai rău lucru este că un lucru atât de elementar precum dizenteria, în condițiile actuale și cu sistemul medical disfuncțional, lipsa de medicamente, lipsa laboratoarelor și a tot ceea ce suntem obișnuiți, lipsa vaccinurilor în Mariupol… Până și dizenteria poate ucide zeci de mii”.

Până acum nu au existat raportări confirmate de dizenterie sau alte boli epidemice în Mariupol.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News