Noile restricții din Italia înseamnă un acces restricționat pentru cei care nu sunt vaccinați sau care nu au trecut prin boală. Transportul în comun nu mai poate fi folosit doar cu un test negativ.
O serie de oficiali locali avertizează, însă, că unii locuitori ai insulelor nu vor mai putea acum să călătorească pe Italia continentală, unde mulți fac naveta, și se vor afla, astfel, într-un „exil forțat”.
„Transportul maritim și aerian reprezintă singura legătură posibilă (cu restul Italiei, n.r.) pentru unii locuitori”, a declarat Francesco Del Deo, președintele Asociației Naționale a Municipiilor din Insulele Mici ale Italiei (ANCIM).
Asociația reprezintă 220.000 de oameni care locuiesc în 87 de insule, mai mici sau mari, ale Italiei, printre care și unele din Sardinia, Sicilia sau din largul regiunii Puglia.
„Interzicerea accesului la aceste mijloace de transport înseamnă condamnarea la exil forțat a locuitorilor care, din diverse motive, nu s-au vaccinat”, a adăugat Del Deo.
Într-o scrisoare adresată premierului italian Mario Draghi, ANCIM a solicitat ca locuitorii insulelor să poată folosi în continuare un test negativ pentru a călători din „motive de sănătate, educație sau muncă” în partea continentală a țării.
Majoritatea celor 87 de insule mici ale Italiei – care sunt reprezentate de ANCIM – nu au unități sanitare permanente.
„Este o situație complicată”, a arătat Del Deo, care este și primarul unui municipiu de pe insula Ischia, situată în Golful Napoli, la aproximativ 18 mile marine de localitatea Napoli.
„Într-o democrație, drepturile minorităților trebuie și ele protejate”, a adăugat edilul, exprimându-și totodată sprijinul pentru vaccinarea împotriva COVID-19.
ANCIM a sugerat că autoritățile centrale ar putea decide amenajarea unor zone speciale pe feriboturi pentru acei rezidenți ai insulelor care călătoresc pe baza unui test negativ.
„Eu susțin foarte mult vaccinarea, dar cred că cerința super-permisului verde pentru feriboturi este o omisiune din partea guvernului”, a declarat Dino Ambrosino, primarul insulei Procida. „Din moment ce nu există alternative pentru a ajunge pe continent, dreptul la mobilitate al locuitorilor de pe insule trebuie protejat”, a precizat acesta.
Italia a fost una dintre cele mai afectate țări de pandemie, cu peste 137.000 de decese cauzate de infectarea cu SARS-CoV-2, înregistrate de la începutul anului 2020 și până în prezent.
În Peninsulă, peste 85% dintre persoanele cu vârsta peste 12 ani sunt vaccinate, precum și peste 10% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.